Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Εκδηλώσεις με την Κάρμεν Ρουγγέρη και την Χαρά Κατσαρή

Πρόσκληση
Η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι εκδόσεις Διάπλαση σας καλούν να ζήσετε ένα αξέχαστο χριστουγεννιάτικο όνειρο το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 12 το πρωί στο Public στο Χαλάνδρι!
Σας περιμένουμε να μοιραστείτε μαζί μας την μαγεία των Χριστουγέννων!
Public  Γκίνη 5 Χαλάνδρι τηλ, 2106828934


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η συγγραφέας Χαρά Κατσαρή, οι εκδόσεις Διάπλαση και το βιβλιοπωλείο Το σπίτι της χαράς έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα σε ένα υπέροχο πάρτι. Το καινούριο βιβλίο, 'Η Μάγισσα Τσαπατσούλα σώζει τον πλανήτη' θα μας δώσει την αφορμή να συναντηθούμε, να χορέψουμε, να παίξουμε και να μάθουμε για τις περιπέτειες της αγαπημένης μας ηρωίδας στον μακρινό πλανήτη Ασταναπάνε.
Βιβλιοπωλείο Το σπίτι της χαράς 2ας Μαΐου 3 Νέα Σμύρνη τηλ.2109311133

Νέες κυκλοφορίες


Τα Χριστούγεννα ενός άτυχου μπάτσου
Ανδρέας Μήτσου
ISBN: 978-960-03-5669-4
Μια κούκλα βαφτίζεται στο ξωκκλήσι του χωριού.
Ένας άντρας στοιχειώνεται από μια λέξη.
Ένα ελάφι κοιτά στα μάτια τον κυνηγό.
Μια γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας παρακολουθείται από άγνωστο.
Ένας μπάτσος μισεί τη Χούντα και θέλει να σκοτώσει τον δικτάτορα.
Τα Χριστούγεννα και οι γιορτές από άλλη οπτική.

Χαμαιλέοντες
Αλέξης Σταμάτης
ISBN: 978-960-03-5624-3
Μια οικογένεια στο πέρασμα του χρόνου.
Δύο νέοι που παντρεύτηκαν παρά τις αντίθετες καταβολές τους. Μια γυναίκα δακτυλοδεικτούμενη, ένας πατέρας ξενιτεμένος, ένας μυστηριώδης φίλος από το παρελθόν.
Ένα παράξενο γράμμα. Μια σχεδόν βουβή ταινία. Ένας έφηβος που ανδρώνεται στα χρόνια μιας ψεύτικης ευημερίας. Μια κοπέλα που τραγουδά για έναν κόσμο που αλλάζει. Ένα παιδί που παρατηρεί την πορεία προς την κατάρρευση.
Μια κοινωνία που βγαίνει απ’ το σκοτάδι, αλλά τελικά μεθάει από το φως.
Άνθρωποι που δημιουργούν, ερωτεύονται και ελπίζουν, άνθρωποι που προσαρμόζονται και αλλάζουν «χρώμα» για να ελιχθούν. Γύρω τους μια χώρα που βιώνει έντονες συγκρούσεις και συμβιβασμούς. Μια χώρα που ξορκίζει τους φόβους της, αλλάζει διαρκώς ιδεολογίες, μόδες και επιθυμίες, αλλά στο βάθος παραμένει ίδια, ανέτοιμη «από καιρό».
Ένα βιβλίο για την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της, για τον τόπο που μας γεννά και μας στιγματίζει για πάντα.  

ΔΟΚΙΜΙΑ
Η λήθη
Georges Banu
Μετάφραση: Δηώ Καγγελάρη - Δημήτρης Κοσμίδης
ISBN: 978-960-03-5604-5
Περηφανευόμαστε για τη μνήμη, ποτέ για τη λήθη…
Κορυφαίος θεατρολόγος και δοκιμιογράφος, ο Georges Banu δεν έπαψε επί δεκαετίες να διασώζει στα βιβλία του την εύθραυστη μνήμη του θεάτρου.
Σε αυτό το «θραυσματικό» δοκίμιο ο συγγραφέας μετέρχεται τη φόρμα του αφορισμού για να αναστοχαστεί με διεισδυτική ματιά την έννοια της λήθης, τη λησμονιά, όχι ως το φυσικό εχθρό της μνήμης, αλλά ως μια δημιουργική διαδικασία: ως την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.
«Ψιχία δοκιμίου» για τη λήθη βασισμένα σε μνήμες από το θέατρο (Ibsen, Chekhov, Stanislavski, Brook, Vitez, Théâtre de Complicité, Beckett), αλλά και από τις άλλες τέχνες, τη φιλοσοφία, καθώς και από τις προσωπικές αναμνήσεις και την καθημερινή ζωή.  

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Χούντα είναι. Θα περάσει;
Φώτος Λαμπρινός
ISBN: 978-960-03-5635-9
Το 1967 κυρίαρχα μέσα κυβερνητικής προπαγάνδας στην Ελλάδα είναι το ραδιόφωνο και ο κινηματογράφος με τα Επίκαιρα – τα δεκάλεπτα «εικονογραφημένα εμβατήρια» που προβάλλονται υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα σε όλες τις αίθουσες της χώρας. Η μελέτη τους για την περίοδο 1967-1974 δείχνει την εικόνα που το καθεστώς της Χούντας σκηνοθετεί για τον εαυτό του, αλλά και κάτι σημαντικότερο – το πόσο αλλάζει ριζικά στα χρόνια αυτά η όψη της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο η κατάργηση νόμων και η θέσπιση της ανεξέλεγκτης δόμησης, ή οι εικόνες από τα στρατόπεδα, τις δοξολογίες, τις επετείους συντριβής του «κομμουνιστο συμμοριτισμού»· ούτε οι εικόνες από τις διασκεδάσεις, τα τέια με επιδείξεις μόδας και κομμωτικής, τις πλαζ, τις διακοπές, τα θερινά θέρετρα που «ξεκουράζουν τον άνθρωπο» και λειτουργούν στην «υπηρεσία εκείνων που δεν κουράστηκαν ποτέ». Η Ελλάδα μετά το 1969 αποκτά ένα νέο κοινωνικό στρώμα – αυτό των νεόπλουτων, που επιδιώκει πάνω απ’ όλα την καλοπέρασή του, προσφέροντας επιχειρήματα επιβεβαίωσης στο απολυταρχικό καθεστώς. Είναι η νοοτροπία που εκφράζεται με το σλόγκαν «Να περνάμε καλά», η οποία καθιερώνεται επί Χούντας, αλλά επιβιώνει μετά την πτώση της, σε όλη τη διάρκεια της αποκαλούμενης Μεταπολίτευσης. 

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ο Μπρουνέτι και ο κακός οιωνός
Ντόνα Λεόν
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
ISBN: 978-960-03-5571-0
Ούτε μια ώρα ανάπαυλα για τον αστυνόμο Μπρουνέτι ετούτο το καυτό καλοκαίρι…
Μια μέρα τον επισκέπτεται ο Μπρούσκα, ο παιδικός του φίλος που δουλεύει στο δημαρχείο. Του μιλάει για τη διαφθορά των δικαστών της Βενετίας. Άλλη μια ευκαιρία, λοιπόν, για τον Μπρουνέτι να αντιταχθεί στους ανωτέρους του, που δεν έχουν καμιά διάθεση να ψάξουν στα ενδότερα του δικαστικού συστήματος της Γαληνοτάτης. Προφανώς, κάποιοι υψηλά ιστάμενοι θα ενοχληθούν…
Μα και ο υπαστυνόμος Βιανέλο έχει μπελάδες.
Η θεία του, μια ευκολόπιστη ηλικιωμένη κυρία, μανιακή με τα ωροσκόπια, τις χαρτομαντείες και τις προβλέψεις κάθε είδους, τραβάει μεγάλα χρηματικά ποσά από την οικογενειακή επιχείρηση: θύμα κάποιου απατεώνα τσαρλατάνου που την εκμεταλλεύεται ή μήπως κάτι άλλο;
Όταν δολοφονείται ένας γραμματέας του δικαστηρίου, οι πενιχρές ελπίδες για τις πολυπόθητες διακοπές του Μπρουνέτι εξανεμίζονται…

