Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΙΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΤΕΡΝΕΣ

Πάνε χρόνια, που μέσα από τις εκπομπές μου στα ραδιόφωνα έκανα αναφορές – αφιερώματα στους οργανοποιούς της Ελλάδας! Στους ανθρώπους, που έπαιρναν ένα κομμάτι ξύλο, και το μετέτρεπαν σε κάποιο μουσικό όργανο, κιθάρα, μπουζούκι, κλπ. Ένα επάγγελμα, που μαζί με πολλά άλλα στο όνομα της βιομηχανίας πλέον έσβησε. Πολλά μεγάλα ονόματα οργανοποιών που πέρασαν από τη χώρα, χάθηκαν σιγά σιγά μέσα στο χρόνο, και μαζί με αυτά, και η τέχνη και η τεχνική τους! 
Πρόσφατα ένα φίλος μου είπε για κάποιον που κατασκευάζει χειροποίητα όργανα, ΠΙΑΝΑ και ΛΑΤΕΡΝΕΣ και έχει το εργαστήριο του στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής. Ένα εργαστήριο που κατασκευάζει ΠΙΑΝΑ και ΛΑΤΕΡΝΕΣ; Φαντάζεστε την έκπληξη μου, γιατί φίλοι μου, το «χειροποίητο» μουσικό όργανο, στη χώρα μας, και ειδικά η ΛΑΤΕΡΝΑ έχει χαθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα δε ΠΙΑΝΑ, μας έρχονται εδώ και χρόνια από το εξωτερικό, σαν προϊόντα μαζικής – βιομηχανικής παραγωγής. Έπρεπε να γνωρίσω τον ΤΕΧΝΙΤΗ αυτόν, που κόντρα στην εποχή της «προόδου», κατασκευάζει «δύσκολα» μουσικά όργανα. Έτσι, το περασμένο Σάββατο, τον επισκέφτηκα. 
Το όνομα αυτού, ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ!
Με καλωσόρισε με ένα εγκάρδιο χαμόγελο, και με έβαλε στον υπέροχο «κόσμο» του! ΔΕΝ θα σας αναφέρω βιογραφικά και άλλα συνηθισμένα περί σπουδών κλπ! Αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε αν επισκεφτείτε το site του http://www.handmadepiano.eu/. Εγώ θα σας μιλήσω για τον ΠΑΝΟ, τον άνθρωπο με τις ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ πάνω στη μουσική, και στην κατασκευή πιάνων και λατερνών. Ο Πάνος λοιπόν, είναι ο άνθρωπος της παρέας, ο τεχνίτης που…… ακούει, και μιλά στα πιανα και στις λατέρνες με πάθος και ΑΓΑΠΗ, συναισθήματα που τα μεταφέρει σε όλους! Είναι ο άνθρωπος, που θα βοηθήσει τον όποιο σπουδαστή, τον όποιο μουσικό, να ΜΑΘΕΙ το όργανο του, να μάθει τόσες λεπτομέρειες, τόσα μυστικά, τα οποία αγνοεί. Θυμάμαι σε μια εκπομπή μου, είχα μεταφέρει στους ακροατές τα λεγόμενα ενός παλιού οργανοποιού, πως «ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΓΑΝΟ, ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΡΙΣΤΕΙ». Έτσι και ο Πάνος, εκτός από ένας ΕΞΟΧΟΣ κατασκευαστής πιάνων και λατερνών, είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα σε μυήσει στα μυστικά αυτών των οργάνων. Πρέπει εδώ να τονίσω, πως ειδικά στο κομμάτι της ΛΑΤΕΡΝΑΣ, είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ κατασκευαστής στην Ελλάδα. Κατασκευή, αλλά και επισκευή πιάνων και λατερνών, είναι το αντικείμενο του, στο οποίο θα έλεγα ότι είναι ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ. Μπορεί να πάρει στα χέρια του ένα πιάνο η μια λατέρνα ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ, και να τα ξαναδώσει ζωή, γιατί ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα μουσικά όργανα, έχουν στο σώμα τους ΖΩΗ. Αν ακούσετε τον Πάνο να μιλά για το πιάνο η τη λατέρνα, θα καταλάβετε πόση ΑΓΑΠΗ, αλλά και πόσο ΜΕΡΑΚΙ έχει για τη δουλειά του, που είναι ουσιαστικά τρόπος ζωής.
Πνεύμα ανήσυχο, ψάχνει συνέχεια και την παραμικρή λεπτομέρεια είτε αυτή είναι…. «ιστορική», είτε τεχνική.
Είπα πιο πάνω για ΜΕΡΑΚΙ, και ΑΓΑΠΗ, και αυτά είναι τα δυο κύρια «προσόντα» για κάποιον που ασχολείται με την κατασκευή μουσικών οργάνων. Χωρίς αυτά, τα όργανα ΔΕΝ «γλυκολαλούν», ο ήχος τους, είναι ο «ξερός» ήχος της βιομηχανίας.
Κουβεντιάσαμε για πάνω από δυο ώρες μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη παίζοντας μου λατέρνα, τότε που το όργανο αυτό, ήταν όπως λέει και το τραγούδι «του παλιού καιρού το κέφι», και όχι με την παρεξηγημένη μορφή που το συναντάμε σήμερα, σαν «βοήθημα επαιτείας» από άτομα που ούτε καν την ιστορία του γνωρίζουν.

