Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Η άνωθεν εντολή - ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ

Η άνωθεν εντολή
Συγγραφέας: Ντίνος Παζαρακιώτης
Μυθιστόρημα
σελίδες 246
ISBN 978-960-9692-02-1

Το μυθιστόρημα ετούτο έλαβε την αρχή του κάποτε σε μια γωνιά της θύμησής μου, κάπου μακριά από εδώ, σαν το δίλοβο κουκούτσι ενός καρπού βαθιά φυλαγμένου στο αρμάρι, περιμένοντας φαίνεται πρόσφορες συνθήκες να φυτρώσει και να μεγαλώσει αρπαχτικά. Σαν τον φασίολον, ας πούμε, που εκάναμε τότε στο σχολείο.
Είναι λίγο παράξενο πως ο καρπός αυτός κάμποσα χρόνια εκεί μέσα βρήκε για παρέα ένα ερώτημα που έβαζε αρχή αρχή στο μάθημα του πάντα ο δάσκαλος μας της μεταφυσικής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο, ο γραφικός και σεβαστός εντούτοις για όλους μας εκείνον τον καιρό γεράκος Χαράλαμπος Γιερός: "Το βασικόν, κύριοι, ερώτημα της φιλοσοφίας είναι: Ήρθα στον κόσμο να κάνω τίιι;", χωρίζοντας με έμφαση τις λογικές ενότητες και κατεβάζοντας το τελικόν ιώτα έναν τόνο, ημιτόνιο, νότα ή βαθμίδα χαμηλότερα (σε δύο χρόνους με άρση και θέση καταληκτική) σαν την περισπωμένη. Κι ύστερα σε κάθε ευκαιρία το ξαναλέγαμε κι εμείς κάνοντας τη φωνή του στις ανέμελες φοιτητικές μας συντροφιές για να γελάμε: "Ηρθα, στον κόσμο, να κάνω τίιι;". Σε άλλον καιρό και σε άλλον τόπο πάλι φύτρωξε και θέριεψε (ο δίλαβος, καρπός), καταχτώντας τα δικαιώματα που έχουν απ' την αρχή όλα τα φυσικά πράγματα στον κόσμο. Τη στιγμή αυτή κι εδώ που βρίσκομαι μόνον ετούτο έχω να δηλώσω: δεν μπορώ να λέω ψέματα και είναι ψέματα να λέω πως δεν μπορώ.

12η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο | Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


Ψηφιακά βιβλία


Αγάπη μου, συρρίκνωσα την Ελλάδα
Λένα Διβάνη
ISBN: 978-960-03-5595-6
Αγάπη μου, σ’ τ’ ορκίζομαι, δεν έχω ιδέα πώς έγινε αυτό. Εγώ πήγαινα κάθε μέρα στη δουλειά μου. (Εντάξει, όχι και κάθε μέρα· τις Παρασκευές την κοπανούσα για να φτάσω νωρίς στο Σούνιο – ποιος πάει παρασκευιάτικα στην εφορία άλλωστε;) Είχα μόνο ένα αυτοκίνητο. (Το Smartάκι που πήρα για να παρκάρω εύκολα στο κέντρο δε μετράει· ούτε του παιδιού το Μini που το πήραμε μεταχειρισμένο.) Δεν πήρα δάνειο παρά μόνο όταν έπρεπε να αγοράσω το διαμέρισμα στη Φιλοθέη. (Και μη μου πεις τι δουλειά είχαμε εμείς οι Κορυδαλλιώτες στη Φιλοθέη – δηλαδή μόνο οι πλούσιοι έχουν ψυχή;) Σαν εφοριακός δεν έκλεψα ποτέ την εφορία. (Έκλεβα μόνο από τα κλεφτρόνια τους φορολογούμενους, που δεν ήθελαν να φορολογηθούν – δηλαδή εθνικό έργο έκανα αν το καλοσκεφτείς.) Και ψήφιζα πάντα συνειδητά: απαιτούσα έργα, όχι μόνο λόγια. Θα τη διορίσεις τη Μαιρούλα μου, που είναι πτυχιούχος Παντείου; Θα την πάρεις την ψήφο μου. Εγώ στηρίζω τους πολιτικούς που στηρίζουν τη νεολαία. Γιατί στο καλό έχει πέσει τώρα η νεολαία να με φάει;
To παζλ της Ελλάδας, την εποχή που έπαιρνε την κατηφόρα ανηφορίζοντας, μέσα από τις σημειώσεις μιας... πτωχευμένης

