Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

«Βραδιές Βιβλίου» στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

Αγαπητοί φίλοι της Βιβλιοθήκης,                
Οι «Βραδιές Βιβλίου» της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου συνεχίζονται τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 20:00, με την παρουσίαση του βιβλίου «Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και σφαιρικά» (Παρίσι 1716) του Χρύσανθου Νοταρά, Πατριάρχη Ιεροσολύμων, επιμέλεια Πέτρου Ροβίθη και Ελένης Λιβανίου – Ροβίθη, έκδοση του Συλλόγου Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων.             
Η «Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και σφαιρικά» αποτελεί το πρώτο συγκροτημένο βιβλίο αστρονομίας και γεωγραφίας κατά την μεταβυζαντινή περίοδο.                 
Αντικείμενο του βιβλίου είναι η εισαγωγή στην γενική αστρονομία – σφαιρική απεικόνιση του ουρανού και η εισαγωγή στην γεωγραφία και στην κατάρτιση γεωγραφικών χαρτών.            
Στη συζήτηση θα παρευρίσκονται ως εισηγητές και συντονιστές οι:                  
Κωνσταντίνος Μανάφης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων.                    
Ευγενία Αντωνοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και οι επιμελητές του βιβλίου:                      
Πέτρος Ροβίθης, Ομότιμος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών.                    
Ελένη Λιβανίου – Ροβίθη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών.               
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ              
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ               
Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 387               
175 64 Π. ΦΑΛΗΡΟ                     
τηλ. 210-9469631, 210-9469632              
email: lib@eugenfound.edu.gr                       
http://www.eugenfound.edu.gr

"ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ"

ΑΠΟ CL PRODUCTIONS                   
Μια σύγχρονη, λαϊκή ελληνική ταινία.                 
Μία πρωτότυπη σάτιρα που δεν αφήνει τίποτε όρθιο, με γέλιο και περιεχόμενο, με σεβασμό στην Ιστορία και τον πολιτισμό μας,                
Οι Ιππείς Της Πύλου είναι οι συνειδητοί πολίτες, είναι οι εθελοντές.         
Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ένας φημισμένος ηθοποιός ο οποίος έχει απολέσει όλη του την περιουσία και η οικογένειά του τον έχει εγκαταλείψει.                 
Αναζητεί "καταφύγιο" στην επονομαζόμενη από τους κατοίκους της Πρότυπη Πολιτεία "Πολυπύλου".          
Η επαφή του ήρωα με έναν τόπο τόσο άμεσα συνυφασμένο με την αρχαία και νεότερη ιστορία της Ελλάδος, μια σειρά από περιστατικά και η γνωριμία του με μια κοπέλα που αναπτύσσει έντονη οικολογική δράση και όραμα για την οργάνωση αυτής της πολιτείας, δίνουν καινούργιο νόημα και ελπίδα στη ζωή του.       
Οι σουρεαλιστικές και απρόβλεπτες καταστάσεις που βιώνει ο κεντρικός ήρωας σε συνδυασμό με το απαράμιλλης ομορφιάς μεσσηνιακό τοπίο αποτελούν ένα ενιαίο αλληλοεπηρεαζόμενο σύμπαν που ορίζει το στίγμα και την ταυτότητα της Ελλάδας του 21ου αιώνα.                  
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ           
Σκηνοθέτης Νίκος Καλογερόπουλος                 
Σενάριο Νίκος Καλογερόπουλος                 
Δ/ντής Φωτογραφίας Γιάννης Δρακουλαράκος             
Ηχος Μαρίνος Αθανασόπουλος                  
Ηθοποιοί                      
Νίκος Καλογερόπουλος, Ιουλία Καλογρίδου, Ηλίας Λογοθέτης, Γιώργος Κιμούλης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Τάκης Σπυριδάκης, Βάνα Μπάρμπα, Δημήτρης Καμπερίδης και άλλοι               
Παραγωγή Χρήστος Κωνσταντακόπουλος                
Εκτέλεση Παραγωγής CL Productions                      
Γυρίσματα Σεπτέμβριος 2008                 
Νίκος Καλογερόπουλος                
Ο Νίκος Καλογερόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.                   
Παρακολούθησε μαθήματα στις σχολές θεάτρου Κωστή Μιχαηλίδη, Βεάκη, Αθηνών.         
Η πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν στο έργο του Ν. Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται".               
Ακολούθησαν τα "Μεθυσμένη πολιτεία", "Χαίρε Τάσο Καρατάσο", "Όλη η δόξα όλη η χάρη", "Στο κάμπινγκ", "Ερασιτέχνης άνθρωπος" κ.ά.            
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίζεται το 1981 στο "Μάθε παιδί μου γράμματα", όπου κερδίζει το Β Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.              
Ακολούθησαν τα "Άρπα κόλλα", "Είμαι...", "Ρεμπέτικο" (Βραβείο Εξαιρετικής Ερμηνείας), "Λούφα και παραλλαγή" (Βραβείο Α Ανδρικού Ρόλου).             
Η επιστροφή του στον κινηματογράφο έγινε το 2000 με το "Ένας κι Ένας", κερδίζοντας πάλι το Βραβείο Α Ανδρικού Ρόλου.               
Στο διάστημα της "απουσίας" του έγραψε τα θεατρικά "Σατιρικό των Ελλήνων", "Οι κυνικοί ξανάρχονται".                 
Το 1981 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Θετή Ταυτότης".                
Το 1991 η ποιητική συλλογή "Επιστρόφια" (Εκδ. Λιβάνη).                
Το πρώτο του θεατρικό έργο "Ο Μπαμπούλας" παίχτηκε το 1976 στο θέατρο ΚΑΒΑ. Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του CD με τίτλο "Τα Δέοντα".

2011, Έτος Οδυσσέα Ελύτη

2011, Έτος Οδυσσέα Ελύτη                         
(100 χρόνια από τη γέννησή του)                      
«Να διαβάζουμε και να ξαναδιαβάζουμε το έργο του»                
Η κήρυξη του 2011 ως «Έτος Οδυσσέα Ελύτη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του (1911-1996) αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία ανανεωμένης αναγνωστικής απόλαυσης και μελέτης του πολυσχιδούς έργου του νομπελίστα ποιητή μας.              
Με το ιδιαίτερο ποιητικό του ιδίωμα ο Ελύτης ανανέωσε την ελληνική ποίηση και διέγραψε μια φωτεινή πορεία που επιβραβεύθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίηση του που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».                 
Ως αρμόδιος εθνικός φορέας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αναδεικνύουν τη σημασία και την επίδραση της παρουσίας του στη νεοελληνική γραμματεία.                   
Συγκεκριμένα:                       
Η Ελλάδα διαβάζει Ελύτη                     
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που γιορτάζεται συμβολικά στις 21 Μαρτίου το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων:                       
* στίχοι του Ελύτη ταξιδεύουν με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και για πρώτη φορά φέτος σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας,                   
* αναγνώσεις ποιημάτων Ελύτη και συζητήσεις γύρω από το έργο του σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της περιφέρειας (στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού AthensEveryWeek και σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Συγγραφέων)                  
* Συναντήσεις στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης                       
Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση                   
* Στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει στις 7 Μαΐου στρογγυλό τραπέζι με συγγραφείς, πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση» (η κεντρική θεματική της ΔΕΒΘ είναι φέτος αφιερωμένη στο «Βιβλίο και εκπαίδευση»).                    
* Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, το ΕΚΕΒΙ οργανώνει έναν κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων γύρω από την ποιητική του Οδυσσέα Ελύτη: η σχέση του με τη «Γενιά του ‘30», η πρόσληψη του έργου του εντός κι εκτός Ελλάδας, ο άνθρωπος και ο δημιουργός απέναντι στη φύση, η σχέση με το τοπίο και την Ιστορία (ο κύκλος πραγματοποιείται σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πνευματικά κέντρα και ιδρύματα, βιβλιοπωλεία κ.α.)                    
Ο Οδυσσέας Ελύτης συναντάει τους σύγχρονους ποιητές                      
Το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 οργανώνει τον Οκτώβριο στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων ποιητική ημερίδα με τη συμμετοχή και την παρουσία ποιητών από τις νεότερες γενιές που γνωρίστηκαν κι εξακολουθούν να «συνομιλούν» με το έργο του.               
Ο Ελύτης τιμώμενο πρόσωπο στα δύο μεγάλα γεγονότα της χρονιάς για το βιβλίο               
Αφιερωματικό περίπτερο στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28-31 Ιανουαρίου) και στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (5-8 Μαΐου).                   
* Στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28-31/1/2011) το ΕΚΕΒΙ οργάνωσε ειδικό περίπτερο Ελύτη με έκθεση επιλεγμένων βιβλίων του, αλλά και φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο του κατάλληλα σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών και εφήβων για το έργο του ποιητή.                    
* Στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (5-8/5/2011), που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ, θα παρουσιαστεί ειδικό αφιέρωμα στον ποιητή που θα περιλαμβάνει επίσης περίπτερο με μεγάλη έκθεση με εργοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του, έκθεση βιβλίων.                
Ενώ παράλληλα, θα φιλοξενηθούν και εκδηλώσεις για την παρουσίαση των νέων εκδόσεων που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Ίκαρος και Ύψιλον εντός του 2011.                
Δημιουργία Κινητής Έκθεσης «Οδυσσέας Ελύτης, 100 χρόνια από τη γέννησή του»               
Δημιουργία Κινητής Έκθεσης-αφιερώματος στον Οδυσσέα Ελύτη που περιλαμβάνει 16 ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.                   
Το ΕΚΕΒΙ, προκειμένου να ενθαρρύνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων από πολιτιστικούς και άλλους φορείς για τον εορτασμό του «Έτους Ελύτη», θα διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο (βιβλιοπωλεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά.), την Κινητή Έκθεση-αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη που θα συνοδεύεται από ταινίες με θέμα τη ζωή και το έργο του που παραχωρήθηκαν ευγενικά από την ΕΡΤ.                
Ο Ελύτης εκτός συνόρων
Επιχορήγηση εκδηλώσεων και μεταφράσεων έργων του               
Το ΕΚΕΒΙ στηρίζει εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ελύτη σε πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς και βιβλιοπωλεία του εξωτερικού (και με τον δανεισμό της Κινητής Έκθεσης) σε όλη τη διάρκεια του έτους καθώς επίσης επιχορηγεί μεταφράσεις του έργου του.               
Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για τον Ελύτη                  
Πέραν των εκδηλώσεων οι οποίες εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα για το «Έτος Ελύτη», πραγματοποιούνται και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.                 
Το ΕΚΕΒΙ θα τις συμπεριλαμβάνει στο «Ημερολόγιο Εκδηλώσεων» για τον Ελύτη που φιλοξενείται στον διαδικτυακό τόπο του (www.ekebi.gr) δημιουργώντας έτσι ένα ενημερωμένο αρχείο των τεκταινόμενων περί του «Έτους» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.                    
-Επετειακές εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Ίκαρος και Ύψιλον.                  
- Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ευχαριστεί θερμά την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου για τη συμβολή της στην υλοποίηση του προγράμματος καθώς και για την παραχώρηση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού.

Ο κύριος Πούντιλα κι ο δούλος του, ο Μάττι

Το 1940-41 ο Μπρεχτ, αυτοεξόριστος στη Φινλανδία, γράφει το έργο ''Ο Κύριος Πούντιλα κι ο δούλος του ο Μάττι'', βασισμένο σε αφηγήσεις κι ένα σχέδιο για έργο της Φινλανδής ποιήτριας Έλλα Βουολιγιόκι.                
Η αντιφατική προβληματική της ζωηρής προσωπικότητας του γαιοκτήμονα Πούντιλα, που γίνεται ανθρώπινος μόνο όταν μεθάει, πλάθοντας έτσι το άλλοθι των συνειδητών του πράξεων που είναι σκληρές και απάνθρωπες, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το δούλο του Μάττι που παλεύει ανάμεσα στη λογική και το αίσθημα συμπάθειας για το αφεντικό του.              
Ο Μπρεχτ πάνω στα πρότυπα των επεισοδίων και των παλιών λαϊκών επών, στήνει μέσα σε μια ατμόσφαιρα ποιητικού λαϊκού πανηγυριού, μια κωμωδία γεμάτη μουσική και χρώματα, προβάλλοντας τις ταξικές σχέσεις και διαφορές μιας κοινωνίας που ζει μέσα στο γαλήνιο τοπίο της Φιλανδικής εξοχής.                    
Συγγραφέας: Μπρεχτ, Μπέρτολτ Μετάφραση: Νικάκης, Οδυσσέας Σκηνοθεσία: Καζάκος, Κώστας
Μουσική: Τσακνής, Διονύσης Σκηνικά: Παππάς, Κώστας Κοστούμια: Παππάς, Κώστας
Κίνηση: Θεοφανίδου, Αναστασία Φωτισμοί: Τζολόπουλος, Στέλιος Μουσική διδασκαλία: Βουδούρης, Νίκος Βοηθός σκηνοθέτη: Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Βοηθός σκηνογράφου: Αλαγιαλόγλου, Κλεοπάτρα Οργάνωση παραγωγής: Ζαχαροπούλου, Χριστίνα                   
Ηθοποιοί                
Γιαμαλή, Κατερίνα (Άννα, γυναίκα του πάστορα / Σόλο τραγούδι) Γράμψας, Θοδωρής (Μάττι Αλτόνεν, υπηρέτης του Πούντιλα / Σόλο τραγούδι)  Δαβάκη, Βερόνικα (Φίνα, υπηρέτρια του Πούντιλα) Δαφνή, Ελένη (Σερβιτόρα / Σόλο τραγούδι) Καζάκος, Κώστας (Πούντιλα, γαιοκτήμονας) Κατσιναβάκη, Αναστασία (Σάντρα, τηλεφωνήτρια / Σόλο τραγούδι) Καύκας, Γιώργος (Δικηγόρος) Κολοβός, Δημήτρης (Πάστορας) Λαρεντζάκη, Δήμητρα (Λίζου Ζάκκαρα, γελαδάρισσα / Σόλο τραγούδι) Μάλαμα, Ελίνα (Μάντα, υπάλληλος του φαρμακείου / Σόλο τραγούδι) Μαυρουδής, Δάκης (Ένας κοκκινοτρίχης εργάτης / Σόλο τραγούδι) Μιχαλοπούλου, Ροζαλία (Εύα, κόρη του Πούντιλα) Μόσχοβος, Νίκος (Έινο Σίλακα, διπλωματικός ακόλουθος) Μούκανος, Αλέξανδρος (Αρχιδικαστής) Πανταζόγλου, Ευγενία (Λάινα, μαγείρισσα) Παπαδόπουλος, Λεωνίδας (Ένας σερβιτόρος / Κτηνίατρος) Ράπτη, Στέλλα (Έμμα Τακινάινεν, λαθρεμπόρισσα / Σόλο τραγούδι) Τέτουλα, Ελευθερία (Έλλα, κόρη του Σούρκκαλα) Τουρνάκης, Νίκος (Χοντρός γαιοκτήμονας / Ένας ξυλοκόπος / Σόλο τραγούδι) Τσάτσαρης, Γιάννης (Σούρκκαλα, ο κόκκινος / Σόλο τραγούδι) Χαλκιαδάκης, Ευάγγελος (Ένας εξαθλιωμένος εργάτης / Σόλο τραγούδι)           
Μουσικοί               
Κούστας, Δημήτρης (ακορντεόν, μαέστρος ορχήστρας) Μανουηλίδης, Παναγιώτης (κιθάρα) Πανταζόγλου, Ευγενία (κλαρινέτο) Λάσκαρης, Ευγένιος (φαγκότο)                   
Σημείωση Καλλιτεχνικής Διανομής              
Κωνσταντίνος Καλουδιώτης, Γιάννης Μαργαρίτης Θωμάς Σιδέρης, Γιάννης Σοφολόγης Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος (εργάτες)               
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος                 
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (2010/12/11 - 2011/02/27)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ Μ.                  
ΟΙ ΛΗΣΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ              
ΕΙΔΟΣ: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ                  
ΣΕΙΡΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ                
ΣΧΗΜΑ: 12x17                     
ISBN: 978-960-05-1500-8                  
Οι Λησταί στα πρόθυρα των Αθηνών είναι ένα άρτιο υφολογικά και αφηγηματικά έργο.                
Η δράση του είναι συνεχής, η πλοκή κάνει τον αναγνώστη να το διαβάζει απνευστί, η ατμόσφαιρά του είναι αποδομένη με τον πιο πειστικό, λογοτεχνικά, τρόπο. Ένα λογοτεχνικό κόσμημα. Τα μηνύματά του είναι αρκετά σαφή.             
Η αμφισβήτησή του Μ. Καραγάτση προς τις πολιτικές δυνάμεις μεταφράζει τις απόψεις του για το κράτος και τους πολιτικούς της δημοκρατίας, τους οποίους υπαινίσσεται αδύνατους και επιρρεπείς στην μικροπολιτική.               
Αποδίδοντας τη ληστεία στην έλλειψη δυνατού κράτους, και μάλιστα δυνατής χωροφυλακής, μετατρέπει το αφήγημά του περισσότερο σ’ ένα δοκίμιο πολιτικής κριτικής και λιγότερο σε ένα δοκίμιο ιστορικής ερμηνείας, όπως έκανε σε άλλα του έργα.                  
Η τελική, μάλιστα, απόδοση της ευθύνης της υπόθεσης σε έναν Άγγλο υπήκοο λειτουργεί ανακουφιστικά για τον αναγνώστη, αλλά και επικρίνει ανοικτά την αδυναμία και την εξάρτηση του κράτους, εννοώντας τόσο το κράτος του 19ου αιώνα όσο και το κράτος του 1950.                  
Ν. Ε. ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