Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ.
ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 1945-1974
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΟΡΔΑΝΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΕΙΔΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΕΙΡΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΗΜΑ: 17Χ24
ISBN: 978-960-05-1511-4
Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη πραγματεύεται το ζήτημα της συνεργασίας, όταν πλέον ο κατακτητής είχε εγκαταλείψει τη χώρα, αφήνοντας πίσω την πλειοψηφία όσων για διάφορους λόγους συμπαρατάχθηκαν μαζί του και υποβοήθησαν το έργο του στο διάστημα που μεσουρανούσε στο ευρωπαϊκό στρατιωτικό στερέωμα.
Η απελευθέρωση της Ελλάδας σήμανε την αρχή του τέλους για τους κάθε λογής συνεργάτες και συνοδοιπόρους του Γ΄ Ράιχ, δεδομένου πως η μέχρι τότε παρουσία των κατακτητών αφενός «νομιμοποιούσε» το ρόλο τους και αφετέρου τούς άφηνε ευρέα περιθώρια δράσης, προστατευμένης πάντοτε από τη δύναμη πυρός των γερμανικών όπλων.
Τι απέγιναν λοιπόν όλοι εκείνοι που έως τότε είχαν επιλέξει να αντιπαρατεθούν με τους συμπατριώτες τους και όχι με τους εισβολείς, όταν έπαψε να υφίσταται αυτή η πολεμική ομπρέλα προστασίας και οι Έλληνες ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας και της ζωής τους;
Ποια στάση έλαβε η ελεύθερη πλέον πολιτεία ενώπιον του μείζονος δοσιλογικού φαινομένου, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου, κολάζοντας τις πράξεις που θα αποδεικνύονταν εθνικά ανακόλουθες;
Η δικαιοσύνη αποδόθηκε τελικά ή η γερμανική στολή εξακολούθησε να στοιχειώνει τον πολιτικοκοινωνικό βίο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, επιτρέποντας στις οσμές του παρελθόντος να αναδύονται ακόμη από το χρονοντούλαπο της ιστορίας;

ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ                                       
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ                                     
Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ                              
Kωδικός Καταλόγου: 10364                          
Ημ. Έκδοσης: 06/2011                          
Ηλικιακή Ομάδα: ΕΝΗΛΙΚΕΣ                             
Ημ. Tελ. Ανατ.: 08/2011                          
Ανατύπωση: 1η                                  
ISBN: 978-960-496-380-5                         
Σελίδες: 736                               
Βιβλιοδεσία: ΑΔΕΤΟ                                    
Στην Αλεξάνδρεια των αρχών του εικοστού αιώνα η πολυγλωσσία της καθημερινότητας, το πολυφυλετικό πανηγύρι, ο γρήγορος πλουτισμός αλλά και η εξίσου αιφνίδια πτώση έχουν τους δικούς τους κανόνες, τους οποίους οι Αλεξανδρινοί γνωρίζουν καλά.                           
Κάπου στο βάθος προβάλλει η Ιστορία: δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η Ευρώπη του μεσοπολέμου, οι εθνικές συμφορές στη Μεσόγειο, η πτώση των ναυτικών αυτοκρατοριών, η έξαρση του εθνικισμού.                         
Μια οικογένεια Ελλήνων καπνοβιομηχάνων ζει το μικρό της θαύμα με φόντο την ελληνική παροικία της πόλης. Η μοίρα της δένεται ανεπίλυτα με τον Λιβανέζο Ελιάς Χούρι και τη Γαλλο-Eλβετίδα Υβέτ Σαντόν. Ιστορίες εμπορίου, πολιτικής, έρωτα και κατασκοπείας.                            
Κάθε άνθρωπος της διασποράς έχει την ιστορία του, την οποία είναι πάντα πρόθυμος να διηγηθεί, παραλείποντας ωστόσο συχνά ένα μικρό μυστικό.                               
Από την Κωνσταντινούπολη ως τη Μασσαλία και από το Παρίσι ως τη Βιέννη ο κοσμοπολιτισμός δίνει τη δική του παράσταση. Όμως έρχεται η στιγμή που τα φώτα χαμηλώνουν στην Αλεξάνδρεια και η πόλη βυθίζεται αργά αλλά σταθερά στο σκοτάδι της παρακμής.

Συναυλία με τον ΗΛΙΑ ΠΑΛΙΟΥΔΑΚΗ για το «Θεοχαρίδειο - Κέντρο Κοινωνικής Συμπαράστασης Νέων» 27/8/2011


ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ
ΑΚΤΗ ΕΝΩΣΕΩΣ - ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
ΤΗΛ. : 28210 87098 - 28210 87077
FAX : 28210 74332
Web SIte : www.dipeh.gr
Συναυλία με τον ΗΛΙΑ ΠΑΛΙΟΥΔΑΚΗ για το «Θεοχαρίδειο - Κέντρο Κοινωνικής Συμπαράστασης Νέων» 27/8/2011
Διοργάνωση : ΗΛΙΑΣ ΠΑΛΙΟΥΔΑΚΗΣ, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου
Τόπος : Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Ώρα : 21.00 Είσοδος : 5 €
Μια συναυλία αφιερωμένη στο «Θεοχαρίδειο - Κέντρο Κοινωνικής Συμπαράστασης Νέων»
Για αυτόν τον πολύ σημαντικό σκοπό ο Ηλίας Παλιουδάκης θα μας ταξιδέψει με το δικό του μοναδικό τρόπο σε μια βραδιά γεμάτη μουσική.
Στη συναυλία τη δική τους παράσταση θα δώσει και το χορευτικό συγκρότημα Βιγλάτορες με την υπόσχεση να μας ξεσηκώσουν.
Η συναυλία είναι υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Το «Θεοχαρίδειο - Κέντρο Κοινωνικής Συμπαράστασης Νέων» λειτουργεί ως συμβουλευτικός φορέας ανθρώπων που, λόγω ποικίλων δυσχερειών, χρειάζονται ψυχοκοινωνική στήριξη και στεγάζεται στην οδό Αρχοντάκη 4, σε οίκημα το οποίο κληροδότησε στην Ι.Μ.Κ.Α. ο Κωνσταντίνος Θεοχαρίδης.
Ο χώρος του "Κέντρου Κοινωνικής Συμπαράστασης Νέων" της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου έχει διαμορφωθεί με ζεστασιά και δέχεται με αγάπη και στοργή ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάγκη από στήριξη και συμπαράσταση.
Η αντιμετώπιση των προσώπων που καταφεύγουν στο Θεοχαρίδειο γίνεται με ενδιαφέρον και διακριτικότητα, και η κάθε περίπτωση παρακολουθείται για όσο χρόνο χρειάζεται, ανάλογα με την ιδιαιτερότητά της και λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να βρεθεί διέξοδος και λύση στη δυσκολία που αντιμετωπίζει.

ΕΒΑΛΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΗΜΑΔΙ