Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Προσκλήσεις | Πρόγραμμα εκδηλώσεων


8 Απριλίου 2014
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Επί λέξει σάς προσκαλούν σε μια «Συνάντηση στον Ακάλυπτο»την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 και ώρα 7 μ.μ.
Για τη νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Ιωαννίδη Ακάλυπτος θα μιλήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα οι ποιήτριες Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παυλίνα Μάρβιν, Αλεξάνδρα Πλαστήρα και Μαρία Τοπάλη, καθώς και ο Παναγιώτης Ιωαννίδης.
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ»
Ακαδημίας 32
Αθήνα
Τηλ. 210-33.88.054 


9 Απριλίου 2014
Στον Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού - Ανοιχτή Πόλη, την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014 και ώρα 8 μ.μ. παρουσιάζονται τα έργα δυο δημιουργών. Το νέο μυθιστόρημα του Παύλου Θ. Κάγιου Μη μ’ αφήσεις να χαθώ και το μουσικό έργο της Ειρήνης Χηράτου «Ώρα επτάμιση Ελλάδος». Θα προβληθεί το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μη μ’ αφήσεις να χαθώ», βασισμένο σε ιστορικο-κοινωνικο-πολιτικά γεγονότα και αγαπημένες ταινίες που διατρέχουν τα 40 χρόνια (1973-2013) της ιστορίας των ηρώων του βιβλίου. Στην ταινία αποσπάσματα του βιβλίου διαβάζουν οι Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Καταλειφός, Γιώτα Φέστα και Αλίκη Παπαχελά. Η Ειρήνη Χηράτου θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το έργο της. Θα τραγουδήσει ο Γιάννης Θωμόπουλος και θα παίξουν οι μουσικοί Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Κώστας Γιώτης (μπάσο), Σπύρος Κωστής (ακορντεόν) και η συνθέτρια βιολί, με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών του Νίκου Γράβαρη. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Κώστας Αρβανίτης (διευθυντής του «105,5 στο Κόκκινο»), ενώ, για το έργο «Ώρα επτάμιση Ελλάδος», θα μιλήσει η Γιώτα Στελλάκη (εκπαιδευτικός, θεολόγος - MSc Bυζ. Φιλολογίας, τ. διευθύντρια 11ου Γυμνασίου Ιλίου).
Πολυχώρος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού «Ανοιχτή Πόλη»
Μέγαρο Ερμής-Πανεπιστημίου 56
Εμμ. Μπενάκη 9
Γαμβέτα 1
Αθήνα
210 380 2055 


12 Απριλίου 2014
Οι Eκδόσεις και τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου σάς προσκαλούν να συναντήσετε την Αγγελική Νικολούλη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου Θάνατος με χείλη κόκκινα το Σάββατο 12 Απριλίου 2014 και ώρα 1 μ.μ.
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
Εμπορικό Κέντρο The Mall (επίπεδο 0)
Α. Παπανδρέου 35
Μαρούσι
210-61.00.266


12 Απριλίου 2014
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και ο πολιτιστικός σύλλογος «Ο Μακρυγιάννης» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μάρδα Η γοητεία μιας συντριβής το Σάββατο 12 Απριλίου 2014 και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα του συλλόγου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Άρης Ράβανος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα»
Νίκος Στάμος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ηχώ της Άρτας»
Την εκδήλωση συντονίζει η Βανέζα Πανταζή μέλος του συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης».