Ο φωταγωγός
Ζοζέ Σαραμάγκου
Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά
ISBN: 978-960-03-5661-8
Στις σελίδες αυτού του νεανικού μυθιστορήματος του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου περιγράφεται η καθημερινότητα των ενοίκων μιας λαϊκής πολυκατοικίας της Λισαβόνας της δεκαετίας του ’50. Πορτρέτα ανθρώπων και οικογενειακών σχέσεων, επαγγελμάτων, συνηθειών και ηθών μιας άλλης εποχής, τότε που οι προνομιούχοι καταλάμβαναν τους χαμηλότερους ορόφους ενώ οι ασθενέστεροι οικονομικά ζούσαν ψηλά, υποχρεωμένοι να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες. Η γραφή, τα θέματα και οι εμμονές του συγγραφέα όπως τον γνωρίσαμε στο ώριμο έργο του υπάρχουν σπερματικά σ’ αυτό το βιβλίο-πολυκατοικία με τα κεφάλαια-διαμερίσματα, ενώ κάνει εντύπωση ένα φλερτ του συγγραφέα με κάποιες ψυχαναλυτικές ιδέες που δεν φαίνονται να τον ενδιαφέρουν στο μετέπειτα έργο του. Ένα μυθιστόρημα με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία – ένας αναγκαστικός σταθμός για όσους αγάπησαν το έργο του σπουδαίου Πορτογάλου συγγραφέα.

Οι περιπλανώμενοι
Γιγέν Λι
Μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο
ISBN: 978-960-03-5654-0

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

TRÄUME - Worlds beyond
Ο τενόρος Νίκος Σπανός και ο πιανίστας Νίκος Ζαφρανάς συναντιούνται για ακόμη μία φορά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχν
ών, με αφορμή την έκθεση «Wagner-Verdi: 200 χρόνια», αλλά και την 100η επέτειο της γέννησης του συνθέτη Benjamin Britten.
Οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 στις 20.00 το πρόγραμμα: Ύπνος-Έρως-Θάνατος: Ένας ονειρικός, άλλο
TRÄUME - Worlds beyond
Ο τενόρος Νίκος Σπανός και ο πιανίστας Νίκος Ζαφρανάς συναντιούνται για ακόμη μία φορά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, με αφορμή την έκθεση «Wagner-Verdi: 200 χρόνια», αλλά και την 100η επέτειο της γέννησης του συνθέτη Benjamin Britten.
Οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 στις 20.00 το πρόγραμμα: Ύπνος-Έρως-Θάνατος: Ένας ονειρικός, άλλος κόσμος στα έργα του Verdi, Wagner και Britten για πιάνο και φωνή.  
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ:
Κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 17.00 και κάθε Κυριακή πρωί στις 12.00 οι επιμελητές των εκθέσεων «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» και «Wagner-Verdi: 200 χρόνια», Παναγιώτης Μπίκας, Χριστίνα Τσαγκάλια και Σοφία Τσώχου, ξεναγούν τους επισκέπτες στο μαγικό κόσμο της χαρακτικής και της όπερας αντίστοιχα.
Διάρκεια ξεναγήσεων: 1.20’
Πληροφορίες: 2310 247111
ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ
Αγίου Δημητρίου 159Α
546 36 Θεσσαλονίκη
τηλ.:  2310 247111
fax:  2310 991610
teloglion@teloglion.gr
www.teloglion.gr
Like us on Facebook
twitter.com/teloglion

Ο Νίκος Δημητράτος ερμηνεύει Μάνο Χατζιδάκι (σπάνιο)