Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Thessaloniki International Film Festival

Προβολές
Ολύμπιον
Το δέρμα που κατοικώ (Ισπανία, 2011)
Σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar. Έγχρωμο, 117΄.
*****
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Καναρίνι μου γλυκό (Ισραήλ, Γαλλία, Ελλάδα, 2011)
Σκηνοθεσία: Roy Sher. Έγχρωμο, 89΄.
*****
Αμνηστία (Αλβανία, Ελλάδα, Γαλλία, 2011)
Σκηνοθεσία: Buyar Alimani. Έγχρωμο, 83΄.
52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
4-13 Νοεμβρίου 2011
Ξεκινά η προπώληση των εισιτηρίων του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου ξεκινά στην πλατεία Αριστοτέλους η προπώληση των εισιτηρίων για τις προβολές του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι πληροφορίες για τα εισιτήρια, και τους χώρους του 52ου ΦΚΘ στο www.filmfestival.gr
*****
Αποκτήστε τώρα τη CineΚάρταF δεκαημέρου!
Την CineΚάρταF μπορείτε να προμηθευτείτε από το γραφείο της CineΚάρταF (κινηματογράφος Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους 10, 5ος όροφος), 10:00 - 16:00, Δευτέρα έως Παρασκευή.
Μπορείτε αν θέλετε να συμπληρώσετε και να υποβάλλετε την φόρμα και να παραλάβετε την CineΚάρταF από την παραπάνω διεύθυνση.
*****
Έκπτωση στην τιμή της κάρτας μέλους CineΚάρταF για τους ανέργους
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής προσφέρει και φέτος έκπτωση στις τιμές της κάρτας μέλους (CineΚάρταF) στους
κατόχους ισχύουσας κάρτας ανεργίας.

Νέος τίτλος: Σε αργή κίνηση, της Δανάης Παπουτσή

Αγαπητοί φίλοι                                     
Σας ενημερώνουμε πως κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Δανάης Παπουτσή, με τίτλο Σε αργή κίνηση.                                    
Ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα με νευρώδη ρυθμό για τις αγωνίες της νέας γενιάς.

