Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Παρουσίαση βιβλίου "Μια ζωή σαν Ring"

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου και ώρα 20:00 στον Ε.Α.Κ ΜΙΚΡΑΣ, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου "Μια ζωή σαν Ring" του συγγραφέα Γιώργου Στεφανόπουλου.                   
Δείτε εδώ την πρόσκληση

Η λέξη της εβδομάδας: Πλατεία

Η λέξη της εβδομάδας: Πλατεία
Τι σημαίνει η λέξη πλατεία (> πιάτσα > πιάτο);
Τούτες τις ημέρες ζούμε, ή ζουν ορισμένοι, “μέρες πλατείας”. Για ακόμα μια φορά στις πλατείες αγωνίζονται όλοι όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει κάτι.
Η πρόθεση τους τους είναι ιδανική, το αποτέλεσμα τους θα το κρίνει η ιστορία. Τι σημαίνει, όμως, η λέξη πλατεία; Πρόκειται για ουσιαστικοποιημένο θηλυκό του αρχαίου επιθέτου πλατύς/εια/ύ.
Η αρχική έκφραση ήταν “πλατεία οδός” και προσδιόριζε το μεγάλο (πλατύ/ φαρδύ) δρόμο του χωριού ή της πόλης, που συνήθως, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και εκτελούνταν οι εμπορικές δραστηριότητες. Σιγά σιγά από το “πλατεία οδός” χάθηκε η λέξη “οδός” και έμεινε μόνο η “πλατεία”.
Το ίδιο συνέβη με τις φράσεις: ιατρική επιστήμη > ιατρική, γραμματική τέχνη > γραμματική
Ομόρριζα της λ. πλατεία είναι: η πλάτος, πλάτη, πλάτανος, Πλαταιές (πλατιά επιφάνεια), Πλάτων (αρχ. σημ. “αυτός που έχει φαρδιές πλάτες”) κ.ά.
Αξιοπερίεργο είναι και το “ταξίδι” της λ. πλατεία στην Εσπερία: στα Λατινικά μεταφέρθηκε ως δευτερόκλιτο επίθετο plattus/a/um > ιταλικά: piazza, γαλλικά: plat, ισπανικά: plaza (στην Plaza de Cataluña διαδηλώνουν, τούτες τις ημέρες, οι Ισπανοί “αγανακτισμένοι”).
Δεν πρέπει να λησμονήσουμε και το ιταλοποιημένο, αλλά ελληνικής καταγωγής, πιάτο ή το υποκοριστικό του πιατέλα.
Το πιάτο είναι η ιταλική εκδοχή του plattus, και εδώ παρουσιάζεται με τη στενή έννοια του “πινακίου” (: επίπεδου πιάτου)
Αγανακτισμένοι πολίτες άλλων εποχών:
Λουδίτες,
Σκιαδικά,
Ορεστειακά,
Γαλβανικά,
1-1-4 (Πέτρουλας),
Αλληλεγγύη - Βαλέσα
και άλλα 1770 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα. Δωρεάν e-books (νέα βιβλία) / θεματική βιντεοθήκη για την Τέχνη, την Ιστορία, τις Επιστήμες 24grammata.com
Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com. .
24γραμματα© 2011.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Ανάπτυξη από τα 24γραμματα

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση | Δράσεις, καλοκαίρι 2011

Επανακτώντας τη φαντασία μας και την προσωπική μας δύναμη για μεταμόρφωση - παιδοκεντρική παιδαγωγική και παραστατικές τέχνες
Σεμινάριο με τους David Pammenter, Τζωρτζίνα Κακουδάκη και Greg Naughton 6 έως 11 Ιουλίου, Αρναία Χαλκιδικής
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει σεμινάριο διάρκειας 35 διδακτικών ωρών στην Αρναία Χαλκιδικής με τίτλο «Επανακτώντας τη φαντασία μας και την [...]
10η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο: «Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»
10 χρόνια Θεατρική Κατασκήνωση- Σεμινάριο
Από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011 για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ
«Χιλιάδες χρόνους περπατάμε. Λέμε τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα».
Θ’ αλλάξουν όλα μια μέρα κι εμείς μαζί τους θ΄ αλλάξουμε … προς το βαθύτερο νόημα ενός ταπεινού Παραδείσου, που είναι ο αληθινός [...]
4η Διεθνής Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση Νέων
Σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA)
Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011
Στο πλαίσιο της 10ης Θεατρικής Καλοκαιρινής Κατασκήνωσης-Σεμινάριο
«Νεανικές Θεατρικές Φωνές- Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο και τους άλλους» Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο [...]
Read More

3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου συνδιοργανώνουν το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών με θέμα:                    
«H Προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Τοπική Κοινωνία εν μέσω Οικονομικής Κρίσης και Διοικητικών Αλλαγών: Μια Πρόκληση για Δημιουργικές Λύσεις»                    
Το συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΤΕΔΚΝΑ θα πραγματοποιηθεί στις 2 - 3 Δεκεμβρίου 2011 (οι θεματικές ενότητες και ο ακριβής χώρος πραγματοποίησης θα σας γνωστοποιηθεί σε επόμενη ανακοίνωση).                      
Από το 2010 ξεκίνησε η διαδικασία μεταρρυθμιστικών αλλαγών και προσαρμογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την εφαρμογή του «Προγράμματος Καλλικράτης», τη ς νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης.                    
Συγχρόνως η εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης αποτέλεσε την αφετηρία σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών για τον πολίτη που δημιουργούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια σε προσωπικό, οικογενειακό και εθνικό επίπεδο.                   
Σε μια εποχή αμφισβήτησης και καταχνιάς, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες ως κέντρο γνώσης, πληροφόρησης, ψυχαγωγίας, καλούνται να διαδραματίσουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ως οι φορείς που με τις δράσεις, τις υπηρεσίες, τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν, τις συνεργασίες που θα κληθούν να αναπτύξουν, μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης αποτελώντας εστίες δημιουργικής γνώσης, πληροφόρησης, πολιτισμού και κοινωνικοποίησης.                   
Με το συνέδριο αυτό σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις ιδέες μας για ευρηματικές λύσεις και να μοιραστούμε τις καλές πρακτικές που έχουν προκύψει στις βιβλιοθήκες μας.