Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

''Ημερολόγιον της Χαλκιδικής, Έτη 1930, 1931, 1932''

''Ημερολόγιον της Χαλκιδικής,
Έτη 1930, 1931, 1932''

Εκδόσεις Δια Βίου (2010),
Σχήμα: 14 cm Χ 21 cm, σελ. 340
ISBN: 978-960-87001-7-8,
Τιμή: 15,00 € (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 5%)

Το Ημερολόγιον της Χαλκιδικής είναι ένα εμπνευσμένο έργο που κυκλοφόρησε ως ετήσια περιοδική έκδοση από τον παπα-Νικόλαο Ηλία κατά τα έτη 1930-1933, ακολουθώντας αντίστοιχες προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο ήδη από τον 19ο αιώνα.
Το περιεχόμενο του μάς δίνει την εικόνα της πνευματικής κατάστασης της Χαλκιδικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από της ιστορικές συγκυρίες της εποχής που εκδόθηκε (απελευθέρωση, δεκαετή πόλεμο, ανταλλαγή των πληθυσμών κ.ά.).
Το έργο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για το κάθε έτος (εορτολόγια, αστρονομικά φαινόμενα κ.ά.) και άρθρα σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία και την πολιτική, καθώς και διηγήματα, παραμύθια, ανέκδοτα κ.ά.
Η νέα έκδοση, που προήλθε από φωτομηχανική ανατύπωση των πρωτοτύπων, περιλαμβάνει τρία από τα τέσσερα τεύχη του δυσεύρετου πλέον Ημερολογίου και αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια, που δείχνει σεβασμό προς τους προγόνους και αγάπη προς την τοπική ιστορία.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
(Φωτομηχανική Ανατύπωση Πρωτοτύπου)
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΩΝ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ:
Γραμματική Καραβασιλικού

Η ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΜΠΕΡΤ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΦΛΩΡΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Η ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΜΠΕΡΤ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΦΛΩΡΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
Το Βιβλιοπωλείο Φλωράς στο Μαρούσι και οι εκδόσεις Διάπλαση παρουσιάζουν το παραμύθι της Μαρίας Σούμπερτ Του φεγγαριού η κόρη με παιχνίδια, αφήγηση και πολλές πολλές εκπλήξεις.
Πώς μπορεί να λένε μια κοπέλα που δεν κάνει ποτέ να τη ρωτήσει κανείς οτ όνομά της;
Που μπορεί να κρυφτεί κανείς όταν φεύγει;
Τι είναι τρεις άσπρες κορυφές και χιλιάδες πράσινες;
Σάββατο 30 Μαρτίου στις 12.00 το πρωί.
Φλωράς Μαρούσι, Μιλτιάδου 16 και Ρόδου, πάνω από τον σταθμό ΗΣΑΠ, τηλ: 210 8066 377
Χορηγοί Επικοινωνίας:
flowmagazine, happyparenting, babytips, paidorama.com,infokids.gr

