Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Ιστορία της Τέχνης στην οικία Τέλλογλου // Έναρξη εγγραφών

 Ιστορία της Τέχνης στην οικία Τέλλογλου

Έναρξη συναντήσεων
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ανοίγει και φέτος την οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος), για τις συναντήσεις της Ιστορίας της Τέχνης. Οι εγγραφές ξεκίνησαν!!

Τέχνη & Βιογραφία
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν αναλυτικά τη ζωή και το έργο επιλεγμένων καλλιτεχνών όπως των Van Gogh, Gauguin, Matisse, Picasso κ.α.. Καλλιτέχνες, οι οποίοι σημάδεψαν με την παραγωγή τους την πορεία της ευρωπαϊκής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα.
Στην ‘Τέχνη & Βιογραφία’, θα φωτιστούν σημεία της προσωπικής ζωής των καλλιτεχνών και θα ερευνηθούν οι συνδέσεις με την εικαστική παραγωγή, η οποία όρισε την πορεία της μοντέρνας τέχνης στον ευρωπαϊκό χώρο.
Δέκα δίωρες συναντήσεις
Κόστος: 100 ευρώ
Έναρξη: Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 17:00
Εγγραφές: έως και την Τετάρτη 1 Μαρτίου

Ιστορία Νεοελληνικής Τέχνης
Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώνεται η καλλιτεχνική έκφραση του κάθε αιώνα. Ταυτόχρονα, θα εξοικειωθούν με τα καλλιτεχνικά ευρωπαϊκά ρεύματά που επηρέασαν την παραγωγή έργων τέχνης στις διαφορετικές σχολές που αναπτύχθηκαν στον Ελλαδικό χώρο και φυσικά, θα γνωρίσουν έργα-ορόσημα από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην Ελληνική ζωγραφική, όπως τους αντιπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου (Βρυζάκης, Λύτρας, Γύζης, Ιακωβίδης, Τσόκος, Βολανάκης κ.α.) αλλά και έργα των Τσαρούχη, Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Εγγονόπουλο κ.α. που όρισαν την πορεία της Ελληνικής ζωγραφικής τον 20ο αιώνα.
Δέκα δίωρες συναντήσεις
Κόστος: 100 ευρώ
Έναρξη: Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 19:30
Εγγραφές: έως και την Τετάρτη 1 Μαρτίου
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μετά την έναρξη των συναντήσεων δεν προβλέπεται επιστροφή ποσού. Αν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων, η έναρξη θα μετατοπιστεί χρονολογικά.
Πληροφορίες/ εγγραφές: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, eduteloglion@gmail.com & 2310991614 (Δευτέρα ως Παρασκευή 9:00-16:00).
Τελλόγλειο Ίδρυμα
Αγίου Δημητρίου 159A, 546 36, Θεσσαλονίκη

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ. ΒΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ // ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ


ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ
Βία και διασκέδαση στις ελληνορωμαϊκές πόλεις Μετάφραση: Ελένη Φάσσα


Οι πόλεις της ελληνορωμαϊκής οικουμένης πάλλονταν από θεάματα που κατέκλυζαν τον δημόσιο χώρο. Θρησκευτικές πανηγύρεις, θεατρικές παραστάσεις, θρίαμβοι, αρματοδρομίες, κηδείες, μουσικά δρώμενα, εκτελέσεις, αγώνες, μονομαχίες, θηριομαχίες, ακροβατικά, συνδιαμόρφωναν τον αστικό βίο προς τέρψη και απόλαυση του πολύβουου πλήθους. Στον τόμο παρουσιάζονται βίαιες μορφές συλλογικής διασκέδασης όπως εδραιώθηκαν στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο. Αναδεικνύεται η πολιτική τους διάσταση ως τρόπος συνδιαλλαγής της εξουσίας και ενός πλήθους που όλο και περισσότερο απείχε από την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Μέσα από πληθώρα αποσπασμάτων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων αναφαίνεται η αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερες και πιο εξεζητημένες πολυαίμακτες παραστάσεις, ενώ ταυτόχρονα αντηχούσε οργίλη η κριτική εναντίον τους από εθνικούς και χριστιανούς διανοούμενους της εποχής.
Η Ελένη Φάσσα είναι επίκουρη καθηγήτρια Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Εικόνα εξωφύλλου: Λεπτομέρεια ψηφιδωτού (4ος αιώνας μ.Χ.) από τη μνημειώδη σειρά πέντε ψηφιδωτών (συνολικού μήκους περ. 28 μ.) στη Βίλα Μποργκέζε, έξω από τη Ρώμη, που εικονίζουν μονομάχους και θηριομάχους. Κάθε μονομάχο τον συνοδεύει το όνομά του σε λατινική γραφή, ενώ το ελληνικό γράμμα Θ δηλώνει τη λέξη θάνατος: ο μονομάχος είναι νεκρός.
ΣΕΙΡΑ | ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
ISBN 978-960-524-912-0, σχήμα 14 x 22 εκ., 160 σελ., τιμή: 10 ευρώ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ ΚΑΡΝΕΖΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