Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε

  


Η Μαίρη Βασάλου στον ΙΑΝΟ την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου με αφορμή τα 2 μυθιστορήματά της
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι Εκδόσεις Διάπλαση και το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS
σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων της Μαίρης Βασάλου
Το χαμένο άλλοθι
&
Στην άγνωστη νήσο
που θα γίνει την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ.,
στο Café του βιβλιοπωλείου, Σταδίου 24, Αθήνα.
Τα βιβλία θα παρουσιάσουν οι:
Γιάννης Παπαγιάννης (συγγραφέας),
Χρυσάνθη Κουτσιβίτη (διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας) και Δαυίδ Ναχμίας (μουσικός, δημοσιογράφος Τρίτο Πρόγραμμα ΕΡΤ).
Συντονίζει η δημοσιογράφος Λαμπριάνα Κυριακού.
Αποσπάσματα θα διαβάσουν ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντινίδης και η Βασιλεία Πλαστήρα (μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Αμαρουσίου).
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά
ο Δαυίδ Ναχμίας (πιάνο) και η Ρένα Στρούλιου (τραγούδι).

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου η Γιούλα Μιχαήλ παρουσιάζει τους ''Μεγάλους Μουσουργούς'' στο Βιβλιοπωλείο Pickabook..
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι Εκδόσεις Διάπλαση και η Γιούλα Μιχαήλ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση
των δύο πρώτων βιβλίων της καινούργιας σειράς «Μεγάλοι Μουσουργοί»
Παρέα με τον Μότσαρτ
και
Παίζοντας με τον Ραβέλ
που θα γίνει το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι,
στο Βιβλιοπωλείο Pickabook.
Ελάτε να γνωρίσετε με διασκεδαστικό τρόπο τη ζωή δύο μεγάλων μουσουργών!
Βιβλιοπωλείο Pickabook, Αγίας Λαύρας 70, Πετρούπολη. Τηλ: 211 1111 064

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου η Στέλλα Ανδρικοπούλου στον Ιανό στο CAFE
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι Εκδόσεις Διάπλαση και το βιβλιοπωλείο IANOS
καλούν τους μικρούς τους φίλους στη διαδραστική παρουσίαση
του βιβλίου της Στέλλας Ανδρικοπούλου
Τα καινούργια παπούτσια της Ιόλης
το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00,
στο CAFÉ του βιβλιοπωλείου, Σταδίου 24, Αθήνα.
Φορέστε τα παπούτσια σας κι ελάτε να διαβάσουμε,
να παίξουμε, να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε…
παλιά με καινούργια παπούτσια, μπότες με βατραχοπέδιλα,
πουέντ με σκαρπίνια, γαλότσες με σαγιονάρες!

Νέες κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2024

 

Νέες κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2024


Ρωσία
Τριανταφυλλίδης Β. Δημήτρης
Σελίδες: 280
ISBN: 9786182044278
Τιμή: 12,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
...Ο ιμπε­ρι­α­λι­στι­κός πό­λε­μος της Ρω­σί­ας κα­τά της Ουκρα­νί­ας, κά­πο­τε θα τε­λει­ώ­σει. Με ήτ­τα της Ρω­σί­ας, αυτό είναι προ­δι­α­γε­γραμ­μέ­νο. Τό­τε, όμως, θα χρει­α­στεί να συ­νο­μι­λή­σου­με ξα­νά με τους πο­λί­τες της, να βρού­με κοι­νούς τό­πους συ­νεν­νό­η­σης, συ­νύ­παρ­ξης και αλ­λη­λο­κα­τα­νό­η­σης. Ίσως, στις σε­λί­δες που ακο­λου­θούν, οι δυ­τι­κοί ανα­γνώ­στες απο­κτή­σουν εκεί­να τα ερ­γα­λεία για έναν ουσι­α­στι­κό δι­ά­λο­γο των δύο πλευ­ρών...
