Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

24γράμματα

24γράμματα
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η λέξη Δαίμων : Το “λάφυρο” των νικητών
Δαίμων: πώς η ιερότερη λέξη των αρχαίων έγινε συνώνυμο του διαβόλου
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Η νοηματική μετάλλαξη της λέξης δαίμων θυμίζει κάτι από τα λάφυρα των νικητών. Θυμίζει τους αρχαίους αριστοκράτες που κατέληξαν στις γαλέρες των νικητών Ρωμαίων. Θυμίζει, θυμίζει… αναρίθμητες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι ο νικητής ποτέ δε σέβεται «τα ιερά και τα όσια» των ηττημένων.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Στην αρχαιότητα η λέξη Δαίμων (αρσ. και θηλ.) ήταν, ίσως, η πιο ευσεβής λέξη. Παράγεται από το ρ. δαίω (: μοιράζω στον καθένα την τύχη του). Αν και συνυπήρχε με τη λέξη Θεός, εντούτοις, ο δαίμων αναφερόταν στην απρόσωπη και απροσδιόριστη δύναμη, ενώ ο θεός στην ανθρωπόμορφη θεϊκή οντότητα.
Η έννοια του δαίμονος ισοδυναμούσε με την Μοίρα, την Ειμαρμένη
Επίσης, στη λ. Δαίμονα απέδιδαν την έννοια του φύλακα αγγέλου «κατά φύλακα δαίμονα». Απ' εδώ και η λέξη ευδαιμονία (: ευτυχία, προσδιόριζε τον έχοντα την εύνοια του Δαίμονος) 24grammata.com
Όμως, στου χρόνου τα γυρίσματα καθιερώνεται η νέα θρησκεία: ο Χριστιανισμός. Η λέξη που δήλωνε τον αγνό θεό των Αρχαίων έπρεπε να αποκτήσει αρνητική σημασία και από συνώνυμο του Θεού γίνεται συνώνυμο του Διαβόλου.
Ο καλός άγγελος γίνεται κακό δαιμόνιο. Οι δαίμονες, πλέον, είναι τα κακά πνεύματα,( … ουαί τοις ηττημένοις… ) ο άγγελος του κακού, ο έκπτωτος άγγελος που έχει ως αρχηγό του τον σατανά (< satana στα εβραϊκά: ο αντίπαλος).
Έτσι, δημιουργήθηκαν οι λέξεις: δαιμόνιος, δαιμονισμένος, δαιμονόπληκτος, δαιμονιστής, δαιμονολατρία, πανδαιμόνιο κ. α. Μ΄ αυτή τη σημασία μεταφέρθηκε και στην Εσπερία (Ιταλ: demoniaco, demonomania, pandemonio. Γαλλ.: demon. Αγγλ.:daemon, daimon. Γερμ: Damon)
Φαίνεται ότι η λέξη δε στέριωσε ούτε και στην ελληνική πόλη Ευδαίμων, στην Ερυθρά θάλασσα, 1ο αιων. π.Χ. Οι Ρωμαίοι θα την μετονομάσουν/μεταφράσουν σε “Arabia Felix”.
Σήμερα, είναι το λιμάνι Aden (Υεμένη). 24grammata.com
Οι τελευταίες «εστίες αντίστασης» καταγράφονται στη λέξη: ευδαιμονία, όπου ο δαίμων μεταφέρεται με την έννοια του θεού. Έτσι, για να θυμίζει ότι εκεί που τώρα φτύνουμε εμείς (π.χ. “φτου σου δαιμονισμένε”), κάποιοι είχαν εναποθέσει τη σωτηρία της ψυχής τους.
Τι τραβάνε και αυτές οι λέξεις…
Παραπομπές
α) Ηράκλειτος “ήθος ανθρώπω δαίμων” (: Δαίμων/θεός για τον άνθρωπο δεν είναι παρά ο χαρακτήρας του), β) Δημόκριτος (είναι υπόθεση της ψυχής η ευδαιμονία και η κακοδαιμονία), γ) Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια (η ευδαιμονία είναι κάποια ενέργεια με τους κανόνες της τέλειας αρετής), δ) Λυσίας, επιτάφιος, 78, «ο δαίμων ο την ημητέραν μοίραν ειληχώς απαραίτητος», ε) Ξενοφών, απομνημονεύματα, Α,1, «ως φαίη ο Σωκράτης το δαιμόνιον εαυτω σημαίνειν» 24grammata.com
Μικρό Αφιέρωμα στην ιστορία της Ατομικής Ενέργειας και άλλα 1470 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα. Δωρεάν e-books (νέα βιβλία)
Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com.
24γραμματα© 2011.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Ανάπτυξη από τα 24γραμματα

"ΟΙ ΑΞΕΧΑΣΤΟΙ ΚΩΜΙΚΟΙ ΜΑΣ"..... ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νότης Κύτταρης
ΤΙΤΛΟΣ: Οι αξέχαστοι Κωμικοί μας
[Το γέλιο πήγε στον παράδεισο]
ΣΕΛΙΔΕΣ: 248
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: “ΔΡΟΜΩΝ”
ISBN: 978-960-694-088-0
Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις “ΔΡΟΜΩΝ” το βιβλίο του συγγραφέα Νότη Κύτταρη με τον τίτλο: “Οι αξέχαστοι Κωμικοί μας [Το γέλιο πήγε στον παράδεισο]”.
ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ πορτρέτα από τη χρυσή Πινακοθήκη των αξέχαστων κωμικών μας, εικονογραφούν τις σελίδες του βιβλίου «Οι αξέχαστοι κωμικοί μας» με τον υπότιτλο «Το γέλιο πήγε στον παράδεισο». Δεκαπέντε λατρεμένοι ηθοποιοί, που μας χαρίζουν το ταλέντο τους με τις διαχρονικές κινηματογραφικές τους παρουσίες, πρωταγωνιστούν με τις αφηγήσεις τους στο νοσταλγικό οδοιπορικό μας.
Παλιές συνεντεύξεις στον συγγραφέα, βιογραφικά, αφηγήσεις συγγενών, φίλων και συνεργατών τους, καθώς και πλούσιο και σπάνιο οπτικό υλικό, μας φέρνουν πολύ κοντά στους παλιούς λατρεμένους ηθοποιούς, που συνεχίζουν να μας ψυχαγωγούν, έστω και απόντες…
Οι καλλιτέχνες αυτοί είχαν και την αθέατη πλευρά τους, την άγνωστη στο μεγάλο κοινό όψη τους.
Στο βιβλίο αυτό γνωρίζουμε τη λαμπρή καλλιτεχνική τροχιά τους, αλλά και πολλές άγνωστες σελίδες από την προσωπική τους περιπέτεια.
Πλησιάζουμε την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που λατρέψαμε, όχι με προθέσεις σκανδαλοθηρίας, αλλά με διακριτικότητα, για να γνωρίσουμε και τον άλλο, τον άγνωστο εαυτό τους, που επιμελώς κράτησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Γιατί, τα φώτα της ράμπας φώτιζαν μόνο τους ρόλους τους και όχι τους ίδιους…
Ο Νότης Κύτταρης, δημοσιογράφος-συγγραφέας, γεννήθηκε στην Αρκαδία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό και ελεύθερο ρεπορτάζ στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο (Αθηναϊκή, Απογευματινή, Βραδυνή, Ημέρα,Ακρόπολις, Θεατής, Θησαυρός, Πρώτο, Ρομάντσο, Εικόνες, Πάνθεον, Βεντέτα).
Διετέλεσε ανταποκριτής του διεθνούς περιοδικού Billboard, ασχολείται με τη λογοτεχνία και είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Εξέδωσε πέντε βιβλία (ποίηση, πεζά, δοκίμια) και συνεργάστηκε με έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες (Νέα Εστία, Επιθεώρηση Τέχνης, Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Φιλολογική Βραδυνή, Ρόπτρο, Αιολικά Γράμματα κ.α.).
Κείμενά του διαβάστηκαν σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και διασκευάστηκαν σε σενάρια.
Στο χώρο της δισκογραφίας έχει δώσει διακόσια τραγούδια (στίχους) τα οποία ερμήνευσαν μεγάλοι ερμηνευτές.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την ΕΡΤ σε εκπομπές Λόγου και Μουσικής, για θέματα λαογραφίας και μουσικής παράδοσης.
Έχει έτοιμα για έκδοση ένα μυθιστόρημα, έναν τόμο διηγημάτων, τη συλλογή «Μελοποιημένη Ποίηση», τα «Ποιήματα 1968 - 1998, τη «Θεατρική Ποιητική Ανθολογία» και το δοκίμιο «Το Βαριετέ στο Ελληνικό Θέατρο»

