Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ο λαγός του Ό,τι νά 'ναι ...


Νέες κυκλοφορίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια
Ανδρέας Μήτσου
ISBN: 978-960-03-5692-2
Παράφορα πάθη, λυτρωτικοί φόνοι, ερωτικές απώλειες και ανολοκλήρωτες σχέσεις, εγκλήματα εκ προμελέτης, στιγμές παράκρουσης ή τρέλας, αφοσίωσης ή απιστίας, αναμνήσεις που δεν σβήνουν, ζώα που θυσιάζονται για χάρη μιας γυναίκας, ενοχές και φόβοι που διεγείρουν, επικίνδυνες συνευρέσεις, νεκροί που μιλούν από το τηλέφωνο: στοιχεία μιας αλλόκοτης και παράξενης τοιχογραφίας, μιας μυθοπλασίας διασπασμένης σε διηγήματα. Σε ιστορίες που αναδεικνύουν την επικινδυνότητα της μνήμης όταν αυτή μπερδεύει τι πραγματικά συνέβη και τι θα θέλαμε να έχει συμβεί. Σε όλες ο ίδιος άντρας, ερωτευμένος με μια πολύ μικρότερή του γυναίκα, οδηγείται σε οριακές καταστάσεις και ακραίες συμπεριφορές. Επιρρεπής στα θαύματα του έρωτα και ευάλωτος στα τραύματά του, παρασύρεται κάθε φορά από την έλξη ενός μοιραίου θηλυκού, από τη μόνη ίσως δύναμη που ωθεί το πλοίο της ζωής στη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ιστορίες βιβλίων
Λευτέρης Γιαννακουδάκης,
Ελένη Γκίκα,
Αλέξανδρος Γραμματικός,
Σταμάτης Δαγδελένης,
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης,
Στέργια Κάββαλου,
Μαρία Καρδάτου,
Κατερίνα Καριζώνη,
Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου,
Μαρία Κουγιουμτζή,
Νίκος Κουνενής,
Έλενα Μαρούτσου,
Βαγγέλης Μπέκας,
Μαρία Ξυλούρη,
Ευθύμιος Γ. Σακκάς,
Θανάσης Σκρουμπέλος,
Αλέξης Β. Σταυράτης,
Κωνσταντίνα Τασσοπούλου,
Βάσια Τζανακάρη,
Γιάννης Φαρσάρης,
Φίλιππος Φιλίππου,
Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου,
Σπήλιος Χριστόπουλος,
Νίκος Χρυσός
ISBN: 978-960-03-5705-9
Ένα προς ένα τα διηγήματα αυτού του τόμου –είκοσι τέσσερα στον αριθμό, όσα και τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου– ανιχνεύουν τις διαφορετικές εκφράσεις της συνύπαρξής μας με τα βιβλία, διερευνούν τις αλληλεπιδράσεις της χάρτινης και της σάρκινης ζωής, τα σημεία εκείνα όπου ενώνεται η ανθρώπινη πράξη με την αναγνωστική εμπειρία.
Ο Δάντης, ο Καβάφης, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο Προυστ, ο Μούζιλ, η Ζωρζ Σαρή, ο Κριστιάν Μπομπέν, ο Μπόρχες, ο Τσέχωφ, ο Σκόκος, ο Καχτίτσης, ο Τολστόι, ο Πούσκιν, ο Θεοτόκης, ο Σάλιντζερ κι ο Χάξλεϋ, ο Τόμας Χάρντυ κι ο Σινόπουλος, ο Όργουελ, ο Πεσσόα, αναδύονται από αυτές τις σελίδες. Kι ακόμα o Πινόκιο, ο Στοππάκιος, η Μανόν Λεσκό, ο Φάουστ κι οι Αδελφοί Καραμάζωφ, το Golem, ο Καρβάλιο, ο Ρασκόλνικοφ...
Είκοσι τέσσερις Έλληνες συγγραφείς μάς αποκαλύπτουν ένα απολαυστικό βιβλιοφιλικό πανόραμα, μας ξεναγούν σε ένα βιβλίο για τα βιβλία και μας μυούν στα μυστικά και στην τέρψη της ανάγνωσης.

Το τέλος του γαλάζιου ρόδου
Ελένη Πριοβόλου
ISBN: 978-960-03-5714-1
Λευκή Γλυκοφρύδη: Ένα κορίτσι που η τύχη όρισε να ζήσει την παιδική της ηλικία σε ένα ροδώνα. Μια έφηβη που πολύ νωρίς αρχίζει να συνειδητοποιεί πως ο αγώνας για το ωραίο και το αρμονικό αποτελεί μονόδρομο. Μια φοιτήτρια που συλλαμβάνεται αργότερα και βασανίζεται από τη δικτατορία. Μια γυναίκα που ερωτεύεται παράφορα και παντρεύεται έναν επαναστάτη – έναν επαναστάτη που γίνεται υπουργός της Μεταπολίτευσης…
Το τέλος του γαλάζιου ρόδου: Η συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας, ενός άντρα, ενός έρωτα, μιας γενιάς που σημάδεψε τη σύγχρονη Ελλάδα υποθηκεύοντας το μέλλον των επερχόμενων γενεών. Το τρίτο μέρος της «Τριλογίας των Αθηνών», που ξεκίνησε με το Όπως ήθελα να ζήσω (Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ 2010) και συνεχίστηκε με το Για τ' όνειρο πώς να μιλήσω. Ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας, από το περίφημο «γυάλινο σπίτι», όπου μια παρέα ονειροπόλων αγωνίζεται για τη δημιουργία του «γαλάζιου ρόδου», μέχρι την αυγή της νέας χιλιετίας και τον ερχομό ενός κόσμου πλέον αγνώριστου. Ένα βιβλίο όπου πραγματικοί ήρωες είναι το πάθος, η επανάσταση και η ελπίδα.   

