Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - 2 συναυλίες στο Principal Club Theater...

Stephan Micus στο ΜΜΘ & Kaoru Kakizakai στη ΣΓΤ

Συναυλία Stephan Micus - Σάββατο, 31.03.2012, ώρα 21.00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2)
Μία συμπαραγωγή της United World, το Goethe Institut και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Είσοδος: 10€ (μαθητικά-φοιτητικά), 15€

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ CANUTO KALLAN ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ CANUTO KALLAN
Η άλλη πραγματικότητα

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης του Canuto Kallan την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, στις 8 το βράδυ, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Μαρτίου 2012 έως τις 12 Μαΐου 2012.
Ανοιχτή για το κοινό:
Καθημερινά 9:00-21:00, Σάββατο 9:00-15:00
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Ιπποκράτους 118, Αθήνα
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ CANUTO KALLAN

Σε πρώτη θέαση η ζωγραφική του Canuto Kallan έχει την ανέμελη χαρά και το ξάφνιασμα της παιδικής ζωγραφικής. Επιμένοντας όμως ο θεατής πάνω σ’ αυτό το χαρούμενο συναίσθημα της χρωματικής πανδαισίας, ανακαλύπτει ότι το αναπαριστώμενο είναι άλλοτε ένα τραγικό κομμάτι ζωής και άλλοτε ένα σκληρό συμβάν της επικαιρότητας.
Οι φιγούρες του Canuto Kallan διοχετεύουν συχνά δυνατά μηνύματα διαμαρτυρίας και κοινωνικής κριτικής και φέρνουν τον θεατή αντιμέτωπο με τη σκληρή πλευρά της σύγχρονης ανθρώπινης ύπαρξης, τη μη ισορροπημένη, βίαιη σχέση του ανθρώπου με την κοινωνία, τη φύση και τον ίδιο του τον εαυτό. Η παραμόρφωση των μορφών στοχεύει στην αποκάλυψη της ουσίας των πραγμάτων και φέρνει στο φως τη διαστρέβλωση που επικρατεί σήμερα στις ανθρώπινες σχέσεις.
Τα έργα του Canuto Kallan επιτυγχάνουν τη σύνδεση του βορρά με τον νότο. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο των εξπρεσιονιστών του βορρά, π.χ. του Edvard Μunch, του Emil Nolde, του Asger Jorn. Επιχειρεί, όπως ο τελευταίος, έντονα πολιτικοποιημένος Jorn, συνιδρυτής μερικών από τα σημαντικότερα κινήματα του 20ού αιώνα, όπως η Co.Br.A., να γειώσει την τέχνη του στη ζωή, έχοντάς την όμως απελευθερώσει από το σκοτεινό, δαιμονικό μυστικισμό του βορρά. Το χρώμα που χειρίζεται ο Kallan δυναμικά και χειρονομιακά είναι ποτισμένο από το διαπεραστικό φως της Μεσογείου και τη μειλιχιότητα της ψυχοσύνθεσης του κόσμου της. Διεισδύει στα ασύνειδα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, φωτίζει νηφάλια τη σκληρή πραγματικότητα, χωρίς να καταστρέφει την ανθρώπινη χροιά και το ανθρώπινο μέτρο της.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

Ο Κανούτο Τσαλίδης Κάλλαν (Canuto Tsalidis Kallan) γεννήθηκε το 1960 στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως επιπλοποιός, φοίτησε στο Πολυτεχνείο της Δανίας (DTU) από όπου αποφοίτησε το 1990 ως Μηχανικός Ενέργειας (Master of Science in Engineering). Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας απ’ όπου αποφοίτησε το 2003 και στη συνέχεια σπούδασε χαρακτική στην ίδια σχολή.
Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ 2010) στη Νότια Αφρική επιλέχθηκε, μαζί με άλλους τέσσερις καλλιτέχνες, να εκπροσωπήσει τη Δανία στην Παγκόσμια Καλλιτεχνική Έκθεση «2010 Fine Art».
Τον Νοέμβριο του 2010 ο Canuto Kallan ξεκίνησε καλλιτεχνική συνεργασία με τον δανό μουσικό και συνθέτη Morten Carlsen σε μια προσπάθεια να «συνομιλήσει» η μουσική με τη ζωγραφική.
Ο Canuto Kallan είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών (Ε.Ε.Χ) και του Danish Association of Visual Artists (BKF). Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Κοπεγχάγη.
Ατομικές εκθέσεις

«Η άλλη πραγματικότητα», ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Αθήνα (2012), «Greener On the Other Side», Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5, Αθήνα (2011), «Ραψωδίες», 18o Φεστιβάλ Ναυπλίου και Δανέζικη Πρεσβεία, Βουλευτικό, Ναύπλιο (2009), Αίθουσα Τέχνης «Το Μήλο», Αθήνα (2005), Καλλιτεχνικός Σύλλογος της Βασιλικής Βιβλιοθήκης, «Black Diamond», Κοπεγχάγη, Δανία (2002)
Περισσότερα για τον Canuto Kallan θα βρείτε στον προσωπικό του δικτυακό τόπο:
www.kallan.gr

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ - Prospectus