Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΡΑΝΗΣ & ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΗΜΑ στην ΑΘΗΝΑΙΙΣΑ LIVE - Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου.

Ο ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

2012 Το τέλος της Ύβρης
Συγγραφέας: Ιωάννα Φραγκιά
ISBN: 978-960-9692-00-7
Σελίδες: 136
Χρονιά φορτωμένη με προφητείες, προκαταλήψεις, κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα, το 2012 χτυπάει την πόρτα των Ελλήνων.
Όχι πως μέχρι χθες ο ουρανός ήταν ανέφελος, ή πως το χαμόγελο κι η αισιοδοξία κυριαρχούσαν στην καθημερινότητα.
Με τη γενικευμένη κρίση των αξιών και την υποδούλωση σε ξενόφερτα πρότυπα, το μοιραίο έτος που καταφθάνει, μοιάζει μάλλον με το επιστέγασμα μιας καθολικής παρακμής παρά ένα ξαφνικό γεγονός που θα προκαλέσει τριγμούς σε μια κοινωνία αθώα.
Βέβαια, το περίφημο ημερολόγιο του πολιτισμού των Μάγια που άνοιξε τον παγκόσμιο χορό των θεωριών και των προλήψεων, όσο κι αν είναι ξεκάθαρο στις ημερομηνίες, όσο κι αν έχουν ήδη επαληθευτεί σε παρελθόντα γεγονότα τα αρχαία λεγόμενά του, έχει μια δισυπόστατη πρόβλεψη για το 2012. Το "τέλος" στο οποίο αναφέρεται, είναι το τέλος των πάντων;
Είναι ο ολοκληρωτικός αφανισμός αυτού του πλανήτη;
Είναι, όπως έχει ήδη ακουστεί, η σύγκρουση της Γης με τον πλανήτη Νιμπίρου ή, κατά άλλους, αναστροφή των πόλων; Η από αιώνες μελετούμενη Δευτέρα Παρουσία;
Η εμφάνιση εξωγήινων ή ενδογήινων όντων που θα αλλάξουν δραματικά τον τρόπο επιβίωσης - όσων επιβιώσουν;
Κάποιο άθλιο παιχνίδι των ισχυρών, που θα εξαπολύσουν τα όπλα καταστροφής παρουσιάζοντας τα ως φυσικά φαινόμενα;
Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση για το γήρας "ού γαρ έρχεται μόνον", φαίνεται πως ό,τι και να συμβεί τελικά, το 2012 "ουκ έρχεται μόνον".
Απεναντίας, στέλνει προπομπούς κάθε είδους, τους περισσότερους από τους οποίους οι Έλληνες έχουν ήδη εμπεδώσει, ακόμα και αυτοί οι λίγοι που δηλώνουν χαλαροί κι αισιόδοξοι: ο κοινωνικός ιστός διαλύεται, οι αξίες γκρεμίζονται, η απληστία απλώνει τα πλοκάμια της σαν τέρας προϊστορικό, η άρχουσα τάξη έχει κουρελιάσει το "δημοκρατικό" μανδύα της κι αφήνει με ωμότητα να φανεί το αληθινό, αιμοσταγές της πρόσωπο.
Οι Έλληνες ζουν το σταδιακό γκρέμισμα μιας εποχής σε κάθε επίπεδο και την ενθρόνιση της Ύβρης στις ζωές τους. Τίποτα ξαφνικό, κανένας κεραυνός εν αιθρία: άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, νιώθουν το τέλος να πλησιάζει, χωρίς καλαμπούρια αυτή τη φορά.
Η Ύβρη, στολισμένη και καθισμένη στο θρόνο που οι απλοί θνητοί της έστησαν, δείχνει τα δόντια της χαμογελώντας αηδιαστικά. Λοιπόν, ποιο είναι αυτό το "τέλος" που φέρνει μαζί του ο Δεκέμβρης του 2012; Παρακολουθούμε τις ζωές των ανθρώπων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η ορεινή Πελοπόννησος, η Άρτα, η Κρήτη, η Ικαρία, ο κάμπος της Ορεστιάδας και η Αττική, είναι κάποιες από τις περιοχές που ζουν γεγονότα καταλυτικά.
Είναι η ώρα του τέλους της Ζωής, ή το τέλους της Ύβρης; Νυχτώνει, είναι σίγουρο, αλλά για ποιον; Πρέπει οι απλοί άνθρωποι να αποχαιρετήσουν τη ζωή ή μήπως η Ύβρη, υπερτιμώντας τη δύναμή της, πέσει στον ίδιο λάκο που έσκαβε για τα θύματά της;

ΠΟΛΥ ΚΕΦΙ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ

Ο καιρός δεν βοήθησε καθόλου την παραμονή Χριστουγέννων αλλά οι "REPLAY" ζέσταναν τον κόσμο του που συγκεντρώθηκε μέσα και έξω από το "μικρό καφέ" για να παρακολουθήσει την τελευταία εκδήλωση για το 2011 του ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ.
Η πρωινή βροχή και η χαμηλή θερμοκρασία δεν εμπόδισαν το νεανικό συγκρότημα να ξεσηκώσει τον κόσμο που συμμετείχε με ενθουσιασμό στην εκδήλωση.
Και φαγητό και ποτά αλλά και πάνω απ΄ όλα καλοπαιγμένη μουσική (rock, rock 'n roll, blues και χριστουγεννιάτικη) δημιούργησαν πολύ όμορφη γιορτινή ατμόσφαιρα γεμάτη κέφι στο εμπορικό κέντρο Ν. Μουδανιών.
Ο κόσμος χόρεψε και τραγούδησε μαζί με τους "REPLAY" που τους αποτελούν οι:
Αντώνης Φωτιάδης (Τραγούδι, Σαξόφωνα, Κλαρινέτο)
Χρυσόστομος Μαργαρίτης (Πλήκτρα, Φωνητικά)
Θοδωρής Παπαμέτης και Νίκος Ματθαίου (Ηλεκτρικές Κιθάρες)
Χαράλαμπος Μαυροφρύδης (Ηλεκτρικό Μπάσο)
Περικλής Παυλής (Ντράμς)
http://kentrotexnissynthesi.blogspot.com/

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ

Γελοιογράφων Μνημόνιο
κωδικός:42034
isbn:978-960-422-375-6
σελιδες: 120
Στο μνημόνιο που μας επέβαλαν η κρίση και οι επιτηρητές εκ Βρυξελλών, επτά γνωστοί σκιτσογράφοι απαντούν με ένα δικό τους αντι-μνημόνιο.
Συνένωσαν τις δυνάμεις τους, τη φαντασία τους και τα έργα τους, προκειμένου να δώσουν την απάντηση που ταιριάζει στη λαίλαπα της κρίσης που μπουκάρισε τα δύο τελευταία χρόνια στη ζωή μας.
Το «ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» συνέταξαν και συνυπογράφουν, με αλφαβητική σειρά, οι:
Δημήτρης Γεωργοπάλης, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Έφη Ξένου και Μαρία Τζαμπούρα.
Το χιουμοριστικό μνημόνιό τους καυτηριάζει τα στραβά και ανάποδα της κρίσης και προσφέρει στους αναγνώστες άφθονο γέλιο που, τελικά, αποτελεί το καλύτερο κούρεμα στο άγχος και την ανασφάλεια που μας κυκλώνουν.

Ο Ιβάν και στα σκυλιά στο Θέατρο Αυλαία, Θεσσαλονίκη

Hattie Naylor                                         
Ο ΙΒΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ                             
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου Με τον Άρη Σερβετάλη                                  
Στο θέατρο Αυλαία Από τις 5 Ιανουαρίου 2012 Και για δέκα μόνο παραστάσεις                              
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Θέατρο Προσκήνιο στην Αθήνα η παράσταση Ο Ιβάν και τα Σκυλιά της Χάτι Νέιλορ με τον Άρη Σερβετάλη εγκαινιάζει την επαναλειτουργία του Θεάτρου Αυλαία στη Θεσσαλονίκη από τις 5 Ιανουαρίου 2012 και για 10 μόνο παραστάσεις.                         
Το έργο είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Ιβάν Μισούκοβ και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Οικονόμου.                               
«Και έτσι λοιπόν τα χρήματα τέλειωσαν και δεν υπήρχε τρόπος να αγοράσει κανείς φαγητό.                             
Δοκίμασαν τα πάντα για να βρουν χρήματα και να αγοράσουν φαγητό όμως δεν γινόταν τίποτα επειδή τα χρήματα είχαν τελειώσει όλα.                             
Οπότε οι μανάδες και οι πατεράδες προσπάθησαν να βρουν πράγματα που μπορούσαν να ξεφορτωθούν, πράγματα που έτρωγαν, πράγματα που έπιναν ή πράγματα που χρειάζονταν ζεστασιά.                            
Έψαξαν τα σπίτια τους για τέτοια πράγματα.                              
Πρώτα έφυγαν τα σκυλιά.»                                
Πώς επιζεί κανείς στο βίαιο κι αφιλόξενο τοπίο μιας πόλης που έχει πληγεί θανάσιμα από την ύφεση; Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Ιβάν Μισούκοβ το έργο.                           
Ο Ιβάν και τα Σκυλιά είναι μια συναρπαστική ιστορία επιβίωσης που ζωντανεύει τους ζοφερούς δρόμους της Μόσχας της δεκαετίας του 1990 μέσα απ’ τα μάτια ενός παιδιού.                            
‘ Δεν θα μιλήσω για το ορφανοτροφείο.Ήταν οι χειρότερες μέρες. Με πηγαίνουν στην εκκλησία.Μου λένε ότι έχω ψυχή.                             
Είναι κάτι λαμπερό που βρίσκεται μέσα μου και είναι ένα κομμάτι του Θεού, όταν όμως το κοιτάζω, αυτό το κομμάτι του Θεού, έχει ουρά και πόδι με νύχια και μαύρο υγρό μουσούδι΄                           
Ταυτότητα της παράστασης                          
Μετάφραση: Γιώργος Καλαμαντής Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου Σκηνικά – κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος Μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Χρυσός Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Καφούσιας                              
Στον ρόλο του Ιβάν ο Άρης Σερβετάλης.                               
Πληροφορίες της παράστασης                                   
Πρεμιέρα: Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012 Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Καθημερινά εκτός Δευτέρας στις 21:00 Χώρος: Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή) Τιμή εισιτηρίου: 15 €, φοιτητικό: 10 € Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310423925                           
Facebook:                                   
Group Ο ΙΒΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ - http://www.facebook.com/groups/127692283998153/                      
Σελίδα Ο Ιβάν και τα σκυλιά - http://el-gr.facebook.com/ivanandthedogs.gr

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