Β' Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κατασκευαστών Ποντιακής Λύρας

Β' Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κατασκευαστών Ποντιακής Λύρας                     
Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης έχοντας υπόψη:               
1. Την Απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης από τις 12-3-2008 για πραγματοποίηση Β΄ Παγκόσμιου Διαγωνισμού Κατακευαστών Ποντιακής Λύρας.                 
2. Την Απόφαση της Βουλής Των Ελλήνων.                  
3. Tην Απόφαση του Δ.Σ. Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης από τις 11-1-2011 για τον διορισμό των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής του Β΄ Παγκόσμιου διαγωνισμού κατασκευαστών Ποντιακής λύρας.                    
Προκηρύσσει...                      
...Διαβάστε περισσότερα στο e-Pontos.gr

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τούλα Καρώνη
ΤΙΤΛΟΣ: Ζυλιέτ Γκρεκό - Η μούσα του υπαρξισμού
ΣΕΛΙΔΕΣ: 144
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: “ΔΡΟΜΩΝ
ISBN: 978-960-694-094-1
Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις “ΔΡΟΜΩΝ” το βιβλίο της συγγραφέως Τούλας Καρώνη με τον τίτλο: «Ζυλιέτ Γκρεκό - Η μούσα του υπαρξισμού».
Η Ζυλιέτ Γκρεκό, η μούσα του υπαρξισμού, του Σεν Ζερμέν ντε Πρε και των Γάλλων ποιητών, είναι η πιο αντιπροσωπευτική φιγούρα της λαμπερής πνευματικής κίνησης στο μεταπολεμικό Παρίσι.
Είχε την τύχη να τραγουδήσει, από το ξεκίνημα της καριέρας της, δεκάδες συγγραφείς και ποιητές που γράφουν κείμενα ειδικά γι αυτήν, όπως ο Ζακ Πρεβέρ, ο Λουί Αραγκόν, ο Ρεϊμόν Κενό, ο Ζυλ Λαφόργκ, ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο Ρομπέρ Ντεσνός, ο Μπορίς Βιάν.
Μπροστά σε μια κόκκινη βελούδινη αυλαία, εμφανίζεται στη σκηνή μέσα στο πάντα μακρύ μαύρο φόρεμά της, με θεατρική έκφραση και με μια εξαιρετική ερμηνεία του ποιητικού λόγου.
Η τραγουδίστρια Γκρεκό συναρπάζει, ενσαρκώνοντας την ομορφιά, τη διανόηση και το ταλέντο, για το κοινό όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά για το κοινό όλου του κόσμου.
Η Τούλα Καρώνη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση.
Έχει γράψει το παιδικό θεατρικό έργο “Το σύννεφο της καραμέλας”, εκδόσεις “Παπαϊωάννου”, που ανέβηκε από το θίασο Καισαριανής στο θέατρο “Καπνοκοπτήριο” την περίοδο 2001 - 2002. Έγραψε, για τη σειρά “Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς”, το βιβλίο “Αριστοφάνης, ο κωμωδιογράφος όλων των εποχών”, εκδόσεις “Σαββάλας”, που κυκλοφόρησε το 2003.
Το βιβλίο “Ταξίδι με τον Οδυσσέα”, θεατρική διασκευή της “Οδύσσειας” του Ομήρου για παιδιά, που κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις “Δρόμων”. Από τις εκδόσεις “Δρόμων”, στη σειρά “Γαλλικό Τραγούδι” κυκλοφόρησε τα βιβλία: “Ζακ Μπρελ -ο ποιητής -ο τραγουδιστής”, το 2007, “Σαρλ Αζναβούρ -ο διαχρονικός τραγουδιστής”, το 2008, “Ζορζ Μπρασένς -ο ποιητής τραγουδοποιός”, το 2009. Το βιβλίο “Ζυλιέτ Γκρεκό -Η μούσα του υπαρξισμού” είναι το έβδομο βιβλίο της. Έχει γράψει στίχους πολλών τραγουδιών για την ελληνική δισκογραφία και το θέατρο.
Εργάστηκε ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών με θέμα κυρίως τη μελοποιημένη ποίηση και το Γαλλικό τραγούδι.
Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη - Πρόσκληση σε Διάλεξη για τον βαθύφωνο Νίκο Ζαχαρίου

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" σας προσκαλεί σε διάλεξη με τίτλο Νίκος Ζαχαρίου (1923-2007): ένας έλληνας βαθύφωνος στη Σκάλα του Μιλάνου
Δημήτρης Καβράκος, μπάσος Βάλια Βράκα, μουσικολόγος, υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης Απόστολος Ράπτης, δικηγόρος.
Τραγούδι: Δημήτρης Καβράκος Συνοδεύει στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας.
Παρασκευή 1 Απριλίου 2011 Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης, ώρα 19.00 .
Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη με προσκόμιση δωρεάν δελτίου εισόδου
Διαβάστε περισσότερα για τη διάλεξη και τους ομιλητές
Η διάλεξη διοργανώνεται στο πλαίσιο του 13ου Κύκλου Διαλέξεων με θέμα
Έλληνες τραγουδιστές και συνθέτες
Από το Αρχείο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Συναυλία με το έργο του Χρήστου Λεοντή ΚΑΝΤΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Κ.Ε.ΔΗ.Χ
ΑΚΤΗ ΕΝΩΣΕΩΣ - ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
ΤΗΛ. : 28210 87098 - 28210 87077
FAX : 28210 74332
Web SIte : www.dipeh.gr
Email : dipeh@otenet.gr
Συναυλία με το έργο του Χρήστου Λεοντή ΚΑΝΤΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χανίων, διοργανώνουν την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ώρα 20.30, συναυλία με το Μουσικό Σύνολο Χανίων «Μανούσος Μπαϊλάκης» και τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Χανίων με το έργο του Χρήστου Λεοντή «Καντάτα Ελευθερίας», σε ποίηση Ρήγα, Σολωμού και Μακρυγιάννη.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τραγούδι :
Δέσποινα Δρακάκη, Τάσος Ψαλλιδάκης

Ερμηνεία κειμένων :Μιχάλης Αεράκης, ηθοποιός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
Διδασκαλία χορωδίας :Δέσποινα Δρακάκη
Διεύθυνση Ορχήστρας και Χορωδίας Παύλος Μπαϊλάκης

Νέες κυκλοφορίες από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Μήπως είσαι βαμπίρ;
Μάιλς Πρόκτορ
ISBN: 978-960-03-5241-2
Όταν ο νους θεραπεύει το σώμα
Μάθιου Μάνινγκ
ISBN: 978-960-03-5237-5
Ο Θεός και ο άθεος
Φίλιππος Λεβέντης
ISBN: 978-960-03-5252-8
Ένοχα μυστικά
Ντόρα Γιαννακοπούλου
ePub (ψηφιακό)
ISBN: 978-960-03-5292-4