Ο Πάνος, είναι ο άνθρωπος που θα ξαναβγάλει τη λατέρνα στο προσκήνιο, γιατί της αξίζει. Δύσκολο το έργο του, αλλά είμαι σίγουρος πως θα βρει πάρα πολλούς υποστηρικτές. Αν και είμαστε στην εποχή του ηλεκτρονικού ήχου, είναι πολλοί εκείνοι που ακούγοντας τον ήχο της λατέρνας, μαγεύονται, και μάλιστα τα νέα παιδιά. Ακόμα και εκείνοι που πήγαν στο εργαστήριο του για να παραγγειλλουν ένα πιάνο, στάθηκαν μαγεμένοι ακούγοντας τον ήχο της λατέρνας! Θα μπορούσα να γράφω ΩΡΕΣ για τον Πάνο, αλλά δε χρειάζεται. Εσείς που θέλετε να τον γνωρίσετε, είτε γιατί θέλετε να αγοράσετε κάποιο χειροποίητο πιάνο, η κάποια λατέρνα, η θέλετε να επισκευάσετε το παλιό σας πιάνο, ακόμα και αν θέλετε να βρεθείτε στο εργαστήριο του για να μάθετε για το πιάνο και τη λατέρνα, θυμίζω πως θα τον βρείτε στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής. Τα τηλέφωνα του είναι 23990 48100 κινητό: 6977 980930
Πάνο σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τις μοναδικές στιγμές που μου χάρισες με το ταξίδι στις αναμνήσεις, αλλά και γιατί ΔΕΝ άφησες να πεθάνει η Λατέρνα!
Θα τα ξαναπούμε σύντομα από κοντά!

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com


Οι χρυσές δεκαετίες του ελληνικού τραγουδιού!... 150 προσωπικότητες αποκαλύπτονται...

Οι χρυσές δεκαετίες του ελληνικού τραγουδιού!...
150 προσωπικότητες αποκαλύπτονται...

Τάσος Κουτσοθανάσης
Δρόμων, 2007
713 σελ.
ISBN 978-960-8330-96-2, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 37,29
Τραγουδιστές - Ελλάς [DDC: 782.009 249 5]
Τραγούδια, Ελληνικά - Ιστορία [DDC: 782.420 949 5]

Ένας απ' τους συναδέλφους μου που σεβάστηκα για το ήθος του κυρίως και γι' αυτό τον αγαπώ είναι ο Τάσος Κουτσοθανάσης.
Και το δεύτερο αυτό πολυσέλιδο και πάλι βιβλίο του, αποδείχνει ότι το πρώτο περπάτησε καλά και ο Τάσος έχει πολύ υλικό ζωής ακόμα να καταθέσει στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, όπου άσκησε και ασκεί την θαυμαστή του επαγγελματική παρουσία.
Στο κείμενο του θα διαπιστώσετε ότι αγαπάει τόσο πολύ το χώρο αυτό, που και τους ανθρώπους του τους αντιμετωπίζει αντίστοιχα. Δεν θα κυνηγήσει απ' τη «φίρμα» το σκάνδαλο, ακόμα κι αν έχει στα χέρια του την πληροφορία, (που αυτός ειδικά πάντοτε την έχει...) δεν θα τον ξεμπροστιάσει. Θα τον οδηγήσει αργά και μεθοδικά να βγάλει έξω τον καλύτερο εαυτό του για το καλό του και για το καλό του τραγουδιού μας.
Παράλληλα όμως είναι και...γουρλής! Έβγαλε αμέτρητες πρωτιές με πρωτοεμφανιζόμενους ερμηνευτές και δημιουργούς, και όλοι τους κάνανε λαμπρή καριέρα στο τραγούδι! Αυτά τα πρωτάκια, (ανάμεσα τους θα αναγνωρίσετε αμέσως τις κατοπινές μεγάλες φίρμες), τα αντιμετωπίζει σαν την ψυχικάρα πόρνη που πρωτοβγάζει στο κλαρί τον τρακαρισμένο έφηβο!
Με πείρα και αγάπη τον οδηγεί στο βάπτισμα του πυρός της δημοσιότητας, κάτι που δεν συμβαίνει πια στους δύσπεπτους συναισθηματικά και δίσεκτους πνευματικά καιρούς μας.
Κοντολογίς, κυρίες και κύριοι, ο φίλος μου, (διότι είναι φίλος μου αληθινός) ο Τάσος Κουτσοθανάσης, αξίζει περισσότερα απ' όσα ξέρετε γι' αυτόν.
Το ελληνικό τραγούδι του χρωστάει πολλά. Και δυστυχώς δεν τον έχει αμείψει αντίστοιχα.
Όμως ο Τάσος με ένα παιδικό χαμόγελο, επιμένει: Καλός και ήπιος, είναι πάντοτε εδώ για οτιδήποτε περνάει απ' το πεντάγραμμο. Και κυρίως για όσους παράγουν πολιτισμό μέσα απ' αυτό.
Η περίπτωση του έχει όλα τα στοιχεία γι' αυτό που ονομάζουμε: Έντιμος μαχητής. Μια ιδιότητα δηλαδή, που είναι πλέον είδος εν ανεπάρκεια και σπανίζει στη μοντέρνα μεν και γρήγορη, αλλά και θλιβερά οριζόντια εποχή μας.
Δημήτρης Ιατρόπουλος

9 καλοκαιρινές προτάσεις!

Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία
Έμα Χίλι
Χάρτινη μνήμη
Πώς λύνεις ένα μυστήριο όταν δεν μπορείς να θυμηθείς τις ενδείξεις;
Το βιβλίο αυτό είναι ταυτόχρονα επικό και προσωπικό, κωμικό και συνάμα σπαρακτικό.
Η Έμα Χίλι έγραψε με αριστοτεχνικό τρόπο ένα ψυχολογικό θρίλερ και παράλληλα ένα συγκινητικό βιβλίο. Διαβάζοντάς το συνειδητοποιούμε ότι χωρίς την ανάμνηση του παρελθόντος δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο παρόν.
Ένα υπέροχο ντεμπούτο το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στον ξένο Τύπο και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Μ. Βρετανία.

Σελίδες: 448 | Τιμή: 17,00 €
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία

Αλέξανδρος Νίκας
Ένας αιώνας και μία νύχτα
Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που η πλοκή του συμπορεύεται με την ιστορία του τελευταίου αιώνα.
Ο Αλέξανδρος Νίκας ξετυλίγει με παραστατικό τρόπο την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα και μέσα από την πολύπλευρη γραφή του μας μιλά για μια σχέση μίσους, αγάπης και έρωτα ανάμεσα σε δύο θρησκείες, δύο γυναίκες και μία πατρίδα.
ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου βρισκόταν στη θέση 7 των ευπώλητων των βιβλιοπωλείων Ιανός.
Σελίδες: 448 | Τιμή: 16,50 €
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιωάννα Νοταρά
Ψηλά τα χέρια, Σ΄αγαπώ
Ποιος είναι ο «μοναχικός ληστής» που αναστατώνει την ελληνική κοινωνία της οικονομικής κρίσης;
Το νέο επίκαιρο μυθιστόρημα της Ιωάννας Νοταρά είναι μια πρωτότυπη σύγχρονη ιστορία, στην εξέλιξη της οποίας θα δοκιμαστούμε ως αναγνώστες παρακολουθώντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και στη διεκδίκηση της καριέρας και της αξιοπρέπειας των νέων ανθρώπων.
Ένα μυθιστόρημα που θα φωτίσει τα αδιέξοδα και θα ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές.
Από τη συγγραφέα του best seller Μια συγγνώμη για την Εύα.
Σελίδες: 496 | Τιμή: 16,50 €
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σπύρος Πετρουλάκης
Η εξομολόγηση
«Έχω κάνει πολλές αμαρτίες, παιδί μου…»
Το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη καλεί τον αναγνώστη να αποδώσει δικαιοσύνη, να πάρει θέση, να δικαιώσει ή να καταδικάσει πράξεις που σημαδεύουν τις ζωές των ανθρώπων. Μέσα από μια εκ βαθέων «εξομολόγηση» μαθαίνουμε την ιστορία μιας γυναίκας που κατάφερε να νικήσει κάθε εμπόδιο μπροστά στον φόβο της απειλής. Μια καθηλωτική ιστορία από την Κωνσταντινούπολη του 1928 μέχρι την Κόνιτσα του 2013, γεμάτη πόνο, μυστικά, αλλά και δικαίωση.
ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Δε θα σας πω “διαβάστε αυτό το βιβλίο”. Μόνο θα μοιραστώ μαζί σας αυτό που μου συνέβη όταν το τελείωσα. Κάτι που, ορκίζομαι, δεν μου έχει ξανασυμβεί με κανένα άλλο βιβλίο. Μέχρι την τελευταία λέξη δεν είχα δακρύσει καν. Και μόλις έκλεισα και την τελευταία σελίδα, ξέσπασα σε κλάματα. Κλάμα γοερό που κράτησε αρκετά λεπτά. Έστειλα μήνυμα στον συγγραφέα. Του έγραψα ότι το βιβλίο του θα έπρεπε να λέγεται Λύτρωση – αυτό ένιωσα ολοκληρώνοντάς το».
Μαρία Τζιρίτα, συγγραφέας
ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Την εβδομάδα 1-7 Ιουνίου βρισκόταν στη θέση 9
των ευπώλητων των καταστημάτων Public.
Σελίδες: 480 | Τιμή: 16,50 €
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Νεανική Λογοτεχνία (ηλικία 13+)

Μαίρη Σάββα-Ρουμπάτη
Δεν είμαι η αδελφή μου
Το βιβλίο Δεν είμαι η αδελφή μου μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή όλοι οι έφηβοι.
Η χαρισματική γραφή της Μαίρης Σάββα-Ρουμπάτη καταγράφει με τον πιο άμεσο τρόπο τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει η αδελφική ζήλια και ο ανταγωνισμός, ενώ ταυτόχρονα παρεισφρέει στους κινδύνους που υποθάλπουν τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο.
Σελίδες: 224 | Τιμή: 12,50 €
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παιδική Λογοτεχνία (ηλικία 9+)

Μαρία Ρουσάκη
Αίνιγμα στο Αιγαίο
Το Αίνιγμα στο Αιγαίο θα ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες στο νησί της Τήνου, όπου η πρωταγωνίστρια Ζωή καλείται να δώσει λύση σε ένα μυστήριο αίνιγμα που θα θυμάται για πάντα.
Κάθε ιστορία της σειράς Λογοτεχνικές Εξερευνήσεις με θέμα ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ διαδραματίζεται σε ένα διαφορετικό μέρος της χώρας μας.
Στόχος είναι οι μικροί αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, αλλά και με την ιστορία του.
Σελίδες: 112 | Τιμή: 7,20 €
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εικονογραφημένα βιβλία (ηλικία 3-6)
Σειρά Κλασικοί Θησαυροί
 
Ιούλιος Βερν
Σε απόδοση Φίλιππου Μανδηλαρά
Ο γύρος του κόσμου
σε 80 ημέρες
Η ιστορία του Ιουλίου Βερν μάς ταξιδεύει γύρω από τον κόσμο, γνωρίζοντάς μας τόπους μακρινούς και δείχνοντας τη σημασία της επιμονής και της υπομονής όταν κυνηγάμε τα όνειρά μας.
Σελίδες: 40 | Τιμή: 9, 90 € |
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μηχανή του Χρόνου - Αφιέρωμα στον ΝΙΚΟΛΑ ΑΣΙΜΟ