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ παντού!
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης την εφαρμογή του Φεστιβάλ για κινητό τηλέφωνο, η οποία παρέχεται δωρεάν. Μέσα απ’ αυτήν ο χρήστης μπορεί να δει το σύνολο του προγράμματος του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, να δημιουργήσει το προσωπικό του πρόγραμμα, να σχολιάσει και να λάβει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω του twitter για όσα συμβαίνουν στο δεκαήμερο.
*****
Βιβλιοπωλείο-Πωλητήριο στο Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Εκεί θα βρείτε το Α-Ζ, τις εκδόσεις και τα συλλεκτικά αντικείμενα της διοργάνωσης, καθώς και το σύνολο των εκδόσεων και των πωλητέων παλαιότερων Φεστιβάλ, σ' έναν πολύ όμορφο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Ωράριο λειτουργίας για το 10ήμερο του Φεστιβάλ: 12:30-20:30
Βιβλιοπωλείο-Πωλητήριο λειτουργεί, επίσης, και στο Box στην Πλ. Αριστοτέλους (10:00-24:00).
...περισσότερα
*****
Εισιτήρια
Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους & Λιμάνι
On-line πωλήσεις: www.filmfestival.gr/tickets
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00 Τιμή εισιτηρίου: €4
Εισιτήρια αξίας €4
Είναι διαθέσιμα για όλες τις προβολές και όλες τις ημέρες, ανεξαρτήτως αριθμού εισιτηρίων.
Ελεύθερη είσοδος
Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και οι άνω των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας αντίστοιχα.
...περισσότερα
*****
Εκπτώσεις και προσφορές για τους θεατές του Φεστιβάλ!
Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα σε συνεργασία με καφέ και εστιατόρια της πόλης, παρέχει στους προσκεκλημένους της διοργάνωσης, στους κατόχους της CineΚάρταF και σε κατόχους εισιτηρίων ημέρας ειδικές προσφορές σε μενού, καφέ και ποτά
...περισσότερα
Οι σκηνοθέτες μιλούν για τις ταινίες τους
Ο κύκλος των συνεντεύξεων Τύπου του επετειακού 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης άνοιξε την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, με τους σκηνοθέτες Ανδρέα Σιαδήμα (Μουσικό Χωριό), Ευηρούλα Δούρου (Camino Musical, 9 μέρες γαλιθιανικής μουσικής), Παναγιώτη Ευαγγελίδη (The Glow in the Dark) και Μένιο Καραγιάννη (Σκάπετα).
...περισσότερα
*****
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Τζον Άπελ (Στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή), Στέφαν Χάουπτ (Σαγράδα-Το μυστήριο της δημιουργίας), Σάιμον Μπρουκ (Ο ινδός γιατρός μου) και Ηλίας Χωραφάς (ΑΔΕΣΠΟΤΑ, στην καρδιά της Αθήνας).
...περισσότερα
*****
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Χελένα Τρεστίκοβα (Ιδιωτικό σύμπαν), Εμάνιουελ Βον-Λι (Στοιχειώδες), Χουάν Ιγνάσιο Φερνάντες Χόπε (Τα λουλούδια της οικογένειάς μου) και Άννα Τζιράλτ-Γκρις (Ευρώπη –Παγίδα).
...περισσότερα
*****
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Μπεατρίξ Σβεμ (Πεινασμένα μυαλά), Μπρινό Σουινάρ (Πάολο ο καπνοδοχοκαθαριστής) και Στιβ Χούβερ (Ο εξ αίματος αδελφός).
...περισσότερα
*****
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Χέρμπερτ Σβέινμπγιορνσον (Στάχτη) και Μάρτα Κάνινχαμ (Οδός Βαλεντίνου).
...περισσότερα
Ντοκιμαντέρ σε ταυτόχρονη ψηφιακή μετάδοση!
Το επιτυχημένο πρωτοποριακό εγχείρημα του Live Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση που εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια στο 13ο ΦΝΘ, συνεχίζεται να εφαρμόζεται και φέτος, στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου.
Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 15ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε 5 πόλεις της Ελλάδας - Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ξάνθη και Ρέθυμνο – καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, ΤΕΙ Κρήτης και Frederick University). Πιο συγκεκριμένα, θα μεταδοθούν ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον, από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στη ζώνη των 20.30, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Δευτέρα 18/3:
Ο εξ αίματος αδελφός του Στιβ Χούβερ
Τρίτη 19/3:
Το γλυκό καράβι του Ντανιέλε Βικάρι
Τετάρτη 20/3:
Τσαρ... Το νησί φάντασμα του Σόουραβ Σάρανγκι
Πέμπτη 21/3:
Little Land του Νίκου Νταγιαντά
Food for Love της Μαριάννας Οικονόμου
Παρασκευή 22/3:
Αποστολή στην άκρη του κόσμου του Ντάνιελ Ντένσικ
*****
Ντοκιμαντέρ για παιδιά
15 & 19-22 Mαρτίου 9:00-11:00 & 11:00-13:00 Αίθουσα Φρίντα Λιάππα (Αποθήκη Δ, Λιμάνι)

«Σεβασμός στη διαφορετικότητα»
5 εικόνες ενός πατέρα
Το κρησφύγετο
Animated... Φιλόσοφοι: Αυγουστίνος
Ήχοι για τον Μαζίν
Χορεύοντας με στιλ
Γιόναταν
Πρόκληση: Αντιμετώπισε τους φόβους σου
Μοναχούλα
Destination... summer
Λότε – Πώς να είσαι καλός
Ο φάρος μου
Ο ηγέτης
Το άλμα
Αστραπές & βροντές
Ανάμεσα σε δύο πατρίδες
Ταξιδεύοντας μόνη
Φτερά της ελπίδας
περισσότερα

ΝΕΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΚΑΘΑΡΣΗ, του Νίνου Φένεκ Μικελίδη & ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 και ώρα 20:00 στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Νίνου Φένεκ Μικελίδη ΚΑΘΑΡΣΗ.
Τη συλλογή θα παρουσιάσουν: ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού, δικηγόρος, κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος ο σκηνοθέτης, κ. Βασίλης Μαζωμένος και ο δημοσιογράφος, κ. Βασίλης Καλαμαράς. Ποιήματα θα διαβάσουν η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη και ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας.

ΝΕΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΜΑΥΡΑ ΓΥΑΛΙΑ, του Sébastien Japrisot

Γενίτσαροι & Μπούλες - έθιμο - φορεσιά ( 1 )

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ "ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΙΧΟ"... ΜΙΑ No1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ
"ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΙΧΟ"...
ΜΙΑ No1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ!

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και ο Μηδενιστής, συνδυάσαν το ταλέντο τους και παρουσίασαν μια από τις πιο ανατρεπτικές συνεργασίες!!
Ο ανατρεπτικός αυτός  συνδυασμός απογείωσε το τραγούδι κρατώντας το
για εβδομάδες κολλημένο στις πρώτες θέσεις των charts , με αποκορύφωμα την εβδομάδα που διανύουμε όπου το τραγούδι  βρίσκεται στην θέση Νο1 του Νational Airplay Chart, mediainspector

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο καλλιτέχνης που για περισσότερο από 12 χρόνια αγγίζει το κοινό με τη μουσική και τα τραγούδια του αντιπροσωπεύοντας μία ποιότητα αναλλοίωτη στο χρόνο και ο Μηδενιστής που οι ρίμες του προκαλούν τις πιο έντονες συγκινήσεις συνεργάζονται δημιουργώντας ένα τραγούδι μοναδικό..
Ένας τοίχος που έχει υψωθεί και "σπάει", ένα συναίσθημα δυνατό που επιμένει, η μουσική που σε παρασύρει και ο στίχος που αποτελεί σκέψεις σου!
Εικόνες που ξεπηδούν από τη μελωδία και λόγια που συγκινούν. Ένα ειλικρινές τραγούδι έρχεται να αγγίξει τις αναμνήσεις μας και να αποδείξει ότι τα συναισθήματα δεν προδίδονται!
Σε σύνθεση του Δημήτρη Κοντόπουλου, στίχους του Νίκου Μωραΐτη και ραπ στίχους του Μηδενιστή, τη γνώριμη ζεστή φωνή του Μιχάλη Χατζηγιάννη και τη ραπ έκφραση του συναισθήματος από το Μηδενιστή, κυκλοφορεί το νέο τραγούδι "Σε Ένα Τοίχο".
Το video clip από τον John Mitropoulos είναι εδώ για να αποτυπώσει  σε εικόνα την ιδιαίτερη «ανατροπή» του τραγουδιού!
Κυκλοφορεί από την Panik Records , την εταιρεία που συνεχίζει τις ανατροπές και αναδεικνύει ξεχωριστές προτάσεις μουσικής!
WATCH THE VIDEO CLIP HERE:
https://www.youtube.com/watch?v=a2IwCes4ZgQ

Scholarship for dancers and actors

International Physical Theatre Lab  
May 13 - 17  Tuscany, Italy
May 27 - 31  Styria, Austria
The Lab is open to experienced dancers, actors of physical theatre, contemporary circus performers, choreographers and directors with professional stage experience working in various genres, techniques and styles. There are two different groups in Italy and Austria. Participants may choose one of the Labs.
There are several Scholarships available supported by ArtUniverse. 
Each scholarship amount up to 300 EUR and covers the part of the participation fee.
Programme and registration details

