Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Νέα Ελλάδα - The making of Από την ομάδα "Οι όπερες των ζητιάνων"

02 Οκτωβριος Τεταρτη
Ώρα: 20:30
Δημαρχιακό Μέγαρο
Πληροφορίες για τον χώρο

Τιμές εισιτηρίων:
Είσοδος: 10€
Φοιτητές: 8€
Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας
Νέα Ελλάδα - The making of
Από την ομάδα "Οι όπερες των ζητιάνων"


Πως συνδέονται ο συνθέτης Richard Wagner, η τραυματισμένη ελληνική ψυχή του 2013, η γερμανική δύναμη και η αναγέννηση της Ελλάδας; Η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου, με το σκωπτικό όνομα «Οι όπερες των ζητιάνων» επιστρέφει δυναμικά, στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων, με μία ολοκαίνουργια παραγωγή (σε συνεργασία με την 4η Biennale AGORA και τα 48α Δημήτρια) και με επικίνδυνες απαντήσεις σε θανάσιμες ερωτήσεις.
Η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του Richard Wagner, δεν είναι μόνο γερμανική γιορτή, είναι και δική μας. Αναλογιστείτε πόσες φορές έχετε ακούσει την φράση «γερμανική ηγεμονία» τα τελευταία (πόσα;) χρόνια και θα μπείτε στο πνεύμα των «ζητιάνων», οι οποίοι φτιάχνουν τη δική τους αντι-όπερα, με καμβά τις μουσικές του Wagner. Ενός καλλιτέχνη, ο οποίος με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ανακίνησε το εθνικό φαντασιακό. Οι μουσικές του λειτουργούν σαν «φύλλα πορείας» και για τον ελληνικό λαό, που αναγκάζεται να αναδιοργανώσει τον τρόπο ζωής του σε όλα τα επίπεδα: στην οικογένεια, στην εργασία, στο δημόσιο χώρο, έχοντας πάνω από το κεφάλι του μία εκ νέου φορτισμένη σχέση, με την ιδέα της περίφημης γερμανικής ηγεμονίας.
Νέα Ελλάδα- The Making-Of: Μουσικοθεατρική παράσταση ή έργο σε εξέλιξη; Οι δημιουργοί της ομάδας «Οι όπερες των ζητιάνων», επιχειρούν κάτι άκρως αναζωογονητικό και φιλόδοξο: να διαπραγματευτούν, με τρόπο καλλιτεχνικό, μερικές από τις πιο φορτισμένες πτυχές του φαντασιακού της νεότερης Ελλάδας, όπως αυτές κρυσταλλώνονται γύρω από τις έννοιες της παρακμής, του θανάτου, της αναγέννησης και του… rebranding του Έθνους. Σκέψεις δηλαδή, άκρως επίκαιρες, μέσα στο 2013. Κεντρική ιδέα για την καλλιτεχνική αυτή πρόταση, αποτελεί η χρήση ενός δημόσιου, εμβληματικού χώρου - το Δημαρχιακό Μέγαρο - όπου η σχέση του θεατή με το μουσικοθεατρικό γεγονός θα αναπροσδιοριστεί ριζικά.
«Νέους, ασυμπλεγμάτιστους, ευλαβικά ασεβείς και ουσιαστικά καινοτόμους» χαρακτήρισε η εφημερίδα «Καθημερινή» τους δημιουργούς της εταιρείας μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων». Η περιπέτειά τους, ξεκινάει στην Αθήνα το 2002 από το συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό, το σκηνογράφο Κωνσταντίνο Ζαμάνη και την υπεύθυνη παραγωγής Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, με σκοπό την παραγωγή παραστάσεων (αντι) όπερας και μουσικού θεάτρου χαμηλού κόστους και σύγχρονης αισθητικής. Η φιλοσοφία της «Εταιρείας»; Το μουσικό θέατρο, κάθε άλλο παρά είδος που οφείλει να παράγεται από - και για - «ειδικούς», αποτελεί τέχνη προσβάσιμη σε κάθε λογής θεατές, εφόσον προσεγγίζεται με τον κατάλληλο τρόπο: ως θέατρο, και όχι ως «θέαμα».
Νέα Ελλάδα- The Making-Of (2013)
Μουσικοθεατρικό work-in-progress για την άνοδο, την πτώση και το rebranding του Έθνους
Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός, Ρίχαρντ Βάγκνερ
Κείμενα: Μαρία Τοπάλη, Δημήτρης Δημόπουλος
Μουσική διεύθυνση, πλήκτρα, μελόντικα: Χαράλαμπος Γωγιός
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Παρέμβαση στο χώρο- επιμέλεια κοστουμιών: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός χαρτονομισμάτων: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Γιώργος Γιάκος – The Comeback Studio
Δραματουργική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Λαμβάνουν μέρος: Λυδία Ζερβάνου (υψίφωνος, βιολοντσέλο), Ιωάννα Φόρτη (μεσόφωνος, μπαγλαμάς), Χρήστος Κεχρής (τενόρος, κιθάρα), Αλέξανδρος Ευκλείδης, Λίνα Καλπαζίδου (Κορυφαίοι)
Συμμετέχει ο Χορός της Μεσαίας Τάξης
www.thebeggarsoperas.gr

ΚΘΒΕ: ΕΛΛΑΔΑ – ΑΥΣΤΡΙΑ: ΙΣΟΠΑΛΙΑ! στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών


Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
«ΕΛΛΑΔΑ – ΑΥΣΤΡΙΑ: ΙΣΟΠΑΛΙΑ!» στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013, στις 21.00


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Ελλάδα-Αυστρία: Ισοπαλία!» στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013.
Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το Σαουσπιλχάους (Schauspielhaus) του Γκρατς, μια δίγλωση παράσταση η πρώτη παρουσίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Ιούνιο στο Σαουσπιλχάους του Γκρατς, μια από τις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές της Αυστρίας.
Η συνεργασία αυτή των δύο θεάτρων, η οποία έγινε στο πλαίσιο της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, στοχεύει στην ανάδειξη αλλά και τη διακωμώδηση των στερεοτύπων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ανάμεσα στους Έλληνες και τους γερμανόφωνους λαούς της βόρειας Ευρώπης.
Περισσότερα εδώ
Facebook event για την παράσταση εδώ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Τα Γρήγορα Τεστ Μαθηματικά αποτελούν μια πρωτότυπη σειρά βιβλίων.Περιέχουν  σταθμισμένα δεκάλεπτα κριτήρια  αξιολόγησης...

περισσότερα>>

Τα Γρήγορα Τεστ...

περισσότερα>>


«Όλα τα πλάσματα στον κόσμο πηγαίνουν για ύπνο;» ρωτάει τους γονείς της ένα μικρό...

περισσότερα>>

Τα Γρήγορα Τεστ Μαθηματικά αποτελούν μια πρωτότυπη σειρά βιβλίων.Περιέχουν  σταθμισμένα δεκάλεπτα κριτήρια...

περισσότερα>>


Ποιος θα τολμήσει να μπει στο σπιτάκι του σκύλου;
Όχι εγώ! Να μπει η πάπια...

περισσότερα>>


Αξεπέραστες σκανταλιές σε... σημειώσεις!

Ο ΤΟΜ ΓΚΕΙΤΣ επανέρχεται με το τρίτο βιβλίο της...

περισσότερα>>



Αν μπορείς να αυτοσαρκάζεσαι, αν μπορείς να συγχωρείς, αν αγαπάς τους...

περισσότερα>>



Η ιστορία του Διονύσου, του κεφάτου θεού, με απλά στιχάκια από τον...

περισσότερα>>

Το χρονικό της Μακρονήσου

Το χρονικό της Μακρονήσου
"Αδέλφια τους νεκρούς μην ξεχνάτε"

Γιώργης Πικρός
Δρόμων, 2013
359 σελ.
ISBN 978-960-694-151-1, [Κυκλοφορεί]
Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949 - Προσωπικές αφηγήσεις [DDC: 938.770 92]
Στρατόπεδα συγκεντρώσεως [DDC: 355.129 6]
Τούτο το βιβλίο δεν είναι λογοτεχνικό κείμενο, απλώς είναι μια προσπάθεια να δοθούν μια σειρά εικόνες από το τρομερό Μακρονήσι. Διαβάζοντάς το θα δεις μέχρι που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη αποχτήνωση -η βαρβαρότητα, αλλά και σε ποιο ύψος μπορεί ν' ανέβει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Πρόθεση του συγγραφέα δεν είναι να καταγγείλει πρόσωπα, ούτε και να παρουσιάσει άτομα ως ήρωες.
Το έγκλημα ως έγκλημα θέλει να μαστιγώσει. Γιατί πιστεύει πως τα τωρινά φρικιαστικά εγκλήματα που διαπράχτηκαν στα σκοτεινά μπουντρούμια της ασφάλειας και της Ε.Σ.Α. στην περίοδο της φασιστικής επταετίας, έχουν τη ρίζα τους στο Μακρονήσι. Κι ακόμα πιο πίσω, στη Μεταξική και στη Χιτλερική περίοδο.
Αν οι εγκληματίες είχαν τιμωρηθεί τότε, ασφαλώς δεν θα είχαμε τα τωρινά εγκλήματα.
Από τις σελίδες του η νεολαία δεν παρακολουθεί μόνο, μ' αίσθημα φρίκης, τη στυγερότητα της άρχουσας τάξης, που προσπαθεί -χρησιμοποιώντας τα πιο απάνθρωπα και τα πιο σατανικά μέσα- να ποδοπατήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και το ανείπωτο μεγαλείο του αληθινού αγωνιστή, που ενώ έχει συνειδητοποιήσει πως ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης υπάρχουν σ' αυτόν τον φρικαλέο τόπο, πασκίζει με την ανθρώπινη και παληκαρίσια συμπεριφορά του να κρατήσει τους συναδέλφους του στο επίπεδο του ανθρώπου.

ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ - ΤΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