Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

AΦΡΟΔΙΤΗ & ΑΔΩΝΙΣ του JOHN BLOW στο Μουσικό Χωριό

VENUS AND ADONIS (1681/1684)
A Masque for the entertainment of the King
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΙ ΑΔΩΝΙΣ
ήμι-όπερα (semi-opera) σε τρεις πράξεις και έναν πρόλογο
Πέμπτη 23 Αυγούστου
Μουσικό Χωριό - Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου
Πλατεία Χατζίνη, Ώρα 21.30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Μία μπαρόκ όπερα στην καρδιά του δάσους. Σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Ανδρέας Λινός. Αφροδίτη : Chantal Santon, Άδωνις : Thill Mantero, Έρωτας: Νίκος Σπανός
Βοσκοπούλα: Μαρία Θωίδου\Κωνσταντίνα Πιτσιάκου // Βοσκός: Τάσος Τατάρογλου
Κυνηγός 1: Σταμάτης Παυλούς // Κυνηγός 2: Ιάσων Μαρμαράς //Κυνηγός 3: Νικόλαος Κωσταντέλιας
Φλάουτο με ράμφος: Δημήτρης Κούντουρας, Ηλέκτρα Παπασημάκη
Βιολιά: Olivier Briand, Φανή Βοβώνη
Βιόλα ντα γκάμπα: Marie-Suzanne Deloye, Ανδρέας Λινός
Βιολοντσέλο: Ηλέκτρα Μηλιάδου
θεόρβη: Jadran Duncumb
Τσέμπαλο και μουσ. διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Κινησιολογία, χορογραφία: Mαργαρίτα Παπάζογλου
Συμμετέχει και το παιδικό εργαστήριο του Μουσικού Χωριού
Για την πρώτη "αυλική" εκτέλεση του έργου (περί το 1683) δεν γνωρίζουμε παρά μόνο ότι τους ρόλους της Αφροδίτης και του έρωτα έπαιξαν η Moll Davies, ερωμένη του Καρόλου του δεύτερου και η τότε δεκάχρονη κόρη τους Lady Mary Tudor αντίστοιχα. Σε μια επόμενη παραγωγή το έργο δόθηκε το 1684 στα πλαίσια των "σχολικών θεαμάτων" που προσέφερε στο κοινό, για διαφημιστικούς πιθανών λόγους, ο Josias Priest διευθυντής και καθηγητής χορού του school of Chelsea του Λονδίνου. Στο ίδιο αυτό εκπαιδευτήριο έμελε να παρουσιαστεί πέντε χρόνια αργότερα και το γνωστό Διδώ και Αινείας του Purcell το οποίο μάλιστα δανείζεται αρκετά μορφολογικά στοιχεία από το έργο του John Blow.
Το λιμπρέτο είναι μια ελεύθερη απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού μύθου όπως αυτός έγινε γνωστός στην Ευρώπη μέσα από τις "Μεταμορφώσεις" του Οβιδίου. Ανήκει στο δημοφιλές για την εποχή είδος των βουκολικών δραμάτων (pastorelle) προσαρμοσμένο στην κλασσικότερη για την Αγγλία φόρμα του masque (είδος βασιλικού θεάματος που συνδυάζει θέατρο τραγούδι και χορό). Με την άνοδο του Καρόλου του δευτέρου στον αγγλικό θρόνο πραγματοποιείται σταδιακά και ο εκ-γαλλισμός του μουσικού γίγνεσθαι του Λονδίνου με αποτέλεσμα λίγο πολύ όλες οι μετέπειτα λυρικές δημιουργίες να έχουν σαν πρότυπο τις σύγχρονες tragédies lyrique του Lully. Έτσι το Αφροδίτη και Άδωνις ξεκινάει με έναν καθόλα γαλλικά ηθοπλαστικό πρόλογο με την απαραίτητη τριμερή "ouverture à la française" και συνεχίζει όπως περίπου κάθε αγγλικό masque με εναλλαγές φωνητικών και χορευτικών-οργανικών επεισοδίων όπου το κωμικό δίνει τελικά θέση στο τραγικό (χαρακτηριστική αλληλουχία anti-masque / masque).
Στην προσέγγιση του Ανδρέα Λινού θα βρει κανείς αναφορές στο νεοσύστατο εθνικό θέατρο των αρχών του 20ού αιώνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και στους σύγχρονούς του πλανόδιους θιάσους, καθώς και στις πρώτες ταινίες "φουστανέλας και χιτώνα", στο μπαρόκ διάκοσμο, αλλά και στη ναΐφ ζωγραφική του Θεόφιλου που δεσπόζει στο σκηνικό του έργου. Η σκηνή, σχεδιασμένη από τον ίδιο, είναι μικρών διαστάσεων μπαρόκ διάταξης (υπερυψωμένο κεκλιμένο δάπεδο, πλαϊνά διακοσμητικά φτερά, φωτισμός τύπου "ράμπα") και έχει τοποθετηθεί μέσα στο δάσος του Πηλίου. Τα κουστούμια σχεδιαστήκαν με βάση την τοπική παραδοσιακή φορεσιά ενώ η σκηνοθεσία έχει ενσωματώσει στοιχεια από την κινησιολογία του βωβού κινηματογράφου και την μετωπικότητα του θεάτρου του 17ού αιώνα.

ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ LIVE ΦΡΑΓΜΑ ΘΕΡΜΗΣ ΤΕΤ 12 ΣΕΠΤ

ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ
''Αχ! Ανατολή...
"Συναυλία τιμής για τα 90 χρόνια απο την Μικρασιατική καταστροφή"
Συμμετέχουν ο Χρόνης Αηδονίδης και η Αρετή Κετιμέ. Ειδική συμμετοχή: Γρηγόρης Βαλτινός
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης
LIVE @ ΦΡΑΓΜΑ ΘΕΡΜΗΣ/ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Με τη συμμετοχή ορχήστρας που θα αποτελείτε από 10 παραδοσιακούς κορυφαίους σολίστες μουσικούς της χώρας μας , ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ερμηνευτές – καλλιτέχνες, ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ, αυτό το καλοκαίρι μεταξύ άλλων παρουσιάζει σε διάφορες περιοχές της χώρας μια παράσταση -συναυλία αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή που φέτος κλείνει 90 χρόνια από τότε ( 1922-2012 ).
Η εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά με τη μορφή συναυλίας – παράστασης. Θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2012 στο συναυλιακό χώρο στο Φράγμα της Θέρμης.
Μαζί με τον Πέτρο Γαϊτάνο συμμετέχουν , ο σπουδαίος ερμηνευτής και δάσκαλος της παραδοσιακής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης και η Αρετή Κετιμέ που με τη γλυκιά φωνή της θα τραγουδήσει παρέα με το σαντούρι της τραγούδια των αλύτρωτων πατρίδων.
Στο πρόγραμμα συμμετέχει επίσης ο σπουδαίος ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.
Τέλος στη συναυλία – παράσταση συμμετέχουν 4 μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα και μεγάλη παραδοσιακή μεικτή χορωδία, συνολικά περίπου 300 συντελεστές επί σκηνής!
INFO
Φράγμα Θέρμης
Ώρα έναρξης: 21:00,
Τηλ: 6989939594
Εισητηριο θεάματος: 10€, Προπωληση: 8€
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
ΕΝΤΕΧΝΟΝ,( Ιω. Δέλλιου 4, Πλατεια Συντριβανιου, τηλ: 2310 280553)
ΣΑΡΩΘΡΟΝ, (Κατουνη 17, Λαδαδικα, τηλ: 2310 538282)
ΠΟΛΙΣΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ (ωρες λειτουργιας: 09:00 – 15:00)
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου-Κορδελιού Ιερεύς Θεόδωρος Χαραλαμπίδης, Τηλ. 2310574019, 2310761473
Καπέλα Boneli Αγίας Σοφίας 35 Κέντρο, 2310263859
Κατάστημα Ιερατικών Ορθόδοξος Παράδοσις Φιλίππου 59 Κέντρο, Τηλ. 2310238320
Ζαχαροπλαστείο Τρίγωνα Θέρμης Ταμβάκη 24 Θέρμη, Τηλ. 2310466275
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Θεσσαλονίκης Νικ. ΠΛαστήρα 65 Τηλ 2310301784

Επιθεώρηση «Τι Βουλή θα παραδώσεις μωρή ;» 20/8/2012

Επιθεώρηση «Τι Βουλή θα παραδώσεις μωρή ;»
20/8/2012
Διοργάνωση : ΑΦΟΙ ΤΑΓΑΡΗ
Τόπος : Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Ώρα : 21:30 Είσοδος : 20 € - 15 € - 12 € - ΟΓΑ
Επιθεώρηση «Τι Βουλή θα παραδώσεις μωρή ;»

Η Άννα Παναγιωτοπoύλου, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Χρύσα Ρώπα, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Παντελής Καναράκης και ο Γιώργος Γαλίτης δηλώνουν αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να κινητοποιήσουν, σε πανελλαδικό επίπεδο, όλους τους Έλληνες με γέλια, γέλια, γέλια, μπρίο και τρελό κέφι!!!
Συμμετέχουν η Άννα Μονογιού ,η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου ,ο Γιώργος Τσούρμας ,η Κατερίνα Δημάδη.
Αυτή τους την προσπάθεια στηρίζουν με τα κείμενα τους η Άννα Παναγιωτοπούλου ,ο Αλέξης Καλλίτσης ,ο Μίνως θεοχάρης,ο Διονύσης Τσακνής που καλύπτει μουσικά την κίνηση, η Αναστασία Αρσένη που ντύνει και στολίζει τους αγανακτισμένους ηθοποιούς και τους χώρους που θα διαδραματίζεται ο τζερτζελές.
Συμβάλουν επίσης στο όλο εγχείρημα ο Φωκάς Ευαγγελινός και η Άννα Παναγιωτοπούλου που περιφρούρησαν σκηνοθετικά το όλο θέμα και οι Αφοί Τάγαρη που θα πληρώσουν τη νύφη.
Καλούμε λοιπόν όλους τους έλληνες σε όλη την Ελλάδα να ανακράξουν μαζί μας
«Τι βουλή θα παραδώσεις μωρή ;» που είναι και ο τίτλος του συνδυασμού μας .

ΠΑΠΑ ΑΓΓΕΛΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ - Ο ΞΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