…Είναι η εικό­να αυτή που βλέ­που­με η πραγ­μα­τι­κή Ρω­σία ή μή­πως υπάρ­χει και μία άλ­λη, η οποία επι­δι­ώ­κει τη συ­νεν­νό­η­ση και τη συ­νύ­παρ­ξη με τη Δύ­ση και την υπό­λοι­πη αν­θρω­πό­τη­τα, μα­κριά από την αυτο­κρα­το­ρι­κή φε­νά­κη; Είναι ένα ερώ­τη­μα που βρί­σκε­ται στο μυ­α­λό και στη σκέ­ψη πολ­λών. Η απά­ντη­ση είναι θε­τι­κή, με την επι­σή­μαν­ση πως οι κύ­κλοι αυτοί ήταν και πα­ρα­μέ­νουν μει­ο­ψη­φι­κοί τό­σο στους κόλ­πους της ρω­σι­κής ηγε­σί­ας όσο και στη ρω­σι­κή κοι­νω­νία.
Ωστό­σο, αξί­ζει τον κό­πο να τους γνω­ρί­σει κα­νείς, να δει πώς σκέ­φτο­νται, πώς αντι­με­τω­πί­ζουν τη θέ­ση και το ρό­λο στη ζωή της αν­θρω­πό­τη­τας. Πα­ράλ­λη­λα, είναι ίσως κα­τάλ­λη­λη η ευκαι­ρία για μια ρε­α­λι­στι­κή προ­σέγ­γι­ση της ρω­σι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, των αντι­φά­σε­ων και αντι­θέ­σε­ών της, των επι­δι­ώ­ξε­ων και των δι­α­ψεύ­σε­ών της, του τρό­που με τον οποίο οι ίδιοι οι Ρώ­σοι βλέ­πουν τα πράγ­μα­τα…
Ο Δη­μή­τρης Β. Τρι­α­ντα­φυλ­λί­δης, γεν­νή­θη­κε το 1959 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Ολο­κλή­ρω­σε τις προ­πτυ­χι­α­κές και με­τα­πτυ­χι­α­κές του σπου­δές στο Κρα­τι­κό Πα­νε­πι­στή­μιο «Τα­ράς Σεβ­τσέν­κο» στο Κί­ε­βο και στη συ­νέ­χεια σπού­δα­σε Θε­ο­λο­γία στο ΑΠΘ.
Από πο­λύ νω­ρίς, γο­η­τεύ­τη­κε από την ρω­σι­κή γραμ­μα­τεία κι έτσι άρ­χι­σε να με­τα­φρά­ζει εμ­βλη­μα­τι­κές προ­σω­πι­κό­τη­τες και κεί­με­να. Μέ­χρι σή­με­ρα, έχει με­τα­φρά­σει πε­ρισ­σό­τε­ρα από 130 βι­βλία, τα οποία αφο­ρούν όλο το εύρος των ρω­σι­κών γραμ­μά­των: φι­λο­σο­φία, θε­ο­λο­γία, ιστο­ρία, πο­λι­τι­κή, πε­ζο­γρα­φία, ποί­η­ση, θέ­α­τρο, κρι­τι­κή της λο­γο­τε­χνί­ας κ.ά.
Το 2014 ίδρυ­σε και έκτο­τε δι­ευ­θύ­νει το πε­ρι­ο­δι­κό «Στέ­πα», μία τε­τρα­μη­νι­αία επι­θε­ώ­ρη­ση του ρω­σι­κού πο­λι­τι­σμού, στο οποίο δη­μο­σι­εύει με­τα­φρά­σεις ση­μα­ντι­κών στο­χα­στών και λο­γο­τε­χνών, τό­σο του πα­ρελ­θό­ντος, όσο και του πα­ρό­ντος, σε μία προ­σπά­θεια να δι­ευ­κο­λύ­νει τον Έλ­λη­να ανα­γνώ­στη να προ­σεγ­γί­σει το πε­ρί­πλο­κο μα και γο­η­τευ­τι­κό φαι­νό­με­νο που ακούει στο όνο­μα «ρω­σι­κός πο­λι­τι­σμός».
