Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ

Εκδοτικός Οίκος Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, έτος ιδρύσεως 1891
Τμήμα Πανεπιστημιακών και Περιοδικών Εκδόσεων
Σόλωνος 116, 106 81 ΑΘΗΝΑ
Τ: +30 210-3837303, S: www.isideris.gr

Αγαπητές-οί κυρίες-οι,
Ο εκδοτικός οίκος Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ σάς ενημερώνει για τις νέες του εκδόσεις:
Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Βασίλειος Μαρκεζίνης

Το βιβλίο πραγματεύεται με τρόπο ασυνήθιστο ορισμένες κεντρικές πτυχές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, καθώς και την επιρροή που αυτή έχει ασκήσει μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών και της μουσικής της Ευρώπης. Τα αρχαία ελληνικά κείμενα τοποθετούνται από τον συγγραφέα στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιό τους, ενώ, παράλληλα, τα πρόσωπα των εξεταζόμενων δραμάτων προσεγγίζονται με τρόπο ψυχαναλυτικό, ώστε να αποκαλυφθεί πόσο βαθιά κατανοούσαν τους ανθρώπους οι δραματουργοί του 5ου αι. π.Χ. και να εξηγηθούν οι ανθρώπινες σχέσεις και οι αγώνες τους με σκοπό να καθυποτάξουν το συναίσθημα στη λογική. Στην αφήγησή του, ο συγγραφέας παρεμβάλλει φιλοσοφικούς (ανα)στοχασμούς και προσωπικές του εκτιμήσεις για τους συγγραφείς, τις τραγωδίες, τα δραματικά πρόσωπα και τα έργα τέχνης που εξετάζει στο βιβλίο, στηριζόμενος πάντα στη μακροχρόνια περιπατητική του σταδιοδρομία ως καθηγητής, νομικός, σύμβουλος επί γεωπολιτικών θεμάτων, ερασιτέχνης βιογράφος και ζωγράφος. Αναλύοντας το προσεκτικά επιλεγμένο πρωτότυπο υλικό του, προσπαθεί επίσης να αναδείξει την ομορφιά και τη λιτότητα των κλασικών κειμένων, τα οποία, τείνοντας πάντα προς την εκφραστική πυκνότητα, προσομοιάζουν περισσότερο με την αγγλική λόγια γραφή παρά με την πηγαία, αλλά ενίοτε υπερβολική, έκθεση συναισθημάτων που χαρακτηρίζει τον μεσογειακό κόσμο. Το κείμενο συνοδεύουν έγχρωμες εικόνες, οι οποίες παρουσιάζουν κυρίως σκηνές από τα θεατρικά έργα που αναλύονται στο βιβλίο.
Ο Καθηγητής Βασίλειος Μαρκεζίνης έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ, του Λονδίνου και της Οξφόρδης, καθώς και στα πανεπιστήμια Παρισίων I και II, Λέιντεν, Μονάχου, Σιένας, Ρώμης, Γάνδης, Κορνέλ (Νέα Υόρκη), Αν Άρμπορ (Μίσιγκαν), Αθηνών και Ώστεν (Τέξας). Είναι μέλος των εθνικών Ακαδημιών των Αθηνών, του Βελγίου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ρώμης, καθώς και μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου. Το 1997, διορίστηκε επίτιμος Queen’s Counsel (QC) από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία, το 2005, τον έχρισε επίσης Ιππότη «για τις εξαίρετες υπηρεσίες του στις διεθνείς νομικές σχέσεις». Έχει ακόμη τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ του έχουν επίσης απονεμηθεί τα διάσημα του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας, του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας, καθώς και του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, έχει γράψει σαράντα δύο βιβλία στους τομείς του Δικαίου, της Γεωπολιτικής, της Τέχνης και της Ψυχοβιογραφίας, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά, τα Ελληνικά και τα Κινεζικά.
http://www.isideris.gr/store/printed/products/isbn978-960-08-0635-9
KARL MARX
αλλοτρίωση, εκμετάλλευση και φετιχισμός του εμπορεύματος

