Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

«ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ» - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Μια ενδιαφέρουσα πιστεύω βιβλιοπροταση είναι αυτή που σας κάνω, διότι αφορά έναν μεγάλο Συνθέτη..
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ το βιβλίο του αξέχαστου φίλου, και δάσκαλου ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ με τίτλο «ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ»! 

Ένα βιβλίο όπου μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον μεγάλο συνθέτη τόσο μέσα από την «αφήγηση» του ιδίου, όσο και μέσα από όσα έγραψαν άλλοι γι αυτόν.
Μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε αναλυτικά το έργο του, τις συνεργασίες του, τα τραγούδια του! 

Αυτή τη γλυκιά μελαγχολία των παιδικών του χρόνων που δεν πέρασαν ΠΟΤΕ, και την έβγαζε μέσα στα τραγούδια του!
Ναι φίλοι μου.
Ο Κουγιουμτζης είχε την παιδική ψυχή, και αθωότητα, που δύσκολα συναντάς στις μέρες μας.
Γι αυτό άλλωστε και ΠΕΤΥΧΕ, το έργο του να πέσει σαν «ζωογόνος βροχή» στο τραγούδι μας, και να το θεριέψει, μαζί με τα άλλα ιερά τέρατα του χώρου, τα μη «εμπορικά»!
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού, πολλοί επώνυμοι εκδηλώνουν τα πραγματικά τους αισθήματα, τις πραγματικές τους σκέψεις, απέναντι σε έναν συνθέτη που είχε ακόμα πολλά να δώσει, και που φάνηκε ότι η δουλειά του δεν ήταν «τυχαία», αλλά είχε βγει από καλό, και σπάνιο «αμόνι». 

Προσωπικά, νοιώθω υπερήφανος που ο άνθρωπος αυτός με τίμησε με την φιλία του, αλλά παράλληλα, βλέπω την «άδεια θέση» στη βεράντα, στα Μουδανιά, και είναι σαν να στέρεψε η πηγή της γνώσης για εμένα.
Πήρα πολλά από τον Σταύρο Κουγιουμτζη.
Διδάχθηκα πώς να προσέχω την λεπτομέρεια στα ακούσματα μου, έμαθα ότι ένας μεγάλος συνθέτης όπως ήταν εκείνος, ήταν καλύτερο να μην επιβιώνει μέσα σε θορύβους και «φανφάρες» όπως κάνουν πολλοί σήμερα, αλλά να κάνει «θόρυβο» με το έργο του.
Αυτές και άλλες πολλές λεπτομέρειες αναφέρει το βιβλίο «ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ», που σας προτείνω να αποκτήσετε, όχι απλά για να γνωρίσετε τον Σταύρο Κουγιουμτζη, αλλά για να γνωρίσετε το ΕΡΓΟ του, το οποίο αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνικού Τραγουδιού!
Να και ένα μικρό αποσπασμα, από αυτά που γράφει ο συνθέτης στο βιβλίο του, το οποίο δεν πρόλαβε να δει να κυκλοφορεί!
«Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ οριστικά με το τραγούδι, ήμουν είκοσι πέντε χρονω. Έπαιζα τότε αρκετά καλά πιάνο και είχα καλές θεωρητικές βάσεις.
Θυμάμαι με πόση όρεξη ένα πρωί κάθισα στο πιάνο. Αφού έπαιξα καμιά ώρα, σταμάτησα απογοητευμένος!
Δεν με ικανοποιούσαν αυτά που έπαιζα. Έμεινα για λίγο να κοιτάζω τα πλήκτρα. Υστέρα έκλεισα το πιάνο. Ήμουν πολύ πικραμένος, γιατί από παιδί αγαπούσα τα τραγούδια και θαύμαζα αυτούς που τα γράφανε.
Όταν αργότερα άκουσα τα πρώτα τραγούδια του Χατζιδάκι, Χάρτινο το φεγγαράκι, Διώξε τη λύπη παλικάρι, και άλλα που με μάγεψαν, είπα στον εαυτό μου: «Ψάξε μέσα σου. Ψάξε να βρεις τον δικό σου δρόμο κι αν έχεις κάτι να πεις, θα το πεις».
Μ’ αυτές τις σκέψεις άρχισα πάλι δειλά – δειλά να γράφω»!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ – ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ.
Αποκτήστε αυτό το βιβλίο, και γνωρισθείτε με τον μεγάλο αυτό δημιουργό.
Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ στον ΙΑΝΟ: 16 ως 31 Ιανουαρίου 2013

