Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Τα βραχιόλια των πουλιών από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ

 Τα βραχιόλια των πουλιών
Τα βραχιόλια των πουλιών
συγγραφέας: Ειρήνη Καμαράτου - Γιαλλούση
εικονογράφηση: Αλέκος Φασιανός
21 σελ.
ISBN 978-960-8365-78-3

«Έτσι τα πουλιά έφτιαξαν το πρώτο τους νόμο και ήταν όλα υποχρεωμένα να τον τηρούν.
Με τον ίδιο τρόπο έφτιαξαν και πολλούς άλλους νόμους, που τους τηρούσαν με μεγάλης τους χαρά, γιατί εκείνα τους ψήφισαν και γιατί έβλεπαν πως όλα τώρα λειτουργούσαν μια χαρά. Τώρα αισθάνονταν πιο ελεύθερα από τότε που το κάθε ένα έκανε ότι του κατέβαινε. Ναι τώρα ένιωθαν πραγματικά ελεύθερα και ευτυχισμένα»
Πως μπορεί ένα παιδί να κατανοήσει τη δημοκρατία? Με ποια προβλήματα θα βρεθεί αντιμέτωπο? Και πως ένα παραμύθι θα διαχειριστεί τα μεγάλα και σημαντικά μηνύματα του πολιτεύματος μας?
Η πένα της βραβευμένης Ειρήνης Καμαράτου-Γιάλλούση καταγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο τις αδυναμίες και τους κινδύνους της δημοκρατίας, από τις σκιές που ρίχνουν η τυραννία και η αναρχία.
Η εικονογράφηση έγινε από τον μοναδικό Αλέκο Φασιάνο σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει με γλαφυρότητα το πνεύμα του βιβλίου μέσα από πανέμορφα ζωγραφικά σύνολα πουλιών που αναζητούν το νόημα της δημοκρατίας.

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ

 ΓΚΟΛΝΤΙΝ ΙΑΝ, ΚΑΜΕΡΟΝ ΤΖΕΦΡΥ, ΜΠΑΛΑΡΑΤΖΑΝ ΜΙΡΑ
ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΜΑΣ
Το παρελθόν και το μέλλον της μετανάστευσης
Μετάφραση: Ελένη Αστερίου


Πολλοί πιστεύουν ότι η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο κυρίως των ημερών μας. Κι όμως, είναι παλιό όσο η ίδια η ανθρωπότητα. Η μετανάστευση είναι συνυφασμένη με την ανάδυση του πολιτισμού. Οι ανθρώπινες κοινωνίες, ωστόσο, αντιδρούσαν συνήθως αρνητικά στους νεοφερμένους. Ίσως ήταν ο αρχέγονος φόβος για τον «βάρβαρο», τον απολίτιστο κι απειλητικό ξένο...
Σήμερα ζούμε μια εποχή ταχύτατων αλλαγών: την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Και η μετανάστευση παραμένει ένας από τους βασικούς μηχανισμούς της ανθρώπινης προόδου. Αλλά ο φόβος για τον «βάρβαρο» ζει και σήμερα, το ίδιο όπως παλιά.
Στον δημόσιο διάλογο συνήθως παραβλέπεται πως κάθε επιστημονική ανάλυση του φαινομένου της μετανάστευσης καταλήγει - σχεδόν μονότονα - στο ίδιο συμπέρασμα. Η διεθνής μετανάστευση ωφελεί τους πάντες: τις χώρες προέλευσης, τις χώρες προορισμού, τους ίδιους τους μετανάστες. Οι εκκλήσεις για περιορισμό της μοιάζει να προδίδουν άγνοια συνδυασμένη με φόβο.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: στις πλούσιες χώρες οι πολίτες κάνουν λίγα παιδιά και ζουν πολλά χρόνια. Ο πληθυσμός τους γερνάει και σύντομα θα αρχίσει να συρρικνώνεται. Την ίδια στιγμή, η δεξαμενή των μεταναστών, που ακόμα φαντάζει ανεξάντλητη, θα αρχίσει γρήγορα να στερεύει. Η έλευση μεταναστών σήμερα αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα. Αύριο θα γίνει το ζητούμενο. Και, ως συνήθως, κερδισμένες θα βγουν οι κοινωνίες που ήξεραν να προνοούν...
ISBN-13: 978-960-524-400-2 | 14 X 19 εκ. | 672 σελ.

ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι: P.I.G.S Revolution - Summer Edition, στο Κυβερνείο

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι “P.I.G.S Revolution Summer Edition”
ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ (ΠΑΛΑΤΑΚΙ), ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ - «ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ», Πέμπτη 29/8

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ανοίγοντας την αυλαία του Φεστιβάλ «Παρά Θιν΄αλός», παρουσιάζει τη μουσικο-θεατρική παράσταση “P.I.G.S Revolution Summer Edition”, από την ομάδα ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι. Ένα ανατρεπτικό ραντεβού που θα δοθεί στο Κυβερνείο (Παλατάκι), στην Καλαμαριά την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 21.00
Η Παράσταση
-Είναι αλήθεια ότι το γουρούνι, δωδέκατο ζώδιο στο κινέζικο ωροσκόπιο, μπορεί να επαναστατήσει και να φτιάξει τη δικιά του φάρμα των ζώων;
-Έχει όντως «πεθάνει» ο θεσμός του δημοσίου υπαλλήλου και μαζί μ’ αυτόν ο θεσμός των καλλιστείων;
-Η οικονομική κρίση «φαλκιδεύει» τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων;
-Κρυώνουν μωρέ οι πίτσες;
-What did you say?
-Τάχα ποίος θα μας γλιτώσει κι απ’ την κρίση θα μας σώσει; 
Την απάντηση δίνουν παίζοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας οι ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι, μέσα από τη μουσικο-θεατρική παράσταση «P.I.G.S Revolution Summer Edition». Μια ομάδα νέων ηθοποιών και μουσικών του ΚΘΒΕ με κέφι, μπρίο, παίζει, χορεύει και τραγουδά, σχολιάζοντας με φρενήρη ρυθμό τον εφιάλτη μιας «πτωχευμένης» πραγματικότητας, καθώς αυτή συγκρούεται με τις μικρές ή μεγάλες γουρουνιές της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και της ανθρώπινης φύσης! Με όπλο τους ατακαριστούς διαλόγους, τις πειραγμένες ενορχηστρώσεις και τις κεφάτες χορογραφίες οι ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι P.I.G.S. θα κάνουν την επανάστασή τους απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα που μας περιβάλλει.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2013 - Συναυλία με τους BAILDSA

Αρνιέμαι, αρνιέμαι, ΑΡΝΙΕΜΑΙ!