Η Σειρά «Ιδεογραφίες/Στοχαστές για τον 21ο αιώνα» παρουσιάζει διανοητές και ιδέες της νεοτερικότητας και των σύγχρονων ρευμάτων σκέψης μέσα από μία ερμηνευτική προσέγγιση στην οποία δεσπόζει ο αναστοχασμός. Κείμενα και συγκείμενα μελετώνται σύμφωνα με τις αρχές της διακειμενικότητας και της δημιουργικής γραφής, με φόντο τα επιτακτικά αιτήματα της νέας εποχής και με σκοπό να ανασυρθούν στο φως οι λανθάνουσες δυνατότητες της επινόησης.
Ο Karl Marx απορρίπτει ριζοσπαστικά και συγχρόνως αναζωογονεί δημιουργικά την κοινωνική και πολιτική σκέψη της νεοτερικότητας. Η υλιστική αντίληψη της ιστορίας παραμένει ένα αξιόπιστο επιστημονικό και αισθητικό εργαλείο για τη χειραφεσιακή προσέγγιση του καπιταλισμού. Μολονότι ο ίδιος και το έργο του ανασκολοπίστηκαν από τα σταλινικά φαντάσματα τίποτε πια δεν μπορεί να αμαυρώσει την πολιτισμική και πνευματική αίγλη τους.
Ο Σπύρος Μακρής είναι Λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρόσφατα βιβλία του:Niccolò Machiavelli. Virtù και Ερμηνευτικά Κάτοπτρα (Αθήνα:Ι. Σιδέρης, 2008)· Για μία Ριζοσπαστική Δημοκρατία. Συνταγματισμός, Πολίτευμα και Πολιτική στο έργο του Δημήτρη Θ. Τσάτσου (Αθήνα:Παπαζήση, 2009)· Hegemonism. American Foreign Policy and International Society (Bruxelles:Bruylant, 2010)· Ιστοριογραφία και Πολιτική Φιλοσοφία των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα. Η μεταθεωρητική συζήτηση (Αθήνα-Κομοτηνή:Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2013) και Karl Popper. Διαψευσιμότητα, Ιστορικισμός και Ανοιχτή Κοινωνία (Αθήνα:Ι. Σιδέρης, 2013).
http://www.isideris.gr/store/printed/products/isbn978-960-08-0638-0

Δελτίο Τύπου - Διαβούλευση Διαύγειας

Πρώτο Μουσείο Υπολογιστών ( Κύπρου) - έναρξη δημιουργίας

Αγαπητοί φίλοι,
Η εργασία (πρότζεκτ) των μαθητών μας του Δημοτικού Αγίου Σπυρίδωνα Λευκωσίας για τη δημιουργία του πρώτου μουσείου υπολογιστών στο νησί έχει ξεκινήσει! Τα εκθέματά μας έχουν ξεπεράσει τα 50 και περιλαμβάνουν υπολογιστές από τη δεκαετία του 70 ως σήμερα και αρκετά περιφερειακά, βιβλία, περιοδικά, λογισμικά κτλ. 

Έχουμε δημιουργήσει μια Ad-Hoc επιτροπή από μαθητές, οι οποίοι και ανέλαβαν (με τεράστιο ενθουσιασμό!) το συντονισμό της όλης προσπάθειας (από τον ελεύθερό τους χρόνο). Για τη δημιουργία του μουσείου θα ακολουθηθεί μια διατμηματική και διαθεματική προσέγγιση ώστε όλα τα παιδιά του σχολείου και σε διάφορα μαθήματα να έχουν εμπλοκή με τρόπο θετικό για τη μάθησή τους.
Στα πλαίσια (και) του ερευνητικού προγράμματος Open Discovery Space, αποφασίσαμε να στείλουμε πρόσκληση συνεργασίας σε σχολεία άλλων χωρών ώστε –με τη δική τους βοήθεια- να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για την εισαγωγή των υπολογιστών στα σχολεία της κάθε χώρας ξεχωριστά (αυτό αναμένεται να γίνει το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου).
Ευελπιστούμε πως τέλος Μαρτίου θα έχουμε τα εγκαίνια. Θα καλέσουμε τον Υπουργό Παιδείας για τα εγκαίνια της αίθουσας, καθώς και το Δήμαρχο Στροβόλου, ο οποίος έχει εκφράσει έντονα την επιθυμία να είναι παρόν σε εκδηλώσεις του σχολείου (και άλλων της περιοχής).

Η δημιουργία του μουσείου δεν προϋποθέτει κανένα κόστος για το κράτος, ούτε στερεί διδακτικό χρόνο από τους μαθητές. Αν παρουσιαστούν έξοδα (π.χ. Επιδιόρθωση κάποιου υπολογιστή), αυτά θα τα αναλάβει ο Σύνδεσμος Γονέων.
Μετά τα εγκαίνια, και αφού εξασφαλίσουμε σχετική άδεια από το ΥΠΠ, προγραμματίζουμε να καλέσουμε και άλλα σχολεία να επισκεφθούν το μουσείο μας και να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής που θα δημιουργηθεί από εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου μας, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς που έχουν ως αντικείμενο το συγκεκριμένο θέμα.
Οι εισηγήσεις σας για τη δημιουργία του μουσείου είναι πολύτιμες. Αν επιθυμείτε να δανείσετε εξοπλισμό (παλαιούς υπολογιστές) στο Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου μας, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθειά μας, είστε ευπρόσδεκτοι να το πράξετε – και θα προσφέρετε και τεράστια βοήθεια στο όλο έργο.
Φιλικά,
Αλέξανδρος Κοφτερός
Δάσκαλος
Υποψήφιος Διδάκτορας Πληροφορικής,
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΚΘΒΕ: Προκήρυξη Διαγωνισμών Συγγραφής Θεατρικού Έργου

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Διαγωνισμών Συγγραφής Θεατρικού Έργου
Δείτε το έργο σας να ανεβαίνει... στο Κρατικό Θέατρο!
Το ΚΘΒΕ, θέλοντας να συμβάλει στην ανάπτυξη της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας και στην ανάδειξη νέων θεατρικών συγγραφέων, προκηρύσσει δύο διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων:
Διαγωνισμό για τη συγγραφή της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Ηλία Βενέζη «Αιολική γη».
Διαγωνισμό για τη συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού έργου, με θέμα την ανεξιχνίαστη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη το 1947.
OΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Δεκτά θα γίνονται μόνον ανέκδοτα θεατρικά κείμενα, που δεν έχουν παρουσιαστεί από σκηνής και δεν έχουν γνωστοποιηθεί στο κοινό με οποιονδήποτε τρόπο. Τα υποβαλλόμενα κείμενα πρέπει να παραμείνουν ανέκδοτα, μέχρι την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο συγγραφέας παύει να θεωρείται υποψήφιος.
Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν δακτυλογραφημένα σε τρία (3) αντίτυπα, στο γραφείο Παραγωγής του Κ.Θ.Β.Ε. (κτίριο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 8ος όροφος) ή να αποσταλούν ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνικής Αμύνης 2, 54621 Θεσσαλονίκη με την ένδειξη: Για τον διαγωνισμό θεατρικού έργου
Τα έργα θα πρέπει να φέρουν ψευδώνυμο και να συνοδεύονται από κλειστό φάκελο, στον οποίο θα εσωκλείονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας του συγγραφέα. Στην εξωτερική όψη του φακέλου, όπως και στην πρώτη σελίδα κάθε αντιτύπου, θα πρέπει να αναγράφονται ο τίτλος του έργου, το θέμα (Αιολική Γη ή Υπόθεση Πολκ) καθώς και το ψευδώνυμο του συγγραφέα.
Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν έως και τις 28.2.2014, ενώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεσμεύεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών έως τις 15.6.2014.
Τα έργα θα αξιολογηθούν από πενταμελή Κριτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα ορισθούν από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΚΘΒΕ. Η Επιτροπή δεν υποχρεούται να δημοσιεύσει κείμενο αξιολόγησης για κάθε υποβληθέν έργο, ενώ οι συμμετέχοντες αποδέχονται ανεπιφύλακτα την κρίση της Επιτροπής.
Για κάθε έναν από τους δύο προκηρυσσόμενους διαγωνισμούς, η Επιτροπή θα επιλέξει ένα κείμενο, το οποίο θα παρουσιαστεί σε σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κατά την επόμενη θεατρική περίοδο 2014-2015.

Η Επιτροπή μπορεί, κατά την κρίση της, να μην επιλέξει κανένα κείμενο, ως άξιο παρουσίασης ή να απονείμει έπαινο, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση θεατρικής παρουσίασης του έργου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Δραματολογίου του Κ.Θ.Β.Ε., τηλ. 2315200023 (κ. Κοντογιάννη)
E-mail: a.kondoyanni@ntng.gr

Ludοvico Εinaudi / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ / ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

LUDOVICO EINAUDI
«Στην πάροδο του χρόνου»
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
Ο Ιταλός πιανίστας κλασσικής μουσικής Ludovico Einaudi μαθήτευσε δίπλα στον συνθέτη Luciano Berio στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και σύντομα άρχισε να ενσωματώνει στις συνθέσεις του διαφορετικά μουσικά είδη και στιλ όπως pop, rock, world και folk μουσική.
Ο Ludovico έγινε γνωστός σε ένα ευρύ κοινό, από τα τραγούδια του που συμπεριλήφθηκαν στα soundtracks των πρόσφατων ταινιών ‘Intouchables και ‘Im Still Here αλλά και στην τηλεοπτική μεταφορά του ‘Doctor Zhivago, στο ‘This is England και ‘Acquario (όπου κέρδισε το Grolla Doro για το Best Soundtrack). Τα τραγούδια “Walk & “Run που ακούγονται στα ραδιόφωνα την τελευταία χρονιά είναι από το νέο άλμπουμ του Ludovico Einaudi, “In A Time Lapse”.
Το νέο του άλμπουμ In A Time Lapse  χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και ηχογραφήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 σε ένα μοναστήρι κοντά στην Βερόνα.
Το ‘In A Time Lapse, ερευνά την ιδέα της σύλληψης συναισθημάτων και εμπειριών σε ένα μοναδικό λεπτό του χρόνου. Όπως και στα προηγούμενα άλμπουμ του, στο ‘In A Time Lapse’ κυριαρχεί το πιάνο, και συνοδεύεται από έγχορδα και διακριτικά synths και ηλεκτρονικούς ήχους. Και αναπτύσσεται σαν σουίτα με μία αντίληψη που ανακαλεί τη μορφή μίας νουβέλας διασπασμένης σε διαφορετικά κεφάλαια.
Επικό και συναισθηματικό όπως το “Divenire”, πειραματικό και περιπετειώδες όπως το “Nightbook”, το “In A Time Lapse” κινείτε ακόμα πιο πέρα εξερευνώντας νέες τεχνικές και ενορχηστρώσεις που αναμιγνύουν διαφορετικούς μουσικούς κόσμους σε έναν.
Μέσα στο κλασσικό στιλ του Ludovico, σε αυτό το άλμπουμ μπορείτε να ακούσετε απόηχους του ‘μπαρόκ’ και της Ιταλικής folk μουσικής, έγχορδα ρομαντικά στοιχεία και μία μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ανάμεσα στα κρουστά και τα ηλεκτρονικά στοιχεία, εμφανίζονται καθ’όλη την διάρκεια ενός ταξιδιού που μεταφέρει τον ακροατή δια μέσου ενός στοχασμού στην ιδέα του χρόνου, με τα λόγια του Ludovico ‘όταν αποκτάς συνείδηση ότι ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, είναι η στιγμή που προσπαθείς να γεμίσεις αυτόν τον χώρο με όλη σου την ενέργεια και τα συναισθήματα και αρχίζεις να ονειρεύεσαι πέρα από τα όρια και να ζεις κάθε στιγμή της ζωής σου ολοκληρωτικά όπως τότε που ήσουν παιδί’.
Το άλμπουμ προβάλλει την μπάντα του Ludovico, την ορχήστρα εγχόρδων I Virtuosi Italiani και τον βιολιστή Daniel Hope που εμφανίζεται σε τέσσερα κομμάτια: ‘Life’ και ‘Experience’ μαζί με τους I Virtuosi Italiani, ‘Underwood’ ένα συγκινητικό ντουέτο με τον Ludovico, και ‘Orbits’ όπου το βιολί αναρριχάται στον ουρανό και τείνει προς την αιωνιότητα.
Ο Ludovico είναι προικισμένος με μία μοναδικήαίσθηση μελωδίας και ρυθμού, και έχει την ικανότητα να δημιουργεί υπέροχα συναισθήματα στον ακροατή σε όλη την διάρκεια της ακρόασης της μουσικής του.
Το ‘In A Time Lapse’ είναι γαλήνιο και δημιουργεί συναισθήματα ευδαιμονίας, ίσως το καλύτερο άλμπουμ στη πορεία του μέχρι σήμερα.
O Ludovico Einaudi και οι μουσικοί του θα παρουσιάσουν ζωντανά το “In A Time Lapse
καθώς και άλλα τραγούδια από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική πορεία του
την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης)
‘Walk’ Official video link
Ludovico Einaudi “In A Time Lapse” iTunes link
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ :  
55e
40e
30e
25e
15e
Προπώληση εισιτηρίων από Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στο
τηλ. 210 7282333
  και στα καταστήματα Public.

" ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ " 1972