Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ

www.metaixmio.gr/polychoros
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
Είναι λάθος ή δεν είναι; Ιδού η απορία…
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Ιορδανίδου
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013, στις 8 το βράδυ
Η συγγραφέας συνομιλεί με τους αποφοίτους και τους νέους σπουδαστές των σεμιναρίων επιμέλειας και διόρθωσης κειμένων που πραγματοποιούνται στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ, καθώς και με το αναγνωστικό κοινό, και απαντά στις απορίες τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το φουστάνι με τις πεταλούδες της Σοφίας Μαντουβάλου
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 6 ετών
Οι πεταλούδες, οι ψυχές της αγάπης, οι φτερωτοί πανέμορφοι συγκάτοικοι της γης αγγίζουν χωρίς φόβο τα φτερά τους, για να γνωριστούν, να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον και να αγαπηθούν.
Μια ιστορία με φόντο ένα φουστάνι με πεταλούδες που έρχονται από κάθε γωνιά της γης δίνει στη Σοφία Μαντουβάλου την ευκαιρία να αναλάβει χρέη …μοδίστρας και, με τη βοήθεια των παιδιών, να ετοιμάσει ένα μεγάλο φόρεμα από χαρτί και αγάπη! Ένα φουστάνι που θα ταξιδέψει στη συνέχεια σε πολλές πόλεις μεταφέροντας μηνύματα αγάπης που αφορούν τις διαπολιτισμικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και βέβαια τις ιδέες και τα συναισθήματα των παιδιών, που θα φτερουγίσουν με τις χάρτινες πεταλούδες- ψυχές.
Η συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου θα αφηγηθεί το Φουστάνι με τις πεταλούδες και μετά θα φτιάξει μαζί με τα παιδιά αυτό το μοναδικό στον κόσμο φουστάνι.
Τα παιδιά θα κληθούν να φτιάξουν τις δικές τους χάρτινες πεταλούδες, να τις ζωγραφίσουν και να γράψουν πάνω σε αυτές τις ευχές τους. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της συγγραφέως θα τοποθετήσουν τις πεταλούδες τους πάνω στο φουστάνι συνθέτοντας έτσι ένα πανέμορφο μήνυμα αλληλεγγύης, αγάπης και ενότητας των λαών.
Στο τέλος της εκδήλωσης δύο τυχεροί θα κερδίσουν το βιβλίο και σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα δοθούν δωράκια. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 211 3003580.

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ
Εξερευνούμε τη Σκανδιναβία και τα μυστήριά της, γνωρίζουμε τους σημαντικότερους συγγραφείς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και τα βιβλία τους.
Ενδιαφέρουσες ομιλίες, προβολές βίντεο, συζήτηση, γεύσεις και αποστάγματα από τη Σκανδιναβία.
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013, στις 8 μ.μ.: ΣΟΥΗΔΙΑ – Η Camilla Lackberg και η Φιελμπάκα, ο Arne Dahl και η Στοκχόλμη
Παρουσιάζουν και συντονίζουν τη συζήτηση με το κοινό οι δημοσιογράφοι Νίκος Κουρμουλής και Μάκης Πουνέντης.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΘΕΜΑ: Λογοτεχνία και Νέες Τεχνολογίες
Για τους φιλολόγους και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, από 2 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
Ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να «ταξιδέψει» τους συμμετέχοντες στους ιστότοπους που αναφέρονται στην Αρχαία και στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία και να τους εξοικειώσει με τη χρήση και τη διδακτική αξιοποίησή τους.
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν σχετικές διδακτικές προτάσεις και θα συζητηθούν πτυχές του θέματος, όπως:
• Η διδακτική της ελληνικής λογοτεχνίας και οι ΤΠΕ.
• Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.
• Τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books, audio-books) και οι εκπαιδευτικές δυνατότητες που προσφέρουν.
• Η χρήση και η αξιοποίηση ιστοσελίδων και εκπαιδευτικών εργαλείων για τη διδασκαλία των ομηρικών επών και της δραματικής ποίησης.
Εισηγητές
• Τιτίκα Δημητρούλια, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, κριτικός Λογοτεχνίας
• Δημήτρης Λάππας, φιλόλογος, επιστημονικός συνεργάτης της ΝΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
• Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, επιστημονική συνεργάτιδα της ΝΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν δωρεάν με την εγγραφή τους το βιβλίο του Jay David Bolter Οι μεταμορφώσεις της γραφής, Υπολογιστές, υπερκείμενο και αναμορφώσεις της τυπογραφίας.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης επιμορφωτικού σεμιναρίου με την υπογραφή και τη σφραγίδα και των δύο φορέων (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ).
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ: Το πρόγραμμα διαρκεί δέκα διδακτικές ώρες και κοστίζει 100 ευρώ (85 ευρώ για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποιο από τα υπόλοιπα επιμορφωτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ – δείτε περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ).
Δηλώσεις συμμετοχής
• στο τηλ.: 211 3003580
• στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Η τέχνη και η τεχνική του μυθιστορήματος με τον συγγραφέα Νίκο Δαββέτα
Ένας κύκλος 10 τρίωρων μαθημάτων αφιερωμένος στην τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη 18:30-21:00
• Κόστος: 300 € - Για φοιτητές και ανέργους: 250 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Το τέλος μιας σχέσης του Γκράχαμ Γκρην
• Έναρξη σεμιναρίου: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013
• Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013, στις 6 μ.μ.
• Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr.
Λίγα λόγια για το περιεχόμενο από τον υπεύθυνο προγράμματος: «Αγαπάτε το μυθιστόρημα, αλλά αγνοείτε την τέχνη και την τεχνική του; Διαβάζετε πολλά μυθιστορήματα, αλλά αγνοείτε τον μυθιστορηματικό «κανόνα», την παράδοση και την ιστορία του;
Στον κύκλο αυτών των μαθημάτων φιλοδοξούμε να απαντήσουμε σε βασικές απορίες αναγνωστών και επίδοξων «γραφιάδων»:
Ποιες είναι οι στοιχειώδεις απαιτήσεις μιας εξιστόρησης; Πόσους αφηγητές μπορεί να έχει μια μυθιστορία; Πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη της πλοκής; Πώς πλάθεται ένας μυθιστορηματικός χαρακτήρας;
Αλλά και να προσεγγίσουμε κορυφαία έργα: Από το Δεκαήμερο του Βοκκάκιου και τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες ως τους Δαιμονισμένους του Ντοστογιέφσκι, τη Δίκη του Κάφκα και την Αθανασία του Κούντερα.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τη μυθιστορηματική τέχνη, ξαναδιαβάζοντας με μολύβι και χαρτί –σημειώσεις, ασκήσεις και παραδείγματα- τα κείμενα που μας έκαναν να την αγαπήσουμε...»
O Νίκος Δαββέτας είναι συγγραφέας και κριτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα από τις σελίδες του περιοδικού Διαγώνιος το 1981. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει έξι ποιητικά βιβλία (Οι εραστές της Όστριας, Λευκή Φούγκα, Η μυστική ταφή της Ελεονόρας Τίλσεν, Τα μήλα της Εδέμ, Το κίτρινο σκοτάδι του Βαν Γκογκ, 15 Οκτωβρίου 1960), μια συλλογή διηγημάτων (Ιστορίες μιας ανάσας) και τέσσερα μυθιστορήματα (Το θήραμα, Λευκή πετσέτα στο ρινγκ, Η εβραία νύφη, Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη). Το 2010 το βιβλίο του Η εβραία νύφη τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών και δυο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε στην Ολλανδία σε μετάφραση του Hero Hokwerda. Επίσης, ποιήματα και διηγήματά του μεταφράστηκαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 2003 κυκλοφόρησε στη Μ. Βρετανία μια επιλογή του ποιητικού του έργου σε απόδοση Tomas Nairn. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Partisan Review, Agenda, Waves, Modern Poetry in Translation, Erythia. Υπό έκδοση βρίσκεται ο τόμος Η λογοτεχνία υπό κρίση, στον οποίο ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει τα κριτικά του κείμενα που δημοσίευσε κατά καιρούς σε περιοδικά κι εφημερίδες (Το Βήμα, Καθημερινή, Το Τέταρτο, Νέα Εστία, Εντευκτήριο κ.ά.).

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Μίκης Θεοδωράκης - Όμορφη πόλη (Πρώτη εκτέλεση)