Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Goodbye κύριε Φρόϋντ

Εβδομάδα Ανοιχτής Πρόσβασης

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ: ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ταξιδεύοντας με τον Οδυσσέα
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλεί τους μικρούς τους φίλους σε διαδραστικό παιχνίδι με αφορμή τη σειρά βιβλίων ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΣΕ GRAPHIC NOVEL το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).
Μια συνάντηση των παιδιών με τη συναρπαστική μεταφορά σε graphic novel του έπους του Ομήρου και τους δημιουργούς της Τάσο Αποστολίδη και Γιώργο Ακοκαλίδη.

Ο Τάσος Αποστολίδης συζητά με μαθητές και μαθήτριες για τον Οδυσσέα,  και μαζί τοποθετούν σε χάρτη την περιπετειώδη διαδρομή της επιστροφής του στην Ιθάκη, σκιαγραφούν τους χαρακτήρες του Οδυσσέα, της Πηνελόπης και του Τηλέμαχου, αναγνωρίζουν σκηνές της Οδύσσειας σε προβολή DVD, επινοούν μια υποτιθέμενη χαμένη ραψωδία και την αφηγούνται.
Τέλος, μαθαίνουν τι απέγιναν οι ήρωες όπως και άλλες εξελίξεις...
Στο τέλος της εκδήλωσης δύο τυχεροί θα κερδίσουν ένα από τα έξι βιβλία της σειράς!
Σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα δοθούν δωράκια.
H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ

Για πρώτη φορά το διάσημο έπος του Ομήρου παρουσιάζεται ως εικονογραφήγημα συνεχειών σε έξι βιβλία, το καθένα από τα οποία διατηρεί την αυτοτέλειά του, αφού σε κάθε βιβλίο ολοκληρώνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός ραψωδιών.
Το εικονογραφήγημα –graphic novel ή comics– είναι το καταλληλότερο αφηγηματικό μέσο που έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει τον πραγματικό κόσμο παράλληλα με τον φανταστικό, ικανοποιώντας ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς στόχους.
Η εικονογραφηγηματική μορφή της Οδύσσειας χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και πέρα από την αυτοτέλειά της, μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα ώστε ο νεαρός αναγνώστης να αναζητήσει αργότερα το πρωτότυπο –ή μια λογοτεχνική μετάφραση– για να απολαύσει και τις δικές τους αρετές.
Τα έξι βιβλία της σειράς:
1. Αναζητώντας τον πατέρα (ραψωδίες α, β, γ, δ)
2. Στο νησί των Φαιάκων (ραψωδίες ε, ζ, η, θ)
3. Από τους Κίκονες στην Κίρκη (ραψωδίες ι, κ)
4. Επιστροφή στην Ιθάκη (ραψωδίες λ, μ, ν)
5. Η αναγνώριση (ραψωδίες ξ, ο, π, ρ, σ)
6. Η εκδίκηση του Οδυσσέα (ραψωδίες τ, υ, φ, χ, ψ, ω)

• Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της εκδήλωσης, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη της.
• Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 211 3003580 ή να στείλετε e-mail στο polychoros@metaixmio.gr (σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο, την ηλικία του παιδιού και το θέμα της εκδήλωσης, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα).
• Παρακαλούμε να ειδοποιηθούν όλοι οι μαθητές του σχολείου σας από 8 έως 12 ετών.
2ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Ο συναρπαστικός κόσμος της εικονογραφήγησης
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν φέτος τον 2ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης (Οκτώβριος 2012-Μάιος 2013) με μορφή διαγωνισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Το θέμα του Μαραθωνίου είναι «Ο συναρπαστικός κόσμος της εικονογραφήγησης» και πιο συγκεκριμένα το έργο του Αριστοφάνη σε κόμικς, αλλά και η Ομήρου Οδύσσεια σε graphic novel από τους δημιουργούς Τάσο Αποστολίδη (κείμενα) και Γιώργο Ακοκαλίδη (εικόνες).
Ο Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης Κόμικς αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που υλοποιεί το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, εξυπηρετώντας τους στόχους του: την ενίσχυση της ανάγνωσης και την καλλιέργεια της αγάπης των μαθητών για το καλό βιβλίο. Η εικονογραφηγηματική μορφή τόσο των κωμωδιών του Αριστοφάνη όσο και της Οδύσσειας μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα, ώστε οι νεαροί αναγνώστες να αναζητήσουν στο μέλλον το πρωτότυπο ή μια λογοτεχνική μετάφραση των έργων, για να απολαύσουν και τις δικές τους αρετές.
Στο πρόγραμμα μπορούν να πάρουν μέρος τα τμήματα των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ των Δημοτικών Σχολείων της χώρας, εφόσον δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 26 Οκτωβρίου 2012.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Μαραθώνιο και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στο www.metaixmio.gr.
Ειδικά για τους μαθητές που συμμετέχουν στον 2ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης διαβάζοντας Οδύσσεια, το παραπάνω διαδραστικό παιχνίδι αποτελεί μια καλή αφορμή για αρχικά ερεθίσματα και θα καθοδηγήσει τους εκπαιδευτικούς προτείνοντας τρόπους και θέματα για περαιτέρω επεξεργασία.

Goin' Through