Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Παρέμβαση της ΕΕΛ/ΛΑΚ για τα Ανοιχτά Δεδομένα στην Ελληνική Βουλή

(9/10) Ιάκωβος Κολανιάν: Μέρες Κιθάρας στο ΜΜΑ. Συμμετέχουν: Ορχήστρα Εγχόρδων Ωδείου Φ. Νάκας, Σύνολο Κίθαρις, Ευάγγελος Νικολαίδης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ ΤΡΑΥΛΟΥ "Η ΜΗΔΕΙΑ ΔΕΝ ΧΟΡΕΨΕ ΠΟΤΕ"


ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ
Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ
Αιμιλία Στρατάκη. Μια σύγχρονη Μήδεια.
Τέσσερις άνθρωποι παλεύουν να διαρρήξουν τη σιωπή της κι έρχονται αντιμέτωποι με τα δικά τους μυστικά.
Ποιες προδοσίες όπλισαν το χέρι της;
Είναι άραγε μύθος η ακλόνητη μητρική αγάπη;
O IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Πασχαλίας Τραυλού Η ΜΗΔΕΙΑ ΔΕΝ ΧΟΡΕΨΕ ΠΟΤΕ την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, στις 8:30 μ.μ.,στο βιβλιοπωλείο IANOS  (Σταδίου 24, Αθήνα).
Με αφορμή το βιβλίο, η συγγραφέας συνομιλεί με τη δημοσιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας Εριφύλη Μαρωνίτη.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης.
Συντονίζει ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος-Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής
του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ FM.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το νέο μυθιστόρημα της πολύ επιτυχημένης συγγραφέα Πασχαλίας Τραυλού Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ έχει ως αφόρμηση τον γνωστό μύθο, τον οποίο μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή και τον προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, στη δίκη της παιδοκτόνου. Μια δίκη που δεν στηρίζεται στη συμβατική δικαιοσύνη της λογικής και των νόμων, αλλά στη δικαιοσύνη που επιτάσσει μια τραυματισμένη ψυχή.
Η σύγχρονη Μήδεια του βιβλίου, η κατά κόσμον Αιμιλία Στρατάκη, πλαισιώνεται από τέσσερις ακόμα ήρωες. Τον ψυχολόγο Νικήτα, τον ζωγράφο Αλέξανδρο, τη συγγραφέα Έλλη Ευριπίδου και τον μποέμ δικηγόρο Μίνωα, καθένας εκ των οποίων ζει τη ζωή του υπό τη σκιά μιας Μήδειας συζύγου ή μητέρας ενόσω παλεύουν να διεισδύσουν στην ψυχή της κατηγορουμένης και να αποσπάσουν το μυστικό της.
Η κάθαρση έρχεται για όλους μέσα από ανατρεπτικές αλήθειες, θαμμένα μυστικά και σκοτεινούς έρωτες, από εκείνους που άλλοτε καθαγιάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και άλλοτε αποδεικνύουν τα ανεξέλεγκτα όριά της.
Η Αιμιλία, ο Αχιλλέας και η Έλλη, ο Μίνωας, η Ροδή και η Τάνια, ο Αλέξανδρος, η Σεβαστή και ο Ανέστης, εναλλάσσουν συνεχώς τους ρόλους του θύτη και του θύματος, ώσπου να οδηγηθούν στο συναρπαστικό φινάλε μιας ιστορίας που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει.
Για να πάρετε μια γεύση από το νέο βιβλίο, διαβάστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα.
Δείτε το book trailer.

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ | ΓΙΩΡΓΟΣ Β. ΔΕΡΤΙΛΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, 1830-1920