Πέμπτη 17/01, στις 20:00. Ο Ανδρέας Στάικος και ο Γιώργος Γιατρομανωλάκης αλληλοπαρουσιάζονται, εκδόσεις ΑΓΡΑ.
· ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/01, στις 12:30 Παρουσίαση του Συλλεκτικού Ημερολογίου 2013, Ιδεογραφικές Συλλήψεις- Ideographic Concepts, Art Est, του Κώστα Ευαγγελάτου.
· ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/01, στις 18:00. Διάλεξη της Γιάννας Γιαμαρέλου με θέμα "Α-δράνεια, Α-πραξία, Στασιμότητα - θλίψη", από το GESTALT FOUNTATION.
· ΣΑΒΒΑΤΟ 19/01, στις 12:00. Παρουσίαση του Προσωπικού ημερολογίου ανεκδοτολογίου 2013, του Γιάννη Σερβετά, εκδόσεις IANOS. .
· ΤΕΤΑΡΤΗ 23/01, στις 18:00. Παρουσίαση του βιβλίου Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ: ένας ιδιόρρυθμος δικομματισμός, του Θανάση Διαμαντόπουλου, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.
· ΤΕΤΑΡΤΗ 23/01, στις 20:00. Παρουσίαση του βιβλίου Ο μέτοικος και η συμμετρία, του Τεύκρου Μιχαηλίδη, εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.
· ΠΕΜΠΤΗ 24/01, στις 18:00. Παρουσίαση του βιβλίου Οικονομικά για μη οικονομικούς, του Κωνσταντίνου Ανδριόπουλου, εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.
· ΠΕΜΠΤΗ 24/01, στις 20:00. Παρουσίαση του βιβλίου Το κουμπί και το φόρεμα, του Σωτήρη Δημητρίου, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.
· ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/01, στις 18:00. Παρουσίαση του βιβλίου Χάρτινο μουσείο παράξενων γεγονότων, της Μαρίας Ράπτη, εκδόσεις ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ.
· ΔΕΥΤΕΡΑ, 28/01, στις 18:00. Παρουσίαση του βιβλίου Διεθνής πολιτική οικονομία, σε επιμέλεια Αντώνη Κόντη και Χαράλαμπου Τσαρδανίδη, εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.
· ΤΡΙΤΗ 29/01, στις 20:00. Παρουσίαση του Λεξικού Πορνογραφίας, εκδόσεις Καλέντη.
· ΤΕΤΑΡΤΗ 30/01, στις 20:00. ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ: ΑΡΗΣ ΦΙΟΡΕΤΟΣ, εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.
· ΠΕΜΠΤΗ 31/01, στις 20:00. Παρουσίαση του βιβλίου '55, του Θωμά Κοροβίνη, εκδόσεις ΑΓΡΑ.

Έκθεση φωτογραφίας "ως σύγχρονος Προμηθέας..."

Η ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ BLACK IS... ALIVE ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ONIRAMA VS ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ - VIDEO CLIP ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ

Συγκέντρωση υπογραφών για να μην κλείσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Συγκέντρωση υπογραφών για να μην κλείσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ανταποκρινόμενοι στη θερμή συμπαράσταση που δέχονται από τους φίλους του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανοίγουμε ηλεκτρονική φόρμα συγκέντρωσης υπογραφών για την αναστολή της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κώστα Τζαβάρα να κλείσει το ΕΚΕΒΙ.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ (ΠΡΩΗΝ ΑΓΚΑΘΙ) ΛΑΔΑΔΙΚΑ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΓΕΝΑΡΗ

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Ο Ρόκο και οι άλλοι ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