Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Lecture on Nothing - ΕKTAKTH συναυλία σύγχρονης μουσικής στο αβγό.

Lecture on Nothing  
Έκτακτη συναυλία με το ελβετικό duo UMS 'n JIP  
Το διεθνούς εμβέλειας duo UMS 'n JIP, προσκεκλημένο του Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. σε μια συνεργασία με Έλληνες συνθέτες, παρουσιάζει μια παράλληλη συναυλία με έργα σύγχρονων συνθετών από όλο τον κόσμο. Η συναυλία περιστρέφεται γύρω από το περίφημο έργο του Αμερικανού συνθέτη John Cage Lecture on Nothing και πλαισιώνεται από έργα καταξιωμένων συνθετών μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Γιώργος Απέργης. Στην συναυλία γίνεται χρήση ηλεκτρονικών μέσων, σε με μια υποδειγματικά δεξιοτεχνική  μουσική παρουσίαση.
παρασκευή 14 δεκεμβρίου 2012 // Ώρα 21:00 // είσοδος: €7
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Α' Μέρος
DIETER SCHNEBEL - Redeübungen fur Hand und Mund 1984/5 (extr.)
LUCIANO BERIO - Gesti per flauto dolce 1966
JOHN CAGE - Lecture on Nothing 1949 (arr.: JIP)
MAURICIO KAGEL - Atem (für einen Bläser) 1969
GEORGES APERGHIS - récitations pour une voix seule 1977/8 (extr.)Β' Μέρος
UMS 'N JIP - 123.08/epilog 2008/9
DU YUN - Panacea No Che 2009
ANTON SVETLICHNY - Identity 2011
VLADIMIR GORLINSKY- Bramputapsel #1 2011
BEAT GYSIN - Der Spanier 2007

Eργαστήριο και συναυλία με το Μιχάλη Σιγανίδη. Στο αβγό

Ποντιακή Σκηνή ΚΘΒΕ: 100 ΛΟΓΙΩΝ ΖΑΝΤΙΑΣ - Τελευταίος μήνας παραστάσεων

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επανίδρυσε την «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΣΚΗΝΗ», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζεται η παράσταση «100 λογιών ζαντίας», βασισμένη στο έργο «Αυτά που είδε ο Μπάτλερ», του Τζο Όρτον. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Τάσος Παλαντζίδης.
Η παράσταση «100 λογιών ζαντίας» θα παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών έως την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012.
Η Ποντιακή Σκηνή του ΚΘΒΕ καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1979, με το έργο του Γεωργίου Κ. Φωτιάδη, «Τα σκοτάδια ή ο Λαζάραγας». Έκτοτε, έχουν παρουσιαστεί, στο πλαίσιο αυτής, τα εξής έργα: «Η προξενεία» (1980), «Πουγαλεμένα ψήα» (2000), «Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα» (2002) & «Της Τρίχας το Γεφύρ'» (2005).
Δείτε το τρίλεπτο της παράστασης εδώ
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η Λένα Πλάτωνος στον ΙΑΝΟ | 15, 22, 23 Δεκεμβρίου 2012

YASMIN LEVY “LIBERTAD”