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ


ΓΙΩΡΓΟΣ Β. ΔΕΡΤΙΛΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, 1830-1920
Ο τίτλος «Ιστορία του ελληνικού κράτους» είναι μια βραχυλογία, μια απλούστευση. Το κράτος είναι ένα πρίσμα, ένας φακός, ένα κέντρο εστίασης, ένας τρόπος να φέρνουμε μέσα στο οπτικό μας πεδίο την κοινωνία που παρατηρούμε. Αμέσως μετά, όμως, μπορούμε να εστιάσουμε το βλέμμα μας στους ανθρώπους.
Το ελληνικό κράτος δημιουργείται το 1828 εκ του μηδενός και, έως το 1920, αλλάζει ριζικά την ζωή των ανθρώπων που το δημιούργησαν με την φαντασία τους και με την επαναστατική τους πράξη. Τους επιβάλλει την αυθεντία και την νομιμότητά του, την βία και την εξουσία του. Ελέγχει την αναμεταξύ τους βία. Τέμνει, δικάζει και τιμωρεί. Δεσμεύει την Εκκλησία χωρίς να την υποτάσσει, την προσκυνά και την χρησιμοποιεί, στηρίζει επάνω της μέγα μέρος της δικής του νομιμότητας. Εκπαιδεύει τους νέους και τις νέες, τους μαθαίνει τον νόμο, την τάξη, την υποταγή, την εξίσωση έθνος-κράτος, τον πατριωτισμό. Με άλλα λόγια, το νεαρό ελληνικό κράτος επιβάλλει στους ανθρώπους ό,τι εν πολλοίς επιβάλλουν όλα τα κράτη. Και εκείνοι, με την σειρά τους, το ανέχονται, το αποδέχονται, το απορρίπτουν, υποκύπτουν, το περιβάλλουν με τα εθνικά σύμβολα, το διεκδικούν, εξεγείρονται, το καταλύουν προς στιγμήν για να το θεσμίσουν εξ υπαρχής, το στηρίζουν, το στελεχώνουν, το διαβρώνουν, το χρησιμοποιούν εναντίον αλλήλων. Εκείνοι διατυπώνουν τις εθνικιστικές του φαντασιώσεις, εκείνες μεταδίδουν στα παιδιά τους τις αλυτρωτικές του προσδοκίες και, όλοι μαζί, ακολουθούν τις σημαίες του, τροφοδοτούν με φόρους τα ταμεία του και με αίμα τους πολέμους του.
Γράφοντας το βιβλίο αυτό, σκοπός μου δεν ήταν να διηγηθώ «τι έγινε», αλλά να κατανοήσω το «γιατί έγινε». Δεν ήταν να διηγηθώ μια ιστορία, αλλά να την ερμηνεύσω. Και ήθελα να μιλήσω όχι μόνο στον ειδικό αναγνώστη, τον ιστορικό, τον κοινωνιολόγο, τον οικονομολόγο, όχι μόνο στον σπουδαστή της Ιστορίας και των κοινωνικών επιστημών. Ήθελα να μιλήσω, ίσως ακόμη περισσότερο, στους γενικούς αναγνώστες, στον αναγνώστη και την αναγνώστρια που αγαπούν το διάβασμα. Είναι τα πρόσωπα που περιδιαβάζουν συνεχώς στην σκέψη του κάθε συγγραφέα και οδηγούν το χέρι και την καρδιά του. Και που έχουν από τον συγγραφέα μόνο δύο απαιτήσεις: να μοιραστεί μαζί τους την όποια γνώση του, προσφέροντάς τους και ολίγη τέρψη. Δύο μόνο απαιτήσεις, αλλά μεγάλες: επιβάλλουν στον συγγραφέα σαφήνεια και απλότητα γραφής, και μιαν ελάχιστη, έστω, καλαισθησία. Αλλωστε, εκτός από την σαφήνεια, αυτός είναι νομίζω ο άλλος τρόπος που έχει ο συγγραφέας για να πλησιάσει ή, όπως λέμε, να «κοιτάξει στα μάτια» τον αναγνώστη.
(Απόσπασμα από τα «Προλεγόμενα» του βιβλίου) Κι ένα σχόλιο για το εξώφυλλο:
Η φωτογραφία του εξωφύλλου απεικονίζει, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τον ουράνιο θόλο όπως αυτός φαινόταν τη νύχτα που ακολούθησε τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, στις 20 Οκτωβρίου 1827. Δείχνει τον ουρανό όπως τον είδαν, τη νύχτα εκείνη, γύρω από την Πύλο, όσοι είχαν επιζήσει, Έλληνες και μη, άμαχοι και μη - όσοι ήταν παρόντες εκείνη τη στιγμή στο Παίγνιο του Κόσμου, όπως θα έλεγε ο Κώστας Αξελός.
Γ. Β. Δερτιλής
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ | ΙΣΤΟΡΙΑ

