Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ


Εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει το μεγαλύτερο (ίσως) πανηγύρι στην Κεντρική Μακεδονία, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου!
Σήμερα , παραμονή της γιορτής, θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου.
Το «έθιμο», θέλει το πανηγύρι να ξεκινά σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα, με τις ψησταριές να έχουν την «τιμητική» τους!
Ένα «πολυκατάστημα εκατοντάδων μικροεπιχειρήσεων στήνεται και περιμένει τον κόσμο για να του προσφέρει «τα πάντα».
Είδη οικιακής χρήσης, ρούχα, εργαλεία ξηροί καρποί, γλυκίσματα, παιχνίδια, βότανα, βιβλία, ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας.
Λούνα παρκ για τα μικρά και μεγάλα παιδιά, και ο απαραίτητος «τζόγος».
Οι μνήμες από την εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα, η καλύτερα από την «Ζωοπανήγυρη – εμποροπανήγυρη» των παλιών χρόνων είναι πολλές τόσο σε εμένα, όσο και σε όλους εσάς, τους συνομήλικους, αλλά και τους μεγαλύτερους.
Προσωπικά πρόλαβα τους ζωέμπορους στο τσαΐρι (εκεί που ξεκινά το σημερινό παρκινγκ ) με τα άλογα τους, τα μουλάρια, κλπ.
Και τότε είχε πολύ κόσμο, και μάλιστα τις περισσότερες φορές πηγαίναμε με τα πόδια από τα Μουδανιά.
Ήταν το «γεγονός» του Σεπτέμβρη, και προσπαθούσαμε να πηγαίνουμε όλες τις μέρες.
Ωραία ήταν εκείνα τα χρόνια, αλλά ας επιστρέψουμε στο σήμερα.
Το πανηγύρι ολοκληρώνεται την Κυριακή 4/9!
Προλαβαίνετε λοιπόν να το επισκεφτείτε, και όσοι δεν μπορέσετε, απολαυστε τις φωτογραφίες!
Βασίλης Τσούγκαρης

Άνοιξε η αυλαία του «Παρά θιν’ αλός»


Παρουσία περισσότερων των δύο χιλιάδων θεατών ξεκίνησε την Τρίτη 30 Αυγούστου το «Παρά θιν' αλός», το μεγαλύτερο μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ το οποίο διοργανώνει για 21η συνεχή χρονιά ο δήμος Καλαμαριάς, δια της αντιδημαρχίας Παιδείας, Αθλητισμού,Πολιτισμού και Νεολαίας.
Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων άνοιξε στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού με τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου η οποία παρουσίασε το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετείχαν ο Μανώλης Μητσιάς ως σολίστ, ο Γρηγόρης Βαλτινός ως αφηγητής και ο βÎ �ρύτονος ψάλτης Απόστολος Σωτηρούδης.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης εμείς αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη δόση πολιτισμού, αλλά και κοινωνικής πολιτικής, ως μια ασφαλή διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα,διατηρώντας ακέραιη την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον μας».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας,Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας κ. Νίκος Ζαχαριάδης τόνισε πως η φετινή διοργάνωση είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε ο δήμος Καλαμαριάς για την επίτευξη συνεργασιών στον τομέα του Πολιτισμού με τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος ξεκινώντας ήδη με τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση του«Παρά θιν' αλός» παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Βόλβης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, η εκπρόσωπος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Χριστίνα Κελεσίδου,εκπρόσωποι των δήμων Χορτιάτη και Αριστοτέλη, ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς κ.Χριστόδουλος Οικονομίδης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Καλαμαριάς, κ.ά.
Συναυλία Μ. ΘΩΪΔΟΥ
Το πρόγραμμα του «Παρά θιν'αλός» συνεχίζεται την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία της Μαρίας Θωϊδου,η οποία θα δοθεί στις 9 το βράδυ, στο Δασάκι του Κόδρα, με τιμή εισιτηρίου στα 5 ευρώ.

MONIKA LIVE 1/9/2011

MONIKA LIVE 1/9/2011                                         
Διοργάνωση : Εφημερίδα πόλης Μόνιτορ                                   
'Τόπος : Θέατρο Ανατολικής Τάφρου                                    
Ώρα : 21.30                                     
Είσοδος : Προπώληση : 12 ευρώ / στην είσοδο: 15 ευρώ                                     
Η εφημερίδα πόλης Μόνιτορ παρουσιάζει:                                              
Mετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου της δίσκου, η Monika επιστρέφει με την ολοκαίνουργια δπουλειά της.                                      
Και μετά τις πολλαπλές sold out εμφανίσεις της ανα την Ελλάδα, μας επισκέπτεται στην πρώτη μεγάλη της συναυλία στα Χανιά, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.                             
Η νεαρή τραγουδοποιός, που μας εξέπληξε ευχάριστα πριν δύο χρόνια με το άλμπουμ της Avatar, θα παρουσιάσει τα πολυαναμενόμενα, νέα τραγούδια της από το δεύτερο άλμπουμ της “Exit”, αλλά και τις ήδη αγαπημένες δημιουργίες της από το ντεμπούτο της , σε μια μαγευτική βραδιά.                              
Στη σκηνή θα τη συνοδεύσει η 9 μελής μπάντα της σε ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι που ενώνει το μοντέρνο με το διαχρονικό και το πλούσιο συναίσθημα της ελληνικής μελωδίας με την εκλεπτυσμένη, παγκόσμια, ποπ σκηνή.                            
Το “Exit”, ο διάδοχος του “Avatar”, μάλλον αποδεικνύει με τον πιο κατάλληλο τρόπο ότι η Monika ήρθε για να μείνει για πάντα, καθώς καταφέρνει αριστοτεχνικά να ξεπεράσει το σκόπελο του «δύσκολου» δεύτερου άλμπουμ.                                  
Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Archangel Music.