ΠΟΙΗΣΗ - ΠΟΙΗΤΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ποίηση 1963-2011
Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
ISBN: 978-960-03-5718-9
«Ο τόμος με τα άπαντά μου μου δεν είναι μόνο η συγκέντρωση των ποιημάτων μου αλλά κι ολόκληρης της ζωής μου, αφού δε θυμάμαι να έζησα ποτέ χωρίς ποίηση. Μικρή, μου διάβαζε ποίηση η μητέρα μου και, βέβαια, μεγάλωσα στη σκιά του νονού μου, του Νίκου Καζαντζάκη. Ήξερα πώς γράφονται τα ποιήματα, δηλαδή ότι δεν μπορείς να τα προγραμματίσεις. Εκείνα αποφασίζουν πότε θα σε κατακτήσουν. Αρκεί να 'χεις την όσφρηση που χρειάζεται για να τα συλλάβεις. Αυτό ίσως και να σημαίνει “ταλέντο”. Βέβαια, όταν είσαι νέος, τα κύματα την ποίησης πολλαπλασιάζονται, αφού ο έρωτας κυριαρχεί. Ένα άλλο στοιχείο της ποιητικής μου ενέργειας είναι ότι πρωτοδημιούργησα στη δεκαετία του ’60, εποχή αναγέννησης της νεοελληνικής ποίησης και τέχνης γενικότερα, ή, όπως λέει ο Καβάφης “με μουσικές εξαίσιες, με φωνές”. Είδαμε την ποίηση της Ελλάδας να αποσπά τη διεθνή προσοχή, ενώ ως τότε μόνο οι αρχαίοι Έλληνες τους ενδιέφεραν. Ωραία εμπειρία ο συγκεντρωτικός τόμος».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ
Ένα βιβλίο αναφοράς για τους φίλους και λάτρεις της ελληνικής ποίησης: συγκεντρωμένες πλέον σε έναν τόμο όλες οι ποιητικές συλλογές της πολυβραβευμένης και πολυμεταφρασμένης Ελληνίδας δημιουργού. Από το πρώτο βιβλίο της με τίτλο Λύκοι και σύννεφα (1963) μέχρι το πρόσφατο Η ανορεξία της ύπαρξης (2011).  

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Η ιστορία της άγνωστης νήσου
Ζοζέ Σαραμάγκου
Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά
ISBN: 978-960-03-5677-9

Ένας άνθρωπος ζητάει ένα καράβι για να βρει την «άγνωστη νήσο». Ποια όμως είναι αυτή η άγνωστη νήσος; Πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να την αναγνωρίσει; Πώς αναγνωρίζουμε τον ίδιο τον εαυτό μας; Ένας δικτάτορας πέφτει από την καρέκλα του. Ένας οδηγός προσπαθεί να βρει βενζίνη σε περίοδο κρίσης του πετρελαίου και μεταδίδει τη νεύρωσή του στο αυτοκίνητό του. Ένας βασιλιάς προσπαθεί να αποκλείσει το θάνατο από την επικράτειά του. Kάποια αντικείμενα επαναστατούν στην ανατριχιαστικά γραφειοκρατική κοινότητα των ανθρώπων. Ένας κένταυρος νοσταλγεί το μυθικό παρελθόν του. Kι ένα εφηβικό άχτι εκδικείται τους ενήλικες για τον καταπιεστικό έλεγχό τους. Eπτά ιστορίες όπου το πραγματικό εισβάλλει στο φανταστικό, και το αντίστροφο. Eπτά ιστορίες για εκείνο το κομμάτι της πραγματικότητας που διαφεύγει από κάθε λογική διεργασία. Eπτά διηγήματα σ' ένα διάστημα είκοσι χρόνων, απαραίτητος σταθμός για την κατανόηση της τέχνης του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα.  ΔΟΚΙΜΙΑ

Οι νόμοι της ηλιθιότητας και οι νόμοι του συμφέροντος
Θεόδωρος Π. Λιανός
ISBN: 978-960-03-5735-6
Το μικρό αυτό βιβλίο αναλύει και σχολιάζει το εξής ερώτημα: υπάρχουν ηλίθιοι ή βλάκες στον κόσμο; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία; Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν και ότι για την εξέλιξη των κοινωνιών δεν έχει σημασία η εξυπνάδα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά τα ατομικά και συλλογικά συμφέροντα. Όταν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να δράσουν μέσα σε ένα πλαίσιο νομικών και ηθικών κανόνων, η κοινωνία αναπτύσσεται. Όταν οι άνθρωποι δεν είναι ελεύθεροι ή είναι ελεύθεροι χωρίς νόμους και κανόνες, η κοινωνία οδηγείται στην παρακμή. Αντί των νόμων της ηλιθιότητας, για την κατανόηση της κοινωνικής εξέλιξης, το βιβλίο αυτό προτείνει τους νόμους του συμφέροντος. Γι’ αυτό εξετάζει παράλληλα δύο κείμενα που πραγματεύονται αυτό το θέμα, το βιβλίο του Carlo P. Cipolla Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας και το παλαιότερο κείμενο του Ευάγγελου Λεμπέση Η τεραστία σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω, που παρατίθεται αυτούσιο στο τέλος του βιβλίου.

THE MEDLEYS Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑΝΕ