Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Οι Έμποροι των Εθνών, Αλ. Παπαδιαμάντη, σκην. Θοδωρή Αμπαζή στο Αυλαία

του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη - σκηνοθεσία Θοδωρής Αμπαζής
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών,
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ
Από τις 25 Ιανουαρίου 2012
Στο Θέατρο Αυλαία, Θεσσαλονίκη
Μια ξεχωριστή παράσταση συνόλου, με όρους σύγχρονου μουσικού θεάτρου.
«Ο λόγος, στην παράστασή μας, γέννησε τη μουσική, την κίνηση, το φως, το βίντεο. Από εκεί ξεκινούν όλα και εκεί τελειώνουν.» - Θοδωρής Αμπαζής
Ο αφηγηματικός λόγος, η μουσική και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αναμετρώνται με το αξεπέραστο κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Οι έμποροι των εθνών, σε ένα τολμηρό σκηνοθετικό ανέβασμα του Θοδωρή Αμπαζή, που υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό κοινό και κριτικοί κατά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παρουσιάσεις του σε Αθήνα και Καβάλα.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη από τις 25 Ιανουαρίου 2012 και για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία.
Το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Οι έμποροι των εθνών (1882) ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα.
Μετά από δέκα χρόνια πειραματισμού σε επίπεδο υποκριτικής, η Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ ξαναζωντανεύει το λόγο του Παπαδιαμάντη, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη μουσικότητα όλων των στοιχείων της θεατρικής τέχνης χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα της υποκριτικής.
Τον ιστορικό καμβά του έργου συνθέτουν η ενετική κατοχή των νησιών του Αιγαίου και η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, ενώ κύριο θέμα του αποτελεί το ερωτικό πάθος στην πιο ακραία του μορφή.
Η Αυγούστα εγκαταλείπει τον σύζυγό της Ιωάννη Μούχρα και ακολουθεί τον Βενετό Μάρκο Σανούτο, ορμώμενη από μια ακατανίκητη ερωτική επιθυμία που την οδηγεί στο θάνατο.
Όπως εύστοχα παρατηρεί ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, στην εισαγωγή της έκδοσης του βιβλίου από την Εστία (2002): «Υπάρχουν, χωρίς αμφιβολία, πολλές πόρτες και παραπόρτια για να εισέλθει κανείς στους Εμπόρους των Εθνών και στο νόημά τους… Το ερωτικό πάθος της Αυγούστας είναι, νομίζουμε, η κύρια είσοδος».
Ο Παπαδιαμάντης, πλάθοντας το χαρακτήρα της Αυγούστας, δημιουργεί μια ηρωίδα μη συνηθισμένη, υπερβατική για τις κοινωνικές νόρμες της εποχής.
Στο μυθιστόρημά του αυτό αμφιβάλλει επίσης για τη βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία στον πιστό της, θέση που εντυπωσιάζει εάν αναλογιστεί κανείς τη σχέση του συγγραφέα με τη θρησκεία και τον κλήρο.
Όπως επισημαίνουν αρκετοί μελετητές, ο Παπαδιαμάντης με αυτό του το μυθιστόρημα αποστασιοποιείται από το θρησκευτικό πλαίσιο και δημιουργεί έναν καίριο ανθρώπινο χαρακτήρα για την παράδοση της «φιλογυναικείας» λογοτεχνίας.
Η παράσταση εκτυλίσσεται σύμφωνα με τους όρους του σύγχρονου μουσικού θεάτρου, ενώ οι μουσικοί που συμμετέχουν παίζουν ζωντανά επί σκηνής.
Τα νέα τεχνολογικά μέσα βοηθούν τους ηθοποιούς και τους μουσικούς να υπηρετήσουν την αφήγηση της ιστορίας αλλά και να διευρύνουν τα όρια του θεάτρου.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ιδιότυπο μουσικό θέατρο όπου τα νέα μέσα συνδιαλέγονται δημιουργικά με το γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, δημιουργώντας ένα ερεθιστικό σκηνικό περιβάλλον.
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει το εγχείρημα «λεπτομερή και σύνθετη παρτιτούρα», και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο λόγος, στην παράστασή μας, γέννησε τη μουσική, την κίνηση, το φως, το βίντεο. Από εκεί ξεκινούν όλα και εκεί τελειώνουν.
Ο χορικός λόγος εναλλάσσεται με τον προσωπικό και η ομοφωνία με την αντίστιξη υπηρετώντας την αρχιτεκτονική του κειμένου.
Το βίντεο και το φως αναδεικνύουν το χωροχρόνο του έργου, ενώ η κίνηση δεν περιγράφει τις καταστάσεις αλλά προσθέτει οπτικούς ήχους στη συνολική ενορχήστρωση».
Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου Βίντεο: Στάθης Αθανασίου Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Μαϊστράλη
Ερμηνεύουν: οι ηθοποιοί
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Καλλιβρετάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Παρασύρη, Δανάη Σαριδάκη και οι μουσικοί Ιάκωβος Παυλόπουλος, Σοφία Ευκλείδου
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
Επικοινωνία: Art Minds, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com
Info
Πρεμιέρα: 25 Ιανουαρίου 2012 Διάρκεια παραστάσεων: 25 Ιανουαρίου -12 Φεβρουαρίου 2012 Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη – Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19:00 Διάρκεια παράστασης: 95’ Χώρος: Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή)
Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ μειωμένο για φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και για ομαδικές κρατήσεις άνω των δέκα ατόμων και 5€ για ανέργους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.
Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων: 2310237700

