Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ


ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ
Ιστορίες που τις είπε…
Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα…
Είναι πολλές ιστορίες μάς λένε η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου και η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή
με τα βραβευμένα ιστορικά παραμύθια τους που έρχονται να κεντρίσουν την περιέργεια των παιδιών για την Ιστορία και να ζωντανέψουν το παρελθόν με τρόπο πειστικό για μικρούς και μεγάλους.
O IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βραβευμένων ιστορικών παραμυθιών της Μαρίας Αγγελίδουσε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΠΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΠΕ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΠΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΠΕ Η ΑΓΟΡΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΦΩΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΠΕ Η ΠΕΤΡΑ
την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, στις 6 μ.μ.,στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα).
Θα μιλήσουν
η Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών,
η Ειρήνη Βοκοτοπούλου, δημοσιογράφος,και η Εύη Παπαντωνίου, εκπαιδευτικός.
Τις ιστορίες ζωντανεύει ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος.
Συντονίζει η συγγραφέας και κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
Εκτός από ατέλειωτες ώρες στα θρανία, εκτός από ράφια ολόκληρα με βιβλία, εκτός από χρονολογίες και ονόματα, η Ιστορία είναι ευτυχώς κι άλλα πολλά πράγματα: είναι άνθρωποι που αγαπούν και πολεμούν και ονειρεύονται, άνθρωποι που ταξιδεύουν και μαθαίνουν και ενθουσιάζονται, άνθρωποι που δουλεύουν, άνθρωποι που έχουν περιέργεια και φιλοδοξίες και μεράκια και απορίες και… και… και… Η Ιστορία είναι τελικά πολλές ιστορίες.
Η νέα αυτή σειρά «ιστορικών παραμυθιών» επιχειρεί να καλύψει μια μεγάλη σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, φιλοδοξώντας να πείσει μικρούς και μεγάλους –ιδίως τους μικρούς!– ότι… Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα!
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
1. Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος – ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ 2013 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
2. Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα – ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ 2013
3. Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος – ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ 2014 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
4. Ιστορίες που τις είπε η αγορά
5. Ιστορίες που τις είπε το φως
6. Ιστορίες που τις είπε η πέτρα – ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2012 του περ. Διαβάζω (με τις εικόνες της Φωτεινής Στεφανίδη)
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Για το βιβλίο Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος
Μια εναλλακτική προσέγγιση της Ιστορίας επιδιώκει η Μαρία Αγγελίδου στις Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος (με την εντυπωσιακή εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή). Άλλωστε γνωρίζει όσο λίγοι το παιδικό αναγνωστικό κοινό, έτσι ώστε να επιχειρήσει την αφήγηση ιστορικών γεγονότων όπως: H Μάχη του Μαραθώνα, η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ή η Μάχη των Θερμοπυλών, από μέσα. Και να απαντήσει με έναν τρόπο διεξοδικό στα τέσσερα διαχρονικά ερωτήματα που συνοδεύουν όλους τους πολέμους της ανθρωπότητας: ποιοι, πού, πότε, γιατί, αλλά και πώς. Δίχως τον στόμφο της κυρίαρχης αφήγησης, με τρόπο που παρακινεί μάλιστα και στην προσωπική έρευνα (και ας απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και άνω), απαλλαγμένη από προκαταλήψεις, γραμμένη με γλώσσα ελκυστική και συχνά αστεία, η λογοτεχνία της Μαρίας Αγγελίδου δημιουργεί μια υγιέστερη σχέση της ίδιας της Ιστορίας με τα παιδιά αυτής της ηλικίας, απ’ ό,τι ίσχυε στο παρελθόν.
Θάλεια Καραμολέγκου, Η ΑΥΓΗ
Για το βιβλίο Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα
Η συγγραφέας δίνει τον λόγο στη θάλασσα που καλεί τον αναγνώστη να γνωρίσει τόπους και πολιτισμούς, να βρει απαντήσεις σ' αυτά που σκέφτεται, να ανακαλύψει τα έργα των ανθρώπων. Κάνει με τον τρόπο της την ιστορία συναρπαστική πηγή παραμυθένιων γνώσεων και όχι στεγνή παράθεση γεγονότων και ημερομηνιών.
Μαρίζα Ντεκάστρο, ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο)
Για το βιβλίο Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος
Ένα καλογραμμένο βιβλίο ιστορικής φαντασίας με ελκυστική αφήγηση που κερδίζει τον αναγνώστη με την αμεσότητα και την απλότητα της γραφής του. […]
Σε αυτό το σύγχρονο βιβλίο γνώσεων και ιστορικής αφήγησης η συγγραφέας, ταιριάζοντας επιτυχημένα την ιστορική πληροφορία και τη μυθοπλασία, τις σύγχρονες ευαισθησίες των αναγνωστών της και την ιστορική ακρίβεια, κερδίζει το στοίχημα και αποδεικνύει πως «η ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα».
Σίσσυ Τσιφλίδου, www.bookpress.gr
Για τη σειρά
Η σειρά «Ιστορίες που τις είπε ο… η …» προτείνει κάτι καινούριο. Προτείνει σύντομες αφηγήσεις από την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από την αφηγηματική φωνή ενός αντικειμένου ή μιας έννοιας: Η πέτρα, ο πόλεμος, ο δρόμος και η θάλασσα είναι οι αφηγητές στα αντίστοιχα τέσσερα βιβλία. […]
Εδώ το βιβλίο γνώσης συναντά τη λογοτεχνία. Η γλώσσα, το ύφος, ο ρυθμός αφήγησης είναι αυτό που λέμε «καλή λογοτεχνία». Το περιεχόμενο, πρόσωπα και γεγονότα της Αρχαίας Ελλάδας, κρίσιμες καμπές της Ιστορίας και μεταβολές της τύχης, παρουσιάζονται λιτά, ουσιαστικά και άμεσα.
Όμορφες εκδόσεις, σκληρόδετα βιβλία μικρού σχήματος, με τις ζωγραφιές της Ίριδας Σαμαρτζή και της Φωτεινής Στεφανίδη (στις Ιστορίες που τις είπε η πέτρα) να δίνουν ζωντάνια και κίνηση στον αρχαίο κόσμο, είναι αντάξιες του περιεχομένου.
Ελένη Σβορώνου, www.oanagnostis.gr
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Μαρία Αγγελίδου γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία και λογοτεχνία στην Αθήνα και στη Ζυρίχη. Ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει μεταφράσει πάνω από 500 βιβλία, τα μισά από τα οποία είναι για παιδιά. Έχει διασκευάσει για το παιδικό αναγνωστικό κοινό Σαίξπηρ και Μολιέρο, Δάντη και Θερβάντες, Μέλβιλ, Γκολντόνι κ.ά. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευτεί τρεις φορές από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας και την ΙΒΒΥ. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και πολλά από τα έργα της κυκλοφορούν στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα γερμανικά.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟ
Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφιστική και Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου-διακόσμηση στη Σχολή Βακαλό, απ’ όπου αποφοίτησε με υποτροφία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην παιδική ζωγραφική και στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση, ενώ συνεργάστηκε με τη Σχολή Βακαλό ως βοηθός καθηγητή στα μαθήματα Σκηνογραφίας, Product Design και Αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων (2001-2006). Από το 2003 διδάσκει εικαστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα από το 2004 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Βιβλία της έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και από τα ΕΒΓΕ, ενώ το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές.

Πάνος Παπαϊωάννου & Χρυσόστομος Καραντωνίου | Παρασκευή 14 Νοεμβρίου | Άλικο

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡ' ΜΕΝΤΙΟΥ - ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