YASMIN LEVY
“LIBERTAD”
Libertad+450023500x500.jpg
H Yasmin Levy θα κυκλοφορήσει το πέμπτο και πιο προσωπικό άλμπουμ της τον Νοέμβριο, σε συνδυασμό με μία νέα tour που ξεκινάει επίσης τον ίδιο μήνα. Οι ημερομηνίες έχουν κλειστεί σε όλη την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, Αυστραλία και Ασία, σε μία tour που θα διαρκέσει σχεδόν μέχρι το τέλος του 2013. Την παραγωγή του άλμπουμ ‘Libertad’ (Ελευθερία) έκανε ο Ben Mandelson για την Adama Music και περιλαμβάνει ένα νέο μουσικό ταξίδι για την Yasmin, που δραστηριοποιείται μέσα από τις έντονες επιρροές της Ισπανικής και Τουρκικής μουσικής και έχουν γίνει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ερμηνείας της των Ladino τραγουδιών, οδηγώντας τα σε μία ολοκληρωτικά διαφορετική κατεύθυνση.
Στο νέο της άλμπουμ αλλά και στην tour, η Yasmin εκθέτει την μουσική ψυχή της με ένα τρόπο που δεν έχει ξανακάνει πότε. Λέει : ‘Είναι ποιος, τι, και που είμαι στη ζωή μου αυτή την στιγμή. Αισθάνομαι εντελώς ελεύθερη σε αυτό το πρότζεκτ από κάθε άποψη’. Η νέα αίσθηση ελευθερίας της Yasmin έχει εμφανώς επηρεαστεί από την γέννηση του πρώτου της παιδιού. Υπάρχει επίσης μία νέο-ανακαλυφθείσα ωριμότητα και αυτοπεποίθηση μέσα της, με ένα τρόπο με τον οποίο ποτέ πριν δεν είχε αισθανθεί άνετα.
Αυτή η νέα ελευθερία φανερώνεται στην επιλογή των τραγουδιών που απαρτίζουν το άλμπουμ ‘Libertad’, στο οποίο η Yasmin έχει γράψει επτά από τα δώδεκα τραγούδια.. Το άλμπουμ επίσης περιλαμβάνει διασκευές, σε ένα από τα διαμάντια της Τουρκικής μουσικής, ‘Firuze’, καθώς και σε ένα απίστευτα απαιτητικό, κλασσικό Περσικό τραγούδι, ‘Recuerdo’ (o τίτλος στα Περσικά είναι ‘Soghati’). Υπάρχει επίσης μία διασκευή στο κλασσικό κομμάτι του Enrico Macias, ‘Adieu Mon Pays’. Και για αυτούς που θεωρούν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει δίσκος της Yasmin Levy χωρίς αυτά, υπάρχουν δύο Ladino τραγούδια που ερμηνεύονται με ένα νέο στιλ.
Αυτή η tour, όπως και ο δίσκος, προβάλλει μία μοναδική ιδέα, συνενώνοντας δύο κόσμους με μεγάλη σπουδαιότητα για την Yasmin. Για αυτό το νέο πρότζεκτ, η Yasmin παίρνει το πάθος του flamenco, που τόσο πολύ λατρεύει και το ‘συμπληρώνει’ με την συναισθηματική προσέγγιση του κόσμου των προγόνων της, αυτήν της Τούρκικης μουσικής. Κάποια επιπρόσθετα στοιχεία θα προβληθούν επίσης, αλλά είναι αυτό το fusion της κιθάρας flamenco, που εξωραΐζεται με τον πλούσιο ήχο των Τουρκικών εγχόρδων, και μικρούς υπαινιγμούς Κουβανέζικου (και όχι μόνο) πιάνου, που θα συνδυαστούν για να δώσουν μία ολοκληρωτικά νέα αίσθηση σε αυτή την tour. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό το show θα εστιάσει στην Yasmin Levy και την μουσική της. Την τραγουδίστρια, και με διαρκώς αυξανόμενη αυτοπεποίθηση συνθέτρια, και το ξεχωριστό μείγμα της από μουσικές επιρροές, που θα δημιουργήσουν μία -καθοδηγούμενη από το συναίσθημα- απολαυστική βραδιά. Και ποιος ξέρει, ίσως σας εκπλήξει παίζοντας πιάνο μόνη της σε ένα-δύο κομμάτια…..αφού θα έχουμε την ευκαιρία να την δούμε από κοντά την Άνοιξη του 2013.           

ΤΕΡΗΣ ΧΡΥΣΟΣ - ΜΥΛΟΣ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ , ΟΠΤΑΣΙΑ