Πα­ράλ­λη­λα, δη­μο­σι­εύει άρ­θρα και με­λέ­τες σε σύγ­χρο­να ελ­λη­νι­κά πε­ρι­ο­δι­κά όπως το The Book’s Journal, Πα­ρέμ­βα­ση, Κο­ράλ­λι, Εντευ­κτή­ριο, Φρέ­αρ, Αν­θί­βο­λα κ.ά.


Έτσι τα γνώρισα, έτσι τα αγάπησα
Γκροσδάνης Νίκος
Σελίδες: 376
ISBN: 9786182044032
Τιμή: 19,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Από παι­δί ακό­μα ζού­σε σε μι­αν «άλ­λη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα». Τα γε­γο­νό­τα που βί­ω­νε στο χω­ριό του, τον έκα­ναν να θέ­λει να δρα­πε­τεύει και να ζει σε έναν δι­κό του κό­σμο. Οδη­γός σε όλα αυτά η τέ­χνη, σε όλες τις μορ­φές της, και τα «μυ­θι­κά» πρό­σω­πα που συ­νε­χώς συ­να­ντού­σε στις ανα­κα­λύ­ψεις του. Ονει­ρευ­ό­ταν πως ίσως κά­πο­τε συ­να­ντού­σε κά­ποια από αυτά τα «μυ­θι­κά» πρό­σω­πα, μι­ας και ήθε­λε πά­ντα να μά­θει κά­τι πε­ρισ­σό­τε­ρο γι’ αυτά και κυ­ρί­ως για το έρ­γο τους.
Πα­ράλ­λη­λα, συ­νέ­βη­σαν κά­ποια γε­γο­νό­τα που τον ση­μά­δε­ψαν και τα κου­βα­λού­σε εντός του. Ορι­σμέ­να από αυτά τα δι­η­γού­νταν σε κά­ποι­ους φί­λους ή πα­ρέ­ες, και η πα­ρό­τρυν­σή τους ήταν πως θα έπρε­πε να μην μεί­νουν ως ανά­μνη­ση αλ­λά να πε­ρά­σουν στο χαρ­τί, μι­ας και τα πρό­σω­πα που αφο­ρού­σαν έγρα­ψαν την ιστο­ρία του πο­λι­τι­σμού αυτής της χώ­ρας. Αρ­κε­τά από αυτά τα κεί­με­να φι­λο­ξε­νή­θη­καν σε κά­ποια έντυ­πα ή δι­α­βά­στη­καν στο ρα­δι­ό­φω­νο.
Και ήρ­θε το πλή­ρω­μα του χρό­νου εκεί­να που δεν τα πέ­ρα­σε σκου­ριά ο χρό­νος και πα­ρα­μέ­νουν επί­και­ρα να συ­γκε­ντρω­θούν σε αυτόν τον τό­μο για να θυ­μί­ζουν, μα­ζί με όσα μας χά­ρι­σαν τα πρό­σω­πα αυτά με το έρ­γο τους, την ομορ­φιά αυτού του τό­που...
