Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΟΡΓΗ

Νέες κυκλοφορίες


Αρχαίο φως
Τζων Μπάνβιλ
ISBN: 978-960-03-5559-8
Ποια η διαφορά ανάμεσα στη μνήμη και την επινόηση; Αυτό το ερώτημα στοιχειώνει τον Αλεξάντερ Κλιβ, έναν ηθοποιό του θεάτρου στο γέρμα της σταδιοδρομίας και της ζωής του, καθώς ανασκαλεύει τις αναμνήσεις του πρώτου –και ίσως μοναδικού του– έρωτα (εκείνος, δεκαπέντε, εκείνη είκοσι χρόνια μεγαλύτερη και μάλιστα μητέρα του καλύτερού του φίλου) και σκέφτεται την κόρη του που ο χαμός της οφείλεται σε μια τρέλα όχι μόνο του νου αλλά και της καρδιάς. Όταν η καριέρα του αναβιώνει αναπάντεχα χάρη σ’ έναν κινηματογραφικό ρόλο που ανεξήγητα του προτείνουν, η νεαρή, διάσημη κι ευάλωτη συμπρωταγωνίστριά του, άθελά της, του δίνει την ευκαιρία να δει με επώδυνη διαύγεια το «χάσμα που ανοίγεται πάντα ανάμεσα στην πράξη και την ενθύμησή της». Το Αρχαίο φως, γραμμένο με τον εξαίσιο λυρισμό και το υποχθόνιο χιούμορ που τόσο χαρακτηρίζουν την πρόζα του Μπάνβιλ, πραγματεύεται τα θέματα της αγάπης και της απώλειας, καθώς και το πώς η επινόηση διαμορφώνει τη μνήμη μας – άρα και το παρόν μας. Οι κριτικοί το χαρακτήρισαν ισάξιο της Θάλασσας, του γνωστότερου έργου του σπουδαίου Ιρλανδού συγγραφέα.
«Από την Ιρλανδία της δεκαετίας του 1950 στο σήμερα, με μια ενδιάμεση στάση σ’ ένα χιονισμένο ψαροχώρι του ιταλικού νότου… Ο Τζων Μπάνβιλ συμπλέκει τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής ενός ηλικιωμένου ηθοποιού για να δημιουργήσει μια εξαίσιας αφηγηματικής ομορφιάς σπουδή πάνω στον έρωτα, την απώλεια και το θάνατο. Η κριτική επιτροπή της Στοκχόλμης πρέπει να σηκώσει πάση θυσία το τηλέφωνο!»

Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας
Χρύσα Σπυροπούλου
ISBN: 978-960-03-5562-8
Η Λίζα ταξιδεύει μαζί με τους γονείς της, το σκύλο της και τον στενό της φίλο, τον Άρη, στην πόλη Όρντου, στον Εύξεινο Πόντο, απ’ όπου κατάγεται η οικογένειά της. Εκεί συναντούν τους φιλόξενους Τούρ­κους φίλους τους, οι οποίοι θα τους δείξουν τα αξιοθέατα και θα τους ξεναγήσουν στη γύρω περιοχή. Θα επισκεφθούν την Κλειστή Αγορά, το Ακρωτήρι του Ιάσονα, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, αλλά και το Νησί των Αμαζόνων, στο οποίο είχαν αποβιβαστεί οι Αργοναύτες. Η κλοπή όμως της εικόνας του Αγίου Νικολάου, καθώς και μια υπόθεση λαθροθηρίας, θα εμπλέξουν σε μια περιπέτεια μυστηρίου τους δαιμόνιους έφηβους εξερευνητές, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τον υπαστυνόμο της Όρντου για τη διαλεύκανση των περίεργων αυτών υποθέσεων.
Ένα βιβλίο που ενώνει το σήμερα με το παρελθόν και αναδεικνύει τις παραδόσεις των χαμένων πατρίδων, την αλληλεγγύη και τους φιλικούς δεσμούς ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους, την ιστορία και τη μυθολογία ενός τόπου στον οποίο επί σειρά αιώνων έζησαν οι Έλληνες αρμονικά με άλλους λαούς.