Νέος τίτλος


Η ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΠΑΝΤΑ ΗΡΩΕΣ"Ι

ΠΑΝΤΑ ΗΡΩΕΣ
Η Χάρις Αλεξίου προτείνει και μεταφράζει τη συγκλονιστική μαρτυρία του Grand Corps Malade,
ενός από τους δημοφιλέστερους γάλλους καλλιτέχνες, που εξαιτίας ενός μοιραίου ατυχήματος έμεινε ατελώς τετραπληγικός,αλλά ύστερα από έναν χρόνο εντατικής θεραπείας και επίμονης προσπάθειας,διέψευσε τις προβλέψεις και κατάφερε να περπατήσει ξανά.
Ένα βιβλίο με χιούμορ, περιπαικτική διάθεση και πολύ συναίσθημα∙ η αφήγηση της δωδεκάμηνης περιπέτειας του γάλλου τραγουδοποιού ως ατελώς τετραπληγικού και οι εμπειρίες τόσο οι δικές του
όσο και των ομοιοπαθών συντρόφων του από το Κέντρο Αποκατάστασης.
Τα PUBLIC και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
ΠΑΝΤΑ ΗΡΩΕΣ
τη Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014, στις 9 μ.μ.,στο Café του Public Συντάγματος
(Καραγεώργη Σερβίας 1, 5ος όροφος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η σπουδαία τραγουδοποιός Χάρις Αλεξίου,
ο συγγραφέας και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου
ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής Παναγιώτης Ν. Σουκάκος
και η Κωνσταντίνα Πετροπούλου, ιατρός αποκατάστασης,
Συντονίστρια-Διευθύντρια Β΄ Κλινικής Αποκατάστασης-Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Fabien Marsaud (1977), γνωστός με το ψευδώνυμο Grand Corps Malade, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους γάλλους καλλιτέχνες (τραγουδοποιός, αυτοσχεδιαστικός ποιητής). Το καλοκαίρι του 1997, ένα ατύχημα (μια βουτιά στην πισίνα της αθλητικής κατασκήνωσης όπου εργαζόταν) στάθηκε μοιραίο για την εξέλιξή του: τραυμάτισε πολύ σοβαρά τη σπονδυλική του στήλη και η διάγνωση των γιατρών ήταν ότι δεν θα μπορούσε να περπατήσει ξανά. Ωστόσο ύστερα από έναν χρόνο εντατικής θεραπείας και επίμονης προσπάθειας, διέψευσε τις προβλέψεις και κατάφερε να περπατήσει (από τη δοκιμασία του αυτή προέρχεται και το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο που σημαίνει μεγάλο άρρωστο σώμα — ο Fabien είναι 1,95 στο ύψος, εξού και το μεγάλος). Στο βιβλίο Πάντα ήρωες που έχει μεταφράσει η Χάρις Αλεξίου και το οποίο έχει κάνει φοβερή επιτυχία στη Γαλλία, ο Fabien αφηγείται την προσωπική μάχη του με το άρρωστο σώμα του και την προσπάθειά του να ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Ένα βιβλίο γραμμένο με ευαισθησία, σαρκασμό και ανεπανάληπτο χιούμορ που σε κάνει να γελάς και να συμπάσχεις ταυτόχρονα, χωρίς να λυπάσαι. Ένα βιβλίο που προσπαθεί να «σπάσει» την αμηχανία που μας κατακλύζει όταν συναναστρεφόμαστε άτομα με παρόμοια προβλήματα, που περιγράφει την κατάσταση ακριβώς ως έχει, χωρίς να ωραιοποιεί και να δίνει φρούδες ελπίδες.
Για το καλλιτεχνικό του έργο ο Fabien έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, ενώ το 2008 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με τον τίτλο του ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Περισσότερα για τον καλλιτέχνη και το βιβλίο του θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.grandcorpsmalade.fr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ" ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ
Ζωή σαν περιπέτεια
Η συγγραφέας Άρτεμις Κούπερ, στενή προσωπική φίλη του Φέρμορ και βιογράφος του θα βρεθεί για λίγες μέρες στην Αθήνα σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού συγγραφέα της εποχής μας.
Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη, η Cosmotebooks και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014, στις 7 μ.μ., στην παρουσίαση της βιογραφίας
ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ
Μια περιπέτεια
.
Θα μιλήσουν η συγγραφέας του βιβλίου και βιογράφος του Φέρμορ Άρτεμις Κούπερ και ο Στέφανος Πεσμαζόγλου, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεκδότης της επιθεώρησης Σύγχρονα Θέματα. Συντονίζει ο δημοσιογράφος και μεταφραστής του βιβλίου Ηλίας Μαγκλίνης.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς.
Θα προβληθεί υλικό με ντοκουμέντα από τη ζωή του συγγραφέα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου).