Ο Νί­κος Γκροσ­δά­νης γεν­νή­θη­κε στο Πρά­βι Παγ­γαίου, όπου έζη­σε έως τα 14 του χρό­νια. Το 1964 με­τα­κό­μι­σε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου ζει έως σή­με­ρα. Πέ­ρα­σε από αρ­κε­τά επαγ­γέλ­μα­τα και με­τά τη Σχο­λή Του­ρι­στι­κών Επαγ­γελ­μά­των βρέ­θη­κε ερ­γα­ζό­με­νος στο πο­λυ­τε­λές «Με­ντι­τε­ρα­νέ Παλ­λάς». Εκεί είχε την τύ­χη να γνω­ρί­σει σπου­δαί­ους αν­θρώ­πους. Ο χώ­ρος λει­τούρ­γη­σε σαν ένα με­γά­λο πα­νε­πι­στή­μιο και αυτό κρά­τη­σε μέ­χρι την κα­τε­δά­φι­ση του ξε­νο­δο­χείου εξαι­τί­ας του με­γά­λου σει­σμού της Θεσ­σα­λο­νί­κης το 1978. Ερ­γά­στη­κε στον πο­λι­τι­σμό σε δι­ά­φο­ρους χώ­ρους. Συ­νερ­γά­στη­κε με τις εφη­με­ρί­δες Μα­κε­δο­νία, Θεσ­σα­λο­νί­κη και με τα πε­ρι­ο­δι­κά Παν­σέ­λη­νος, Οδός Πα­νός, Με­τρο­νό­μος, Πε­ρι­ο­δι­κό της πό­λης. Για πολ­λά χρό­νια ερ­γά­στη­κε στο ρα­δι­ό­φω­νο.
Έγρα­ψε τα βι­βλία: Οδός Με­ντι­τε­ρα­νέ Παλ­λάς και Συ­νέ­βη στο Πρά­βι, εκ­δό­σεις Κα­στα­νι­ώ­της, Η μυ­θο­λο­γία των ειδώ­λων, εκ­δό­σεις Πα­ρα­τη­ρη­τής, Μά­νος Χα­τζι­δά­κις, αφι­έ­ρω­μα από τις εκ­δό­σεις Οδός Πα­νός, Θυ­μά­μαι: 32 χρό­νια Φε­στι­βάλ Ελ­λη­νι­κού Κι­νη­μα­το­γρά­φου Θεσ­σα­λο­νί­κης, εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο.


Θερμοκήπια Κρίσεων
Χατζημπίρος Κίμων
Σελίδες: 160
ISBN: 9786182044063
Τιμή: 9,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
«Δεν φο­βά­μαι την κρί­ση όσο υπάρ­χουν Πα­νε­πι­στή­μια». Ισχύει αυτή η αισι­ό­δο­ξη θε­ώ­ρη­ση στην Ελ­λά­δα; Κα­τα­φέ­ρα­με να μην ισχύει! Επί αιώ­νες, η υψη­λή προ­τε­ραι­ό­τη­τα στη μόρ­φω­ση ήταν το ισχυ­ρό πλε­ο­νέ­κτη­μα του ελ­λη­νι­κού πλη­θυ­σμού, τις τε­λευ­ταί­ες δε­κα­ε­τί­ες όμως, η χα­μη­λή ποι­ό­τη­τα παι­δεί­ας έγι­νε το κύ­ριο μει­ο­νέ­κτη­μα. Πε­ρισ­σό­τε­ρο είναι υπο­βαθ­μι­σμέ­νη η δευ­τε­ρο­βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση, αλ­λά ο κα­τή­φο­ρος ξε­κι­νά από τα Πα­νε­πι­στή­μια. Πώς θα δι­α­μορ­φώ­σουν στι­βα­ρά στε­λέ­χη για να πλαι­σι­ώ­νουν τα καρ­πο­φό­ρα αν­θρώ­πι­να έρ­γα, όταν κυ­ρι­αρ­χού­νται από ακα­λαι­σθη­σία, ατι­μω­ρη­σία, ιδε­ο­λη­ψία; Συ­νι­στώ­ντας μέ­ρος της πα­ρακ­μής της χώ­ρας, αδυ­να­τούν, ως όφει­λαν, να γί­νουν μέ­ρος της λύ­σης. Αντί να υπο­δει­κνύ­ουν στους νέ­ους πύ­λες εξό­δου από τις κρί­σεις, γί­νο­νται θερ­μο­κή­πια που τις συ­ντη­ρούν.
