Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ’

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην e-Learning Expo 2011 στο Ζάππειο (8-9 Οκτωβρίου 2011)

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην e-Learning Expo 2011 στο Ζάππειο
(8-9 Οκτωβρίου 2011)
Για δεύτερη χρονιά συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στην έκθεση e-LearningExpo: Ψηφιακά Μέσα και Ενεργή Μάθηση, με περίπτερο ενημέρωσης του κοινού αλλά και με συμμετοχή στη ιδιαίτερα επίκαιρη συνεδρία Η νέα εποχή των ψηφιακών βιβλίων.
Με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) παρουσιάζει τον διαρκώς ενημερωμένο και εμπλουτισμένο με νέες ενότητες κόμβο του www.ekebi.gr που παρέχει πλήρη ενημέρωση για τα θέματα βιβλίου στην Ελλάδα και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επαγγελματιών και του βιβλιόφιλου κοινού (περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες, από 142 χώρες, το μήνα - ενώ για την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 400.000 το μήνα).
Στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ, οι επισκέπτες -εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές, στελέχη κατάρτισης και διά βίου μάθησης, σύμβουλοι εκπαίδευσης, στελέχη ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού - θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν «κλικ στον κόσμο του βιβλίου» ανακαλύπτοντας όλες τις πληροφορίες για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή, τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του βιβλίου ή ακόμη για όσες εκδηλώσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα γύρω για το βιβλίο, και βεβαίως τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ σχετικά με την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης στην Ελλάδα όπως:ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ: Όλη η τρέχουσα ελληνική βιβλιοπαραγωγή
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ : υπηρεσίες ενημέρωσης, επιμόρφωσης και παρέμβασης για το e-book
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ: ημερολόγιο εκδηλώσεων για το βιβλίο
ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: ένα βήμα διαλόγου για τους νέους έλληνες συγγραφείς
ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: ο πρώτος βιβλιοφιλικός κόμβος για παιδιά
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ: καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών
Καθώς και τα ψηφιακά αρχεία:
ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ περισσότερα από 2.000 λημματογραφημένα ονόματα
ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ 16.600 τίτλοι μεταφρασμένοι σε 45 γλώσσες
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ τα σημαντικότερα ελληνικά βραβεία της μεταπολεμικής περιόδου
Και τα αρχεία: εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκών, εικονογράφων, ελληνικής ποίησης, βιβλιών τέχνης, επιστημών του ανθρώπου κ.ά.
Ενώ η ενότητα «μελέτες και έρευνες» παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει για τα τελευταία δεδομένα στην αγορά του βιβλίου με πιο πρόσφατη την «Γ’ Πανελλήνια Έρευνα Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών» (Απρίλιος 2011).
Επίσης, το ΕΚΕΒΙ παρουσιάζει μια καινοτομία στον χώρο της ψηφιακής εκπαίδευσης, αφού εγκαινιάζει φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα εξ αποστάσεων σεμινάρια δημιουργικής γραφής και επιμέλειας κειμένων με τη χρήση νέων τεχνολογιών ( e-learning ) δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε όσους δεν μπορούν να παραβρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας του «Εργαστηρίου Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ» στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη (με πολύ μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό – Έλληνες που ζουν στην Ευρώπη αλλά και στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ δηλώνουν συμμετοχή).
Στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων της e-LearningExpo, το ΕΚΕΒΙ συμμετέχει στη
συζήτηση Η νέα εποχή των ψηφιακών βιβλίων (Κυριακή 9/10, ώρα: 11.35-12.35, αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ IV, Αίγλη Ζαππείου) με εισηγητή τον ειδικό του σύμβουλο Σωκράτη Καμπουρόπουλο.
Στη συζήτηση θα εξεταστούν θέματα, όπως:
- τι είναι ακριβώς το ψηφιακό βιβλίο και ποια είναι η συμβολή του στην εκπαιδευτική διαδικασία
- τι μας επιφυλάσσει η εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών στο εγγύς μέλλον
- διαμορφώνεται ή όχι μια «αγορά» του ψηφιακού βιβλίου, ήδη, στη χώρα μας
- υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων και εξαρτήσεων από τις μεγάλες ξένες εταιρείες που πρωταγωνιστούν στο χώρο, διεθνώς
- θέματα νομικής φύσης που οφείλουν να ρυθμιστούν σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα, την ανοιχτή πρόσβαση (open access), τα εξαντλημένα και «ορφανά» έργα.
Η e-LearningExpo2011 πραγματοποιείται στην Αίγλη Ζαππείου, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 (ώρες λειτουργίας 10:00-19:00).
Σημαντική καινοτομία της φετινής έκθεσης είναι ότι θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της έκθεσης τα αποτελέσματα του διαγωνισμού «Μάθηση και Τεχνολογία» για τον οποίο συνεργάζονται το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας και το Πανεπιστήμιο Πειραιά με την υποστήριξη της Microsoft Ελλάς και το πρόγραμμα «Συνεργάτες στη Μάθηση» και της Intel Ελλάς στο πλαίσιο της πλατφόρμας skoool.gr.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και επιστήμονες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η πόλη της Τιφλίδας (Γεωργία) τιμά τη Γιοβάννα

