Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Παρά θιν' αλός 2011

21 ΧΡΟΝΙΑ «ΠΑΡΑ ΘΙΝ' ΑΛΟΣ»                                       
Με αναβαθμισμένους, ποιοτικά και ποσοτικά, τους δύο βασικούς πυλώνες του, τον μουσικό με τα «Ανοιχτά Παράθυρα 'Σταύρος Κουγιουμτζής'» και τον εικαστικό με το «Πεδίο Δράσης Κόδρα», αλλά και με σημαντικές καινοτομίες διοργανώνεται για 21η συνεχή χρονιά το «Παρά θιν' αλός», το μεγαλύτερο μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας.                               
Η μουσική ενότητα της φετινής διοργάνωσης, τα «Ανοιχτά Παράθυρα ‘Σταύρος Κουγιουμτζής'», περιλαμβάνει δώδεκα συναυλίες - μουσικά δρώμενα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων, καθώς και νέων δημιουργών.                               
Το εικαστικό φεστιβάλ, το «Πεδίο Δράσης Κόδρα», εκτός από το καθιερωμένο, στιβαρό εκθεσιακό πρόγραμμά του, ενσωματώνει και ένα πλήθος από παράλληλες δράσεις, επιχειρώντας ένα διπλό άνοιγμα, προς την πόλη αλλά και προς άλλες μορφές τέχνης.                                      
Πέραν αυτών, στο φετινό «Παρά θιν' αλός» εισάγονται και ορισμένες καινοτομίες.                           
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού διοργανώνεται συνέδριο, τριήμερης διάρκειας υπό τον γενικό τίτλο «Τέχνη, Αισθητική, Πολιτική» το οποίο φέτος θα διερευνήσει την «Τέχνη εν μέσω οικονομικής και αισθητικής κρίσης».                                 
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι δημιουργοί από ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα. Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα διοργανωθούν τέσσερα καλλιτεχνικά εργαστήρια.                                       
Επίσης για πρώτη φορά οι δύο βασικές συνιστώσες του «Παρά θιν' αλός», τα «Ανοιχτά Παράθυρα» και το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» συνεργάζονται για να παραγάγουν ένα κοινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνομιλίας ανάμεσα στη μουσική και στα εικαστικά.                                      
Τέλος, για πρώτη φορά το «Παρά θιν' αλός» συναντάται με τα «Δημήτρια» μέσω του μνημειακού Musicircus του John Cage, το οποίο θα παρουσιαστεί στο χώρο του νέου κτηρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 12 Σεπτεμβρίου.                                   
Η εκδήλωση η οποία σηματοδοτεί τη λήξη του «Παρά θιν' αλός» και την έναρξη των 46ων «Δημητρίων», συμβολίζει και την πολιτική βούληση των δήμων Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δια των αντιδημαρχιών Πολιτισμού επιδιώκουν τη στενότερη συνεργασία των φορέων πολιτισμού της πόλης με στόχο να παραγάγουν μια κοινή καλλιτεχνική, δημόσια πρόταση.                                              
Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ                                    
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ                                         
Η ώρα έναρξης των συναυλιών είναι στις 9 το βράδυ. Εξαιρούνται οι συναυλίες: The Rok ‘n' Rolla Band και A kapela (3/9, στις 19:30), Ross Daly (6/9, στις 21:30), Ελληνική Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων (7/9, 22:00).                             
Για τις συναυλίες του Ross Daly και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ και 5 ευρώ (μειωμένο).                                
Για τις συναυλίες της Μαρίας Θωίδου και των Plaza ensemble το εισιτήριο έχει οριστεί στα 5 ευρώ. Σε όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.                               
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:                            

● Κομνηνών 60, πεζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ: 2313 314570                           
● ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

GALA των αστέρων τoυ Μπαλέτου της Μόσχας 25/8/2011


ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ
ΑΚΤΗ ΕΝΩΣΕΩΣ - ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
ΤΗΛ. : 28210 87098 - 28210 87077
FAX : 28210 74332
Web SIte : www.dipeh.gr
GALA των αστέρων τoυ Μπαλέτου της Μόσχας 25/8/2011
Διοργάνωση : Κέδρος - Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα.
Τόπος : Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Ώρα : 21.30 Είσοδος : 20 € - 10 €
Η πρίμα μπαλαρίνα του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Κλασικού Μπαλέτου της Μόσχας (GRAND MOSCOW CLASSICAL BALLET), διακεκριμένη καλλιτέχνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαρίνα ΡΖΑΝΝΙΚΟΒΑ και 20 βραβευμένοι σολίστες των Κρατικών Μπαλέτων της Μόσχας θα παρουσιάσουν δύο ολόκληρες πράξεις από το πιο διάσημο μπαλέτο του Π. Τσαϊκόφσκι - «Λίμνη των κύκνων» καθώς και τα γνωστά αποσπάσματα από τα κλασικά μπαλέτα του 19-20 αιώνα, ενώ στο φινάλε την πρωτότυπη σύγχρονη χορογραφία «All by myself» βασισμένη στο γνωστό τραγούδι του Eric Carmen με το μουσικό θέμα από το 2ο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ.
Οι εκδηλώσεις του Κρατικού Μπαλέτου της Μόσχας γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και θερμή αποδοχή στις διάφορες πόλεις της Ελλάδος πριν από μερικά χρόνια.

Το Αόρατο και το Ορατό Χέρι

Το Αόρατο και το Ορατό Χέρι                                      
Κώστας Π. Αναγνωστόπουλος                            
Πρόλογος: Ευάγγελος Βενιζέλος                          
Εκδόσεις Επίκεντρο                           
ISBN: 9789604583058                              
Έχοντας ως φόντο το περιλάλητο «αόρατο χέρι» (Adam Smith) και το μάλλον άγνωστο «ορατό χέρι» της διοίκησης (Alfred Chandler), τα κείμενα αναφέρονται στη χρηματοπιστωτική κρίση, τις αγορές και οργανώσεις, τη διοίκηση και διαχείριση έργων, την ανάπτυξη και ενσωμάτωση του τεχνητού στην κοινωνία, και τις φυσικές καταστροφές.                               
Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «Οι διανοούμενοι, με λίγες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, είτε σιωπούν είτε επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια στερεότυπα, συνήθως με τόνο βαρύγδουπης καταστροφολογίας.                         
Μέσα σε αυτό το αρνητικό και στείρο περιβάλλον συνιστά ευχάριστη έκπληξη ο θεωρητικός λόγος του Κ. Αναγνωστόπουλου.                          
Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων του επιτρέπει να ασχολείται εξίσου άνετα με την εξέλιξη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης από το 2007 έως σήμερα, με τις φυσικές καταστροφές, με τις κοινωνικές και αναπτυξιακές τους συνέπειες, αλλά και με μικρά, γλαφυρά παραδείγματα οργάνωσης του δημόσιου χώρου, όπως η ιστορία του εστιατορίου ή με εξίσου γοητευτικές, μικρές «ανασκαφές» στην ιστορία της τεχνολογίας, όπως η ανακάλυψη της γραφομηχανής, που διασώζεται σήμερα μέσα σε κάθε υπολογιστή και σε κάθε κινητό τηλέφωνο νέας γενιάς.»                          
Ο συγγραφέας τονίζει πως χρειαζόμαστε μεν τις θεωρίες προκειμένου να οργανώσουμε την σκέψη μας, αλλά ουδέποτε θα πρέπει να πάψουμε να εμπιστευόμαστε τα μάτια μας.                                  
Άλλωστε, το γεγονός ότι και η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, με το μεταπολιτευτικό μοντέλο ανάπτυξης να βρίσκεται εμφανώς στα όριά του – με ότι αυτό σημαίνει για το πολιτικό σύστημα, τη λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών οργανώσεων, ακόμη και για τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές μας- καθιστά την μελέτη αυτή επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς το ορατό και το αόρατο χέρι θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν αρμονικά και αποτελεσματικά.                          
Ο Κώστας Π. Αναγνωστόπουλος είναι καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δ.Π.Θ. και διευθύνων σύμβουλος στην Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε.                          
Για να διαβάσετε την εισαγωγή του συγγραφέα, τον πρόλογο του Ευάγγελου Βενιζέλου και να δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου:                                       
http://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604583058

ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ


Πανεπιστήμιο - Επιχείρηση και Κοινωνία της Από-γνωσης
Υπότιτλος Μαρξιστικά Προλεγόμενα
Παράλληλος τίτλος Νέα Κριτική της Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Συγγραφέας - Συντελεστές Χρύσης, Αλέξανδρος Α.
ISBN 960-446-153-0
Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο
Σχήμα 16,5 χ 11,5 εκ.
Σελίδες 96

Νίκος Ξυλούρης - Ήτανε μια φορά