Μια ακαταμάχητη αφήγηση μιας ζωής περιπέτειας, πολυμάθειας, γενναιότητας και γοητείας δοσμένη με βαθιά γνώση και αγάπη από την οικογενειακή φίλη του Πάτρικ Λη Φέρμορ Άρτεμις Κούπερ, η οποία συνεργάστηκε στενά μαζί του τόσο στην έκδοση της αλληλογραφίας του όσο και στην έκδοση της συλλογής άρθρων του Words of Mercury. Η Κούπερ, που γνώριζε τον Φέρμορ από παιδί, μελέτησε το ημερολόγιό του, την αλληλογραφία, τις σημειώσεις, όλο το υλικό του αρχείου του, μίλησε με όσους τον γνώριζαν, και φυσικά με τον ίδιο, παρότι δυσκολεύτηκε να τον πείσει να μιλήσει για τον εαυτό του. Από τις ιστορίες του περίφημη είναι εκείνη για την απαγωγή του γερμανού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη τον Απρίλιο του 1944, για την οποία σπανίως μιλούσε.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το βιβλίο, καθώς και κριτικές παρουσιάσεις που έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό Τύπο.
«Ν’ αλλάξω σκηνικό· να εγκαταλείψω το Λονδίνο και την Αγγλία και να σεργιανίσω την Ευρώπη σαν απλός αλήτης ή –σύμφωνα με πιο προσωπική διατύπωση– σαν φτωχός προσκυνητής ή περιπλανώμενος καλόγερος, ένας περιηγητής φιλόσοφος, ένας μοναχικός ιππότης».
Π. Λ. Φ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ
Ο βρετανός Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011) θεωρείται ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας και μια θρυλική φυσιογνωμία που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα. Οι περιπλανήσεις του ξεκινούν από την ηλικία των 18 ετών, το 1933, όταν αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν πέρασε τη Μάγχη και ξεκίνησε να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, πραγματοποίησε αυτό το μυθικό κατόρθωμα, περνώντας από διάφορες δοκιμασίες. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά του 1935. Το BBC τον χαρακτήρισε «κράμα ανάμεσα σε Ιντιάνα Τζόουνς, Τζέιμς Μποντ και Γκράχαμ Γκρην».
Από εκεί πέρασε στην Ελλάδα, έμεινε στον Άθω και ταξίδεψε στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, μαθαίνοντας τα ήθη και τη γλώσσα της χώρας που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του.
Όταν κηρύχτηκε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος επέστρεψε στην Αγγλία και κατατάχτηκε στην Ιρλανδική Φρουρά και στη συνέχεια, λόγω της γνώσης του των ελληνικών, τοποθετήθηκε ως σύνδεσμος-αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό. Με την κατάρρευση του Αλβανικού Μετώπου βρέθηκε στην Κρήτη. Εκεί, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, έζησε δύο χρόνια στα βουνά, οργανώνοντας τον αγώνα των ανταρτών. Ηγήθηκε της ομάδας που απήγαγε τον γερμανό διοικητή, τον στρατηγό Κράιπε. Ο ίδιος δεν είχε ποτέ αναφερθεί στο περιστατικό στα βιβλία του, τα οποία αγαπήθηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι τον θάνατό του ζούσε στη Μάνη, όπου τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά Πάντι ή αλλιώς κύριο Μιχάλη, σ’ ένα σπίτι που σχεδίασε ο Νίκος Χατζημιχάλης με τον ίδιο τον Φέρμορ και τη γυναίκα του, την αξέχαστη φωτογράφο Τζόαν Λη Φέρμορ, της οποίας οι φωτογραφίες περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μάνη και Ρούμελη. Όρισε ως κληρονόμο του σπιτιού το Μουσείο Μπενάκη προκειμένου να φιλοξενούνται συγγραφείς και ερευνητές.
Ως αναγνώριση της προσφοράς του στον χώρο των γραμμάτων τού απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη από τη βασίλισσα της Αγγλίας.
«Σε τι συνίσταται η γοητεία του; Στην περίπτωση του Πάτρικ Λη Φέρμορ η γοητεία του συνίσταται στην ακόρεστη περιέργειά του για τους άλλους ανθρώπους: αντιμετωπίζει τους βούλγαρους χωρικούς και τους άγγλους δούκες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο… Ήρωας του πολέμου, γλωσσολόγος, ερευνητής, είναι κατά βάση ένας μεγάλος αφηγητής».
Μαξ Χέιστινγκς, συγγραφέας
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του Η εποχή της δωρεάς, το συναρπαστικό χρονικό του νεανικού ταξιδιού του από την Ολλανδία μέχρι την ουγγρική μεθόριο που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα ωραιότερα ταξιδιωτικά βιβλία του 20ού αιώνα, και Ανάμεσα στα δάση και στα νερά, η συνέχεια του ταξιδιού του που καλύπτει τη διαδρομή του από τη Βουδαπέστη ως τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη. Τα δύο αυτά βιβλία κυκλοφορούν πλέον σε έναν συγκεντρωτικό τόμο με τίτλο Η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη. Στις 7 Απριλίου πρόκειται να κυκλοφορήσει το βιβλίο Ατέλειωτος δρόμος, Από τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη ως τον Άθω, επιμελημένο από τους Colin Thubron και Artemis Cooper, που ολοκληρώνει το οδοιπορικό του νεανικού του ταξιδιού από την Ολλανδία στην Κωνσταντινούπολη.

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΟΙ ΧΑΝΤΡΕΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