Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο), τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 και ώρα 18:30, στην παρουσίαση του λευκώματος: “Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με θέα το Σύμπαν” το οποίο κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με θέα το Σύμπαν”, η οποία περιλαμβάνει θεαματικές εικόνες από το ομότιτλο λεύκωμα. (Διάρκεια Έκθεσης: 11-30 Απριλίου 2011)
Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι:
κ. Κανάρης Τσίγκανος, Καθηγητής Φυσικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Δέσποινα Χατζηδημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Γραμματικάκης, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και οι συγγραφείς του λευκώματος: κ. Γιάννης Παπαμαστοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μάκης Παλαιολόγου, Δρ. Αστροφυσικής, Αστεροσκοπείο Σκίνακα.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

«Κιρικού και Καραμπά» από την ομάδα "Μίνθη"

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.
Αγ. Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 991610, 2310 247111
fax 2310 991610
www.tf.auth.gr/teloglion,
e-mail: teloglion@auth.gr
Σάββατο 9 Απριλίου στις 12:00
Η ομάδα «Μίνθη» παρουσιάζει ένα παραδοσιακό παραμύθι της Δ.Αφρικής με τίτλο «Κιρικού και Καραμπά», μεταφρασμένο από τον Michel Ocelot.
Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, που περιγράφει την ιστορία του Κιρικού, ενός μικρόσωμου αγοριού, το οποίο οπλισμένο μόνο με τη θέληση και το κουράγιο του αναλαμβάνει να σώσει το χωριό του από την κακιά μάγισσα Καραμπά.
Το έργο παρουσιάζεται με αφήγηση, παραδοσιακούς αφρικάνικους χορούς και κρουστά. Διάρκεια: 45΄
Ιδέα, επιμέλεια κειμένων και χορογραφίες: Ολυμπία Παπαδημητρίου.
Σκηνογραφία: Σπύρος Διβόλης.
Ενδυματολογική επιμέλεια: Σάσα Κουτσουδάκη.
Κρουστά: Ντίνος Μάνος.
Χορεύουν: Σάσα Κουτσουδάκη, Τόνια Λυσίτση, Μαρία Νικολούζου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Ολυμπία Παπαδημητρίου.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ-ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, "Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΝΑΙΤΗ"

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ
MAURICE DRUON
Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΝΑΪΤΗ
ΟΙ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟI ΒΑΣΙΛΕΙΣ I
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Σελίδες: 512
ISBN 978-960-438-033-6
Το βιβλίο δεν αποτελεί άλλο ένα από εκείνα που γράφτηκαν στον απόηχο της επιτυχίας του Κώδικα Da Vinci. Το γαλλικό αυτό best seller, γράφτηκε στη δεκαετία του ’60, δηλαδή πολύ πιο πριν γίνουν μόδα τα θέματα που πραγματεύεται, κι έκανε διάσημο, αλλά κι ακαδημαϊκό, το συγγραφέα του. Αργότερα ο Μaurice Dryon έγινε κι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, στηριγμένο απόλυτα σε ιστορικά γεγονότα, με ερωτικό πάθος, ίντριγκα, τραγικότητα, μεταφυσική, αλλά και χιούμορ.
Ξεκινά από εκεί που σταμάτησε ο «Da Vinci»:
Ο τελευταίος από τους αρχηγούς των Ναϊτών βρίσκεται στα χέρια του Γάλλου βασιλιά Φίλιππου του Ωραίου, ο οποίος τον καταδικάζει με θάνατο στην πυρά. Την ώρα που ξεψυχά, στρέφεται προς τον βασιλιά και καταριέται τη Δυναστεία.
Η κατάρα του αυτή ακολούθησε όλη τη γαλλική δυναστεία μέχρι τον οριστικό αφανισμό της, στη Γαλλική Επανάσταση.
Ξεκίνησε όμως αμέσως μετά την εκτέλεση του τελευταίου Ναΐτη, από μια ίντριγκα έρωτα και προδοσίας στο στενό περιβάλλον του βασιλιά, ο οποίος πέθανε, δυστυχής, μετά ένα μόλις μήνα.
Ο Μωρίς Ντρυόν γεννήθηκε το 1918 στο Παρίσι, όπου και συνεχίζει να κατοικεί.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και από δεκαοκτώ ετών άρχισε να δημοσιεύει σε λογοτεχνικά περιοδικά και σε γνωστές καθημερινές εφημερίδες.
Έλαβε μέρος στη γαλλική Αντίσταση στο πλευρό του στρατηγού Ντε Γκώλ. Μετά τη λήξη του πολέμου αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία.
Το 1948 του απονέμεται το βραβείο Goncourt για το έργο του Les Grandes Familles, ενώ το 1966 εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.
Διατέλεσε υπουργός πολιτισμού, βουλευτής, και ευρωβουλευτής.
Είναι αντεπιστέλλον μέλος και της Ακαδημίας Αθηνών, από το 1981.