Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Το Ελληνικό παραδοσιακό παραμύθι στις εκδόσεις Διάπλαση

Σταθμός των εκδόσεων Διάπλαση είναι οι εκδόσεις παραδοσιακών παραμυθιών με τη συγγραφέα Χρυσάνθη Καραϊσκου. Κρατώντας την προφορικότητα του λόγου, αλλά με σύγχρονη εικονογράφηση, η συγγραφέας παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ένα έργο προσιτό σε παιδιά και ενήλικες, ακριβώς επειδή διατηρεί το ύφος και το ρυθμό της προφορικής αφήγησης.
Τα παραδοσιακά παραμύθια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προφορικής παράδοσης. Προτού ακόμα γίνουν δημοφιλείς οι εκδόσεις παραμυθιών στον κόσμο, τα παραμύθια τα διηγούνταν σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, το χειμώνα δίπλα στο τζάκι και το καλοκαίρι κοντά στη θάλασσα ή στο χωράφι. Το κοινό τους αποτελούταν από ολόκληρη την κοινότητα ή το χωριό, χωρίς να ξεχωρίζουν τα παιδιά από τους ενήλικες.
Το παραμύθι είναι ένας κρίκος της κοινωνικής ζωής. Είναι γεμάτο σύμβολα και αρχέτυπα μέσα από τα οποία η λαϊκή σοφία βοηθούσε τα άτομα να επεξεργαστούν προσωπικές τους δυσκολίες και να προχωρήσουν στην ενηλικίωση.
Εκτός λοιπόν από τα ηθικοπλαστικά παραμύθια, ορισμένα από τα οποία θα τα βρούμε στους τέσσερις τόμους των εκδόσεων Διάπλαση και της Χρυσάνθης Καραϊσκου, βλέπουμε στα τέσσερα αυτά εικονογραφημένα βιβλία, παραμύθια που περιγράφουν ίσως τη σημαντικότερη τελετή μετάβασης –το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

Τα παραμύθια αυτά έχουν παγκόσμια απήχηση. Βρίσκουμε κοινά στοιχεία σε παραμύθια διαφόρων χωρών, καθώς οι ίδιες ανάγκες του συλλογικού ασυνειδήτου επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που οι κακιές μητριές, τα βασιλόπουλα, οι γριές και οι γέροι της ελληνικής παράδοσης θυμίζουν καμιά φορά ήρωες γνωστών παραμυθιών της δυτικής παράδοσης και το ανάποδο.
Τα παραμύθια σήμερα πια απευθύνονται κατά γενική παραδοχή στα παιδιά. Τα παραδοσιακά παραμύθια όμως ξεπερνούν τον περιορισμό αυτό και απευθύνονται σε όποιον αντλεί ευχαρίστηση από ένα ταξίδι στα βασικά αρχέτυπα, τη φαντασία και την περιπέτεια. Τα παραδοσιακά παραμύθια πολύ πριν ‘λογοκριθούν’ από το γραπτό λόγο, ήταν ένας κόσμος επικίνδυνων περιπετειών, τεράτων και βασιλιάδων, απλών ανθρώπων και όμορφων κοριτσιών, που αγγίζουν σήμερα πια κάθε αναγνώστη
Μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα τα παραδοσιακά παραμύθια των εκδόσεων Διάπλαση πατώντας εδώ

Εκδήλωση για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Τρίτη 20 Νοεμβρίου, 10ος-Πύργος Παιδαγωγικής

Νέες εκδόσεις από τον "Ταξιδευτή"

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Σειρά :ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Συγγραφέας: Γρηγόρης Ρουμπάνης
Isbn: 978-960-9692-06-9
Λιανική Τιμή: 15 ευρώ
Σελίδες: 304

Βυζάντιο. Τέλος του 13ου και αρχές του 14ου αιώνα. Μια νέα εποχή ανατέλλει στη Βασιλεύουσα. Ο Μιχαήλ Παλαιολόγος απελευθερώνει την Κωνσταντινούπολη από τους Λατίνους και επιχειρεί την αναστύλωση της αυτοκρατορίας. Ευφυής πολιτικός αλλά και αδίστακτος ραδιούργος, αναρριχάται στην εξουσία παραγκωνίζοντας τους φυσικούς διαδόχους, συνάπτει συμμαχίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, προσκυνάει τον πάπα, κυνηγάει τους ανθενωτικούς, αργότερα επαναπροσεγγίζει τους ενωτικούς, δίνει προνόμια στους Γενουάτες, δοκιμάζει νέες συμμαχίες με τους Ενετούς με σκοπό να αντιμετωπίσει τον τουρκικό κίνδυνο, αλλά στο τέλος δεν καταφέρνει να αποφύγει τους σκληρούς της Καθολικής Εκκλησίας και τους βασιλιάδες της Δύσης, που είχαν στόχο την ανακατάληψη της Πόλης. Συνωμοσίες, εγκλήματα, φυλακίσεις, βασανιστήρια και σφαγές εντός και εκτός συνόρων, με αποκορύφωμα τον Σικελικό Εσπερινό, συνοδεύουν το διάβα του στην Ιστορία. Ο γιος του Ανδρόνικος, ακόμα πιο καταστροφικός, απεχθάνεται όσο και η επίσημη Εκκλησία το ελεύθερο πνεύμα και τη φρόνηση, φέρνει στην Ανατολή την Καταλανική Εταιρεία για να αναχαιτίσει τους Τούρκους, αλλά η πονηριά του δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ανοίξει την πόρτα σε μια ανείπωτη καταστροφή. Οι αναζητήσεις ενός λόγιου Έλληνα, του Κλεόλαου, κι ενός Καταλανού εμπόρου, του Αλφόνσο, θα εντοπίσουν μιαν άλλη μεγάλη Εταιρεία, η οποία αποτελεί την πραγματική απειλή για τη Βασιλεύουσα και την Ευρώπη, την πραγματική απειλή για τον ελεύθερο άνθρωπο.
Ο Γρηγόρης Ρουμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1977. Ξεκίνησε από τον Ριζοσπάστη και ακολούθως εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης, μεταξύ άλλων, στην Αυγή, στο Έθνος, στην ΕΡΤ, στην Ελευθεροτυπία, στον «Αθήνα 98,4» και στο περιοδικό ΜΟΝΟ. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε επίσης με το πολιτικό-ιστορικό μυθιστόρημα. Η Εταιρεία είναι το τρίτο του βιβλίο. Προηγήθηκαν Η Μπουρμπουλήθρα (από τα «Ελληνικά Γράμματα») και Η Διώρυγα (από τις εκδόσεις «Καστανιώτη»).

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Σειρά :Χαρτόπολεις
Συγγραφείς:Assia Rabinowitz, Delphine Laurent, Valerie Amiraux
Μετάφραση: Ελισσάβετ Πατρικού

Isbn: 978-960-6748-95-0
Λιανική Τιμή: 13.5 ευρώ

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής και σε συνεργασία με τον Γαλλικό οίκο Gallimard, κυκλοφόρησε ο ταξιδιωτικός οδηγός της Φλωρεντίας της σειράς «Χαρτοπόλεις».
Από τον Καθεδρικό ως την Γκαλερία Ουφίτσι, από το Πόντε Βέκιο ως το Ολτράρνο, από το Σαν Λορέντζο ως το Σαν Μινιάτο, με αυτόν τον οδηγό που δεν μοιάζει με τους άλλους, η πρωτεύουσα της Τοσκάνης ξεδιπλώνεται με μια ματιά! 

Πιο συγκεκριμένα στην μοναδική αυτή έκδοση μπορείτε να βρείτε: 
Μια μοναδική σύλληψη: ένας πτυσσόμενος χάρτης ανά συνοικία, για να προσανατολίζεστε άμεσα.
Τα 10 «απαραίτητα» αξιοθέατα της πόλης και 10 συμβουλές για να ζήσετε σε ρυθμούς Φλωρεντίας!
150 Επιλεγμένες διευθύνσεις (εστιατόρια –ταξινομημένα με αύξουσα σειρά τιμής- καφέ, μπαρ, καταστήματα), 60 επιλεγμένες τοποθεσίες, μουσεία και μνημεία και σχετικούς χάρτες για να εντοπίζετε εύκολα και άμεσα το μέρος που σας ενδιαφέρει.
Συγκοινωνιακό χάρτη και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις σας στην πόλη.
Επιλεγμένα ξενοδοχεία ταξινομημένα κατά κατηγορία τιμής και με βαθμολογική κλίμακα.
Ευρετήριο προκειμένου να βρίσκετε εύκολα τους δρόμους, τα μνημεία και τα προτεινόμενα για επίσκεψη μέρη που παρουσιάζονται στον οδηγό.

Στη Συλλογή «Χαρτοπόλεις» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ταξιδευτής με την εγγύηση των εκδόσεων Gallimard: Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βενετία, Βερολίνο, Βιέννη, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη, Λισσαβώνα, Λονδίνο, Μαδρίτη, Μιλάνο, Μόσχα, Ν. Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Πράγα, Πεκίνο, Σεβίλλη. 
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
Συγγραφέας: Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Isbn: 978-960-9692-07-6
Λιανική Τιμή: 10 ευρώ
Σελίδες:74

Από την πρώτη στιγμή που άκουσα στίχους του Παναγιώτη Παπαϊωάννου, ένιωσα στην παλλόμενη φωνή του τον χορευτικό εκείνο ρυθμό που διακρίνει την ποιητική πνοή από τα πεζολογήματα.
Ποίηση βαθιά μυστικιστική, συμπαντικά ερωτική, απολλωνίως διονυσιάζουσα, και προσωκρατικώςρευστή.
«Η Εποχή των Κυθήρων» λειτουργεί μάλλον ως λιμπρέτο για ένα (άγραφο ακόμα) ορατόριο, δοξαστικό τής Ουρανίας Αφροδίτης, που ο ποιητής την παρουσιάζει ως νεορομαντική μορφή που παραπέμπει ευθέως κι ευκρινώς στην «Φεγγαροντυμένη» του Σολωμού και στη φασματική Μαργαρίτα του Γκαίτε.
Στίχοι καταιγιστικώς μαιναδικοί, όπως αυτοί που εκστομίζει η Ποθητή ξυπνούν άλλους ρυθμούς που ελάνθαναν έως τώρα στην πανανθρώπινη κυτταρική μνήμη: Ανελέητο όργωμα κορμιών, / Μόρια παλλόμενα σε συντονισμό, / Αλληλομαστίγωμα πνοών και αναπνοών. / Χείλη που καίγονται σε ένωση /Καρδιές άναρχα άρρυθμες / Σε τούτη την αιώνια άνοιξη.
Η θυελλώδης ορμή ενός καινοφανούς "Sturm und Drang" έρχεται να ανανεώσει την μινυρίζουσα αυτό-ψυχαναλυτική κι αδιεξόδως επαναλαμβανομένη - εν πολλοίς - νεοελληνική ποιητικολογία.
Υποκλίνομαι ευθαρσώς στον Ποιητή.
Κωνσταντίνος Μπούρας
Kριτικός λογοτεχνίας
Ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, είναι κτηνίατρος κι όπως ο ίδιος δηλώνει, αγαπά την κτηνιατρική γιατί τον έκανε πλούσιο σε συναισθήματα. Το λογοτεχνικό του βάπτισμα το «χρωστάει» στην Λιλή Ζωγράφου. Έργα του είναι: Στα μάτια του έρωτα, ποίηση, Όμβρος 1998, 2η έκδοση 1999, Στην υγειά σου, αγάπη μου, μυθιστόρημα, Δωδώνη 2000, 3η έκδ.2002, Εραστές…θεοί αξιωθήκαμε, ποίηση, Οδυσσέας 2002, 2η έκδ.2003, Τα μοναχικά βαλς του Σοπέν, μυθιστόρημα, Κέδρος 2005, 2η έκδ. 2006
Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ
Ιπποκράτους 56, 10680 Αθήνα
Τηλ:2103628852 Fax:2103628862
e-mail: infο@taxideftis.gr
www.taxideftis.gr: info@taxideftis.gr

Βιβλιοπαρουσίαση "Μυστικές συναντήσεις στην Ελλάδα"

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ | Τα νέα μας | Νοέμβριος 2012

Αγαπητοί αναγνώστες,
Ο Νοέμβριος μας βρίσκει σε διάθεση εορταστική ενάντια στο γκρίζο κλίμα των ημερών!
Με πολύ μεγάλη χαρά και κέφι σάς προσκαλούμε σε δύο πάρτι που ετοιμάσαμε! Ελάτε να χορέψουμε στους ρυθμούς των Rolling Stones στις 21/11 και να γιορτάσουμε την έκδοση της βιογραφίας του Mick Jagger, και υποδεχθείτε δύο συγγραφικές ιδιοφυΐες στο πάρτι μας με θέμα «Η Δύση συναντά την Ανατολή» στις 29/11. Ο Χαρούκι Μουρακάμι συναντά τον Τζόναθαν Φράνζεν στο Λουκούμι Bar, όχι live βέβαια, αλλά σε μια βραδιά αφιερωμένη σε δύο από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές προσωπικότητες του αιώνα μας, ντυμένη με τις αγαπημένες μουσικές τους!
Η είσοδος είναι ελεύθερη και στα δύο πάρτι! Save the dates :-)
Ο μάγος της ισπανικής λογοτεχνίας Κάρλος Ρουίθ Θαφόν μάς ταξιδεύει ξανά στο Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, ενώ ο Τζόναθαν Φράνζεν μάς ξεναγεί στην ΕΙΚΟΣΤΗ ΕΒΔΟΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, το βιβλίο που σήμανε την εμφάνισή του στα γράμματα και την αρχή μιας δημιουργικής πορείας, που θα τον κατέτασσε στους κορυφαίους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Παράλληλα, το βραβευμένο με Booker Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΙ επιστρέφει με νέο εξώφυλλο για να σας ταξιδέψει σε μια μοναδική ιστορία που εγγυόμαστε ότι δε θα ξεχάσετε ποτέ. Αυτή τη φορά, η εμπειρία μεταφέρεται και στις αίθουσες του κινηματογράφου! Το Δεκέμβριο από την ODEON!
Ο Λέιφ Πέρσον μάς χαρίζει το δεύτερο μέρος της τριλογίας Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ με επίκεντρο της ιστορίας τη Φράξια Κόκκινος Στρατός (Μπάαντερ-Μάινχοφ). Η Σάρα Μπλέντελ, η Νο 1 συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας στη Δανία, αποκαλύπτει πως ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είδους συντρίμμια θα προκαλέσει το ατέλειωτο παιχνίδι της περιέργειας και του κινδύνου…
Αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τον ημίθεο της ροκ κουλτούρας Mick Jagger εκδίδοντας τη βιογραφία του και διοργανώνοντας ένα μεγάλο πάρτι! Σας περιμένουμε!
Η Αθηνά Πάνου, γνωστή στην μπλογκόσφαιρα με το κωδικό όνομα Sugar Buzz, μας μυεί στην ξεχωριστή τέχνη των CUPCAKES! 30 εύκολες, πρωτότυπες και κυρίως πεντανόστιμες συνταγές, αλμυρές και γλυκές, για τα αγαπημένα σας κεκάκια!
Αγαπημένα βιβλία, παλιά και νεότερα, σε ηλεκτρονική μορφή! Πάνω από 600 τα e-books μας μέχρι τώρα! Εσείς πόσα έχετε διαβάσει;
Νέος Σπασίκλας και νέα Ξενέρωτη στα βιβλιοπωλεία. Τα λόγια είναι περιττά :-)
Και το γέλιο εγγυημένο! Θα σαλέψουν από τη ζήλια τους η Σαλεμένη Σούλα και η Σοφία η Κουτσομπόλα!
Με χαρά υποδεχτήκαμε στη χώρα μας την Άλισον Νόελ. Περιηγηθείτε σε φανταστικές περιπέτειες από πολλές χώρες και μη χάσετε την καμπάνια μας για τα Vampire Diaries στην TV!

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Δύο μυθιστορήματα των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ υποψήφια για το Βραβείο Αναγνωστών 2012 του ΕΚΕΒΙ
Ψηφίστε τον αγαπημένο σας συγγραφέα και το βιβλίο που σας άρεσε
από σήμερα έως τις 9 Δεκεμβρίου.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σε συνεργασία με την ΕΡΤ, ξεκινά τη διαδικασία ψηφοφορίας για το Βραβείο Αναγνωστών 2012, δίνοντας την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό να αναδείξει το αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς.
Στη «βραχεία λίστα» των 19 βιβλίων που κατήρτισαν με την ψήφο τους τα μέλη των Λεσχών Ανάγνωσης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται και τα παρακάτω βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ που αγάπησαν οι αναγνώστες και ενθουσίασαν τους κριτικούς.
1. Σκοτεινές επιγραφές του Αλέξη Πανσέληνου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡ. ΔΙΑΒΑΖΩ 2012
Ένας κόσμος σε παράκρουση. Μια νεολαία οπλισμένη με σπρέι.
Μια περίεργη επιγραφή στο κέντρο της πόλης. Οι εφιάλτες ενός ερασιτέχνη ζωγράφου που ψάχνει μέσα από το νόημα της επιγραφής να ανακτήσει τη χαμένη του αγάπη.
Ένα μυθιστόρημα για την απώλεια. Σαν ανοιχτή ερωτική επιστολή…
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα.
Στείλτε ΒΑ (κενό) 14 στο 54160
2. Ο Θεός αυτοπροσώπως του Σάκη Σερέφα

Ένα σαρκαστικό μυθιστόρημα για τη βία που ασκούμε και μας ασκούν καθημερινά, με αφορμή μιαν αληθινή ιστορία στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, η οποία ακόμη στοιχειώνει στη μνήμη του πανελλήνιου.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα.
Στείλτε ΒΑ (κενό) 16 στο 54160
Με την ψήφο τους οι αναγνώστες συμμετέχουν κατά 50% στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ το υπόλοιπο 50% βγαίνει από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης. Η ψηφοφορία γίνεται στέλνοντας με sms (χρέωση απλού μηνύματος) τον κωδικό που αντιστοιχεί στο βιβλίο επιλογής σας, στο πενταψήφιο 54160. Κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα για μία μόνο ψήφο. Η ψήφος καταχωρείται αυτόματα στο σύστημα τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων της ΕΡΤ.
Το Βραβείο Αναγνωστών απονέμεται κάθε χρόνο από το 2005 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Το 2009 το Βραβείο Αναγνωστών κέρδισε ο Γιάννης Καλπούζος για το μυθιστόρημά του Ιμαρέτ, Στη σκιά του ρολογιού.

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ

Michael Herzfeld
Η ποιητική του ανδρισμού 

Ανταγωνισμός και ταυτότητα σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επισυναπτόμενο δελτίο τύπου ή στον ιστότοπο των εκδόσεών μας
http://www.alexandria-publ.gr/new/book.php?id=633
Σας υπενθυμίζουμε ότι από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν επίσης τα παρακάτω βιβλία του ίδιου συγγραφέα:
1) Πάλι δικά μας. Λαογραφία, ιδεολογία και η διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας
2) Η ανθρωπολογία μέσα από τον καθρέφτη. Κριτική εθνογραφία της Ελλάδας και της Ευρώπης.

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ. 2. ΘΕΑΤΡΟ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μιχάλης Φυσεντζίδης
Μεγάλες Μορφές του Παγκόσμιου Τεκτονισμού
2. Θέατρο & Κινηματογράφος

Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Σεναριογράφοι, Παραγωγοί,
Ο συγγραφέας Μιχάλης Φυσεντζίδης μέσα από την έρευνα πολλών ετών, μας παρουσιάζει σε μία πεντάτομη σειρά, μεγάλες μορφές του Παγκόσμιου Τεκτονισμού που σημάδεψαν με την παρουσία τους τη Σύγχρονη Ιστορία.
Στο παρόν βιβλίο –το δεύτερο της σειράς– βιογραφούνται σαράντα μία καταξιωμένες προσωπικότητες του Θεάτρου και του Κινηματογράφου που ξεχώρισαν στο καλλιτεχνικό στερέωμα της 7ης Τέχνης.
Μία γρήγορη µατιά στη ζωή και στο έργο αυτών των προσωπικοτήτων µας δίνει την αίσθηση ότι όλοι ξεκίνησαν από τα χαµηλά στρώµατα της αστικής τάξης και µε τον υπέρµετρο ζήλο, την αγάπη προς την θεατρική και την 7η Τέχνη, και προπαντός προς το κοινό τους ανέβηκαν τα σκαλοπάτια της επιτυχίας.
Τέκτονες όπως:
Ο ανεπανάληπτος Πίτερ Σέλλερς που υποδύθηκε µε µεγάλη επιτυχία τον Επιθεωρητή Κλουζώ, στη σειρά ταινιών «Ροζ Πάνθηρας».
Ο «βασιλιάς» του Χόλλυγουντ, Κλαρκ Γκέιµπλ.
Ο πρώτος ηθοποιός που ενσάρκωσε στη µεγάλη οθόνη το ρόλο του θρυλικού Ταρζάν, Έλµο Λίνκολν.
Ο κορυφαίος κωµικός Ρίτσαρντ Πράιορ, που µεγαλούργησε στο χιουµοριστικό µονόλογο επί σκηνής (σταντ απ κόµεντι).
Οι µεγιστάνες των κινηµατογραφικών στούντιο του Χόλλυγουντ, Τζακ Γουόρνερ (Γουόρνερ Μπρος), Άντολφ Ζούκορ (Παραµάουντ) και Καρλ Λέµλε. (Γιουνιβέρσαλ).
Ο µεγαλύτερος ταχυδακτυλουργός και «µάγος» των αποδράσεων, Χάρι Χουντίνι.
Ο ελληνικής καταγωγής σταρ του κινηµατογράφου και της τηλεόρασης, Τέλι Σαβάλας.
Οι ήρωες των γουέστερν, Τζον Γουέιν, Τοµ Μιξ και Ρόι Ρότζερς.
Οι εξαίρετοι κωµικοί, Χάρπο Μαρξ (Αδελφοί Μαρξ), Μπαντ Άµποτ (Άµποτ και Κοστέλλο), Όλιβερ Χάρντι (Χοντρός και Λιγνός).
Ο πρωταγωνιστής της πρώτης οµιλούσας ταινίας του κινηµατογράφου, Αλ Τζόλσον.
Παρέµειναν στην αθανασία µέσα από τα έργα τους και τις τιµητικές διακρίσεις, που η Πολιτεία τους απένειµε τόσο εν ζωή όσο και µετά θάνατον, για την προσφορά τους.
ISBN: 978-960-7941-06-0
Σελίδες: 180
Α΄ Έκδοση: Μάιος 2012

Gary Moore - Still Got The Blues (Live)