Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

BERLIN ALEXANDERPLATZ εκδοχή #2: Μία παράλληλη πτώση | Θέατρο Τέχνης "Ακτίς Αελίου"

«BERLIN ALEXANDERPLATZ
εκδοχή #2: Μία παράλληλη πτώση»
του Alfred Döblin
Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» ανεβάζει για δεύτερη χρονιά το αριστούργημα του Άλφρεντ Ντέμπλιν «BERLIN ALEXANDERPLATZ εκδοχή #2: Μία παράλληλη πτώση» σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη. Πρωταγωνιστεί η Λίνα Λαμπράκη.
Πρεμιέρα: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 στις 9.00μ.μ. στο χώρο του Θ. Τ. «Ακτίς Αελίου».
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η ιδέα της παράστασης βασίζεται στην επιθυμία του θεάτρου να ερευνά τη θεατρικότητα και άλλων λογοτεχνικών ειδών πέραν των αμιγώς θεατρικών κειμένων.
Έχοντας στη μέχρι τώρα πορεία του τρεις παραστάσεις με βάση αυτό το σκεπτικό («Η Μεταμόρφωση» του Φ. Κάφκα, «Αυτοβιογραφία» του Τόμας Μπέρνχαρντ και «Αλεξάνδρεια-Αθήνα» σε ποίηση Κ. Καβάφη και Κ. Παλαμά) συνεχίζει την αναζήτηση αυτή με το αριστούργημα του Άλφρεντ Ντέμπλιν «Berlin Alexanderplatz».
Το σκεπτικό της διασκευής κινείται στην τεχνική του μοντάζ και της επικής αφήγησης του ίδιου του κειμένου, προσπαθώντας να αναδείξει το έντονο σκηνικό του ενδιαφέρον.
Από αυτή την διαδικασία δεν μπορεί ασφαλώς να λείπει και η αναφορά στο επικό θέατρο του Μπρεχτ.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος ο Ντέμπλιν: «στην ιδανική του μορφή το μυθιστόρημα θα έπρεπε να είναι αφηγηματικό και να στοχεύει στην συλλογική εμπειρία»
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Μία παράλληλη πτώση. Στην δεύτερη εκδοχή της παράστασης επιχειρείται μία πιο εφιαλτική σκηνική ατμόσφαιρα.
Οι ρόλοι αποκτούν τα χαρακτηριστικά μίας νοσηρής κοινωνίας που δεν μπορεί να αποδεχτεί την απόλυτη ηθική, πολιτιστική και βαθύτατα ανθρωπιστική κρίση της.
Η πτώση αναφέρεται στην παράλληλη πορεία της ιστορίας του Φραντς Μπίμπερκοπφ και της ίδιας της Ιστορίας που τραγικά επαναλαμβάνεται.
Ταυτότητα της παράστασης
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης Μετάφραση-Δραματουργική Συνεργασία: Μελίνα Γαρμπή Σκηνικό-Κοστούμια: Μένη Τριανταφυλλίδου Μουσική: Φωνητικό Σύνολο «Πλειάδες» Φωτισμοί-Τεχνική Υποστήριξη: Πολύβιος Σερδάρης Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Κούτοβα, Ευτυχία Καβαλίκα Βοηθός Σκηνογράφου: Αθανάσιος Κολαλάς Οργάνωση Παραγωγής: Θεανώ Αμοιρίδου, Δέσποινα Καλπενίδου Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
ΔΙΑΝΟΜΗ
Άγγελος-Εβραίος: Λίνα Λαμπράκη Φραντς: Γρηγόρης Παπαδόπουλος Μάτι της Κάμερας-Μπλε Μπάτσος: Κώστας Καλουδιώτης Λίνα-Τσίλι: Βίκυ Κατσίκα Εύα-Χήρα: Μαρίνα Γκούμλα Ράινχολντ: Γιώργος Κολοβός Μίτσε: Θεανώ Αμοιρίδου Σύνθεση: Γεωργία Τέντα, Βασούλα Δελλή, Αθηνά Γκούμα Φωνητικά: Πλειάδες Επιλογή Τραγουδιών: Ευτυχία Καβαλίκα Φωνητικό Σύνολο «Πλειάδες»: Γεωργία Τέντα, Ευτυχία Καβαλίκα, Αθηνά Γκούμα, Βασούλα Δελλή, Ιουλία Ρούτζιου, Στέλλα Γκρήγκοβιτς (www.myspace.com/pleiadesthes , pleiades.thessaloniki@gmail.com )
Ευχαριστούμε τους μουσικούς: Εύη Νάκου-φλάουτο, Ιάσωνα Ιωάννου-βιολοντσέλο, Δημήτρη Δημητρακόπουλο-σφύριγμα
Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Γεράσης, Νίκος Τσίγκος Κατασκευή Κοστουμιών: Κική Ιωαννίδου Σχεδιασμός Εντύπων: Together Design Εκτύπωση: University Studio Press
Με την υποστήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες
Πρεμιέρα: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 στις 21:00 Παραστάσεις: 10 Νοεμβρίου 2011 - 8 Ιανουαρίου 2012 Χώρος: Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12-Θεσσαλονίκη)
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Παρασκευή- Κυριακή στις 9.00μ.μ (εκτός από το Σάββατο 19 Νοέμβριου λόγω προγραμματισμένης παράστασης του θεάτρου εκτός Θεσσαλονίκης)
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική Είσοδος: 15€, Φοιτητικό: 10€, Ομαδικό(από 10 άτομα και πάνω): 10€, Οικογενειακό (από 4 άτομα και πάνω), Κάρτες Πολιτισμού, Κάρτες Ανεργίας: 12€
Κρατήσεις Θέσεων: 2310.229249

TA IEPA KEIMHΛIA TOY ΓENOYΣ TΩN ΠONTIΩN

TA IEPA KEIMHΛIA TOY ΓENOYΣ TΩN ΠONTIΩN

Το μετέωτο βήμα του ΚΘΒΕ

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ Κ.Θ.Β.Ε.                                             
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για λόγους οικονομικής δυσπραγίας ανακοινώνει την περικοπή τριών (3) έργων από το ρεπερτόριό του της θεατρικής περιόδου 2011 – 2012.                                      
Δεν θα πραγματωθούν τα έργα:                                 
«Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, «Μόμπι Ντικ», του Χέρμαν Μέρβιλ (σε διασκευή Paul Stebbings και Phil Smith), σε μετάφραση: Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και «Άννα Καρένινα», του Λέοντος Τολστόι, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη.                                  
Είναι μια απόφαση που ελήφθη ύστερα από εκτίμηση της δυσπραγίας και κάτω από τις εξής συνθήκες:                                             
Η τακτική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού δεν έχει δοθεί για τα 2/3 του μηνός Σεπτεμβρίου και για τους μήνες Οκτώβριο καθώς και το Νοέμβριο που διανύουμε.                              
ΟΙ εργαζόμενοι του θεάτρου δεν έχουν πληρωθεί για το μήνα Οκτώβριο και τα δεδουλευμένα του τρέχοντος μηνός, γεγονός που όχι μόνο αναστατώνει τις ζωές τους, αλλά και παρεμποδίζει την εργασιακή τους δυνατότητα και την ομαλή λειτουργική τους σχέση με την εργασία.                              
Από μέρους της Διεύθυνσης πιστεύω ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν απώλειες στον Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό, παρά να παραμένουν εργαζόμενοι απλήρωτοι.                                     
Το Κ.Θ.Β.Ε. δεν αγνοεί τη δραματική οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες της χώρας αλλά πιστεύει ότι το Κράτος και το πολιτικό προσωπικό του πρέπει εδώ και τώρα να αποφασίσει τί είδους Κρατικό Θέατρο θέλει:                                      
Ένα αφυδατωμένο, απαξιωμένο και κυρίως καταχρεωμένο οργανισμό ή μια πολυδύναμη πολιτιστική μηχανή που θα καλύπτει δυναμικά τις ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης, των όμορων δήμων, της Βόρειας Ελλάδας, των συνόρων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης;                             
Ζητάμε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού να παρέμβουν. Δεν είμαστε κρατικοδίαιτη συντεχνιακή ομάδα αλλά ο μεγαλύτερος θεατρικός οργανισμός της Βορείου Ελλάδος που σύμφωνα με τον Ιδρυτικό του Νόμο έχει κυρίαρχο σκοπό την πολιτιστική παρηγορία του κοινού του.                               
Οι καιροί είναι δραματικοί, αλλά ο Πολιτισμός συμπορευόμενος με τον Τουρισμό είναι σημαντική και αναπτυξιακή παραγωγική μονάδα του Έθνους.                                     
Αυτό ας γίνει κατανοητό χθες, γιατί το σήμερα είναι ήδη αργά.                                   
Σωτήρης Χατζάκης

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ LIVE ΜΥΛΟΣ CLUB ΔΕΥΤ 14 ΝΟΕΜ

Δελτίο Νέου Τύπου                                        
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ LIVE @ ΜΥΛΟΣ CLUB / ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ                                           
Μιχάλης Τζουγανάκης                                    
…εκεί που το πάθος συναντά τη δύναμη και τη δεξιοτεχνία ξεκινά η ιδιαιτερότητα του τραγουδιστή και σολίστα του λαούτου                                      
LINK                                                
http://www.michalistzouganakis.com/                                               
http://www.youtube.com/watch?v=8wY0-JzCwmQ&feature=related                                               
http://www.youtube.com/watch?v=4tI3wFfE6SQ&feature=related                                           
http://www.youtube.com/watch?v=tTxzGTSfpWY&feature=related                                           
INFO                                             
Μύλος club                                         
Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία                                       
Οι πόρτες ανοίγουν στις: 21:00                                         
Τηλ κρατήσεων: 2310 510081                                    
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ταμειο: 12€, Φοιτητικό:10€                                                 
Οn line ticket: http://tzouganakis2011.eventbrite.com/

NASS MAKAN - Μουσική της Αιγύπτου από το Δέλτα του Νείλου + ΝΕΟΙ ΠΑΝΕΣ

Μ' ΕΚΟΨΑΝ ΜΕ ΧΩΡΙΣΑΝ ΣΤΑ ΔΥΟ