Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ "Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ"-Εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ

Εκδοτικός Οίκος Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, έτος ιδρύσεως 1891
Τμήμα Πανεπιστημιακών και Περιοδικών Εκδόσεων
Σόλωνος 116, 106 81 ΑΘΗΝΑ
Σε συνεργασία με το συγγραφέα καθηγητή Βασίλειο Μαρκεζίνη, σας παρουσιάζουμε το βιβλίο του με τίτλο: 
Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
"Το βιβλίο πραγματεύεται με τρόπο ασυνήθιστο ορισμένες κεντρικές πτυχές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, καθώς και την επιρροή που αυτή έχει ασκήσει μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών και της μουσικής της Ευρώπης. Τα αρχαία ελληνικά κείμενα τοποθετούνται από τον συγγραφέα στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιό τους, ενώ, παράλληλα, τα πρόσωπα των εξεταζόμενων δραμάτων προσεγγίζονται με τρόπο ψυχαναλυτικό, ώστε να αποκαλυφθεί πόσο βαθιά κατανοούσαν τους ανθρώπους οι δραματουργοί του 5ου αι. π.Χ. και να εξηγηθούν οι ανθρώπινες σχέσεις και οι αγώνες τους με σκοπό να καθυποτάξουν το συναίσθημα στη λογική. Στην αφήγησή του, ο συγγραφέας παρεμβάλλει φιλοσοφικούς (ανα)στοχασμούς και προσωπικές του εκτιμήσεις για τους συγγραφείς, τις τραγωδίες, τα δραματικά πρόσωπα και τα έργα τέχνης που εξετάζει στο βιβλίο, στηριζόμενος πάντα στη μακροχρόνια περιπατητική του σταδιοδρομία ως καθηγητής, νομικός, σύμβουλος επί γεωπολιτικών θεμάτων, ερασιτέχνης βιογράφος και ζωγράφος. Αναλύοντας το προσεκτικά επιλεγμένο πρωτότυπο υλικό του, προσπαθεί επίσης να αναδείξει την ομορφιά και τη λιτότητα των κλασικών κειμένων, τα οποία, τείνοντας πάντα προς την εκφραστική πυκνότητα, προσομοιάζουν περισσότερο με την αγγλική λόγια γραφή παρά με την πηγαία, αλλά ενίοτε υπερβολική, έκθεση συναισθημάτων που χαρακτηρίζει τον μεσογειακό κόσμο. Το κείμενο συνοδεύουν έγχρωμες εικόνες, οι οποίες παρουσιάζουν κυρίως σκηνές από τα θεατρικά έργα που αναλύονται στο βιβλίο." (από το οπισθόφυλλο)
Ο Καθηγητής Βασίλειος Μαρκεζίνης έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ, του Λονδίνου και της Οξφόρδης, καθώς και στα πανεπιστήμια Παρισίων I και II, Λέιντεν, Μονάχου, Σιένας, Ρώμης, Γάνδης, Κορνέλ (Νέα Υόρκη), Αν Άρμπορ (Μίσιγκαν), Αθηνών και Ώστεν (Τέξας). Είναι μέλος των εθνικών Ακαδημιών των Αθηνών, του Βελγίου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ρώμης, καθώς και μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου. Το 1997, διορίστηκε επίτιμος Queen’s Counsel (QC) από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία, το 2005, τον έχρισε επίσης Ιππότη «για τις εξαίρετες υπηρεσίες του στις διεθνείς νομικές σχέσεις». Έχει ακόμη τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ του έχουν επίσης απονεμηθεί τα διάσημα του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας, του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας, καθώς και του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, έχει γράψει σαράντα δύο βιβλία στους τομείς του Δικαίου, της Γεωπολιτικής, της Τέχνης και της Ψυχοβιογραφίας, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά, τα Ελληνικά και τα Κινεζικά.

ΣΤΟ ΝΗΣΙ

ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Συγγραφέας: Garvis Graves Tracey
Μετάφραση: Ισμυρίδου Παλμύρα
Ημερ. Έκδοσης: 10/05/2013
Σελίδες: 416
ISBN: 978-960-484-436-4
Βιβλιοδεσία: Soft Cover

Η Άννα Έμερσον, τριαντάχρονη καθηγήτρια αγγλικών κουρασμένη από τους κρύους χειμώνες στο Σικάγο κι από μια σχέση που δεν οδηγεί πουθενά, ενθουσιάζεται με την ευκαιρία να περάσει το καλοκαίρι σ' ένα τροπικό νησί, κάνοντας μαθήματα στον δεκαεξάχρονο Τι Τζέι, που έχει μόλις αναρρώσει από καρκίνο.
Όταν όμως μπαίνουν σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο για το εξοχικό των γονιών του, το αδιανόητο συμβαίνει: το αεροπλάνο χαλάει και πέφτει σε μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες. Καταφέρνουν να βγουν στην ξηρά, αλλά σύντομα ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται μόνοι, σε ένα ακατοίκητο νησί. Αρχικά η μόνη τους σκέψη είναι η επιβίωση: νερό, τροφή, καταφύγιο. Αλλά όταν οι μέρες γίνονται εβδομάδες κι αυτές μήνες, οι δυο ναυαγοί αντιμετωπίζουν επιπλέον επικίνδυνες τροπικές καταιγίδες, πολλούς κινδύνους που κρύβονται στα νερά, ακόμα και την πιθανότητα ο καρκίνος του Τι Τζέι να επιστρέψει.
Καθώς ο καιρός περνά η Άννα αρχίζει να αναρωτιέται αν τελικά η μεγαλύτερη πρόκληση απ 'όλες στο νησί, είναι να ζει με ένα αγόρι που σιγά σιγά γίνεται άνδρας...

ΠΕΡΛΑ

ΠΕΡΛΑ
Συγγραφέας: Carolina De Robertis
Μετάφραση: Χρύσα Φραγκιαδάκη
Σελίδες:336
ISBN: 978-960-484-455-5
Σχήμα: 14,5 Χ 20,5

Η Πέρλα Κορέα είχε µεγαλώσει σαν ένα προνοµιούχο µοναχοπαίδι στο Μπουένος Άιρες, µε µια απόµακρη µητέρα κι ένα µονοκόµµατο πατέρα, αξιωµατικό του Ναυτικού· από νωρίς, είχε µάθει να µην αποκαλύπτει τη δουλειά του πατέρα της, καθώς η χώρα δεν είχε ακόµη συνέλθει από τις φρικαλεότητες που είχε διαπράξει η στρατιωτική δικτατορία πριν ανατραπεί. Παρόλο που η Πέρλα καταλαβαίνει ότι οι γονείς της βρέθηκαν στη λάθος πλευρά της σύγκρουσης, η αγάπη της για τον µπαµπά της είναι ανεπιφύλακτη. Ένα βράδυ όµως βρίσκει στο σαλόνι τους έναν απρόσκλητο επισκέπτη, µία µυστηριώδη µορφή που δεν µιλά και πληµµυρίζει µε νερό τα πάντα γύρω της. Εντελώς απροετοίµαστη, ξεκινά ένα ταξίδι που θα την αναγκάσει να αντιµετωπίσει την αλήθεια που είχε απωθήσει µέσα της για πολύ καιρό, να φέρει στην επιφάνεια το τροµερό µυστικό της ύπαρξης της και να ανακαλύψει ποια είναι και ποια θα γίνει.

Νίκος Ξυλούρης - Η Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου

Νίκος Καββαδίας • Ιδανικός Κι Ανάξιος Εραστής