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Βιβλιοπωλείο-Πωλητήριο στο Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Εκεί θα βρείτε το Α-Ζ, τις εκδόσεις και τα συλλεκτικά αντικείμενα της διοργάνωσης, καθώς και το σύνολο των εκδόσεων και των πωλητέων παλαιότερων Φεστιβάλ, σ' έναν πολύ όμορφο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Ωράριο λειτουργίας για το 10ήμερο του Φεστιβάλ: 12:30-20:30
Βιβλιοπωλείο-Πωλητήριο λειτουργεί, επίσης, και στο Box στην Πλ. Αριστοτέλους (10:00-24:00).
...περισσότερα
*****
Εισιτήρια
Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους & Λιμάνι
On-line πωλήσεις: www.filmfestival.gr/tickets
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00
Τιμή εισιτηρίου: €4
Εισιτήρια αξίας €4
Είναι διαθέσιμα για όλες τις προβολές και όλες τις ημέρες, ανεξαρτήτως αριθμού εισιτηρίων.
Ελεύθερη είσοδος
Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και οι άνω των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας αντίστοιχα.
...περισσότερα CineΚάρταF
Ετήσια Κάρτα (ισχύει μέχρι το Μάιο 2013)
Τιμή: €50 (εκπτωτική: €30)
- Δωρεάν εισιτήρια ανά ημέρα για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: 4
- Προέκδοση εισιτηρίων για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για όλες τις ημέρες
- Έκπτωση στις εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 25%
- Προβολές ταινιών σε Ολύμπιον & Π. Ζάννας: έκπτωση €2 στις Α’ προβολής και €1 στα αφιερώματα.