PURESSENCE LIVE ΜΥΛΟΣ CLUB ΠΑΡ 4 ΝΟΕΜ

Η Γυναίκα της Πάτρας, από 6/11, στο Θέατρο Σοφούλη

H Γυναίκα της Πάτρας
του Γιώργου Χρονά με την Ελένη Κοκκίδου
Βραβείο Ερμηνείας Κάρολος Κουν
Βραβείο κοινού του περιοδικού Αθηνόραμα
Η εξαιρετική παράσταση «Η γυναίκα της Πάτρας» που μάγεψε τους θεατές και ενθουσίασε τους κριτικούς με τη συγκλονιστική ερμηνεία της Ελένης Κοκκίδου έρχεται στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη από τις 6 Νοεμβρίου 2011 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Πρόκειται για μια μοναδική σκηνική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της πόρνης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά.
Ο ποιητής είχε κάνει ο ίδιος μια σειρά συνεντεύξεων στην Πανωραία τη δεκαετία του ’80 αποτυπώνοντας με μοναδικό τρόπο ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο πλάσμα.
Ένας παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλάει ανοιχτά και χωρίς φόβο για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα. Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει, χορεύει, κλαίει, γελάει, θυμώνει, προκαλεί. Μία τολμηρή, ανατρεπτική, εκρηκτική παράσταση.
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Η γυναίκα της Πάτρας είναι η καταγραφή του Γιώργου Χρονά των συνεντεύξεων που έκανε σε μια διάσημη πόρνη της Πάτρας, την Πανωραία, η οποία άρχισε να εξασκεί το επάγγελμά της τη δεκαετία του ‘50.
Η γυναίκα αυτή, άνοιξε την ψυχή της στον ποιητή Χρονά, στις αρχές του ‘80, όταν συναντήθηκαν στην Πάτρα και του διηγήθηκε την ζωή της. Μία ζωή ακραία, σκληρή, βίαιη, τρομαχτική, επικίνδυνη αλλά ταυτόχρονα γεμάτη πάθος, ορμή και ηδονή.
Ο χειμαρρώδης λόγος της Πανωραίας μετατρέπει το κείμενο σε ποίηση.
Η γλώσσα της απελευθερωμένης λαϊκής ψυχής που έχει ανάγκη να μιλήσει είναι η γλώσσα που δημιούργησε το δημοτικό, το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο τραγούδι και η Πανωραία άθελά της συνθέτει μονολογώντας μία τέτοια «μουσική», ένα τραγούδι σπαραχτικό, άμεσο και αληθινό.
Ένας τέτοιος λόγος, λοιπόν, σε συνδυασμό με τη συγκλονιστική ιστορία αυτής της ανθρώπινης ύπαρξης, η οποία καθημερινά ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου, δεν μπορεί παρά να σε γοητεύσει και να σε συγκινήσει.
Το θέατρο, ως μία τέχνη, που αρέσκεται στις «καταδύσεις», είναι το μόνο μέσο που είχαμε εμείς, ώστε να βγάλουμε ξανά στο φως αυτή τη γυναίκα και δίνοντάς της λίγη από την τέχνη του θεάτρου, να πάρουμε από εκείνη όλη την τέχνη της ζωής.
Της αληθινής ζωής, αυτής που κάποιοι «εκλεκτοί» την βιώνουν πληρώνοντας με σάρκα και αίμα, για να μπορούμε εμείς από τον καναπέ μας να μορφωνόμαστε και να λεγόμαστε καμιά φορά και καλλιτέχνες.
Η Πανωραία δεν ζει μία δυστυχισμένη ζωή, παρ' όλες τις δυστυχίες. Ζει μια ζωή που τη γεύεται ολόκληρη, την τραγουδάει, τη χορεύει, τη θρηνεί και την εξυμνεί, την εξαντλεί με όλη της την ύπαρξη και μέσα από το σκοτάδι ξαναβγαίνει στο φως με το χαμόγελο του νικητή. Ζει, ευγνωμονώντας τη ζωή που της χαρίστηκε, με μια ανάταση ανθρώπινη ( ή θεϊκή ) που ακυρώνει την οποιαδήποτε μιζέρια.
Εμείς, έπρεπε από το μηδέν, όχι να μεταφέρουμε το βιβλίο στη σκηνή, αλλά να δημιουργήσουμε από την αρχή την ιστορία, με τον δικό μας θεατρικό κώδικα, και πάνω από όλα με το σώμα και την φωνή της ηθοποιού, προσθέτοντας στην Πανωραία τα χαρακτηρίστηκα και την ψυχή της Ελένης Κοκκίδου, το γέλιο το δικό της, την ομιλία της, την εμπειρία της.
Ακριβώς επειδή κάνουμε θέατρο -και αυτό σημαίνει ότι μεταγράφουμε τις ιστορίες, τις σχολιάζουμε, επιλέγουμε σε πιο σημείο θα βάλουμε τον μεγεθυντικό μας φακό και για πόση ώρα-, κάνουμε δικό μας μοντάζ, φτιάχνουμε την δική μας παρτιτούρα, μιλάμε με την δική μας γλώσσα. Το ζητούμενο για μας στο θέατρο είναι η ελευθερία του ανθρώπου που βρίσκεται στο φως και ερμηνεύει.
Να οδηγείται από την παράσταση σ' αυτό που εκείνος ευχαριστιέται να λέει και να κάνει. Στην παράσταση μας, θέλουμε αυτή η γυναίκα να υπάρξει πάνω στη σκηνή, όχι μόνο να αφηγηθεί την ζωή της, αλλά να ζωντανέψει στο τώρα, σαν να μπήκε για μία ώρα μέσα στο θέατρο, σαν να μπήκε από τον δρόμο μέσα στο θέατρο για να μιλήσει στο κοινό, και να βιώσει ξανά κάποιες μνήμες της μπροστά στα μάτια μας.
Η Πανωραία δεν είναι πουτάνα, είναι πάνω απ όλα γυναίκα, άνθρωπος. Έχει ερωτευτεί κι έχει πονέσει όπως όλοι μας, μας διδάσκει ότι πουτάνες είμαστε κι εμείς που είμαστε «καθως πρέπει». Το επάγγελμα σου το αγαπάς και πολύ συχνά το «πουλάς'» είτε για να επιβιώσεις, είτε για να αναγνωριστείς, ακριβώς όπως κάνουμε κι εμείς στην δουλειά μας.
Προσπαθούμε στην παράστασή μας να μιλήσουμε για τους εαυτούς μας, όπως άλλωστε σε κάθε παράσταση. Έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που μας επιτρέπει να μπούμε μέσα σ' αυτό το σπίτι με το κόκκινο φως, που πάντα για κάποιο λόγο μας γοητεύει και μας κινεί την περιέργεια, αλλά ποτέ δεν μπαίνουμε.
Ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Γιώργος Χρονάς Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου Σκηνικά – Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκωφ Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Ερμηνεύει η Ελένη Κοκκίδου Παραγωγή: Θέατρο Σοφούλη
Επικοινωνία: Art Minds, www.artminds.gr, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου, dafni.artminds@gmail.com, 6972294695
Πληροφορίες της παράστασης
Πρεμιέρα: Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 18:00
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 18:00, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 Χώρος: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη Διάρκεια: 80’ Εισιτήρια:15 και 12 φοιτητικό Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310423925

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ FLORAL

Τρίτη 01 Νοεμβρίου, 19.00
Παρουσίαση βιβλίου To φως στο σκοτάδι της Μαρίας Κουλούρη
Οι εκδόσεις Κέδρος σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Μαρίνας Κουλούρη Το φως στο σκοτάδι.
Για το βιβλίο μιλούν: Τζωρτζίνα Κακουδάκη (θεωρητικός θεάτρου-σκηνοθέτης), Εύα Μαυρογένη (δημοσιογράφος), Μαρκέλλα Φιστέ (ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια).
Ακορντεόν παίζει η Αντωνία Ντερακοπιάν.
Αποσπάσματα διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Λούντζης.
Πέμπτη 03 Νοεμβρίου, 21.00
ΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ VIDEO GAMES: performance-παρουσίαση του βιβλίου του Bασίλη Αμανατίδη
Ο Βασίλης Αμανατίδης σε μια αυτοσχεδιαστική performance πάνω σε υλικό από το καινούριο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.
Όπου: Εκείνος που έγραψε αυτό το βιβλίο παρουσιάζει με μία φωνή και ένα σώμα (τα δικά του) τους πολλαπλούς ρόλους και τα πρόσωπα που κατοικούν πια στο βιβλίο του. Γύρω του, ένα μεγάλο τραπέζι, φως, video, μουσική, ήχοι.
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, 22.00
Live Penny & the Swingin’ Cats Live
Με χρονομηχανή που τρέχει από δεκαετία σε δεκαετία και κύριο ηχόχρωμα το swing, που το ακολουθούν πιστά το jive και τo charleston, το μουσικό συγκρότημα Penny & the Swingin’ Cats παίζει, τραγουδά και χορεύει φτάνοντας ως στις μέρες μας, με διασκευές πρόσφατων κομματιών της soul-funk αλλά και με δικά τους ολόφρεσκα τραγούδια.
Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 22.00
Live Expert Medicine Live
Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου οι Expert Medicine στην πρώτη τους χειμερινή εμφάνιση!
Οι Expert Medicine ηχογράφησαν τη δική τους εκδοχή στο “If I Could Build My Whole World Around You” των Marvin Gaye και Tammi Terrell, η οποία ακούγεται στη νέα διαφημιστική καμπάνια της Cosmote και έχει βασιστεί κυρίως σε μια ιδέα του μπασίστα και βασικού τραγουδιστή της μπάντας Sillyboy, γνωστού κι από το solo project του.
Η συγκεκριμένη διασκευή, μαζί με κομμάτια από το τελευταίο τους άλμπουμ “Perfect Maniac” και κάποια χορευτικά mash-ups, αποτελούν το ανανεωμένο play list που θα παρουσιάσουν στο Floral.
Είσοδος: 7 ευρώ με ποτό
Κυριακή 6 Νοεμβρίου, 21.00
Party/Παρουσίαση the Burger Project Comic Party
Παρουσίαση της νέας συλλεκτικής κόμικ έκδοσης του άλμπουμ ‘We live in Athens’.
Dj set the Burger Project
Ένα κόμικ “βγαλμένο από τη ζωή” των μπιφτεκιών το οποίο έχει σχεδιάσει ο Πέτρος Χριστούλιας, καθώς και 5 bonus tracks (το πολυπόθητο ‘Τσιγγάνα’ με τη Ματούλα Ζαμάνη, το bed of nails σε 2 version, το Ring of Fire πειραγμένο από τον Blend Mishkin και η ‘Ρόδινη ζωή’ της Edith Piaf).
Θεμιστοκλέους 80, 106 81 Εξάρχεια
τηλ: 210 3800070 / fax: 210 3800071

Εισαγωγικά στον Ανδρέα Κάλβο,

Άπαντα: Λύρα - Ωδαί                                                  
Εισαγωγικά στον Ανδρέα Κάλβο, Νίκου Α. Βέη (BEES) της Ακαδημίας Αθηνών                                      
Ανδρέας Κάλβος                                     
Δρόμων, 2009                               
112 σελ.                                  
ISBN 978-960-694-040-8                                     
Οι δύο συλλογές των συνολικά είκοσι ωδών του Ανδρέα Κάλβου που περιλαμβάνονται εδώ, "Η Λύρα", Γενεύη 1824 και "Λυρικά", Παρίσι 1926, από δέκα η κάθε μία, μαζί με την "Επισημείωσιν" του για το μετρικό του σύστημα, είναι όλο το έργο του στα ελληνικά.                               
Μ' αυτήν την έννοια, το "Άπαντα" του τίτλου του εξωφύλλου αφορά μόνο το ελληνικό του έργο.                                   
Κι όμως, αυτές οι είκοσι ωδές στάθηκαν ικανές και αρκετές για να τον καθιερώσουν ως έναν εκ των δύο εθνικών μας ποιητών, που αφιέρωσε "πάσας τας χορδάς της λύρας του εις την πατρίδα" (Κ. Παλαμάς), "σύνθρονο του Πινδάρου" και "συνέστιο των θεών" (Α. Σικελιανός).                                 
Η παρούσα ανατύπωση της έκδοσης της ΕΦΕ του 1956, απ' αφορμή τα 140 χρόνια από το θάνατο του ποιητή (1869), περιλαμβάνει, όπως και τότε, και τη σημαντική πραγματεία του αείμνηστου καθηγητή των Πανεπιστημίων Αθήνας και Βερολίνου και ακαδημαϊκού Νίκου Βέη, τα "Εισαγωγικά στον Ανδρέα Κάλβο".

ΤΟ ΘΥΜΑ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

Μάικ Ροζάκης & The Playboys - Έτσι είναι η ζωή