Αρχή Ινδίκτου. Καλή Χρονιά... Καλή Δύναμη.


Αρχή Ινδίκτου. Καλή Χρονιά… Καλή Δύναμη σε όλους…
και ο Χριστός μαζί στους †Αγώνες μας!!!
Τι είναι η αρχή της Ινδίκτου; Γιατί «Ξεκινά» το Εκκλησιαστικό Έτος 1 Σεπτεμβρίου;
1η Σεπτεμβρίου: ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ (δηλαδή αρχή του νέου Εκκλησιαστικού έτους)
Για την περίπτωση αυτή, ό Σ. Εύστρατιάδης στο Αγιολόγιο του, γράφει τά έξης: "Λέξις λατινική (indictio) όρισμόν σημαίνουσα καθ' όν κατά δεκαπενταετή περίοδον έπληρώνοντο εις τους αυτοκράτορας των Ρωμαίων οι φόροι.
Κατά την εκκλησιαστικήν παράδοσιν, την αρχήν της ίνδικτιώνος είσήγαγεν ό Αύγουστος Καίσαρ (1 -14), ότε διέταξε την γενικήν των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους απογραφήν και την είσπραξιν των φόρων, κατά την πρώτην του Σεπτεμβρίου μηνός.
Από του Μεγάλου Κωνσταντίνου (313) έγένετο επισήμως χρήσις της Ινδικτιώνος ως χρονολογίας, έκτοτε δε ή εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως μέχρι του νυν εορτάζει την α' Σεπτεμβρίου ως αρχήν του εκκλησιαστικού έτους. "Ινδικτον ημιν ευλόγει νέου χρόνου, ώ και παλαιέ και δι' ανθρώπους νέε".
Η Ινδικτιώνα είναι ένας γενικότερος τρόπος μέτρησης του χρόνου ανά 15ετίες με αφετηρία τη γέννηση του Χριστού ή για την ακρίβεια από το 3 π.Χ.
Η 1η Σεπτεμβρίου, η αρχή του εκκλησιαστικού έτους, αποτελεί την αρχή της Ινδίκτου.
Τότε τελείται η ακολουθία της Ινδίκτου σε συνδυασμό με τη θεία λειτουργία για την ευλογία του εκκλησιαστικού έτους.
Αρχικά υπήρχε η Αυτοκρατορική Ίνδικτος ή Καισαρική Ινδικτιώνα που μάλλον εισήχθη από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Εκαλείτο επιπλέον Κωνσταντινική ή της Κωνσταντινουπόλεως ή Ελληνική.
Παράλληλα υπήρχε και η Παπική Ινδικτιώνα.
Η 1η Σεπτεμβρίου καθορίστηκε ως αρχή της εκκλησιαστικής χρονιάς ως εξής:
Στην περιοχή της Ανατολής τα περισσότερα ημερολόγια είχαν ως πρωτοχρονιά την 24η Σεπτεμβρίου, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας.
Επειδή όμως η 23 η ήταν η γενέθλια ημέρα του αυτοκράτορα της Ρώμης Οκταβιανού, η πρωτοχρονιά μετατέθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, η οποία και καθορίστηκε ως αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή της περιόδου του ρωμαϊκού διατάγματος για τον φόρο που ίσχυε για 15 έτη.
Έτσι Ίνδικτος κατάντησε να σημαίνει αργότερα το έτος και αρχή της Ινδίκτου την Πρωτοχρονιά.
Αυτή την Πρωτοχρονιά βρήκε η Εκκλησία και της έδωσε χριστιανικό περιεχόμενο, αφού τοποθέτησε σ' αυτήν την εορτή της συλλήψεως του Προδρόμου, που αποτελεί και το πρώτο γεγονός της Ευαγγελικής Ιστορίας.
Αργότερα, το 462 μ. Χ.., για πρακτικούς λόγους και για να συμπίπτει η πρώτη του έτους με την πρώτη του μηνός, η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά μετατέθηκε την 1 η Σεπτεμβρίου.
Διευκρινίζεται ότι η πρωτοχρονιά της 1ης Ιανουαρίου έχει Ρωμαϊκή προέλευση και ήρθε στην Ορθόδοξη Ανατολή κατά τα νεότερα χρόνια.
Η εκκλησιαστική ακολουθία για το νέο έτος τελείται την 1η Σεπτεμβρίου, μια ακολουθία απαράμιλλου κάλλους ως προς το υμνογραφικό υλικό.
Σημειωτέον ότι πριν από λίγα χρόνια η Εκκλησία μας όρισε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στο φυσικό περιβάλλον.http://orthodox-answers.blogspot.com
Αρχή Ινδίκτου. Καλή Χρονιά… Καλή Δύναμη σε όλους… και ο Χριστός μαζί στους †Αγώνες μας!!!
Siglitiki

Γιάννης Καλατζής ~ Το παλιό ρολόι