 ***** Εκπτώσεις και προσφορές για τους θεατές του Φεστιβάλ!
Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα σε συνεργασία με καφέ και εστιατόρια της πόλης, παρέχει στους προσκεκλημένους της διοργάνωσης, στους κατόχους της CineΚάρταF και σε κατόχους εισιτηρίων ημέρας ειδικές προσφορές σε μενού, καφέ και ποτά
..περισσότερα Η τελετή έναρξης
Μια λιτή τελετή με μουσικό χρώμα, άνοιξε την αυλαία του επετειακού 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον. Ακολούθησε η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Πρώτη θέση της Μπες Κάργκμαν, μια αισιόδοξη, παρασκηνιακή ματιά στον γοητευτικό κόσμο του μπαλέτου.
Η μουσική κολλεκτίβα He–Jazz Collective από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψε το κοινό σε ήχους από τα Βαλκάνια, την Ανατολή αλλά και την ελληνική μουσική παράδοση, στην έναρξη της βραδιάς. Αμέσως μετά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε τους θεατές, τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και τους θεσμικούς φορείς στην 15η διοργάνωση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ είμαστε και πάλι, σε πείσμα των δυσκολιών που όλοι βιώνουμε. Πιστοί στους στόχους που θέσαμε 15 χρόνια πριν. Αυτό που ζούμε σήμερα, πριν από 15 χρόνια θα μου φαινόταν ψέματα». Ο ίδιος θυμήθηκε το ξεκίνημα της διοργάνωσης, το 1999, παρατηρώντας: «Τότε οι θεατές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με δυσπιστία. Θεσμός διεθνούς εμβέλειας, προσανατολισμένος αποκλειστικά στο είδος του ντοκιμαντέρ, ήταν ανήκουστο για τα ελληνικά δεδομένα. Η έλλειψη προσφοράς όμως δεν συνεπαγόταν την έλλειψη ζήτησης. Το κοινό ήθελε την εναλλακτική πληροφόρηση. Αυτό το παράθυρο, λοιπόν, ανοίξαμε το 1999».
Στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν, άλλαξαν πολλά. «Οι θεατές δεν είναι πλέον δύσπιστοι. Βίωσαν μαζί μας την εξέλιξη της διοργάνωσης βήμα–βήμα. Στιγμές από αυτή την πορεία σάς παρουσιάζουμε φέτος μέσα από το κεντρικό μας αφιέρωμα ‘15 χρόνια φεστιβάλ: Μια συναρπαστική διαδρομή’. Θα δούμε 36 ταινίες που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του Φεστιβάλ και άφησαν το στίγμα τους», τόνισε ο κ. Εϊπίδης. Και πρόσθεσε: «Το αφιέρωμα δεν αφορά στις ‘καλύτερες’ χρονιές, ταινίες ή στιγμές. Στόχος ήταν μια ανίχνευση, μια υπενθύμιση μερικών από τις ταινίες που συζητήθηκαν κι αγαπήθηκαν περισσότερο. Το αφιέρωμα αυτό, μετά το τέλος του Φεστιβάλ, θα προβληθεί και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου.
Ο κ. Εϊπίδης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την επέτειο των 15 ετών ζωής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. «15 χρόνια μετά την ίδρυσή του, είναι πολύ δύσκολο να συνοψίσω σε λίγες λέξεις τι σημαίνει για μένα το Φεστιβάλ. Είναι δεσμός και ανάγκη. Και κάθε φορά ξεκινάς από το μηδέν και χτίζεις το πρόγραμμα από την αρχή. Εκτιμώ κάθε ταινία που επιλέγω, όσο σέβομαι και κάθε ταινία που απορρίπτω. Τίποτα δεν γίνεται ελαφρά τη συνείδηση».
...περισσότερα
*****
Έκθεση φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη 101»
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και με μεγάλη προσέλευση κοινού, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Θεσσαλονίκη 101». Η έκθεση αποτελεί διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που προέκυψαν από το ομότιτλο εργαστήρι δημιουργικής φωτογραφίας για νέους, κατόπιν πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στο εργαστήρι, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 μέσω διαδικτύου, δίδαξε ο Ιρανοκαναδός φωτογράφος Μπάμπακ Σαλαρί και συμμετείχαν 14 νέοι φωτογράφοι. Στα έργα τους, «η Ιστορία συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη ζωή στην Ελλάδα εγείροντας πολλά ερωτήματα», όπως σημειώνει στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης ο κ. Σαλαρί.
Την έκθεση εγκαινίασε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, σημειώνοντας: «Ευχαριστώ που είστε σήμερα μαζί μας. Το Φεστιβάλ έχει παράδοση στο να συμπεριλαμβάνει στα προγράμματά του και εκθέσεις φωτογραφίας ελλήνων καλλιτεχνών. Η φετινή μας έκθεση επικεντρώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε με έναυσμα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, ως φόρος τιμής. Τα έργα υπογράφουν νέοι καλλιτέχνες και το αποτέλεσμα, όπως βλέπετε, είναι συναρπαστικό».
...περισσότερα Ημέρα Γαλλοφωνίας
Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, φιλοξένησεί την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσεται η προβολή της ταινίας Πάολο ο καπνοδοχοκαθαριστής του Μπρινό Σουϊνάρ (η ταινία περιλαμβάνεται στην ενότητα «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές» του 15ου ΦΝΘ).
Πάολο ο καπνοδοχοκαθαριστής
*****
Ξεκινάει το Κουβεντιάζοντας
17-23 Μαρτίου, 16:00-17:30
Ξενοδοχείο Ηλέκτρα, Αίθουσα Excelsior
H παράλληλη αυτή εκδήλωση επιστρέφει και στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, αφού ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων την κατέστησε θεσμό. Μια καθημερινή αυτή στρογγυλή τράπεζα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα γνωριμίας και επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων του Φεστιβάλ. Οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε διαπιστευμένους.
*****
Ντοκιμαντέρ για παιδιά
15 & 19-22 Mαρτίου 9:00-11:00 & 11:00-13:00
Αίθουσα Φρίντα Λιάππα (Αποθήκη Δ, Λιμάνι)
«Σεβασμός στη διαφορετικότητα»
5 εικόνες ενός πατέρα
Το κρησφύγετο
Animated... Φιλόσοφοι: Αυγουστίνος
Ήχοι για τον Μαζίν
Χορεύοντας με στιλ
Γιόναταν
Πρόκληση: Αντιμετώπισε τους φόβους σου
Μοναχούλα
Destination... summer
Λότε – Πώς να είσαι καλός
Ο φάρος μου
Ο ηγέτης
Το άλμα
Αστραπές & βροντές
Ανάμεσα σε δύο πατρίδες
Ταξιδεύοντας μόνη
Φτερά της ελπίδας
περισσότερα

ΠΕΤΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΣΟΛΟ