Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

📚 Δυναμικές ιστορίες γυναικών που θα σας εμπνεύσουν!

 


Αγαπητοί αναγνώστες,
Γιορτάζουμε όλες τις γυναίκες που μας εμπνέουν, με το θάρρος τους να είναι αυθεντικές και να διεκδικούν αυτά που επιθυμούν. Μέσα από τις ιστορίες τους μας καλούν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους και να ανακαλύψουμε τον πραγματικό εαυτό μας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ











ΚΛΑΣΙΚΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ



LIFESTYLE

❦ Νέες Κυκλοφορίες 📚





Το ζαρκάδι του Ολύμπου
Μυθιστόρημα
Πολυξένη Βελένη
Τιμή €18
Σελ. 432
ISBN 978-960-03-7211-3
Μια οικογένεια στη δίνη των γεγονότων του 20ού αιώνα. Ο πατέρας, ο γιος, η εγγονή ακολουθούν το πεπρωμένο τους μέσα από το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Η ανταλλαγή τούς ξεριζώνει από την Ανατολική Θράκη και τους οδηγεί στη Θεσσαλονίκη που, μόλις προσαρτημένη στο ελληνικό κράτος, εμπλέκεται στον Μεγάλο Πόλεμο. Το οικονομικό κραχ του μεσοπολέμου ταλανίζει τη χώρα και η πόλη ξαναγίνεται έρμαιο των συγκυριών.
Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, αλβανικό μέτωπο, γερμανική κατοχή, Εθνική Αντίσταση. Ο γιος της οικογένειας εμπλέκεται στον αγώνα πληρώνοντας ακριβά το τίμημα. Μετά την απελευθέρωση, ο Εμφύλιος χαράζει διαφορετικούς δρόμους για πολλούς. Η Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, η οικογένεια για άλλη μία φορά αλλάζουν μορφή. Η δικτατορία, η μεταπολίτευση, το νέο πρόσωπο του τόπου με τη δημοκρατική αλλαγή.
Αναπάντεχη αποκάλυψη στο τέλος φέρνει την εγγονή αντιμέτωπη με την ειρωνεία της μοίρας.
Όλα ξαναγράφονται θαρρετά, ανοικτά, έντιμα, χωρίς κρυμμένα μυστικά ή ξεχασμένες αλήθειες. Τα γεγονότα, τα επεισόδια, τα πρόσωπα είναι αληθινά, όσο αληθινό είναι το σκοτάδι ή το φως που κρύβουμε μέσα μας.

Περιμένοντας τους γύπες
Μυθιστόρημα
Γιώργος Κλεφτογιώργος
Τιμή €15
Σελ. 264
ISBN 978-960-03-7242-7
Υπάρχουν πράγματι πεινασμένα παιδιά στην Αφρική; Και αν όχι, τι θα έκαναν οι ευεργέτες τους χωρίς αυτά; Ποιοι είναι οι γύπες και ποιοι οι άγιοι; Αλλάζει βούλες η καμηλοπάρδαλη; Κλαίει ο ταύρος για τον ταυρομάχο; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος για έναν έρωτα; Και τι θα ήταν έτοιμος να θυσιάσει; Είναι ίδιος ο έρωτας στις Βρυξέλλες και στη Μοζαμβίκη; Και πότε σου φαίνεται πιο δυνατός: όταν τον γνωρίζεις για πρώτη φορά ή όταν απαρνιέσαι όσους γνώρισες ως τώρα; Μπορεί να γίνει πιο καυτός κι απ’ το καμίνι της ερήμου; Υπάρχουν άραγε απαντήσεις για όλα αυτά; Και τελικά μας είναι απαραίτητες;
Η ιστορία μιας ευρωβουλεύτριας κι ενός ορθόδοξου επισκόπου με φόντο μια φιλανθρωπική αποστολή στην Αφρική, μέσα από μια συναρπαστική, τρυφερή και χιουμοριστική αφήγηση, που δεν επιδιώκει να δώσει απαντήσεις αλλά να φωτίσει μια άλλη πλευρά της ζωής, παράξενη και γοητευτική, στα γνώριμα μονοπάτια του «μαγικού ρεαλισμού» που μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας.


Ακόμα και ο έρωτας
Μυθιστόρημα
Ντράγκο Γιάντσαρ
Μετάφραση: Λόισκα Αβαγιανού
Τιμή €18
Σελ. 368
ISBN 978-960-03-7188-8
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ KRESNIK 2018
Το 1941, μετά την επιβολή της ναζιστικής κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, η σλοβενική πόλη του Μάριμπορ, μια πόλη ιστορικά, γλωσσικά και πολιτισμικά συνδεδεμένη με το γερμανικό παρελθόν, προσαρτάται στο Τρίτο Ράιχ και μετονομάζεται σε Μάρμπουργκ. Οι σχέσεις φίλων και γειτόνων κλονίζονται. Παράλληλα, ένα κίνημα αντίστασης οργανώνεται στα γύρω βουνά. Στον πυρήνα ετούτης της αφήγησης, όπου η Κεντρική Ευρώπη ακτινογραφείται σε μια ζοφερή και τραυματική περίοδο, υπάρχουν τρεις αξέχαστοι χαρακτήρες: ο Βαλεντίν που μάχεται με τους παρτιζάνους, η κοπέλα του, η Σόνια, και ο Λούντβιχ, αξιωματικός των Ες Ες, τον οποίο κάποτε αποκαλούσαν Λούντεκ. Ο πόλεμος ανατρέπει τις αντιλήψεις που έχουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους και τον κόσμο. Οι ζωές τους εκτρέπονται και καταρρακώνονται. Ο τίτλος στο βραβευμένο μυθιστόρημα Ακόμα και ο έρωτας προέρχεται από έναν στίχο του Μπάιρον. Ο Ντράγκο Γιάντσαρ, μέσα από σύνθετα ερωτήματα και ουσιώδη διλήμματα, υμνεί τη θέληση, την αντοχή και την αξιοπρέπεια, όλες εκείνες τις αρετές που δοκιμάζονται από την τύχη και τη μοίρα. Κινούμενος εντυπωσιακά στον χρόνο, πότε αβάσταχτα ρεαλιστικός και πότε σαγηνευτικά λυρικός, επικυρώνει τη μεγάλη λογοτεχνική του αξία.


Στιλέτα
Δάφνη Νικήτα
Τιμή €10
Σελ. 56
ISBN 978-960-03-7257-1
Ζωή να κοιταζόμαστε διαρκώς στα μάτια, μόνοι μέσα σε μια θαυμάσια έρημο. Η παράγκα στο δάσος είναι ευλογία, όπως τα αδέσποτα σκυλιά που σώθηκαν. Η αναμονή είναι βαρετή, μόνη επιθυμία η επιστροφή στην εξοχή που καίγεται. Τυλίγουν τα παιδιά τους με χρωματιστά τραπεζομάντιλα και βγαίνουν στον δρόμο τρέχοντας· η ομορφότερη χώρα –λένε– είναι αυτή όπου ζεις. Δεν ακούγονται καμπάνες, «έχουμε πόλεμο» φωνάζουν. Οι πρόσφυγες κοπάδια· ο στρατός ανήκει –λένε– στον λαό· δεν υπάρχει φαγητό πουθενά. Παγωνιά, πέφτω πάνω στο χιόνι, σπάω, γίνομαι άπειρα μαύρα μικρά πουλιά. Το παιχνίδι μόλις άρχισε, δεν υπόσχομαι τίποτα. Η αβεβαιότητα γίνεται ελπίδα. Αμέτρητα μυτερά στιλέτα καρφωμένα στο στήθος, μείνε κοντά μου κι ας τρέχω σαν άλογο, μείνε κο­ντά μου κι ας είμαι το άλογο χωρίς κεφάλι. Το θαύμα συμβαίνει τη στιγμή που η απελπισία θριαμβεύει. Τη δύναμη ζητώ να νιώσω σαν φτερό που χορεύει με τον άνεμο. Κλειστά φωτεινά δωμάτια στη μέση μιας θάλασσας που αδειάζει, καθώς ο μίζερος κόσμος ενώνεται ξανά.


Σε τόνο προσωπικό
Μελέτες, δοκίμια, αφηγήσεις
Κώστας Σερέζης
Τιμή €15
Σελ. 256
ISBN 978-960-03-7252-6
«Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά δεν γερνάει ποτέ» έλεγε ο Φραντς Κάφκα. Πόσω μάλλον αυτός που δημιουργεί ομορφιά. Οι σελίδες αυτής της έκδοσης αναφέρονται σε ανθρώπους που δημιούργησαν ομορφιά, ο καθένας στον τομέα του και στον τόπο του. Στην Κύπρο και την Ελλάδα. Την ομορφιά που ταυτίζεται με την αλήθεια. Από τον Γιώργο Σεφέρη ως τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Βάσο Καραγιώργη. Και είναι αγέραστη γιατί την προσέγγισαν με τρόπο που θα μείνει. Στα γράμματα, στην πληροφόρηση, στην επιστήμη και μερικώς στην πολιτική, με βάση τη συνέπεια της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι προσεγγίσεις ανθρώπων και έργων μέσα από την κριτική σκέψη, τον δοκιμιογραφικό λόγο και την αφηγηματική επιλογή γίνονται, εκτός των άλλων, και στο επίπεδο προσωπικών εμπειριών, εκτίμησης και γνωριμιών, εξού και ο τίτλος Σε τόνο προσωπικό.


Η αθλιότητα της φιλοσοφίας
Απάντηση στη «Φιλοσοφία της Αθλιότητας» του κ. Προυντόν
Καρλ Μαρξ
Μετάφραση – επιμέλεια: Θανάσης Γκιούρας
Τιμή €18
Σελ. 328
ISBN 978-960-03-7167-3
Η Αθλιότητα της φιλοσοφίας του Καρλ Μαρξ, δημοσιευμένη το 1847 ως «απάντηση στη Φιλοσοφία της αθλιότητας του κ. Προυντόν», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του κριτικού στοχαστή. Με την πραγ­ματεία αυτή ο Μαρξ αρθρώνει μια σειρά επιχειρημάτων, τα οποία στη συνέχεια θα αναπτυχθούν και θα συγκροτήσουν τις βασικές έννοιες και κατηγορίες της μαρξικής φιλοσοφίας και πολιτικής οικονομίας.
Στο έργο αυτό έννοιες όπως «καταμερισμός της εργασίας», «αντα­γωνισμός», «μηχανές» και πάνω απ’ όλα «αξία» (με τα κατηγορήματά της) αποτελούν πλέον αντικείμενα διεξοδικής κριτικής, με την οποία ε­λέγχεται συν τοις άλλοις και ο συγκαιρινός φιλοσοφικός λόγος. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στην Αθλιότητα της φιλοσοφίας η κριτική αναπρο­σανατολίζεται αναφορικά με την αποτίμηση της εγελιανής φιλοσοφίας πέρα από τις όποιες σχηματικές ερμηνείες της.
Το γεγονός δε ότι η κριτική αυτή εκφράζεται μέσα από ένα συγγραφι­κό ύφος το οποίο περιλαμβάνει ισότιμα τη λογική ανάλυση και τον ειρω­νικό σχολιασμό συμβάλλει στην αναγνωστική απόλαυση του κειμένου.
Η νέα μετάφραση από τον Θανάση Γκιούρα λαμβάνει υπόψη το επί­πεδο έρευνας που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο των Απάντων (MEGA) των Μαρξ και Ένγκελς και συνοδεύεται από ιστορικά παραρτήματα, καθώς και από έναν ενημερωτικό Πρόλογο του μεταφραστή.


Μικρές ελληνικές ιστορίες
Κολοκοτρώνης
Γιολάντα Χατζή
Εικονογράφος: Πέτρος Χριστούλιας
Τιμή €10
Σελ. 24
ISBN 978-960-03-7271-7
Έκρηξη της επανάστασης του 1821. Ο κλέφτης και αρματολός Θόδωρος Κολοκοτρώνης μαζεύει χωρικούς και φτιάχνει στρατό. Όλοι στον αγώνα για την απελευθέρωση. Γενικός ξεσηκωμός. Τρομαγμένοι οι πασάδες κλείνονται στα κάστρα μαζί με τα γυναικόπαιδα. Οι στρατιώτες του Κολοκοτρώνη τους πολιορκούν. Και τότε καταφθάνει η στρατιά του τρομερού Δράμαλη, με 30.000 μαχητές, για να πνίξει την επανάσταση. Πώς θα τον αντιμετωπίσει ο θρυλικός Γέρος του Μοριά;
Η σειρά «Μικρές ελληνικές ιστορίες» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής δίνονται με απλό τρόπο και με χαρούμενη εικονογράφηση, για να είναι κατανοητά από τα παιδιά αυτής της ηλικίας.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Θεμιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3816310, Fax: 210 3801331