Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28 – 31 Ιανουαρίου 2011)


4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου                              
(28 – 31  Ιανουαρίου 2011)  
Το ετήσιο ραντεβού για τα παιδιά και τους εφήβους που αγαπούν το διάβασμα...                          
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΤ) διοργανώνουν  την 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011 στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο Μαρούσι. Η Έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού - εφηβικού βιβλίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).                     
Στη διάρκεια αυτού του τετραημέρου, οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία ν’ αγκαλιάσουν τα βιβλία και να ταξιδεύσουν μαζί τους στον υπέροχο κόσμο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.                    
Πρόκειται για μια ξεχωριστή συνάντηση που όχι μόνον κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των εφήβων αλλά και διευρύνει τους ορίζοντές τους μέσα από τη γραφή και την ανάγνωση.                     
Τι θα βρει ο επισκέπτης στην Έκθεση:                        
Όπως κάθε χρόνο,                           
Όλη τη βιβλιοπαραγωγή της χρονιάς για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα                       
Μια τεράστια Παιδική Γωνιά (5-12 ετών) με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα                       
…αλλά και τρεις καινοτομίες,                            
Τη Γωνιά των Εφήβων (13-17 ετών).                          
Τη Γωνιά Εκπαιδευτικών και Γονέων.                         
Το περίπτερο του «Μικρού Αναγνώστη» -ο νέος κόμβος του ΕΚΕΒΙ για παιδιά http://www.mikrosanagnostis.gr/ με το δικό του πρόγραμμα εκδηλώσεων.                             
ΟΡΓΑΝΩΣΗ:                              
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ)                           
με τη συνεργασία: των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ)

Παράταση έκθεσης "Toulouse Lautrec" - Παράλληλες εκδηλώσεις

Παρατείνεται μέχρι την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011, η μεγάλη έκθεση «Toulouse-Lautrec» που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.                          
Η παράταση της έκθεσης για ένα μήνα κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας της έκθεσης και της τεράστιας ανταπόκρισης του κοινού στις παράλληλες με την έκθεση θεατρικές, χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις, όπως η παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Fete de la Musique» (φώτο Koyklotheatro 1,2,3) που δόθηκε χτες στο Τελλόγλειο από την ομάδα Hocus Pocus, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από τριακόσιους μικρούς και μεγάλους θεατές.                      
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Henri de Toulouse Lautrec» έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα οι εξής εκδηλώσεις:                        
Τις Τετάρτες 12 και 19 Ιανουαρίου 2011 στις 19:30 θα επαναληφθεί ηΒραδιά ελληνικής οπερέτας από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης. Μουσική διεύθυνση - μουσική προετοιμασία: Γιάννης Σγούρας. Βοηθός σκηνοθέτη: Μέλα Γεροφώτη.                        
Συμμετέχουν οι φοιτητές της ειδίκευσης μονωδίας και μουσικό σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.                       
Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 12:00 η ομάδα Hocus Pocus θα πραγματοποιήσει στους χώρους του Τελλογλείου εργαστήριο κατασκευής κούκλας. Την ίδια μέρα, 23/1 στις 17:00, φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, με την καθοδήγηση καθηγητών τους θα παρουσιάσουν ένα θεατρικό δρώμενο.                            
Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 19:30, οι μαθητές του Β' έτους της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέας Βουτσινάς, θα παρουσιάσουν το δρώμενο«Τουλούζ Λωτρέκ: Η απόλαυση της δυσμορφίας», σε σκηνοθεσίαΤάσου Ράτζου.                       
Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 17:00 και την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 19:30 η ομάδα σύγχρονου χορού «sinequanon», θα παρουσιάσει στο Τελλόγλειο ένα χορευτικό δρώμενο.                      
Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστεί ένα δρώμενο εμπνευσμένο από κείμενο του Γκι Ντε Μοπασάν σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη.                      
Ξεναγήσεις                      
Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του κοινού, το Τελλόγλειο ξεκινάει από το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, προγραμματισμένες ξεναγήσεις για όσους επισκέπτες επιλέξουν να περιηγηθούν στη σημαντική αυτή έκθεση από ιστορικούς της τέχνης.                     
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 13:00 ως τις 14:00 και κάθε Δευτέρα από τις 19:00 ως τις 20:00.                     
Οι εκθέσεις Lautrec και Γαλάνη                             
Στόχος της έκθεσης «Henri de Toulouse Lautrec» είναι αφενός η γνωριμία με τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό, αλλά και η αναβίωση της ατμόσφαιρας της εποχής στο γύρισμα του 19ου/20ού αι.                   
Το υλικό της έκθεσης, περισσότερα από 170 έργα προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή του Παύλου και της Μπελίντας Φυρού Μουσείο Ηρακλειδών, από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι, το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi καθώς και από το Chateau du Bosc (έργα και οικογενειακά κειμήλια) στη Naucelle. Εκτίθενται επίσης διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh, που ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.                     
Τα τεκμήρια της έκθεσης εμπλουτίζουν έργα από ιδιωτικές συλλογές στη Γαλλία και Ελβετία, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό από το Αρχείο Σπητέρη στο Τελλόγλειο. Ενώ τον απόηχο της προσωπικότητας του Toulouse Lautrec σε πιο σύγχρονες εφαρμογές δίνουν μαντίλες, υφάσματα και ρούχα του Γιάννη Τσεκλένη, εμπνευσμένα από τον καλλιτέχνη και τους ιμπρεσιονιστές.                  
Την εποχή της Belle Epoque ολοκληρώνουν περίπου 150 χαρακτικά και σανγκίνες του Δημήτρη Γαλάνη, του ξεχωριστού αυτού Έλληνα δημιουργού, από τη συλλογή που δώρισε στο Τελλόγλειο το 2002 ο Δημήτρης Τσάμης.                        
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:                             
Τρίτη, Πέμπτη-Παρασκευή: 09.00 - 14.00 Δευτέρα, Τετάρτη: 09.00-14.00. & 17.00.-21.00 Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00