Σχε­δόν όλοι οι φοι­τη­τές κα­θυ­στε­ρούν να πά­ρουν το πτυ­χίο τους και ένα με­γά­λο πο­σο­στό δεν ολο­κλη­ρώ­νει πο­τέ τις σπου­δές. Πολ­λά άτυ­χα νέα παι­διά λι­μνά­ζουν και κα­τα­φεύ­γουν στις αγκα­λι­ές «πα­ρα­τά­ξε­ων» δι­α­μαρ­τυ­ρί­ας, τις οποί­ες υπο­θάλ­πει το «βα­θύ» Πα­νε­πι­στή­μιο. Η ανερ­γία και η ετε­ρο­α­πα­σχό­λη­ση των πτυ­χι­ού­χων είναι υψη­λές, όμως οι επι­χει­ρή­σεις δεν βρί­σκουν προ­σω­πι­κό κα­τάλ­λη­λο για τις ανά­γκες τους. Η φυ­γή στο εξω­τε­ρι­κό των πιο προι­κι­σμέ­νων και χρή­σι­μων απο­φοί­των είναι τε­ρά­στια.
Τα 33 άρ­θρα του βι­βλίου έχουν δη­μο­σι­ευ­θεί, κυ­ρί­ως τα τε­λευ­ταία 10 χρό­νια, στον ημε­ρή­σιο και πε­ρι­ο­δι­κό τύ­πο, θέ­το­ντας αιχ­μη­ρά ερω­τή­μα­τα για τα Πα­νε­πι­στή­μια.
Ομό­τι­μος Κα­θη­γη­τής ΕΜΠ, δι­δά­σκει Οικο­λο­γία, Δι­α­χεί­ρι­ση και Πο­λι­τι­κή Πε­ρι­βάλ­λο­ντος από το 1988. Σπού­δα­σε Φυ­σι­κή στο Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών, Πλη­ρο­φο­ρι­κή, Οικο­λο­γία σε Πα­νε­πι­στή­μια της Γαλ­λί­ας. Μέ­λος της Σχο­λής Πο­λι­τι­κών Μη­χα­νι­κών (1988-2016) και του Συμ­βου­λίου Ιδρύ­μα­τος (2014-2016) ΕΜΠ, ερευ­νη­τής σε γαλ­λι­κά ιν­στι­τού­τα (1974-1978), ειδι­κός επι­στή­μων (1979-1988) σε ελ­λη­νι­κά υπουρ­γεία, με­λε­τη­τής πε­ρι­βάλ­λο­ντος (1979-2009), Πρό­ε­δρος (άμι­σθος) του Εθνι­κού Πάρ­κου Σχι­νιά Μα­ρα­θώ­να (2003-2009), συ­νερ­γά­της 37 και υπεύ­θυ­νος 15 ερευ­νη­τι­κών προ­γραμ­μά­των. Έχει συγ­γρά­ψει 5 βι­βλία, 200 δη­μο­σι­εύ­σεις, ανα­κοι­νώ­σεις σε συ­νέ­δρια, ερευ­νη­τι­κές εκ­θέ­σεις, πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές ή χω­ρο­τα­ξι­κές με­λέ­τες, πολ­λά κε­φά­λαια επι­στη­μο­νι­κών βι­βλί­ων και άρ­θρα εκλα­ΐ­κευ­σης. Έχει δώ­σει με­γά­λο αριθ­μό μα­θη­μά­των και δι­α­λέ­ξε­ων για πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κά ζη­τή­μα­τα. Έχει συμ­με­τά­σχει στις συ­ντα­κτι­κές επι­τρο­πές των πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών πε­ρι­ο­δι­κών «Οικο­λο­γία και Πε­ρι­βάλ­λον», «Νέα Οικο­λο­γία» και «Δαί­μων της Οικο­λο­γί­ας» (1981-2004). Αρ­θρο­γρα­φεί στον τύ­πο και ανα­πτύσ­σει δρα­στη­ρι­ό­τη­τες για ενη­μέ­ρω­ση της κοι­νής γνώ­μης σε θέ­μα­τα πε­ρι­βάλ­λο­ντος και παι­δεί­ας.

