Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μονάδα Αριστείας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Μονάδα Αριστείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ΕΛ/ΛΑΚ
του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Η Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με έδρα τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής, στην οδό Ομήρου 9 στον Ταύρο, ολοκλήρωσε με επιτυχία το 1ο Σχολείο Ανάπτυξης Κώδικα (code camp) στη θεματική ενότητα “Πολιτισμός”. (http://ma.ellak.gr/events/θερινο-σχολειο-κωδικα-ελλακ-στην-θεμα/)
H εκδήλωση προωθήθηκε στους παρακάτω φορείς από τους συντονιστές της Μονάδας Αριστείας:
Επίσης για την καλύτερη προβολή της εκδήλωσης αναρτήθηκε σε διάφορες ομάδες και σελίδες που έχουν να κάνουν με την πληροφορική σε Ιστότοπους Κοινωνικής Δικτύωσης.
Εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής 31 άτομα, ενώ για λόγους διαθεσιμότητας των χώρων και των εργαστηρίων επιλέχθηκαν να συμμετέχουν και συμμετείχαν τελικά 21 άτομα. Το Σχολείο Ανάπτυξης Κώδικα διεξήχθη από τις 6 Οκτωβρίου έως και τις 13 Οκτωβρίου (15.00 – 20.00) στους χώρους του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής και συγκέντρωσε συμμετέχοντες με υπόβαθρο στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη εφαρμογών σε ανοικτά περιβάλλοντα και κινητές συσκευές. Κατά τη διάρκεια των 6 ημερών έγιναν στοχευμένες παρουσιάσεις από τα μέλη της Μονάδας Αριστείας σε τεχνολογίες και εργαλεία που κλήθηκαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες, ενώ προσδιορίστηκαν συγκεκριμένα έργα ανάπτυξης κώδικα στη θεματική περιοχή του Πολιτισμού που θα έπρεπε να ολοκληρώσουν οι συμμετέχοντες σε ομάδες.
Οι διαλέξεις και τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του συγκεκριμένου θερινού σχολείου ανάπτυξη κώδικα ΕΛ/ΛΑΚ καταγράφηκαν και δημοσιεύτηκαν τόσο στο κανάλι της Μονάδας Αριστείας που δημιουργήθηκε στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UClVZr5JsyM01zi1rAPSkCOA) όσο και στην πλατφόρμα ma.ellak.gr δίνοντας την δυνατότητα παρακολούθησης του σεμιναρίου από απόσταση. Δημιουργήθηκε παράλληλα νέο εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό στα Ελληνικά για εφαρμογές ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιήθηκαν.
Τα projects που αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες είναι πλέον όλα διαθέσιμα ως projects ανοικτού κώδικα στο github (https://github.com/maellakhua).
Η Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έχει μέχρι και σήμερα εγγράψει 69 συνολικά μέλη στην πλατφόρμα ma.ellak.gr
Η Μονάδα Αριστείας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου υποστηρίζεται από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής.
Επιστ. Υπεύθυνη: Καθηγήτρια Μ. Νικολαΐδου (mara@hua.gr).
Τηλέφωνο/e­mail υποστήριξης χρηστών (2109549424, 2109549418, ellak@hua.gr,
εργάσιμες ημέρες/ώρες 10.00­-14.00).
Χρήσιμοι δικτυακοί τόποι: http://ma.ellak.gr/

Νέες Εκδόσεις

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Οκτώβριος 2014
 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’80. Κοινωνικό, Πολιτικό και Πολιτισμικό Λεξικό
Επιμέλεια: Βασίλης Βαμβακάς, Παναγής Παναγιωτόπουλος
Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2010, την ώρα που στην Ελλάδα άνοιγε το πιο οδυνηρό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της. Από τότε μέχρι την επανέκδοσή του σήμερα, η χώρα και οι πολίτες της βίωσαν τον ζόφο, γνώρισαν την ανασφάλεια, αμφισβήτησαν και εξεγέρθηκαν, βρέθηκαν να ζουν μέσα σε καινούργιες πραγματικότητες.Τι έφταιξε και «φτάσαμε ως εδώ», αναρωτιούνται πολλοί. Πως θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στις «χρυσές εποχές» ονειρεύονται άλλοι. Σε κάθε περίπτωση η δεκαετία του '80 έγινε στα χρόνια της κρίσης αντικείμενο πολλαπλών αντιπαραθέσεων που ξεκινούσαν από τη διαπίστωση ότι «το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα κατέστρεψε την Ελλάδα» για να φτάσουν στη απομίμηση ενός λαϊκισμού που οφείλει να αποδειχτεί εν τέλει αβλαβής. Ανάμεσα σε αυτά αναπτύχθηκαν και πραγματική αγωνία και αναστοχασμός, προέκυψαν νέα ιστορικά στοιχεία, εκδηλώθηκε αυθεντική γνωστική περιέργεια για τη δεκαετία αυτή. Με την επανέκδοση του έργου αυτού ο αναγνώστης έχει στη διάθεση του μια ολοκληρωμένη εικόνα μιας περιόδου που, όπως και σήμερα, η χώρα του είδε τον εαυτό της να αλλάζει. Αλλού ακολουθώντας τον ατελέσφορο δρόμο της εθνικής εξαίρεσης και αλλού συντασσόμενη επιτυχώς με το πνεύμα μιας εποχής. Μιας εποχής πλουσιότερης απ' όσο μας λένε οι επικριτές της, πιο πεζής απ' όσο την βλέπουν οι νοσταλγοί της. Μια δεκαετία που μελετάται εδώ στις μικρές και μεγάλες πτυχές της, από 145 ειδικούς οι οποίοι με πληρότητα, επιστημονική εγκυρότητα και εθελοντική εργασία, μέσα από 264 λήμματα και 770 τεκμήρια, χαρτογραφούν την πολυπλοκότητα μιας μεταβατικής εποχής και διερευνούν τη σύγχρονη ιστορία της δημοκρατικής κοινωνίας πέρα από απλουστεύσεις και ιδιοτελείς χρήσεις. 

ISBN: 9789604585328
Σελίδες: 800
Περισσότερα...
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 4η Έκδοση
Heywood Andrew
Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια ενημερωμένη εισαγωγή στη μελέτη της πολιτικής επιστήμης. Το ζωντανό, ενδιαφέρον ύφος του καθώς και η έγκυρη και περιεκτική του κάλυψη έχουν κάνει αυτό το πολύ επιτυχημένο βιβλίο κορυφαίο στο είδος του στον τομέα της πολιτικής επιστήμης. Η τέταρτη έκδοση είναι συστηματικά αναθεωρημένη και ενημερωμένη ώστε να καλύπτει σημαντικές εξελίξεις, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση και η «Αραβική Άνοιξη». Το βιβλίο έχει επίσης μια νέα, πιο ολοκληρωμένη διάρθρωση κεφαλαίων, που διευκολύνει τους φοιτητές να δουν τον τρόπο συσχέτισης διαφορετικών θεμάτων και να λάβουν υπόψη καλύτερα την αυξανόμενη αλληλεξάρτηση μεταξύ εγχώριων και παγκόσμιων γεγονότων. Αναλύοντας κεντρικές αντιπαραθέσεις πολιτικών ζητημάτων, αναδεικνύει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών μιας συγκεκριμένης πρότασης, Με τον τρόπο αυτό προσφέρει μια ολοκληρωμένη ανάλυση σημαντικών πολιτικών όρων και εννοιών, ιδιαίτερα εκείνων με πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα νοήματα. Ο Andrew Heywood είναι ο συγγραφέας βιβλίων με τεράστια εμπορική επιτυχία στον τομέα της πολιτικής επιστήμης. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: «Πολιτικές Ιδεολογίες» και «Βασικές Έννοιες της Πολιτικής Επιστήμης». 

ISBN: 9789604585236
Σελίδες: 648
Περισσότερα...
 
Η «ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΛΕΠΡΩΝ» ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Η βρετανική πολιτική υγείας και η τύχη των εγκλείστων (1878 -1930)
Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης
Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη προσπάθεια εκτενούς παρουσίασης της λέπρας στην Κύπρο στα πρώτα πενήντα χρόνια της Αγγλοκρατίας (1878-τέλη δεκαετίας 1920), εποχή στην οποία εντάθηκαν παγκόσμια οι προσπάθειες αντιμετώπισης της λέπρας. Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία, αφού πρόκειται για ένα νησί που αποτέλεσε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσα στην «ευαίσθητη» Μεσόγειο, όντας όμως πάντα «μήλον της έριδος» πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων, από τις οποίες τελικά επικράτησε η Μ. Βρετανία. Δεν επιλέχθηκε επίσης τυχαία και ο χρόνος (τελευταίο τέταρτο 19ου - πρώτες δεκαετίες 20ού αι.), δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη περίοδο εντάθηκαν παγκόσμια οι προσπάθειες αντιμετώπισης της λέπρας και, επιπλέον, άλλαξε ριζικά η κατάσταση στην Κύπρο στον τομέα της Υγείας σε σύγκριση με το οθωμανικό παρελθόν της. Πολύ λίγες είναι οι ελληνικές επιστημονικές μελέτες που πραγματεύονται το θέμα της λέπρας στο σύνολό του και ακόμη λιγότερες οι ιστορικές και κοινωνιολογικές εργασίες που κάνουν λόγο για τη λέπρα στην Ελλάδα (Σπιναλόγκα, Λωβοκομείο Χίου κ.ά.) και στην καθ’ ημάς και την Εγγύς Ανατολή, εν προκειμένω στην Κύπρο, στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στην κάλυψη μέρους αυτού του κενού στην ελληνική βιβλιογραφία αποσκοπεί η παρούσα μελέτη, βασισμένη κατά κύριο λόγο στα βρετανικά έγγραφα της περιόδου της Αγγλοκρατίας που σώζονται στο Κρατικό Αρχείο της Κύπρου. 

ISBN: 9789604585274
Σελίδες: 352
Περισσότερα...

Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9,
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ 2310-256146
Fax 2310-256148
machi@epikentro.gr
www.epikentro.gr

ΧΕΝΣΕΛ ΚΑΙ ΓΚΡΕΤΕΛ στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ Κυριακή 2 & 9 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ

Νέα σειρά λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Κριτική

Οι Εκδόσεις Κριτική μπαίνουν ξανά δυναμικά στο χώρο της λογοτεχνίας, κάνοντας την αρχή με νέους Έλληνες συγγραφείς. Γιατί Έλληνες;  Γιατί τώρα; Στόχος των Εκδόσεων είναι να δώσουν το βήμα στη νεότερη γενιά Ελλήνων οι οποίοι, βλέποντας τον γύρω κόσμο τους να θολώνει, τα όνειρά τους να ξεχνιούνται, το κέντρο τους υποχωρεί, αποφασίζουν να εκφραστούν με άλλη γλώσσα και νέο ύφος, και εμφανίζονται μπροστά, τώρα, παραμερίζοντας ότι είναι φτιαχτό και ξεπερασμένο, βλέπουν ανάμεσα στα ξέφτια του πρόσφατου παρελθόντος, κρατούν σφιχτά τις αξίες τους και δεν συνθηκολογούν. Γι’ αυτό, λοιπόν, το δικαιούνται να τους ακούσουμε όλοι.
Ήδη διαθέσιμα, σε έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση:
  Ο μεσολαβητής  του Αντώνη Μπουλούτζα
Εγχειρίδιο διαπλοκής ή πραγματεία περί αθωότητας, ένα υποβλητικό μυθιστόρημα για την υπόθεση που άλλοι ονομάζουν Συνείδηση και άλλοι Ψυχή.
Δυστυχώς απολύεσαι του Φώτη Καλαμαντή
Εννιά διηγήματα που μοιάζουν με ταινίες μικρού μήκους σε ύφος νουάρ. Ο συγγραφέας αποτυπώνει με οδυνηρή διεισδυτικότητα, κυνικό ρεαλισμό αλλά και απροσδόκητο χιούμορ τις συνέπειες της γενικευμένης κρίσης.
Σύντομα στα βιβλιοπωλεία:
Ο ουρανός που ονειρεύτηκες του Γιάννη Σκαραγκά
Παγιδευμένοι από μια καταιγίδα, οι χαρακτήρες βυθίζονται σε μια σειρά από σκοτεινά μυστικά και επώδυνες αποκαλύψεις. Εκδίκηση και συγχώρεση, χαμένες ευκαιρίες και ξανακερδισμένες ζωές στροβιλίζονται σε ένα μυθιστόρημα με αναπάντεχες ανατροπές και δραματικό βάθος.
Οι αποκλεισμένοι της Μαρίας Σούμπερτ
Η Μαρία Σούμπερτ γράφει με χιούμορ, αποκαλύπτοντας μέσα από τους διαλόγους τους χαρακτήρες του νέου μυθιστορήματός της. Προσεγγίζει τους ήρωες μέσα από μια βαθιά συμπαθητική οπτική γωνία και προτείνει πως μια κρίση μπορεί να γίνει δημιουργική και να οδηγήσει σε αλλαγή.
Χωρίς απόδειξη του Στάμου Τσιτσώνη
Δώδεκα ιστορίες που ισορροπούν ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, στον σαρκασμό και στο χιούμορ, στο παράδοξο και στο μαθηματικώς ευεξήγητο. Δώδεκα διηγήματα που δεν χρειάζεται να γνωρίζεις αν αυτό που περιγράφουν έχει συμβεί αλλά που σε προκαλούν να το αποδεχτείς. Έτσι, χωρίς απόδειξη.

ΝΕΤ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