Άτιμο Κόκκινο από την Ομάδα Τέχνης Oberon στο Contact art Club

Art group Oberon Άτιμο Κόκκινο                          
Κυρίες και Κύριοι ,η παράσταση αρχίζει.                  
Κρατήστε καλά το στομάχι σας και κοιτάξτε με προσοχή τα σπετσάτα. Δεν είναι κόντρα πλακέ. Είναι παραμορφωτικός καθρέφτης. Μέσα του τα εκατομμύρια πρόσωπά μας – οι ενοχές μας...                  
Η ομάδα τέχνης Oberon παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση Άτιμο Κόκκινο, (στο Contact art Club. Δάφνης 12, περιοχή City Gate, Θεσσαλονίκη) βασισμένη πάνω σε ποιήματα της Κατερίνας Γώγου και το «Ουρλιαχτό - Howl» του Allen Ginsberg.                    
«Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου χαλασμένα από την τρέλα...»                       
Τρεις άνθρωποι.                     
Φαινομενικά διαφορετικοί. Ο καθένας ζει τη δική του αλήθεια με το δικό του τρόπο. Κοινό τους γνώρισμα η μοναξιά και η επιθυμία να μοιραστούν τις σκέψεις τους.                        
Να ανατρέψουν την καθημερινότητά τους και να αντισταθούν. Να πάνε κόντρα στα σημάδια των καιρών...                     
Μια γυναίκα μόνη, στραγγισμένη, ξερή. Αντλεί δύναμη από τις αναμνήσεις της ζωής της. Κοιτάζει κατάματα το μέλλον και ψάχνει να βρει διέξοδο...                        
Ένας άνδρας, «σημάδι των καιρών». Κοιτάζει τη ζωή μέσα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ζει και ονειρευεται μια «άλλη ζωή» μέσα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αντιδρά, επαναστατεί, ονειρεύεται... ψάχνει μια διέξοδο...                  
Ένας περιθωριακός τύπος ανάμεσά τους, ανάμεσά μας. Τους βγάζει από το μικρόκοσμό τους, τους δείχνει τη διαδρομή προς τη διέξοδο που ζητούν...                    
Τρεις άνθρωποι που γίνονται μία φωνή...                       
«Θα ’ρθει καιρός που θα αλλάξουν τα πράγματα... σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος..»               
Ταυτότητα  παράστασης                 
Κείμενα: Κατερίνα Γώγου , Allen Ginsberg Σύνθεση κειμένων: Αλέκος Σπυριδάκης Σκηνοθεσία: Διονύσης Καραθανάσης , Ντιάνα Ζαχαροπούλου Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία – Δήμητρα Βέττα
Μουσική επιμέλεια: Διονύσης Καραθανάσης                      
Παίζουν:                         
Έφη Δραμαλή, Ορέστης Παλιαδέλης, Χρήστος Τσαβλίδης              
Πληροφορίες παράστασης:                         
Ημέρες παραστάσεων: Πρεμιέρα Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως και 30 Ιανουαρίου 2011                          
Χώρος: Contact art Club. Δάφνης 12, περιοχή City Gate. Θεσσαλονίκη                
Εισιτήρια: γενική είσοδος 10 €                        
Πληροφορίες: 6944 700 772 Διονύσης Καραθανάσης, Contact art club 

ΚΘΒΕ: AΚΡΟΑΣΗ - Η ΣΤΡΙΓΓΛΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                                
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα χρειαστεί άντρες ηθοποιούς έως 35 ετών για τη χειμερινή του παραγωγή «Η ΣΤΡΙΓΓΛΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ».                       
Οι ενδιαφερόμενοι θα συναντήσουν τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Στούρουα την Πέμπτη 13/01/2011 στις 11.00 π.μ. στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ( Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη).                  
Θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα βιογραφικό και μια φωτογραφία.                              
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο Γραφείο Παραγωγής του Κ.Θ.Β.Ε. Τηλ: 2310 - 266039 και 2310- 270398.

Πρόγραμμα παραστάσεων στο Θέατρο Σοφούλη για τον Ιανουάριο

ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ                           
Ιανουάριος 2011                                
Το Θέατρο Σοφούλη γιορτάζει φέτος δέκα χρόνια του και καλωσορίζει το πρώτο μήνα του νέου χρόνου και της νέας δεκαετίας φιλοξενώντας πολλές και ενδιαφέρουσες παραστάσεις για κάθε ηλικία και διάθεση.                           
I. 7-30/1/2011 ημέρες Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00.                     
Η  θεατρική ομάδα Εντός Εκτός και Επί τα Αυτά παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική αυτοσχέδια παράσταση Η περιέργεια σκότωσε τον Shakespeare στο Θέατρο Σοφούλη.                                
II. 10-11 & 17-18/1/2011, ημέρες Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00                      
Η Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς παρουσιάζει το έργο του Άκη Δήμου Αν ακούει το φεγγάρι στο Θέατρο Σοφούλη στις 10-11 & 17-18 Ιανουαρίου στις 21:00.                           
III.  26-27/1 & 2-3/2/2011, ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη στις 21:00.                            
Ο εταιρικός θίασος ΟΕΘ-ΣΕΗ Συνθήκη παρουσιάζει το έργο του Ζάχου Βασιλείου Το παγκάκι στο Θέατρο Σοφούλη για τέσσερις μόνο παραστάσεις.                            
IV. Συνεχίζονται κάθε Κυριακή οι παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Σοφούληπου έχουν ξεκινήσει από 10 Οκτωβρίου 2010 έως και την Κυριακή των Βαΐων στις 11:30 π.μ.  Ενώ δίνονται και παραστάσεις καθημερινά για σχολεία.       

Το Θέατρο Σοφούλη παρουσιάζει την παράσταση για παιδιά Που να σκάσεις Κριστομπίτα, δε θα πάρεις τη Ροζίτα σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου.

International Theatre Lab in Austria

International Theatre Lab in Austria                      
May 17 - 24                          
Participants: actors of physical, dramatic, dance, musical theatres, circus performers, directors, choreographers and all contemporary artists in search of new forms through tradition.                           
Registration and programme details:                            
http://www.iugte.com/projects/PhysicalTheatre.php                            
http://www.iugte.com/projects/program.php                               
http://picasaweb.google.com/globtheatre                                         
The working language is English.                            
Nearest international airports - Graz and Vienna.                       
Accommodation and meals are organized

Προγραμματισμένες ξεναγήσεις Toulouse Lautrec

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 13:00 ως τις 14:00 και κάθε Δευτέρα από τις 19:00 ως τις 20:00.                         
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.                      
Αγ.Δημητρίου 159Α, 546 36, Θεσσαλονίκη                    
τηλ./fax: 2310 991610                             
www.tf.auth.gr/teloglion                           
e-mail: teloglion@auth.gr