Η πόλη της Τιφλίδας, της Γεωργίας, τιμά τη Γιοβάννα ανακηρύσσοντάς τη επίτιμη δημότη της πόλης, σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί την 9η Οκτωβρίου στο Rustaveli National Theatre.
Στις 8 Οκτωβρίου θα δοθεί κονσέρτο αφιερωμένο στην πόλη της Τιφλίδας, στο οποίο η Γιοβάννα θα τραγουδήσει το «Tbiliso», τον ύμνο της πόλης, με τη διάσημη γεωργιανή τραγουδίστρια Nani Bregvadze.
Παράλληλα η Κρατική Ραδιοτηλεόραση της Γεωργίας προσκαλεί την Γιοβάννα να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 55η επέτειο της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης, από τις 6 ως τις 10 Οκτωβρίου. Η Γιοβάννα θα εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και σόου.
Όπως τονίζει η Κρατική Ραδιοτηλεόραση της Γεωργίας, ο γεωργιανός λαός αγαπάει και εκτιμά τη Γιοβάννα και η επιστροφή της θα είναι ένα αξέχαστο γεγονός.

"ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ"-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ-ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΘΟΥΡΗΣ                                      
ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ                                          
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ                               
Σελίδες:248                             
ISBN 978-960-438-121-0                               
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ                          
Ζαΐμη 31, 106 82 ΑΘΗΝΑ                           
2103307001-4 Fax:2103307005                             
ekdoseis.periplous@gmail.com                              
SITE: www.periplous.gr                                          
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ:                          
www.booksandthecity.gr                                    
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ:                                
www.politismospolitis.org                                  
Ένα βροχερό σούρουπο του Φλεβάρη, μια πολυπληθής ομάδα Γκρίζων Λύκων, εισβάλει απ’ το τρίγωνο του Καραγάτς στον Έβρο και συλλαμβάνει αιχμαλώτους 22 Έλληνες στρατιώτες και έναν υπολοχαγό. Γίνεται περιορισμένη σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο και στα Δωδεκάνησα, αλλά αποφεύγεται γενίκευσή της με παρέμβαση των Αμερικάνων…                                     
Η διεθνής κοινή γνώμη ξεσηκώνεται, γίνονται συλλαλητήρια στις Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και μέσα στην Τουρκία από ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά η τύχη των αιχμαλώτων παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό.                                
Μετά από εννέα μήνες, ο πατέρας ενός από τους αιχμαλώτους οργανώνει ιδιωτική ομάδα κομάντος και επιχειρεί την ανεύρεση και απελευθέρωση των αιχμαλώτων και ...                           
Στο έργο, γίνεται αναφορά στην σημερινή κατάσταση της χώρας και στα προβλήματά της, όπως το οικονομικό, το μεταναστευτικό και οι σχέσεις με την Τουρκία.                              
Μέσω ιστορικών και πολιτικών αναφορών, δίνονται αφορμές για συζήτηση πάνω σε ιδεολογήματα και στερεότυπα που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία.

Ουτοπιξ - Ένα Βότσαλο στη Μνήμη, Ακτίς Αελίου

«ΟΥΤΟΠΙΞ» - Ένα Βότσαλο στη Μνήμη-                             
μουσικοθεατρική παράσταση
Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση «ΟΥΤΟΠΙΞ - ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ», σε κείμενα και σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη.
Πρεμιέρα: Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 9.15μ.μ.
Το κείμενο της παράστασης είναι μια σύνθεση βασισμένη σε κάποιες από τις Αρχαίες Κωμωδίες του Αριστοφάνη συνδυασμένη με πρωτότυπα κείμενα που αφορούν στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Το μουσικό μέρος βασίζεται στο έργο του Διονύση Σαββόπουλου, «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια» και σε επιλογές από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Τρεις Αριστοφανικοί ήρωες συναντιούνται για να ιδρύσουν μια χώρα ουτοπική. Έναν τόπο φτιαγμένο απ’ την αρχή, χωρίς παρελθόν, και όπως πιστέυουν με λαμπρό μέλλον.
Είναι άραγε δυνατόν μία χώρα που δεν έχει παρελθόν να έχει παρόν; Μπορεί η ιδέα της ουτοπίας να ισχύσει; Μπορούν οι ήρωες τις ιστορίας να διαπραγματευτούν τις ίδιες τους τις επιλογές;
Η σκηνή αδειάζει και το τελευταίο ερώτημα τίθεται: Μπορεί μια χώρα που δεν έχει αποδεχτεί τον εαυτό της, να ελπίζει ακόμα;
Μια θεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική και χιούμορ σε όλα ταχρώματα!
Ένα τραγούδι που προσπαθεί εναγωνίως να εναρμονιστεί με τα ακλόνητα στερεότυπα της ανθρώπινης φασαρίας.Ένας διασυρμός στη συμφέρουσα λήθη μας
Ένα βότσαλο στην λιμνάζουσα μνήμη μας…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης Σκηνικό - Κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Δημητρακόπουλος Επιμέλεια Κίνησης: Νιόβη Μπένου Φωτισμοί - Τεχνική Υποστήριξη: Πολύβιος Σερδάρης Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Κολοβός, Mαργαρίτα Κούτοβα Οργάνωση Παραγωγής: Θεανώ Αμοιρίδου, Δέσποινα Καλπενίδου Σχεδιασμός Εντύπων: Δέσποινα Καλπενίδου Φωτογραφίες: Αλέκα Τσιρώνη, Ελευθερία Καλπενίδου
ΠΑΙΖΟΥΝ
Θωμάς Βελισσάρης, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Δανάη Τίκου
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Πρεμιέρα: 29 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:15μμ
Παραστάσεις: 30 Σεπτεμβρίου - 16 Οκτωβρίου 2011 Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9:15μμ και Και κάθε Τετάρτη στις 9:15μμ από 26 Οκτωβρίου 2011ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Γενική Είσοδος: 20€, Οικογενειακό: 12€, Φοιτητικό - Ομαδικό: 10€
ΧΩΡΟΣ
Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12 - Θεσσαλονίκη)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
2310 229.249

ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΛΑ [ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ]

Τα 13 Ρολόγια στη Βέροια για μία παράσταση 9 Οκτωβρίου

Τα 13 Ρολόγια
του James Thurber στη Βέροια για μία μόνο παράσταση στο Χώρο Τέχνης Δήμου Βέροιας στις 9 Οκτωβρίου
Η Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α. του Δήμου Βέροιας ζωντανεύει στη σκηνή του Χώρου Τέχνης Βέροιας το μαγικό παραμύθι Τα 13 Ρολόγια του βραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Τζέημς Θέρμπερ, μια μουσικοθεατρική παράσταση που απευθύνεται σε κάθε ηλικία για μία μοναδική παράσταση την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 11:30.
Νέες σκηνικές συνθέσεις και παραλλαγές γνωστών τραγουδιών από το διεθνές ρεπερτόριο ξετυλίγουν μια απίθανη περιπέτεια στον κόσμο των κάστρων, των δράκων και των ξωτικών δημιουργώντας επί σκηνής τα δεκάδες πρόσωπα ενός παραμυθένιου άθλου σε μια παράσταση γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.
Ένας παγερός και κακότροπος Δούκας που έχει σκοτώσει το Χρόνο, ένας πρίγκιπας που το όνομα του αρχίσει από Ξ αλλά και δεν αρχίζει, μια πριγκίπισσα πιο λαμπερή από την λάμψη του ήλιου, ένας Γκόλουξ που ξεχνά ακόμα κι αυτά που δεν θυμάται και μια αποστολή ζωής και θανάτου ενάντια στο απόλυτο Κακό, μπλέκονται με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και θεατρική δράση δημιουργώντας επί σκηνής τα δεκάδες πρόσωπα ενός παραμυθένιου άθλου σε μια παράσταση σε μια παράσταση υψηλής μουσικής ποιότητας και σκηνικού θεάματος γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.
Ταυτότητα της παράστασης:
Συγγραφέας: Τζέημς Θέρμπερ Δραματοποίηση και επεξεργασία κειμένου – στίχοι τραγουδιών: Πένυ Φυλακτάκη Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Δημήτρης Σακατζής Μουσικοί: Λεωνίδας Κυρίδης, μπάσο Χρήστος Μπάρμπας, πνευστά Παναγιώτης Μανουηλίδης, κιθάρα Νίκος Ψοφογιώργος, κρουστά Έλσα Μουρατίδου, φωνή Animation: Βάσω Μακρή Ίλια Κατσαρίδου Σχεδιασμός εντύπων: Βάσω Μακρή
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Art Minds, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com
INFO:

Ημέρα: Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011 Ώρα: 11:30 Χώρος: Χώρο Τέχνης Δήμου Βέροιας Διάρκεια: 70’ Εισιτήρια: 7 ευρώ

ΞΥΛΟΥΡΗΣ " ΦΙΛΟΙ ΚΙ ΑΔΕΡΦΙΑ " 1973