Σχολική παράσταση
Βασίλης Παπαθεοδώρου
ISBN: 978-960-03-5583-3
Με φόντο μια μαθητική παράσταση σε σχολείο της Γερμανίας, ο Γιώργος, μαθητής της Β’ Γυμνασίου, θα βρεθεί στο επίκεντρο, ως πρωταγωνιστής και θύμα, μιας έξαρσης ρατσιστικών επεισοδίων, από μια κοινωνία που είναι βαθιά διχασμένη. Μέσα σ’ όλο αυτό το κλίμα, θα προσπαθήσει να κρατήσει τη δύναμη και την αξιοπρέπειά του. Με συμμάχους τον Τζάφερ και τον Αντρέας, έναν Τούρκο κι έναν Γερμανό συμμαθητή του, αλλά και με τη βοήθεια του καθηγητή κυρίου Μίκαελ, θα καταλάβει και θα νιώσει ότι η φιλία δεν κοιτά χώρες και λαούς, δεν υπολογίζει θρησκείες και κοινωνικές ανισότητες. Και η δράση θα κλιμακώνεται, όσο προχωρούν οι πρόβες της σχολικής παράστασης, ενός θεατρικού με θέμα τα Πάθη του Χριστού.
Βία και προκαταλήψεις από τη μία, συμπόνια και αλληλεγγύη από την άλλη, εναλλάσσονται στο βιβλίο αυτό του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Ένα μυθιστόρημα που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η εκπαίδευση και το νόημα της ζωής
Κρισναμούρτι
ISBN: 978-960-03-5504-8
Η σωστή εκπαίδευση αποτελεί σίγουρα κίνδυνο για τις κυβερνήσεις, γι’ αυτό και εμποδίζεται με ωμά ή επιδέξια μέσα. Η εκπαίδευση και η τροφή, όταν βρίσκονται στα χέρια των λίγων, γίνονται μέσα για την υποταγή του ανθρώπου. Και οι κυβερνήσεις, είτε της αριστεράς είτε της δεξιάς, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα όσο εμείς είμαστε αποδοτικές μηχανές κατασκευής εμπορευμάτων και όπλων.
Τώρα: το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι εμείς που είμαστε απλοί πολίτες ή δάσκαλοι, που είμαστε υπεύθυνοι για τις κυβερνήσεις μας, δεν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για το αν υπάρχει ελευθερία ή σκλαβιά, ειρήνη ή πόλεμος, ευημερία ή αθλιότητα, στον κόσμο. Ζητάμε πότε πότε καμιά μεταρρύθμιση, αλλά οι περισσότεροι φοβόμαστε να γκρεμίσουμε την κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα και να χτίσουμε μια άλλη, εντελώς καινούργια, γιατί αυτό θα απαιτούσε τη ριζική μεταμόρφωση του εαυτού μας.
ΡΗΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ ΠΡΙΝ AΠO ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ TO 1986
Δεν υπάρχει διάδοχος ή εκπρόσωπός μου που θα συνεχίσει τη διδασκαλία, τώρα ή οποτεδήποτε στο μέλλον, στο όνομά μου... Δε χρειάζονται ερμηνευτές... Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να παρατηρεί κατευθείαν τις δικές του δραστηριότητες κι όχι μέσω κάποιας θεωρίας ή αυθεντίας...

 
Ιστορικά κριτικά
Συλλογικό
ISBN: 978-960-03-5582-6

Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ | τα νέα μας | Μάιος 2013

ΝΕΑ | ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μάιος 2013

Ν Ε Α
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε ο πανελλήνιος μαθητικός λογοτεχνικός διαγωνισμός που διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ με αφορμή το βιβλίο του Νίκου Θέμελη Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η δημιουργική επαφή των εφήβων με ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτέλεσαν οι: Ευάγγελος Μαυρουδής, συγγραφέας, Θανάσης Μήνας, υπεύθυνος ελληνικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Κέδρος και Δημήτρης Σωτάκης, συγγραφέας.
Τα βραβεία απονέμονται στους:
1ο βραβείο: Κωνσταντίνα Σαρινιπούλου, 6ο Λύκειο Ζωγράφου
2ο βραβείο: Χριστίνα Τσάμη – Ευαγγελία Μηνά (ομαδική συμμετοχή), Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί
3ο βραβείο: Ιωάννα Ιωάννου, 2ο Λύκειο Αμαρουσίου
3ο βραβείο: Μαρία Αγγελάκη, 1ο Λύκειο Σαλαμίνας
(Απονέμονται δύο 3α βραβεία, στα δύο έργα που ισοψήφισαν)
Το ειδικό βραβείο συμμετοχής σε σχολείο με τους περισσότερους διαγωνιζόμενους μαθητές απονέμεται στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί.

36η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον Άρεως | 24 Μαΐου - 9 Ιουνίου 2013
Θα μας βρείτε στο περίπτερο 72-73. Σας περιμένουμε!

Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Δείτε εδώ όλες τις ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ μας στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ - ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Άρης Σφακιανάκης
ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ
Ένας πλαστικός χειρουργός αρχίζει να κάνει λάθη στις επεμβάσεις του. Για να μη λιντσαριστεί από τις αγανακτισμένες πελάτισσές του ζητάει τη βοήθεια ενός συγγραφέα που έχει τον τρόπο του με τις γυναίκες. Μόνο που οι γυναίκες αυτές είναι όλες παντρεμένες.
Κόλαση ή παράδεισος;
Περισσότερα
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ - ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
Τάσος Γουδέλης
ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Τα 22 διηγήματα της συλλογής αφηγούνται με τον τρόπο τους «μικρές ιστορίες», οι οποίες επιχειρούν να αποδώσουν ελλειπτικά, χωρίς άσκοπες περιγραφικότητες, περίπου «μετέωρες» καταστάσεις. Το ποιητικό ζητούμενο κυριαρχεί μέσα σε τόνους μινιμαλιστικούς και σκηνικά όπου η λεπτομέρεια μεγεθύνεται ανησυχητικά ή ειρωνικά.
Περισσότερα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ - ΚΡΙΚΟΙ ΖΩΗΣ
Γιάννης Αντάρτης
ΚΡΙΚΟΙ ΖΩΗΣ
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος μέσα από τις αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων και τις περιγραφές υπαρκτών προσώπων, ο συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι της μνήμης του, μοιράζεται με τον αναγνώστη το μεγάλο παιδικό του όνειρο να σπουδάσει μηχανικός και, επιπλέον, τον ταξιδεύει πίσω, στην αγνή εποχή των μαθητικών του χρόνων. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, η ανέχεια, οι αντιξοότητες και η διαρκής αγωνία του μικρού εκείνου αγοριού δίνουν τη θέση τους σε εύθυμες κυρίως, αυτοτελείς ιστορίες από τη μακρά θητεία του συγγραφέα ως δημάρχου της Λέρου. Περισσότερα
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ/ΔΟΚΙΜΙΑ
Søren Kierkegaard
TO ΚΕΝΤΡΙ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
Ένας πρωτοπόρος του σύγχρονου φιλοσοφικού στοχασμού
Ο Δανός φιλόσοφος Søren Kierkegaard (1813-1855) υπήρξε μία από τις κυριότερες μορφές της ευρωπαϊκής θεολογίας, κατά πολλούς ο σπουδαιότερος σύγχρονος χριστιανός στοχαστής. Για πρώτη φορά στα ελληνικά παρουσιάζονται κείμενα από ολόκληρο το έργο του ανθρώπου που μετέτρεψε το μύθο του χριστιανισμού σε πνευματικότητα, όπως παρατηρεί ο γνωστός Βρετανός φιλόσοφος Don Cupitt. Στο βιβλίο αυτό ανθολογούνται ορισμένα από τα σημαντικότερα κείμενά του.
Περισσότερα
ΣΑΙΡΕΝ ΚΙΡΚΕΓΚΩΡ - ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΤΩΜΑΔΑΚΗ - ΑΝΤΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Κωστούλα Τωμαδάκη
ΑΝΤΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ Το Αντίο Κορίτσι είναι η ιστορία μιας απαγωγής που έγινε κατά τύχη και μιας συνάντησης που άλλαξε τη ζωή της Νεφέλης. Έντονη δράση, ευαισθησία και ανθρωπιά σε ένα μυθιστόρημα που μιλάει για την αξία της ζωής σε έναν κόσμο παρακμής και ψεύτικης λάμψης. Περισσότερα
Copyright © 2013 Εκδόσεις Κέδρος, All rights reserved.
Λαμβάνετε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα γιατί έχετε εγγραφεί στο Newsletter των εκδόσεων Κέδρος.
Η ταχυδρομική μας διεύθυνση είναι:
Εκδόσεις Κέδρος
Γ. Γενναδίου 3
Αθήνα, Αττική 10678
Greece

Add us to your address book



Τηλέφωνα επικοινωνίας:
210 3809712 & 210 3802007

ΚΑΙ ΝΑ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ - ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

IDRA KAYNE - WATER (LIVE)

idra_water(live).jpg
To Water είναι το νέο καλοκαιρινό single της Idra Kayne και τo βρίσκουμε στο πρώτο της album με τίτλο “Dont Walk Away”.
Εδώ ακούμε την εκπληκτική ακουστική Live Version από το Σταυρό του Νότου στα πλαίσια των Nouvelle Vague Days για το ραδιόφωνο του Pepper.
Στις 21 Ιουνίου η Idra Kayne θα βρίσκεται στο καταπράσινο κήπο του Μεγάρου Μουσικής για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.
Η Idra Kayne γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από πατέρα Ουγκαντέζο και μητέρα Ελληνίδα. Σπούδασε για 15 χρόνια χορό, κλασσικό μπαλέτο και jazz.
Έχει σπουδάσει φωνητική με τη Νένη Ζάππα και το 2007 αποφοίτησε από το Vocal Art Academy.
Από το 2000 ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική κι έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Σταυρός του Νότου, Αρχιτεκτονική, Γαία, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο κλπ).
Το 2007 παρακολούθησε σεμινάρια τραγουδιού, σύνθεσης, ενορχήστρωσης και beatbox στο Rotterdam στα πλαίσια του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Roots & Routes και εμφανίστηκε ως support act των DeLa Soul στο φεστιβάλ “Meet The Streets”.
Από το 2008 έως και σήμερα έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες δισκογραφικά αλλά και σε live εμφανίσεις
Το τραγούδι  “Dont Walk Away” έγινε “τραγούδι του Jumping Fish” για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2012.
Με τη συναυλία της στον Κήπο του Μεγάρου ξεκινάει η καλοκαιρινή της περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
WAV FILE: http://we.tl/QUDab1x0S6  (Ισχύει μέχρι 24 Ιουνίου)