Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

❦ Νέες Εκδηλώσεις

 



Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής σας προσκαλούν τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 και ώρα 6 μ.μ. σε συζήτηση με τη συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου με αφορμή το μυθιστόρημά της «Το δέντρο με τις φωλιές». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της λέσχης ανάγνωσης ενηλίκων «Συγγραφείς διά ζώσης».
 Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής
Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος, Νέο Ηράκλειο

Ο Όμιλος Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Λάρισας, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Νομού Λάρισας, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία πολιτισμού δήμου Λαρισαίων, το βιβλιοπωλείο «Καλτσάς» και τις Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Νίκος Καζαντζάκης  Πιέρ Σιπριό: Συνομιλίες» την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του χώρου πολιτισμού «Λογοτεχνική γωνιά». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μαρία Φλετορίδου, επίτιμη σχολική σύμβουλος γαλλικής γλώσσας, μεταφράστρια του βιβλίου, Βίκυ Τασιοπούλου, φιλόλογος, Βίλυ Χαδουλίτση, φιλόλογος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η οικονομολόγος Ντόρα Βάγγια.
Λογοτεχνική γωνιά
Φαρμακίδου & Γαληνού, Λάρισα


Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και ο Ianos σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου «Αόρατα φτερά» την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 και ώρα 6 μ.μ. Θα μιλήσουν οι: Άρης Εμμανουήλ, μέλος της συντακτικής ομάδας του «Άλεφ», Μαρίλη Ευφραιμίδη, δημοσιογράφος, Μαριάννα Πυργιώτη, δημοσιογράφος.Την εκδήλωση θα συντονίσει η Βίκυ Κωστή, διαχειρίστρια του μπλογκ Veramentemou.gr. Η συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα, θα συζητήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
Ianos
Σταδίου 24, Αθήνα

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» σας προσκαλούν τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 7.30 μ.μ. στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Ιωάννας Μπουραζοπούλου «Ο Δράκος της Πρέσπας ΙΙΙ – Η Μνήμη του Πάγου». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας, Νίκος Χρυσός, συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Μοστράτος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η Ιωάννα Μπουραζοπούλου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
Βιβλιοπωλείο «Επί λέξει»
Ακαδημίας 32, Αθήνα



ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Θεμιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3816310, Fax: 210 3801331

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ // DAVID BLANCHON


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | DAVID BLANCHON
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Μεταξύ συγκρούσεων και συνεργασίαςΜετάφραση: Μαρία Παπαηλιάδη

Πολλοί θεωρούν τους υδάτινους πόρους εξίσου σημαντικούς με το πετρέλαιο, καθώς η έλλειψή τους θα μπορούσε αντίστοιχα να οδηγήσει σε μια ολέθρια «κρίση νερού», σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ διατυπώνονται προβλέψεις ότι η κρίση αυτή ενδέχεται να πυροδοτήσει ακόμα και πολεμικές συρράξεις. Ωστόσο, ο ρόλος του νερού στις συγκρούσεις δεν έχει διερευνηθεί ακόμη επαρκώς. Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι το νερό προκαλεί τριβές στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, σπανίως αποτελεί τη βασική αιτία μιας σύρραξης· μπορεί όμως να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για συνεργασία, εάν υπάρχουν ειρηνικές προθέσεις. Η γεωπολιτική του νερού δεν εξαντλείται στις «κρίσεις νερού» που οφείλονται σε φυσική λειψυδρία, αλλά ασχολείται και με τις ανεπαρκείς πολιτικές διαχείρισης του νερού και με την αδυναμία κατοχύρωσης υδατικής ασφάλειας, προβλήματα τα οποία εντείνονται από την κλιματική κρίση. Παρ’ όλα αυτά, λύσεις υπάρχουν για μια «νέα κουλτούρα του νερού»· απομένει τώρα να εφαρμοστούν.
Μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων περιπτώσεων, ο Νταβίντ Μπλανσόν παρουσιάζει τις τρεις μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του νερού στον 21ο αιώνα: προστασία των οικοσυστημάτων, παροχή πόσιμου νερού σε όλους και επαρκής υδροδότηση για τη γεωργία. Το νερό παίζει βασικό ρόλο στην κάλυψη των θεμελιωδών αναγκών του ανθρώπου, και γι’ αυτό αποτελεί, όπως το κλίμα, ένα παγκόσμιο διακύβευμα.
Η ελληνική έκδοση συνοδεύεται από Επίμετρο του Δρος Γεωπολιτικής Ιωάννη Ε. Κωτούλα στο οποίο εξετάζεται η υδατική ασφάλεια στη μακρά ιστορική διάρκεια.
ΣΕΙΡΑ: Ο Κοινός λόγος
ISBN 978-618-230-048-0, σχήμα 14 x 21 εκ., 176 σελ., τιμή: 14 ευρώ