Οι Τεχνικές της Ζωγραφικής

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι τεχνικές της ζωγραφικής μέσα από το έργο μεγάλων ζωγράφων», της Λίνας Τσίλαγα.                                 
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:                                
Μιχάλης Δουλγερίδης, Δ/ντής Συντήρησης Εθνικής Πινακοθήκης, Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, Επίκουρος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. Νικήτας Χιωτίνης, Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας και η Λίνα Τσίλαγα, ζωγράφος, καθηγήτρια Τ.Ε.Ι. Αθήνας                            
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Τόνια Τζαναβάρα, Αρχαιολόγος, Ιστορικός Τέχνης.                        
Η παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 στις 7:30 μ.μ., στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» (Ακαδημίας 48 και Σίνα, Αθήνα), παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης έργων ζωγραφικής διαφορετικών τεχνικών με τίτλο «αναζητήσεις».

Ξεναγήσεις στο Τελλόγλειο

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.                                 
Αγ.Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη                                   
τηλ. 2310 247.111, www.tf.auth.gr/teloglion,                                        
e-mail: teloglion@auth.gr                            
Ολοκληρώνονται οι δωρεάν ξεναγήσεις στη διπλή έκθεση «Ο Goya και ο Beethoven στο Τελλόγλειο».                           
Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις 6 μ.μ. οι επισκέπτες του Τελλογλείου θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν δωρεάν στα μοναδικά εκθέματα που φιλοξενούνται στο Τελλόγλειο μέχρι στις 29 Ιανουαρίου.                           
Τη δωρεάν ξενάγηση θα κάνουν η Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Α.Π.Θ. και γενική υπεύθυνη της έκθεσης Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά κι ο επιμελητής της έκθεσης Goya εκ μέρους του Τελλογλείου δρ Παναγιώτης Μπίκας.                          
Υπενθυμίζεται πως η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ.                           
Η ελεύθερη είσοδος ισχύει για όλους τους φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.                           
Ειδικά για φέτος, η πλήρης ατέλεια ισχύει για τους ανέργους, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ενώ μειωμένο κατά 50% είναι το αντίτιμο για τους νέους μέχρι 32 ετών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Αλίξ Καμπρέρα
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εκπαιδευτικά παιχνίδια, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και δραματοποίηση για παιδιά με αφορμή τη σειρά παιδικών βιβλίων της Αλίξ Καμπρέρα
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν όλους τους μικρούς τους φίλους σε μια εκδήλωση με στόχο τη γνωριμία και την κατανόηση των αρχών της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού με αφορμή τη σειρά παιδικών βιβλίων της Αλίξ Καμπρέρα ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Ελάτε να μάθετε τα δικαιώματά σας μέσα από αστεία παιχνίδια και δραστηριότητες.
Ο εμψυχωτής Χρήστος Χριστόπουλος σας περιμένει για να ανακαλύψετε μαζί, βήμα βήμα, τι είναι η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού και ποιος ο ρόλος και η σημασία της στη σύγχρονη ζωή μας.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!
Στο τέλος της εκδήλωσης δύο τυχεροί θα κερδίσουν βιβλία!
Σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση θα δοθούν δωράκια!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
Σε κάθε βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται μία από τις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μέσα από μία απλή και ενδιαφέρουσα ιστορία, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της κάθε αρχής.
Στο τέλος κάθε βιβλίου παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Η σειρά αποτελείται από δέκα βιβλία όσες και οι αρχές της Διακήρυξης.
1. Το μονοπάτι του Σοφού
Αρχή Πρώτη: Κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, χωρίς την παραμικρή διάκριση.
2. Το παιδί που δεν είχε δει τον ήλιο
Αρχή Δεύτερη: Κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία, όμως πάντα σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας.
3. Ο Αμίν έχασε τον δρόμο του
Αρχή Τρίτη: Κάθε παιδί πρέπει από τη γέννησή του να έχει όνομα και εθνικότητα.
4. Το μαγικό κουτί της Αριάδνης
Αρχή Τέταρτη: Κάθε παιδί πρέπει να έχει τροφή, στέγη, ψυχαγωγία και ιατρική περίθαλψη.
5. Ο νέος κόσμος του Ρίκι
Αρχή Πέμπτη: Κάθε παιδί που μειονεκτεί πρέπει να λαμβάνει ιδιαίτερη φροντίδα.
6. Πού πήγαν όλοι οι γονείς;
Αρχή Έκτη: Κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει με τη φροντίδα και την προστασία των γονέων του.
7. Το χρώμα των γνώσεων
Αρχή Έβδομη: Σε κάθε παιδί πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα της εκπαίδευσης.
8. Οι μικροί πειρατές
Αρχή Όγδοη: Κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει προστασία και περίθαλψη.
9. Ένα κάστρο γεμάτο χαμόγελα
Αρχή Ένατη: Κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται από την εγκατάλειψη, τη σκληρότητα και την εκμετάλλευση.
10. Ο έμπορος της φιλίας
Αρχή Δέκατη: Κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται από οποιαδήποτε μορφή διάκρισης.
Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε όλους τους μαθητές (ηλικίας από 5 ετών) του σχολείου σας για την εκδήλωση.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της εκδήλωσης, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ, όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη της.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 211 3003580.
Όσοι από εσάς είστε μέλη της ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΕΑΣ, του Kid Club των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, έχετε προτεραιότητα για να συμμετάσχετε στην εκδήλωση.
Δηλώστε πρώτοι συμμετοχή έως την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου.
Εάν δεν είστε ακόμη μέλη, βιαστείτε!!! Η ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΕΑ μας μεγαλώνει.
Πατήστε σ’ αυτό το link για να γίνετε μέλη: http://www.metaixmio.gr/kidsclub/

Της Κυριακής τα Είδωλα

Της Κυριακής τα Είδωλα
Σωτηρακόπουλος Χρήστος
Σελ.: 312 Σχήμα: 13,5X21
ISBN: 978-960-6863-99-8
1η έκδοση: Δεκέμβριος 2011
Από τα στενά σοκάκια του Παγκρατίου, εκεί που μάταια προσπαθούσε με την παιδική του παρέα να μιμηθεί τις κινήσεις και τις ενέργειες που έκαναν οι ποδοσφαιρικοί ήρωες της εποχής, βρέθηκε στα μεγαλύτερα γήπεδα του πλανήτη.
Σε κάποιες καλές μοίρες οφείλει, τριάντα χρόνια τώρα, την παρουσία του, ως δημοσιογράφος, σε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του σπορ που αποτελεί για τον ίδιο αλλά και για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη «το καλύτερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή».
Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, στο βιβλίο Της Κυριακής τα είδωλα επιχειρεί μία βουτιά στον ωκεανό των αναμνήσεων για πρόσωπα και ομάδες που ξεχώρισαν στον τόπο μας καθώς και για γεγονότα όπως τα έζησε από πολύ κοντά ως αυτόπτης μάρτυρας των μικρών στιγμών που συνθέτουν τα μεγάλα γεγονότα.
Δεν περιορίζεται μόνο στους μεγάλους συλλόγους και τους πρωταγωνιστές τους, αλλά δίνει έμφαση και σε ιστορίες που δεν βρίσκουν εύκολα χώρο στα πρωτοσέλιδα, ωστόσο είχαν σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου στην χώρα μας.
Η περιήγηση αυτή, σε πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος δεν γίνεται επιφανειακά, ούτε λειτουργεί ως υποκατάστατο οπτιμισμού ή ως απαραίτητες ανάσες νοσταλγίας στους σημερινούς δύσκολους καιρούς.
Ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει πρέπει, σύμφωνα με τον συγγραφέα, να γίνει σύμμαχος κάθε προσπάθειας για να προσεγγίσουμε σφαιρικά το παρελθόν, το οποίο αφήνει πάντα τα ίχνη του στο αύριο.
Της Κυριακής τα είδωλα όπως και το προηγούμενο βιβλίο του, Παιχνίδι χωρίς όρια, υπηρετούν την πεποίθηση του Χρήστου Σωτηρακόπουλου ότι «η καταγραφή και συντήρηση της μνήμης του παιχνιδιού είναι υποχρέωση...».

Γρηγόρης Μπιθικώτσης - "το φεγγάρι κάνει βόλτα"