Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ


ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Η ψυχική ισορροπία και υγεία των παιδιών στην εποχή της κρίσης
Τρίτη 7 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ.
Ενημερωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10)
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, που μπορεί να συγκριθεί με τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις του περασμένου αιώνα, επόμενο ήταν να επηρεάσει όλους μας, μεγάλους και μικρούς. Η οικονομική δυσχέρεια των νοικοκυριών, η μείωση του εισοδήματος, η απώλεια εργασίας του ενός ή και των δύο πολλές φορές γονιών και η γενικευμένη αβεβαιότητα προκάλεσαν νέα προβλήματα μαθησιακής και κοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την τελευταία τριακονταετία προβάλλει επιτακτική η ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να εντοπίζουν εγκαίρως τα οποιαδήποτε προβλήματα εμφανίζουν οι μαθητές τους και να συνεργάζονται στενά με τους γονείς, ώστε να διασφαλίζουν την ψυχοσωματική ισορροπία των παιδιών και να αποφεύγονται μη αντιστρεπτές βλάβες στον ψυχισμό τους. Μέσα από αυτή τη συνεργασία γίνεται αντιληπτή η σημασία του συνεχούς διαλόγου και της εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών, μεταξύ σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος.
Στην ημερίδα μας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, θα παρουσιαστούν τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν την ψυχική ισορροπία των παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τους: αυξημένο άγχος, συναισθηματικές διαταραχές, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή σχολική επίδοση, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς, αντιδραστικότητα, επιθετικότητα, εκρήξεις οργής κ.ά.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα έχουν την ευκαιρία να στοχαστούν και να προβληματιστούν σχετικά με τα παραπάνω θέματα, αλλά και να κατανοήσουν σε βάθος τους ψυχολογικούς μηχανισμούς της κρίσης, ώστε να μετατραπούν οι εμπειρίες της αντιξοότητας σε πλαίσιο αναβάθμισης για όλους: Τα παιδιά, τους μεγάλους, την κοινωνία και τον πολιτισμό μας.
Εισηγητές:
Δημήτρης Κ. Αναγνωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών: «Οι επιπτώσεις της κοινωνικής κρίσης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων»
Πάρις Βεντήρης, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής στο Παρατηρητήριο του Υπουργείου Παιδείας για την Ενδοσχολική Βία, Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας: «Διερευνώντας τις απόψεις των εφήβων μαθητών για τον σχολικό εκφοβισμό»
Αργυρώ Μουντάκη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Υποψήφια Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η συμβολή του λόγου και της λογοτεχνίας στην ανάταση της ψυχικής υγείας των παιδιών: εφαρμογές στη σχολική τάξη»
Νίκος Σιδέρης, ψυχαναλυτής-συγγραφέας: «Μιλώ για την κρίση με το παιδί»
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός βιβλίου των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 10 ευρώ.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ). Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σε συνεργασία
με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
www.ekpse.gr
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
www.socialpolicy.gr

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
«Πολύχρωμες καληνύχτες»
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ.
Καληνύχτες από χρώμα και χαρτί «ζωντανεύουν» στον Πολυχώρο στα έργα που εκθέτουν εφτά από τους πιο αγαπημένους μας εικονογράφους, με αφορμή τη συμμετοχή τους στη σειρά παιδικών βιβλίων «Μικρές Καληνύχτες».
Ο Γιώργος Δημητρίου, η Σοφία Ζαραμπούκα, η Αιμιλία Κονταίου, η Νίκη Λεωνίδου, η Ίρις Σαμαρτζή, η Ντανιέλα Σταματιάδη και η Κατερίνα Χαδουλού σας προσκαλούν να πάρετε μια γεύση από τους πολύχρωμους κόσμους που «έστησαν» με αφορμή τα παραμύθια και, γιατί όχι, να τους κάνετε δικούς σας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Κωνσταντίνα, οι αράχνες κι εγώ
Εργαστήρι εκπαιδευτικού δράματος τεσσάρων συναντήσεων για παιδιά 8-12 ετών με την ηθοποιό, σκηνοθέτρια και θεατροπαιδαγωγό Βαλεντίνα Παπαδημητράκη.
Ημερομηνίες: Παρασκευή 10, 17, 31 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2014
Κόστος: 80 € για κάθε παιδί -70 € για αδέρφια- (και για τις τέσσερις συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 2 ώρες, από τις 18:30 έως τις 20:30 μ.μ. (γίνεται μικρό διάλειμμα)
Κάθε άνθρωπος είναι και μία ιστορία. Μια ιστορία με χαρές και λύπες, με επιτυχίες και αναποδιές, με ξαφνικές αλλαγές, ευχάριστες και δυσάρεστες. Αυτές οι δυσάρεστες αλλαγές είναι που ταλαιπωρούν το νεαρό κορίτσι μας στο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της.
Ελάτε λοιπόν να «τρυπώσουμε» μαζί στην ιστορία της Κωνσταντίνας, να μπερδευτούμε για λίγο με τις αράχνες της, να μπούμε στη θέση της, να παίξουμε ρόλους, να αυτοσχεδιάσουμε. Και μέσα απ’ αυτό το παιχνίδι να καταλάβουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, να αναρωτηθούμε για τις αποφάσεις και τις επιλογές της.
Μέσω της θεατρικής τέχνης, με αυτοσχεδιασμό, παιχνίδι ρόλων, λόγο και κίνηση, το εργαστήρι επιδιώκει να παροτρύνει τα παιδιά σ’ ένα ταξίδι κατανόησης του κόσμου και του εαυτού τους.
Τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν το εργαστήρι δεν είναι απαραίτητο να έχουν διαβάσει το βιβλίο.
Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή ένα παιδικό βιβλίο της Άλκης Ζέη.
Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά)
Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»: Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή των 70 ευρώ. Για να ισχύσει η προσφορά, ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο: «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο εργαστήρι (ΟΝΟΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ και ΗΛΙΚΙΑ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ και ΗΛΙΚΙΕΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ και ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».
Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των εργαστηρίων
• στο τηλ.: 211 3003580
• στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου το οποίο επιθυμεί να παρακολουθήσει.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αλέξη, ώρα για μπάνιο!Αλέξη, φάε κάτι! της Άλισον Φαλκονάκη και της Κλαίρης Γεωργέλλη
Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί
Για παιδιά από 3 ετών
Η Άλισον Φαλκονάκη και η Κλαίρη Γεωργέλλη σας προσκαλούν σε ένα πρωινό με τον Αλέξη.
Θα μάθουμε τις περιπέτειες του μικρού Αλέξη, θα τον βοηθήσουμε να κρυφτεί πίσω από χάρτινα λουλούδια, θα χτίσουμε φωλιές για πουλιά στα μαλλιά του και θα τον στείλουμε στο διάστημα!
Και για το τέλος ας χρησιμοποιήσουμε τη βοήθειά του να ετοιμάσουμε υγιεινά σνακ και να τα φάμε μαζί του.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ
Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 7 ετών
Μπορεί ορισμένοι να πιστεύουν ότι η ανάγνωση είναι σοβαρή και άκαμπτη, φοράει πάντα αυστηρά γυαλιά και κάθεται ακίνητη στο θρανίο. Σας καλούμε να αμφισβητήσουμε μαζί τη σοβαροφάνεια!
Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων με την εκπαιδευτικό Μαρέττα Σιδηροπούλου θα επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τα βιβλία ως αντικείμενα και θα ανακαλύψουμε ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικές μορφές ανάγνωσης. Οι βιωματικές δραστηριότητες αυτού του εργαστηρίου στοχεύουν τόσο στην ανακάλυψη της σωματικής έκφρασης της αναγνωστικής δραστηριότητας, όσο και της αναγνωστικής ελευθερίας.
Ελάτε να αποδώσουμε στην ανάγνωση προσωπικό χαρακτήρα, να δούμε ποια χαρακτηριστικά της την κάνουν προσωπική δημιουργία. Ελάτε να κάνουμε την ανάγνωση γεγονός!
Η Μαρέττα Σιδηροπούλου είναι εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στη δημιουργική γραφή
και διδακτορική διατριβή στην ανάγνωση και τις χρήσεις των βιβλίων.
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός παιδικού βιβλίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 6 ευρώ.
Δηλώσεις συμμετοχής στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο του προγράμματος και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Κούλα η κατσικούλα με την κόκκινη κουκούλα του Ευγένιου Τριβιζά
Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι
Δραματοποιημένη αφήγηση με την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη
Για παιδιά από 4 ετών
Η Κούλα η κατσικούλα ή καλή νοικοκυρούλα με την κόκκινη κουκούλα εκεί που ξεσκόνιζε με κέφι ζηλευτό ακούει ένα ροχαλητό! Τι να κρύβεται μέσα στον μπουφέ; Λέτε να είναι δράκος και να της χυμήξει; Ένας μόνο μπορεί να τη βοηθήσει, ο Φώτης ο ατρόμητος ιππότης.
Ελάτε να πάρουμε δρόμο, να πάρουμε κατσικόδρομο, να περάσουμε βουνά και λαγκάδια, να συναντήσουμε στον δρόμο μας περίεργους βοηθούς, στρουμπουλά μπαρμπούνια, σκανταλιάρικα ποντίκια, νυσταλέα λάμα και μπούφους με σκούφους, να περάσουμε τα εμπόδια και τον φρουρό το χταπόδι, για να βρούμε τον Φώτη τον ατρόμητο ιππότη, και να βοηθήσουμε όλοι μαζί την Κούλα την Κατσικούλα να μάθει τι κρύβεται μέσα στον μπουφέ!
Η ηθοποιός Μαρία Τερζάκη αφηγείται το νέο παραμύθι του αγαπημένου μας συγγραφέα
με ρυθμικά παιχνίδια, εκπλήξεις και ανατροπές!
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
1. Κατάρτιση Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων (διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες / 15 συναντήσεις)
Έναρξη: Παρασκευή 10 Οκτωβρίου
• Επιστημονική υπεύθυνη - Διδασκαλία: Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
• Αντικείμενο: Ανάλυση βασικών ζητημάτων θεωρίας και πρακτικές εφαρμογές διόρθωσης κειμένων στο πλαίσιο ειδικών εργαστηρίων
• Μέρες και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη και Παρασκευή, 16:00-18:30
• Κόστος: 500 € - Για φοιτητές και ανέργους: 450 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το νέο βιβλίο της Άννας Ιορδανίδου Είναι λάθος ή δεν είναι; Ιδού η απορία…
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ.
2. Δημιουργική Γραφή, Ιστορική πεζογραφία / Ιστορικό μυθιστόρημα (διάρκεια: 24 διδακτικές ώρες / 8 συναντήσεις)
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου: Τρίτη 7 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ.
Έναρξη: Τρίτη 14 Οκτωβρίου
• Υπεύθυνη – Διδασκαλία: Τατιάνα Αβέρωφ, συγγραφέας
• Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 17:00-19:30
• Κόστος: 260 € - Για φοιτητές και ανέργους: 235 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Περιμένοντας τους βαρβάρους του Τζ. Μ. Κουτσί.
Αναλυτικά: Η εμπειρία της γραφής και το προσωπικό στίγμα του καθένα θα αποτελέσουν την αφετηρία για τις συζητήσεις στην ομάδα. Στόχος είναι η επικοινωνία των μελών μέσα από την ανάγνωση των γραπτών ασκήσεων που θα δίνονται κάθε φορά και θα εστιάζουν σε συγκεκριμένα θέματα ή όψεις της συγγραφικής διαδικασίας. Επίσης, όσοι ήδη γράφουν ένα δικό τους έργο, θα μπορούν, αν θέλουν, να παρουσιάσουν αποσπάσματα για να συζητηθούν στο εργαστήρι. Με άλλα λόγια, οι όποιες θεωρητικές συζητήσεις και εισηγήσεις θα πηγάζουν και θα δομούνται γύρω από τα απτά παραδείγματα γραφής των μελών της ομάδας.
Θέματα και μοτίβα που θα μας απασχολήσουν στο εργαστήριο: Εισαγωγή στο ιστορικό μυθιστόρημα. Νεότερες προσεγγίσεις και προβληματισμοί. Σύλληψη, σχεδιασμός, το προσωπικό στίγμα του συγγραφέα. Έρευνα. Πηγές. Πώς «ζωντανεύεις» μια εποχή. Βίωμα και φαντασία. Το πάντρεμα του ιστορικού υλικού με τη μυθοπλασία. Ισορροπία και σύνθεση. Ανάπτυξη πλοκής, βαθύτερα μοτίβα-εμμονές. Χαρακτήρες. Ατμόσφαιρα. Εικόνες και λεπτομέρεια. Χρήση γλώσσας. Ποιος είναι ο αφηγητής της ιστορίας. Τριτοπρόσωπη και πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Μυθιστορηματικός χρόνος και αναδρομές στο παρελθόν. Πιστότητα ή πειστικότητα. Τα ανεξάντλητα μονοπάτια και τα όρια της «αλήθειας».
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος και δείγματος γραφής (πεζό κείμενο 3-4 σελίδων)
3. Εργαστήρι δημοσιογραφίας και επικοινωνίας για θέματα πολιτιστικού και κοινωνικού ρεπορτάζ (διάρκεια: 27 διδακτικές ώρες / 9 συναντήσεις)
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ.
Έναρξη: Τετάρτη 22 Οκτωβρίου
• Υπεύθυνη - Διδασκαλία: Μικέλα Χαρτουλάρη, πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών και του Ινστιτούτου Τύπου του γαλλικού Πανεπιστημίου Paris II, ρεπόρτερ Πολιτισμού και υπεύθυνη των σελίδων του Βιβλίου στα ΝΕΑ έως το 2012, συμπαρουσιάστρια της σειράς τηλε-συνεντεύξεων «Οι κεραίες της εποχής μας»
• Αντικείμενο: Εξειδίκευση και κατάρτιση στα μυστικά της ανάλυσης-έρευνας, του σχολιασμού, της συνέντευξης, των πορτρέτων στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, του ρεπορτάζ και της σύνταξης ύλης. Το εργαστήρι θα εστιάσει σε σύγχρονα ζητήματα κοινωνίας, κουλτούρας και ιστορίας.
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη, 18:30-21:00
• Κόστος: 250 € - Για φοιτητές και ανέργους: 220 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν είτε το βιβλίο Αυτοπροσωπογραφία ενός ρεπόρτερ του Ρίσαρντ Καπισίνσκι είτε το βιβλίο Κάιρο, Η πόλη μου, η επανάστασή μας της Αχντάφ Σουέιφ.
Αναλυτικά: «Τα πολιτιστικά» είναι:
α) ένα προνομιακό πεδίο για την κατανόηση και εκμάθηση των κλειδιών του δημοσιογραφικού επαγγέλματος γενικώς,
β) πολύ συχνά είναι η πόρτα από την οποία μπαίνει κανείς στον επαγγελματικό χώρο των ΜΜΕ, της πολιτιστικής διαχείρισης και της εταιρικής επικοινωνίας
γ) ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και γοητευτικά μέσα/οχήματα πολιτισμικής - κοινωνικής και εντέλει πολιτικής παρέμβασης.
Σε κάθε τρίωρο θα γίνεται:
α) Ανάλυση του Πώς; / Τι; / Γιατί; / Πώς αλλιώς; / Ποιες είναι οι παγίδες;/ Ποια είναι τα λάθη με βάση θέματα της πολιτισμικής επικαιρότητας κ.ο.κ., με παραδείγματα από τα ελληνικά και τα ξένα ΜΜΕ.
β) Πρακτική εξάσκηση στις ποικίλες τεχνικές και στις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.
Σε κάποιες συναντήσεις θα προσκαλούνται προσωπικότητες του πνεύματος και του πολιτισμού, ενώ θα προβάλλεται και οπτικοακουστικό υλικό. Το εργαστήρι απευθύνεται σε επίδοξους δημοσιογράφους, σε επαγγελματίες της επικοινωνίας που ενδιαφέρονται για περαιτέρω κατάρτιση, καθώς και στο ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να καταλάβει πώς λειτουργεί ο λόγος της «τέταρτης εξουσίας».
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει στέλνοντας e-mail στο polychoros@metaixmio.gr. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).

ΣΧΟΛΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Για γονείς με ανησυχίες και για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους
Εισηγήτρια: Χριστίνα Ρασιδάκη, συμβουλευτική ψυχολόγος, σύμβουλος γονέων, συγγραφέας
Η ζωή του σύγχρονου γονέα είναι γεμάτη προκλήσεις. Οι γνώσεις και η πληροφόρηση είναι απαραίτητες για να συμβαδίζουμε με την εποχή μας σε ό,τι αφορά την ανατροφή που δίνουμε στα παιδιά μας, πώς όμως μπορούμε να τις εφαρμόσουμε σε πρακτικό επίπεδο στη δική μας οικογένεια; Τι κάνουμε όταν αυτές έρχονται σε σύγκρουση με δικά μας βιώματα και δεδομένα που μας γαλούχησαν;
Ο κύκλος αυτός διαδραστικών εργαστηρίων βοηθά τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τρόπο που συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σταθερότητα και μεταδίδοντας διαχρονικές αξίες που θα τα στηρίξουν σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, 7-9 μ.μ.
Τα θέλω όλα τώρα! Καταναλωτισμός, παιχνίδια, τηλεόραση, ηλεκτρονικά και άλλα δεινά
• Πώς αντιστεκόμαστε στις καταναλωτικές π

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Η ψυχική ισορροπία και υγεία των παιδιών στην εποχή της κρίσης
Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014, στις 7 μ.μ.,στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, που μπορεί να συγκριθεί με τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις του περασμένου αιώνα, επόμενο ήταν να επηρεάσει όλους μας, μεγάλους και μικρούς. Η οικονομική δυσχέρεια των νοικοκυριών, η μείωση του εισοδήματος, η απώλεια εργασίας του ενός ή και των δύο πολλές φορές γονιών και η γενικευμένη αβεβαιότητα προκάλεσαν νέα προβλήματα μαθησιακής και κοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την τελευταία τριακονταετία προβάλλει επιτακτική η ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να εντοπίζουν εγκαίρως τα οποιαδήποτε προβλήματα εμφανίζουν οι μαθητές τους και να συνεργάζονται στενά με τους γονείς, ώστε να διασφαλίζουν την ψυχοσωματική ισορροπία των παιδιών και να αποφεύγονται μη αντιστρεπτές βλάβες στον ψυχισμό τους. Μέσα από αυτή τη συνεργασία γίνεται αντιληπτή η σημασία του συνεχούς διαλόγου και της εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών, μεταξύ σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος.
Στην ημερίδα μας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, θα παρουσιαστούν τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν την ψυχική ισορροπία των παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τους: αυξημένο άγχος, συναισθηματικές διαταραχές, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή σχολική επίδοση, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς, αντιδραστικότητα, επιθετικότητα, εκρήξεις οργής κ.ά.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα έχουν την ευκαιρία να στοχαστούν και να προβληματιστούν σχετικά με τα παραπάνω θέματα, αλλά και να κατανοήσουν σε βάθος τους ψυχολογικούς μηχανισμούς της κρίσης, ώστε να μετατραπούν οι εμπειρίες της αντιξοότητας σε πλαίσιο αναβάθμισης για όλους: Τα παιδιά, τους μεγάλους, την κοινωνία και τον πολιτισμό μας.
Πού: Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
Πότε: Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014, 19:00-21:00
Εισηγητές:
Δημήτρης Κ. Αναγνωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών: «Οι επιπτώσεις της κοινωνικής κρίσης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων»
Πάρις Βεντήρης, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής στο Παρατηρητήριο του Υπουργείου Παιδείας για την Ενδοσχολική Βία, Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας: «Διερευνώντας τις απόψεις των εφήβων μαθητών για τον σχολικό εκφοβισμό»
Αργυρώ Μουντάκη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Υποψήφια Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η συμβολή του λόγου και της λογοτεχνίας στην ανάταση της ψυχικής υγείας των παιδιών: εφαρμογές στη σχολική τάξη»
Νίκος Σιδέρης, ψυχαναλυτής-συγγραφέας: «Μιλώ για την κρίση με το παιδί»
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός βιβλίου των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 10 ευρώ.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ). Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σε συνεργασία
με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
www.ekpse.gr

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Delenda est - ( Ερηνούλα μου ) --- Δήμος Μούτσης