Μεταξάς εναντίον Τσαλδάρη
Δασκαρόλης Β. Ιωάννης
Σελίδες: 304
ISBN: 9786182044223
Τιμή: 18,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Σε αντί­θε­τους ρό­λους από αυτούς που τους έχου­με συ­νη­θί­σει: από τη μια ο Ιω­άν­νης Με­τα­ξάς οπα­δός της Αβα­σί­λευ­της Δη­μο­κρα­τί­ας και κα­τά δή­λω­σή του υπέρ­μα­χος του κοι­νο­βου­λευ­τι­σμού, από την άλ­λη ο δι­αλ­λα­κτι­κός και με­τρι­ο­πα­θής Πα­να­γής Τσαλ­δά­ρης επι­κε­φα­λής των ακραί­ων και των αδι­αλ­λά­κτων, να αρ­νεί­ται να συμ­βι­βα­στεί με την Αβα­σί­λευ­τη. Δύο δι­α­φο­ρε­τι­κές νο­ο­τρο­πί­ες δι­οί­κη­σης, δύο δι­α­φο­ρε­τι­κές ιδε­ο­λο­γί­ες, δύο κόμ­μα­τα που ερί­ζουν για τον ίδιο πο­λι­τι­κό χώ­ρο, δύο ηγέ­τες που συ­γκρού­ο­νται μέ­χρι τε­λι­κής πτώ­σης.
Πο­λι­τι­κό πα­ρα­σκή­νιο, προ­σω­πι­κές στρα­τη­γι­κές, αδυ­σώ­πη­τοι πο­λι­τι­κοί αντα­γω­νι­σμοί με φό­ντο την κα­τα­κερ­μα­τι­σμέ­νη με­σο­πο­λε­μι­κή κοι­νω­νία και την ανεί­πω­τη προ­σφυ­γι­κή δυ­στυ­χία. Πα­ρα­σκη­νι­α­κές επεμ­βά­σεις του στρα­τού, προ­σω­πι­κά δι­λήμ­μα­τα, κοι­νο­βου­λευ­τι­κοί δι­α­ξι­φι­σμοί και επει­σό­δια, δω­ρο­δο­κί­ες, ανα­πτυ­ξι­α­κά έρ­γα και αντι­κομ­μου­νι­σμός σε μια επο­χή ακραί­ων πο­λι­τι­κών πα­θών και αδι­αλ­λα­ξί­ας.
Ο Ιω­άν­νης Β. Δα­σκα­ρό­λης είναι Δι­δά­κτωρ Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου Νε­ά­πο­λις Πά­φου.
Χάνια και Οδικοί Άξονες της Αρκαδίας
Αναστασόπουλος Κ. Βασίλης
Σελίδες: 127
ISBN: 9786182044339
Τιμή: 12,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Το οδοι­πο­ρι­κό αυτό –ας το ονο­μά­σω και έτσι– με την Αρ­κα­δία ως βά­ση, επε­κτεί­νε­ται και βρί­σκε­ται πα­ντού στον κό­σμο, σε κά­θε γω­νιά του και πέ­ρα από τα στε­νά όρια που θέ­τει ο το­πι­κι­σμός. Δι­ό­τι Πα­ρό­διοι Σταθ­μοί, Χά­νια, ή όπως στο δι­ά­βα του χρό­νου ονο­μά­ζο­νταν όλα αυτά τα κτί­σμα­τα που πα­ρεί­χαν υπη­ρε­σί­ες στους τα­ξι­δι­ώ­τες του δρό­μου, στην Αρ­κα­δία και στην Πε­λο­πόν­νη­σο, στη Ρού­με­λη και στην Ήπει­ρο, στη Μα­κε­δο­νία και στη Θρά­κη, στους εμπο­ρι­κούς δρό­μους των Βαλ­κα­νί­ων, ή ακό­μα μα­κρύ­τε­ρα, σ’ ολό­κλη­ρη τη Γη­ραιά Ήπει­ρο – στο μα­κρύ δι­ά­στη­μα των αλ­λε­πάλ­λη­λων πο­λι­τι­σμών που γεν­νι­ό­ντου­σαν ή πέ­θαι­ναν, τον ίδιο σκο­πό –με μι­κρές απο­κλί­σεις φυ­σι­κά– είχαν πά­ντο­τε για τον πα­ρά­γο­ντα άν­θρω­πο. Ν’ απα­λύ­νουν το τα­ξί­δι του. Το δρο­μο­λό­γιό του.
