Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

To αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ» στην Αθήνα
Το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», το οποίο πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με αφορμή το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, «ταξιδεύει» στην Αθήνα από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).
Συνολικά 36 ντοκιμαντέρ δημοφιλή και πολυσυζητημένα, αποκαλύπτουν τις πιο αθέατες όψεις της ζωής μας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από αυτά προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και εντυπώθηκαν στη μνήμη, συναρπάζουν και προβληματίζουν, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο.
Το αφιέρωμα ανοίγει αυλαία με το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ Νοσταλγώντας το φως του Πατρίσιο Γκουσμάν (2010). Στην πιο ώριμη στιγμή της φιλμογραφίας του, ο χιλιανός κινηματογραφιστής υπογράφει ένα υπαρξιακό δοκίμιο, στο οποίο αναμοχλεύει με ποιητική διάθεση, όλα όσα τον συγκινούν και τον παρακινούν ως άνθρωπο και ως δημιουργό. Αναμφισβήτητα, ένα πολιτικό σχόλιο για τα ‘φαντάσματα’ που κληρονόμησε στη Χιλή το καθεστώς Πινοσέτ, το Νοσταλγώντας το φως, ταξιδεύει στο χώρο - στην έρημο Ατακάμα - και το χρόνο, συνδέοντας τις αρχές της αστρονομίας και της αρχαιολογίας με κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη ύπαρξη.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ-σταθμούς: Το αποκαλυπτικό Η εταιρεία των Τζένιφερ Άμποτ και Μαρκ Άκμπαρ (2003), απ’ τις πρώτες ταινίες με ηχηρή απήχηση στο κοινό που έριξε φως στο παρασκήνιο των πολυεθνικών εταιρειών. Τη συγκινητική Ιστορία της καμήλας που δάκρυσε των Μπιαμπασούρεν Νταβά και Λουίτζι Φαρλόνι (2003), καθώς και τη συγκλονιστική Φαιά ουσία του Τζο Μπέρλιντζερ (2004). Καταξιωμένοι δημιουργοί δηλώνουν επίσης δυναμικό παρών στο αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, η πολυβραβευμένη Κιμ Λοντζινότο με Τα κορίτσια απ’ την Γκαέα (2000, συν-σκηνοθεσία με την Τζέινο Γουίλιαμς) και ο Ζαν-Ξαβιέ ντε Λεστράντ με τη σειρά ντοκιμαντέρ Οι σκάλες (2004).
Οι ταινίες του αφιερώματος, με πλούσια θεματολογική και υφολογική ποικιλία, καθηλώνουν το θεατή, υπενθυμίζοντας ότι το ντοκιμαντέρ αποτελεί την πιο πιστή και συναρπαστική αντανάκλαση της πραγματικότητας.
...περισσότερα Απονομή Βραβείου EDN
Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος εξ ημισείας στους Stefano Tealdi και Joan Gonzáles. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στο ξενοδοχείο Electra Palace, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, οι Stefano Tealdi και Joan Gonzáles τιμήθηκαν για τη σημαντική συμβολή τους εδώ και πάνω από 15 χρόνια στην ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ στην νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω των θεσμών Documentary in Europe και DocsBarcelona, αντίστοιχα. Σχεδόν ταυτόχρονα, και οι δύο τους ανέπτυξαν πρωτοβουλίες στο Τορίνο και την Βαρκελώνη, με στόχο να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να προωθηθούν οι διεθνείς συνεργασίες, να ενισχυθεί η παραγωγή και να προσελκυσθούν χρηματοδότες στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπου η χρηματοδότηση ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ανοικτή πρόκληση.
...περισσότερα
*****
Εισήγηση του Patrice Vivancos
Μια άκρως ενδιαφέρουσα, πρακτικού χαρακτήρα εισήγηση πραγματοποίησε ο σκηνοθέτης, παραγωγός και εκπρόσωπος του προγράμματος MEDIA, Πατρίς Βιβάνκος, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Ο εισηγητής έδωσε χρήσιμες πρακτικές συμβουλές στο ακροατήριο, το οποίο στην πλειοψηφία του αποτελούνταν από σκηνοθέτες και παραγωγούς. Μεταξύ άλλων, έκανε μια γενική παρουσίαση των τρόπων χρηματοδότησης ταινιών, ενώ επίσης αναφέρθηκε στις αιτήσεις χρηματοδοτήσεων, στις εναλλακτικές πηγές εσόδων και στην πώληση ντοκιμαντέρ.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Βιβάνκος έθιξε, ανάμεσα σε άλλα, και το ζήτημα της διάρκειας ενός ντοκιμαντέρ. «Για τους υπεύθυνους προγράμματος των καναλιών η διάρκεια είναι πολύ βασικό θέμα, γιατί πρέπει να εντάξουν την ταινία σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα χωρισμένο σε ώρες, συμπεριλαμβανομένου του διαφημιστικού χρόνου. Οι ταινίες 56 λεπτών συνηθίζονται στην τηλεόραση, ενώ άλλο συνηθισμένο φορμάτ είναι αυτό των 26’, των 13’ και ολοένα περισσότερο των 7 λεπτών. Εάν το φιλμ είναι πάνω από 60 λεπτά, προορίζεται για τις αίθουσες και τα φεστιβάλ, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να κάνετε μια εκδοχή των 52’ για την τηλεόραση».
...περισσότερα Εγκαίνια της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης
Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του ΦΚΘ Δημήτρη Εϊπίδη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου Kινηματογράφου-Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι).
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Εϊπίδης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός, τονίζοντας: «Σήμερα πραγματοποιείται ένα όνειρο πολλών ετών. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της πόλης δεν επαρκούν για να συντηρηθεί όλο το χρόνο η κινηματογραφική παιδεία. Στόχος μας ευθύς εξαρχής ήταν η ίδρυση της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν ήταν εύκολο». Ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε την υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Αργυρώ Μεσημέρη για το έργο της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην απήχηση της Ταινιοθήκης στο κοινό της πόλης και στην πληρότητα της αίθουσας κατά τις προβολές της. «Ο κινηματογράφος εξελίσσεται παρά τις δυσκολίες των καιρών», κατέληξε.
...περισσότερα
*****

Κουβεντιάζοντας 22/03
O κύκλος συζητήσεων «Κουβεντιάζοντας» του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013. Συμμετείχαν οι σκηνοθέτες Μαριάννα Οικονόμου (Food for Love), Δημήτρης Αθυρίδης (Ένα βήμα μπροστά), Ντάνιελ Ντένσικ (Αποστολή στην άκρη του κόσμου) και Νικόλα Ζαμπέλι (Η γη του αύριο-Πώς αποφασίσαμε να γκρεμίσουμε το αόρατο τείχος– συν-σκηνοθεσία με τον Αντρέα Πάκο Μαριάνι).
...περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΙΔΕΡΗ "ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ"

ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Μιλώ για την κρίση με το παιδί
Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτονται

Πότε θα μιλήσει ο μεγάλος στο παιδί για την κρίση; Τι θα του πει;
Και, το σπουδαιότερο, πώς θα του μιλήσει;
Το βιβλίο του ψυχαναλυτή Νίκου Σιδέρη προσεγγίζει αυτά τα ερωτήματα με τρόπο κατανοητό και άμεσα εφαρμόσιμο στην πράξη.
Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Σιδέρη ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ   Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτονται
την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013, στις 8 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα).
Με αφορμή το βιβλίο ο συγγραφέας συνομιλεί με τον Κλήμη Ναυρίδη, Καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Μαρίζα Ντεκάστρο, εκπαιδευτικό, συγγραφέα και κριτικό παιδικής λογοτεχνίας, και τη Φούλα Πισπιρίγκου, εκπαιδευτικό, Διδάκτορα Ιστορίας.

Πάρις «Έχει Κάτι» Official Music Video

in the preview area of some email clients.
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
 
Πάρις

«Έχει Κάτι»

Official Music Video

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες ο Πάρις συστήθηκε στην σκηνή της ελληνικής λαϊκής μουσικής με το πρώτο του single «Έχει Κάτι» από την Platinum Records.
Ο εικοσιεπτάχρονος Πάρις 
ασχολείται με την μουσική από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια μοιραζόταν το πάθος του για το τραγούδι με το κοινό της Θεσσαλονίκης πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε διάφορες γνωστές μουσικές σκηνές.
Στην Θεσσαλονίκη τον ανακάλυψε ο επιχειρηματίας κύριος Βασίλης Κοντόπουλος δίνοντας του το εισιτήριο για την Αθήνα και τις εμφανίσεις του περασμένου χειμώνα στο Posidonio στο πλευρό της Δέσποινας Βανδή και του Αντύπα όπου απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις!
Σήμερα συστήνεται επίσημα και μέσα από την εικόνα του πρώτου του Video Clip!
Ο ταλαντούχος τραγουδιστής με το αρχαιοελληνικό όνομα επιβεβαιώνει τον τίτλο του τραγουδιού του.. «Έχει Κάτι»!
Παίζει ήδη δυνατά στα ελληνικά ραδιόφωνα κερδίζοντας ολοένα περισσότερο έδαφος!
Σε μουσική του Νίκου Γεωργόπουλου και στίχους του Στέφανου Βαρτάνη, το «Έχει Κάτι» ηχεί σε ρυθμούς ρούμπα με ελληνικά νησιώτικα και ισπανικά μουσικά ερεθίσματα που σίγουρα θα φορτίσουν τις φετινές καλοκαιρινές βραδιές με αισιοδοξία!
Ο αισιόδοξος τόνος του τραγουδιού δένει αρμονικά με την ιστορία του Video Clip που σκηνοθετεί ο Μανώλης Τζιράκης. Αφηγείται έναν έρωτα που ξεκινά από την αγνή εφηβική ηλικία και δεν λέει να τελειώσει όσα χρόνια και αν περάσουν!
Το Digital Single κυκλοφορεί από την Platinum Records.
Τη νέα δισκογραφική εταιρεία που στηρίζει το Ελληνικό τραγούδι!
WATCH MUSIC VIDEO ON YOUTUBE

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ - Ένα αμάξι με δυο άλογα