Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Μεγάλωσε η παρέα που «μαγειρεύει» βραβεία
Με αφορμή μια καταγγελία, ότι ένα βιβλίο απ’ αυτά που είναι υποψήφια για τα βραβεία του “Κύκλου του Ελληνικού παιδικού βιβλίου” [2013] , το «Είναι κάτι που μένει» του Βασίλη Κουτσιαρή, έχει εκδοθεί το 2014, είναι καιρός να μιλήσουμε γι’ αυτήν την καινούργια παρέα που προσκόλλησε στην παλιά και στήνει καταστάσεις και … μαγειρεύει βραβεία.
Από ένα γρήγορο έλεγχο που κάναμε λοιπόν, είδαμε ότι ο συγκεκριμένος συγγραφέας στις 11 Ιανουαρίου ανακοινώνει στην προσωπική του σελίδα στο fb ότι το βιβλίο του πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Στις 28 Ιανουαρίου - πάλι στην προσωπική του σελίδα στο fb - λέει πως μόλις κυκλοφόρησε και τονίζει Εκδόσεις Παρρησία 2013!
Μέσα το βιβλίο γράφει όντως 2013.
Εφόσον γράφει 2013 μπορεί να μπει στα βραβεία του 2013 αλλά έλα που είναι βέβαιο ότι βγήκε το 2014!
Τώρα, γιατί ένα βιβλίο του 2014 πάει πίσω σε χρονολογία; Μα γατί βιαζόταν να πάρουν το βραβείο φυσικά…. Αυτή η σύνθεση της επιτροπής τον βόλευε και έβαλε ότι ημερομηνία ήθελε.
Ο συγκεκριμένος συγγραφέας διατηρεί μια σελίδα στο ιντερνέτ και διαρκώς "λιβανίζει" την παρέα του «Κύκλου του Ελληνικού παιδικού βιβλίου» και μια ομάδα δευτεροκλασάτων νέων συγγραφέων που δημιουργούν θόρυβο στο fb οπότε γιατί να μην πάρει και ένα βραβείο? Είναι πραγματικά εξαιρετικά διασκεδαστικό αυτό που συμβαίνει στο fb εδώ και αρκετό καιρό…. Ανεβάζει κάποιος απ την παρέα το βιβλίο του και τρέχουν όλοι οι υπόλοιποι να πατήσουν λάικ με σχόλια του τύπου
- «Σε λατρεύω και είμαι πολύ συγκινημένη αλλά και περήφανη για σένα»
δίνουν και μερικές συνεντεύξεις ο ένας στον άλλο σ’ αυτό το σάιτ που μόνοι τους το γράφουν και μόνοι τους το διαβάζουν, και έτσι αισθάνονται διάσημοι!
Θεωρούμε ότι αυτά τα παιχνίδια στήνονται απ τους συγγραφείς και όχι απ τους εκδότες τους. Η μόνη ευθύνη που μπορεί να καταλογίσει κανείς στους εκδότες, είναι ότι τους κυκλοφορούν τα βιβλία τους, όχι για την ποιότητα των κειμένων τους αλλά γιατί οι εν λόγω συγγραφείς τρέχουν σαν πλασιέ από σχολείο σε σχολείο μη τυχόν και πουλήσουν κάτι.
Τώρα σε ότι αφορά την συγκεκριμένη λίστα… είδαμε συγγραφείς που είναι υποψήφιοι να παροτρύνουν τον κόσμο να διαβάσει (δηλ. ν αγοράσει) τα βιβλία αυτής της λίστας για να ψηφίσει το καλύτερο. Από φέτος, εμπνευσμένοι απ την Eurovision και τα διάφορα τηλεοπτικά reality, έφτιαξαν μια λίστα όπως τους βόλευε και την έδωσαν στον κόσμο να ψηφίσει με sms!!!!!!
Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος ούτε θα διαβάσει τα συγκεκριμένα βιβλία, ούτε θα μπει στην διαδικασία να πληρώσει για να στέλνει sms. Πάλι μόνοι τους θα τα κάνουν.
Επίσης η λίστα με τα υποψήφια για βραβείο βιβλία δεν είναι έγκυρη για τον πολύ απλό λόγο ότι απουσιάζουν ολόκληροι εκδοτικοί οίκοι και συγγραφείς οι οποίοι δεν νομιμοποιούν τον «Κύκλο» να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Ελληνικού παιδικού βιβλίου.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ξανατονίσουμε ότι ο «Κύκλος» δεν αφορά το παιδικό βιβλίο στο σύνολό του αλλά μια μικρή ομάδα που εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό της και εμείς δεν συμμετέχουμε σε καμιά απ τις στημένες εκδηλώσεις τους.
Λίγο πολύ αυτή ήταν και η θέση διαφόρων συλλόγων εκδοτών τότε που εξαιτίας των συγκεκριμένων προσώπων του Κύκλο ακυρώθηκε το πρόγραμμα φιλαναγνωσία και εξαιτίας τους χάθηκαν τα χρήματα που θα ενισχύανε της σχολικές βιβλιοθήκες με βιβλία. Ευτυχώς όμως εξαιτίας αυτού του γεγονότος έκλεισε το ΕΚΕΒΙ και η ομάδα αυτή έχασε τα προνόμια της και περιορίζετε τώρα σε παιχνιδάκια τύπου Κουτσιαρή που κανέναν δεν επηρεάζουν.
Δικό τους το μαγαζάκι ας βραβεύσουν όποιον θέλουν!
Υ.Γ. Εφόσον το βιβλίο του Κουτσιαρή γράφει 2013 δεν μπορεί να συμμετέχει στα Κρατικά βραβεία γιατί κατατέθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη το 2014 - τότε δηλ. που βγήκε - και το επισημαίνουμε αυτό για να μην το ξαναδούμε μπροστά μας.
Κυριάκος Καραϊσκος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Νίκος Μουρατίδης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 76
10680 Αθήνα
Τηλ: 210 3808455, 210 3808445
email info@diaplasibooks.gr
website: www.diaplasibooks.gr

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ


Έκθεση του Μιχαήλ Ρωμανού για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα !

Έκθεση του Μιχαήλ Ρωμανού για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα !
Εικαστική έκθεση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, προετοιμάζει ο εικαστικός καλλιτέχνης Μιχαήλ Ρωμανός. 

Ο βραβευμένος καλλιτέχνης από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης... προετοιμάζει μία ολοκληρωμένη ενότητα έργων του, με αποκλειστικό σκοπό την παρουσίαση τους όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις !!!
Με τη συνεργασία των Ελληνικών Πρεσβειών και Προξενείων, στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, ο Μιχαήλ Ρωμανός φιλοδοξεί να παρουσιάζει μέσα από τα έργα του, το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα...
Ο καλλιτέχνης έχει ήδη συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ως επιμελητής σε εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, ενώ έχει αρχίσει να ασχολείται με τη συγκεκριμένη θεματολογία από το καλοκαίρι του 2012, όταν συμμετείχε στην εικαστική έκθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που φιλοξενήθηκε πέντε ολόκληρους μήνες στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου !
Η πρώτη παρουσίαση της ενότητας των καινούργιων έργων του Μιχαήλ Ρωμανού προγραμματίζεται προσεχώς στην Αθήνα, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να δημοσιεύει κείμενα του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα !
Όπως αναφέρει " Ως άνθρωπος των τεχνών και μέσα από τα έργα μου, προσπαθώ να περάσω το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και να ευαισθητοποιήσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων, φιλότεχνων και μη, ως προς τη διάδοση του στόχου αυτού, η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί ..."

Νίκος Δημητράτος - Ειν' αρρώστια τα τραγούδια