Ο Βα­σί­λης Κ. Ανα­στα­σό­που­λος γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να (με κα­τα­γω­γή από Αρ­κα­δία).
Το 1995 δη­μι­ούρ­γη­σε την δι­α­δι­κτυ­α­κή σε­λί­δα www.opsarion.gr (Ψά­ρι Ηραί­ας Αρ­κα­δί­ας). Από το 2002 μέ­χρι και το 2015 αρ­θρο­γρα­φού­σε στην ημε­ρή­σια αθη­να­ϊ­κή εφη­με­ρί­δα Ελεύ­θε­ρος Τύ­πος με πε­ρισ­σό­τε­ρα από 650 άρ­θρα του για την φύ­ση και το κυ­νή­γι στην Ελ­λά­δα, χρη­σι­μο­ποι­ώ­ντας τα ψευ­δώ­νυ­μα «Ο Άρ­τος του Δία» και «Ο Μυ­θο­πλά­στης».
Το 2004 δη­μι­ούρ­γη­σε την δι­α­δι­κτυ­α­κή σε­λί­δα www.arcadians.gr – Αρ­κά­δες Εσμέν (Αρ­κα­δία). Το 2011, δη­μο­σι­εύ­θη­κε με­λέ­τη του με τον τίτ­λο: Ψά­ρι Ηραί­ας Αρ­κα­δί­ας, Το­πω­νύ­μια – Δη­μο­γρα­φι­κά Στοι­χεία από Οθω­μα­νι­κά Κα­τά­στι­χα 1461-1574, στα «Πε­λο­πον­νη­σι­α­κά». Το 2017, δη­μο­σί­ευ­σε το δι­ή­γη­μα Η εύμορ­φη Γώ­γα στη σε­λί­δα www.opsarion.gr. Σε συ­νερ­γα­σία με τον κα­θη­γη­τή Πα­νε­πι­στη­μίου Αιγαίου Δη­μή­τρη Λα­γό, δη­μο­σί­ευ­σαν την με­λέ­τη τους: Το­πω­νύ­μια οικι­σμών πε­ρι­ο­χής Ηραί­ας Γορ­τυ­νί­ας Αρ­κα­δί­ας, στην σε­λί­δα www.arcadians.gr.
Βι­βλία του που κυ­κλο­φο­ρούν: Ψά­ρι Ηραί­ας Αρ­κα­δί­ας – Πη­γές Γρα­πτές επί του χάρ­του επί του εδά­φους, (αυτο­έκ­δο­ση), Αθή­να 2019, Ο Φύ­λα­κας της αρ­χαί­ας Ηραί­ας οι από­κρυ­φες πό­λεις της. Εκ­δό­σεις Τσό­τρας, Αθή­να 2020 και Πού είναι η Αρ­κα­δία;. Εκ­δό­σεις Τσό­τρας, Αθή­να 2020.
Εκδόσεις Επίκεντρο,
Πλατεία Ναυαρίνου 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54622
τηλ. 2310-256146, Fax 2310-256148
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr