Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Νέα κυκλοφορία: Τζορτζ Όργουελ - ΑΣ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΙΣΤΡΑ

 


Τζoρτζ Όργουελ
ΑΣ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΙΣΤΡΑ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ
Η ασπιδίστρα είναι φυτό εσωτερικού χώρου, ιδιαίτερα δημοφιλές στη μεσαία τάξη της βικτωριανής Αγγλίας (1850-1900) λόγω των ελάχιστων απαιτήσεων για την ευδοκίμησή της. Είχε τέτοια δημοφιλία, που κάθε σπίτι που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να έχει από μια γλάστρα με ασπιδίστρα στο παράθυρο.
Ο Γκόρντον Κάμστακ, όμως, μισεί τις ασπιδίστρες γι’ αυτό ακριβώς που συμβολίζουν, τον καθωσπρεπισμό και την ευμάρεια της μεσαίας τάξης,·όπως μισεί και το χρήμα, που το λατρεύουν όλοι σαν θεό.
Επιλέγει, λοιπόν, μια δουλειά χωρίς ιδιαίτερες απολαβές, με συνέπεια μια ζωή γεμάτη μιζέρια και εξαθλίωση, που του στερεί κάθε δημιουργικότητα και έμπνευση από την ποιητική φλέβα που πιστεύει ότι διαθέτει.
Η μόνη που τον ανέχεται σ’ αυτό του το βούλιαγμα και την παρακμή είναι η γλυκιά, υπομονετική Ρόζμαρι, αλλά και η μόνη που τον παρακινεί να ξεφύγει απ’ όλα αυτά.
Ο Τζορτζ Όργουελ γράφει ένα ακόμη μυθιστόρημα κοινωνικής κριτικής αντλώντας και από τα προσωπικά του βιώματα.
Σκιαγραφεί την εποχή του μεσοπολέμου δίνοντας το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμά της, διορατικός και διεισδυτικός όπως πάντα…

Ο Τζορτζ Όργουελ (ψευδώνυμο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ) γεννήθηκε το 1903 στην Ινδία και πέθανε το 1950 στο Λονδίνο. Σπουδαίος συγγραφέας, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος, έγινε διάσημος κυρίως με τα μυθιστορήματά του, Η φάρμα των ζώων (1945) και 1984 (1949), και τα δύο με απόψεις σαφώς αντιολοκληρωτικές.
Πολλοί τον θεωρούν ως έναν από τους συγγραφείς της Αγγλίας με τη μεγαλύτερη επιρροή. Το 2008 οι Times τον κατέταξαν δεύτερο στον κατάλογο με τους 50 σπουδαιότερους άγγλους συγγραφείς από το 1945 και εντεύθεν.
Ο Όργουελ με το έργο του συνεχίζει να επηρεάζει μέχρι και σήμερα τις πολιτικές ιδέες, καταφερόμενος εναντίον κάθε ολοκληρωτισμού και τασσόμενος, καθ’ όλη του τη ζωή, στο πλευρό των καταφρονεμένων και των επαναστατών. Πήρε μέρος στον ισπανικό Εμφύλιο και κατέγραψε τις εμπειρίες του στο Πεθαίνοντας στην Καταλωνία. Οι έννοιες «Ψυχρός πόλεμος», «Μεγάλος αδελφός», «Δωμάτιο 101» ανήκουν στον Όργουελ.
Κυκλοφορούν επίσης
• Τζορτζ Όργουελ - Ανάσες
• Τζορτζ Όργουελ - Οι άθλιοι του Παρισιού και του Λονδίνου

ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ
Ας σηκώσουμε ψηλά την ασπιδίστρα
Μετάφραση: Δημήτρης Καρακίτσος
Επιμέλεια: Mαρίνα Καρρά
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Κάτια Κουτσαφτή
ISBN: 978-960-521-340-4
Σελίδες: 352
Τιμή: 15,90