Αίθουσα αναμονής
Τιτίνα Δανέλλη
ISBN: 978-960-03-5598-7
Ένας άντρας και μια γυναίκα γνωρίζονται στην αίθουσα αναμονής ενός παράξενου σιδηροδρομικού σταθμού, όπου δεν υπάρχει ούτε τρένο ούτε σταθμάρχης. Ο αιώνιος κουτοπόνηρος αναζητεί μανιωδώς την καταγωγή του: προέρχεται, άραγε, από τον Γκρέγκορυ Πεκ ή από τους καπετάνιους του ’21; Μια ασήμαντη ανδρική φιγούρα μπροστά στον καθρέφτη απορεί: είναι πράγματι τόσο άσχημος όσο πιστεύει η γυναίκα του; Ένα νεροπίστολο οδηγεί σε «ατυχές» περιστατικό. Μια πλούσια χήρα παντρεύεται έναν «αποτυχημένο» συγγραφέα, πλην όμως ταλαντούχο λογιστή. Η αγάπη ενός ζευγαριού μεταμορφώνεται υπό τη μελωδία του Μπολερό. Ένα παγερό μήνυμα στο κινητό προκαλεί το τέλος μιας σχέσης. Μια γυναίκα μιλά σε ρυθμό πολυβόλου. Ένας ανέμελος συμβολαιογράφος προσπαθεί να μην υπογράψει το τελευταίο συμβόλαιο.
Επεισόδια καθημερινής ζωής που ανατρέπονται από στιγμιαία τρέλα, ψυχογραφήματα που θυμίζουν νομίσματα με δύο όψεις. Η ομορφιά και η ασχήμια, η λογική και η παράνοια, η αγάπη και το μίσος, η επιτυχία και η αποτυχία, η γνώση και η άγνοια, η τάξη και η διατάραξη, εναλλάσσονται με υποδόριο χιούμορ και λεπτή ειρωνεία, θυμίζοντάς μας διαρκώς ότι η σοβαροφανής πραγματικότητα δεν έχει πάντα σχέση με τη γελοία αλήθεια.

Μαύρα κουφέτα
Ιερώνυμος Λύκαρης
ISBN: 978-960-03-5532-1
Η Όλγα, μια καθηγήτρια Φιλοσοφίας από τη Ρωσία, αναζητεί στην Ελλάδα τη Σόνια, την εξαφανισμένη εγγονή της. Δύο μαθητές της, πρώην στελέχη του Κόμματος, ένας Έλληνας δημοσιογράφος και ο καλύτερός του φίλος από τα «παλιά», αναλαμβάνουν να τη βοηθήσουν. Γρήγορα μαθαίνουν ότι η έκπτωτη «βασίλισσα της ομορφιάς» Σόνια, ζούσε στην Ελλάδα με τον Μιχαήλ Αντρέγιεφ, τον διαβόητο «Λύκο της Μόσχας», που βρέθηκε δολοφονημένος στην Πάφο, έπειτα από υπόδειξη των δολοφόνων του στη Ρωσική Πρεσβεία της Κύπρου. Τυφλές συμπτώσεις, ψευδώνυμες ταυτότητες και πλαστοπροσωπίες στήνουν ένα θανάσιμο παιχνίδι παραπλάνησης. Τον ιστό της εξυφαίνουν παρακλάδια της ρωσικής και γεωργιανής μαφίας, διεφθαρμένοι πολιτικοί, επίορκοι μπάτσοι και διπλωματικοί υπάλληλοι. Παράλληλα, πάνω από τις ενθυμήσεις και τις αναδρομές του αφηγητή, πλανιέται το φάντασμα του μεγάλου ερωτηματικού: ενώ από τα σπλάγχνα των οραμάτων της Επανάστασης προέκυψε ένα ελπιδοφόρο κοινωνικό σύστημα, τι συνέβη και εκείνο αλυσόδεσε το όραμα και, σε εβδομήντα δύο μόλις χρόνια, εξαχρειώθηκε, μεταλλάχθηκε και οδηγήθηκε στη λαιμητόμο της Ιστορίας;


Το ψέμα του λύκου
Γιώργος Μπράμος
ISBN: 978-960-03-5533-8
Μια σκοτεινή και αφέγγαρη νύχτα ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας δολοφονείται έξω από το σπίτι του στην Κηφισιά. Λίγο αργότερα ένας άμοιρος, σχεδόν αόρατος ανθρωπάκος συλλαμβάνεται σ’ ένα νησί του Αιγαίου ως ύποπτος για το φόνο. Έχει μόλις φτάσει εκεί για να ξεφύγει από την καθημερινή μιζέρια της επαρχιακής πόλης και νιώθει ξανά, μετά από χρόνια, λαβωμένος από έναν απελπισμένο έρωτα. Ο αστυνομικός που αναλαμβάνει την υπόθεση αμφιβάλλει από την πρώτη στιγμή για την ενοχή του. Οι δύο χαρακτήρες φαίνονται εντελώς διαφορετικοί, όμως τους ενώνουν πιο πολλά απ’ όσα τους χωρίζουν. Κυνηγιούνται από μύθους και φαντάσματα, εγκλωβίζονται στα αδιέξοδα της ίδιας εποχής και τελικά βιώνουν μια συγκλονιστική περιπέτεια, προσπαθώντας ο καθένας να απαλλαγεί από τα προσωπικά του δεσμά.
Με πρώτες ύλες από το ψυχολογικό, το πολιτικό και το αστυνομικό μυθιστόρημα, το Ψέμα του λύκου είναι ένα βιβλίο που συμπλέκει τα τραγικά διλήμματα της μεταπολεμικής Ελλάδας με τα ακραία ιδιωτικά πάθη, την πολιτική με τον έρωτα, την προδοσία με την εκδίκηση, και τις ζωές δύο φαινομενικά αντίθετων ηρώων, που γίνονται άλλοτε οι λύκοι κι άλλοτε τα θηράματα της ίδιας πάντα άγριας αγέλης.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας
Χρύσα Σπυροπούλου
ISBN: 978-960-03-5596-3
Η Λίζα ταξιδεύει μαζί με τους γονείς της, το σκύλο της και τον στενό της φίλο, τον Άρη, στην πόλη Όρντου, στον Εύξεινο Πόντο, απ’ όπου κατάγεται η οικογένειά της. Εκεί συναντούν τους φιλόξενους Τούρ­κους φίλους τους, οι οποίοι θα τους δείξουν τα αξιοθέατα και θα τους ξεναγήσουν στη γύρω περιοχή. Θα επισκεφθούν την Κλειστή Αγορά, το Ακρωτήρι του Ιάσονα, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, αλλά και το Νησί των Αμαζόνων, στο οποίο είχαν αποβιβαστεί οι Αργοναύτες. Η κλοπή όμως της εικόνας του Αγίου Νικολάου, καθώς και μια υπόθεση λαθροθηρίας, θα εμπλέξουν σε μια περιπέτεια μυστηρίου τους δαιμόνιους έφηβους εξερευνητές, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τον υπαστυνόμο της Όρντου για τη διαλεύκανση των περίεργων αυτών υποθέσεων.
Ένα βιβλίο που ενώνει το σήμερα με το παρελθόν και αναδεικνύει τις παραδόσεις των χαμένων πατρίδων, την αλληλεγγύη και τους φιλικούς δεσμούς ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους, την ιστορία και τη μυθολογία ενός τόπου στον οποίο επί σειρά αιώνων έζησαν οι Έλληνες αρμονικά με άλλους λαούς.

Σχολική παράσταση
Βασίλης Παπαθεοδώρου
ISBN: 978-960-03-5597-0

Με φόντο μια μαθητική παράσταση σε σχολείο της Γερμανίας, ο Γιώργος, μαθητής της Β’ Γυμνασίου, θα βρεθεί στο επίκεντρο, ως πρωταγωνιστής και θύμα, μιας έξαρσης ρατσιστικών επεισοδίων, από μια κοινωνία που είναι βαθιά διχασμένη. Μέσα σ’ όλο αυτό το κλίμα, θα προσπαθήσει να κρατήσει τη δύναμη και την αξιοπρέπειά του. Με συμμάχους τον Τζάφερ και τον Αντρέας, έναν Τούρκο κι έναν Γερμανό συμμαθητή του, αλλά και με τη βοήθεια του καθηγητή κυρίου Μίκαελ, θα καταλάβει και θα νιώσει ότι η φιλία δεν κοιτά χώρες και λαούς, δεν υπολογίζει θρησκείες και κοινωνικές ανισότητες. Και η δράση θα κλιμακώνεται, όσο προχωρούν οι πρόβες της σχολικής παράστασης, ενός θεατρικού με θέμα τα Πάθη του Χριστού.
Βία και προκαταλήψεις από τη μία, συμπόνια και αλληλεγγύη από την άλλη, εναλλάσσονται στο βιβλίο αυτό του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Ένα μυθιστόρημα που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Γ.Μαρίνος & Δ.Γαλάνη - Οδός ονείρων (1976)