ISBN-13: 978-960-524-428-6 | 17 x 24 εκ. | 1152 σελ. | Λιανική τιμή: 40,00

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ | ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΠΟ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ  
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΟΥΡΟΣ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΠΟ
Σκέψεις για μια ρεαλιστική ηθική
Ο σκοπός είναι τροφή, σαν το ψωμί. Το να λέμε ότι το ψωμί είναι για το σώμα και ο σκοπός για την ψυχή είναι λάθος. Γιατί δεν υπάρχει σώμα χωρίς ψυχή και ψυχή χωρίς σώμα. Πρόκειται για «ένα και το αυτό». Η διαφορά είναι ότι για το ψωμί γνωρίζουμε τις φυσικές και βιολογικές ιδιότητές του. Γνωρίζουμε το «πώς» λειτουργεί ως τροφή. Μας πήρε κάποιες χιλιάδες χρόνια να φτάσουμε ώς εκεί. Για τον σκοπό δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο αυτό, αλλά είναι ζήτημα χρόνου. Γνωρίζουμε όμως κάτι πολύ σημαντικό: ότι το Σύμπαν πορεύεται χωρίς σκοπό, ότι ο σκοπός είναι έξω από τη φύση, ότι είναι απλώς μια ταμπέλα που εμείς κολλήσαμε επάνω της. Σ' αυτό δεν διαφέρουμε πολύ από το τετράχρονο παιδί και τον Αγιο Βασίλη που κατεβαίνει από την καμινάδα. Σε λίγα χρόνια ο Αγιος Βασίλης θα αποτελεί για το παιδί μια ευχάριστη ανάμνηση μιας αυταπάτης. Δεν είναι τόσο εύκολο με τον σκοπό. Γιατί από τη στιγμή που ο σκοπός αναγνωριστεί ως αυταπάτη θα έχει χάσει την αξία του ως τροφή. Φθάνουμε έτσι μπρος στο μεγάλο δίλημμα. Απ' τη μια είναι η «χωρίς σκοπό» πραγματικότητα. Απ' την άλλη είναι η βιοτική μας ανάγκη για σκοπό. Δεν βοηθάει να επιβάλουμε στον εαυτό μας την εντύπωση ότι υπάρχει σκοπός. Το να ζούμε σε μια «ενσυνείδητη» αυταπάτη δεν είναι λύση. Τι μας απομένει; Το βιβλίο προτείνει ότι υπάρχουν υποκατάστατα του σκοπού και καλεί τον αναγνώστη να τα ανακαλύψει.
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ | ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗ
ISBN-13: 978-960-524-417-0 | 14 x 21 εκ. | 206 σελ. | Λιανική τιμή: 10,00

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ με το συγκρότημα του στη Θεσσαλονίκη!!!


ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ
έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το αυθεντικό συγκρότημα του
για μια μοναδική συναυλία όπως τη περιμέναμε!!!
+ AFTERSHOW all night 80’s/90’s party με τους εκρηκτικούς CULT BATTLES!!!
Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 . Principal Club Theater
Ο Μιχάλης Ρακιντζής, ένας από τους διασημότερους συνθέτες στιχουργούς και ερμηνευτές στην Ελλάδα, με 16 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους στο ενεργητικό του, επιστρέφει στο Principal Club Theater αυτή τη φορά με το συγκρότημα του για να μας ταξιδέψει στα καλύτερα μας χρόνια με τα αγαπημένα μας τραγούδια στην αυθεντική τους εκτέλεση.
Ο Μιχάλης Ρακιντζής είναι ίσως από τους λίγους στη χώρα μας με τόσο πλούσιο μουσικό παρελθόν… Με μια διαδρομή που αγγίζει σε διάρκεια τα τριάντα χρόνια, χάραξε το δικό του ξεχωριστό δρόμο στη μουσική σκηνή της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού, με σημαντικές συνεργασίες τόσο με Έλληνες όσο και ξένους καλλιτέχνες. Στις 13 Ιουλίου 2012 κυκλοφόρησε παγκοσμίως ένα άκρως συλλεκτικό διπλό CD το ”Who Cares” - Ian Gillan (Deep Purple) και Tony Iommi (Black Sabbath) με τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας ROCK μουσικής σκηνής, στο οποίο συμμετέχει ο Μιχάλης με το “Get Away”. Στο ίδιο album συμμετέχουν : Jon Lord (Deep Purple), Jason Newsted (Metallica), Nicko Mc Brain (IronMaiden), Mikko “Linde” Lindstrom (HIM)Με τα έσοδα από τις πωλήσεις πρόκειται να χτιστεί μουσικό Σχολείο στην Αρμενία.
O Μιχάλης είναι ένας πρωτοπόρος που δημιούργησε μία σχολή στη μουσική, προτείνοντας νέα ακούσματα, νέους ήχους και νέες τεχνικές με εμπειρία σε πολλά είδη μουσικής. Ο Μιχάλης παραμένει ένας “αυθεντικός εραστής της τέχνης” και συνεχίζει να δημιουργεί με κεντρικό άξονα την ίδια του την ψυχή..!
Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, θα είμαστε όλοι στο Principal Club Theater για να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε τα τραγούδια που αγαπήσαμε, ερωτευτήκαμε και ονειρευτήκαμε, ακριβώς όπως τα πρωτογνωρίσαμε…
Μετά τη συναυλία ακολουθεί ένα all night 80’s/90’s party με τους εκρηκτικούς Cult Battles!!!
Το συγκρότημα του Μιχάλη Ρακιντζή αποτελείται από ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, κρουστά, και θα συμμετέχει και ο Μάνος Μανουσέλης,και ο Τέρρυ Μαυρίδης
Info:
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00                                  
Η συναυλία ξεκινάει στις 22:00
Πληροφορίες: 2310.428088
Principal Club Theater – Mylos, Thessaloniki, GR - Τel: 2310.428088
Τιμές εισιτηρίων:  Προπώληση 8€, Ταμείο 10€
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr, Ticket House, Public
Παραγωγή: Principal Ltd

Το χαμόγελο τηςΤζοκόντας