Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

ΚΘΒΕ 🎭 Πρεμιέρες • Παραστάσεις

 


Έλαμψαν και συγκίνησαν
ΟΙ ΚΩΜΙΚΟΙ στην πρεμιέρα της παράστασης.
Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε το κοινό την πρεμιέρα της νέας μεγάλης παραγωγής του ΚΘΒΕ «Οι κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στο κατάμεστο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).
Μια παράσταση «έπος» της προπολεμικής κωμωδίας με έναν εξαιρετικό 25μελή θίασο και ζωντανή μουσική, που επιμελείται ο Στάθης Παχίδης, με συνοδοιπόρους ταλαντούχους ηθοποιούς και σπουδαίους συντελεστές. Ο Δημήτρης Πιατάς με τον Σάκη Σερέφα υπογράφουν το κείμενο, ο Δημήτρης Πιατάς – που συμμετέχει στην παράσταση- υπογράφει και τη σκηνοθεσία, ο Μανόλης Παντελιδάκης τα σκηνικά & κοστούμια, ο Δημήτρης Παπάζογλου τη χορογραφία, τα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα που προβάλλονται κατά τη διάρκεια της παράστασης έχουν γυριστεί από τον Νίκο Σούλη ενώ ο Χρήστος Τουρλάκης κινηματογραφεί ζωντανά επί σκηνής. Σε γκεστ εμφάνιση, μέσα από μια κινηματογραφημένη σκηνή, υποδυόμενος τον Τσάρλι Τσάπλιν σε μεγάλη ηλικία, που επισκέπτεται ονειρικά, τον δικό μας Έλληνα «Σαρλώ», τον Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ, ο Λάκης Λαζόπουλος.

Πριν από την έναρξη της παράστασης, τους θεατές υποδέχτηκε, στο κάτω φουαγιέ της Μονής Λαζαριστών, το γνωστό μουσικό σύνολο σαξοφώνων «SAX NOUVEAU» με τους: Γιώργο Λυγερίδη (σοπράνο σαξόφωνο), Αγγελική Κόντα (σοπράνο σαξόφωνο), Πρόδρομο Μιχαηλίδη (άλτο σαξόφωνο), Χρύσα Ιακωβίδου (άλτο σαξόφωνο), Λευτέρη Ιορδανίδη (τενόρο σαξόφωνο) και Μάριο Τιγκιρίδη (βαρύτονο σαξόφωνο).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή «Οι Κωμικοί» θα κινηματογραφηθεί για να προβληθεί από την Εταιρεία Παραγωγής Direct Productions & την Εταιρεία Θεάτρου «COMMEDIA» σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το κείμενο του έργου «Οι Κωμικοί» θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις «Μικρός Ήρως» σε μορφή κόμικς, σε σχέδια του Δημήτρη Αγκαράϊ.

Τελευταίες Παραστάσεις
ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΗ ΓΑΤΑ

Για λίγες ημέρες ακόμη το θεατρόφιλο κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, ένα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού Τενεσί Ουίλιαμς, τη βραβευμένη με Πούλιτζερ «Λυσσασμένη Γάτα» που ανέβηκε για πρώτη φορά φέτος στο ΚΘΒΕ, σε μετάφραση – σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα.
Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στο Βασιλικό Θέατρο.
* Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών.
ΠΡΑΓΑ

Το γέλιο, η συγκίνηση και οι μεγαλύτερες αλήθειες που «κρύβουν» οι ανθρώπινες σχέσεις… πρωταγωνιστούν στην παράσταση του ΚΘΒΕ «Πράγα» του Javier de Dios (Χαβιέρ δε Διός) που ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Θέμη Θεοχάρογλου.
* Κατάλληλη για θεατές άνω των 12 ετών.
Τώρα και προσεχώς

ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ
Μια θεαματική παράσταση με μνήμες, χιούμορ, σπιρτάδα, μουσική, χορό και ρυθμό που χαρίζει άφθονες στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης στους θεατές.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!
Δράση - Βρεφικό Πρόγραμμα
Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους;

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
Το κορυφαίο κείμενο της κρητικής Αναγέννησης, που αποτελεί ένα αυτόνομο ποιητικό σύμπαν μεγάλου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης, για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

FAKE NEWSICAL
ΠΑΡ@ΜΥΘΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ!
Παιδική Σκηνή
Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων;;;
Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπάμε!!!

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ/HUMANITY
ΑΠΟ 9/2
Έξι άνθρωποι σε μια αίθουσα αναμονής, ζουν τον εφιάλτη και την ομορφιά του να είσαι Άνθρωπος.
* Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών.

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ: «(Απ)Εξάρτηση»
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιήσει Πολύχρωμη Κυριακή με τίτλο «(Απ)Εξάρτηση». Οι Πολύχρωμες Κυριακές προσφέρουν στο κοινό της πόλης την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δωρεάν βιωματικά εργαστήρια, να παρακολουθήσουν δράσεις, συζητήσεις και διαλέξεις και να ενημερωθούν για καίρια κοινωνικά ζητήματα.
Η Πολύχρωμη Κυριακή έχει ως κεντρικό της θέμα τον εθισμό από εξαρτησιογόνες ουσίες καθώς και τις συμπεριφορικές εξαρτήσεις, και θα κινηθεί γύρω από ζητήματα πρόληψης αλλά και επανένταξης. Θα συζητηθούν μύθοι που συνδέονται με τις εξαρτήσεις αλλά και κοινωνικά/ψυχολογικά αίτια που οδηγούν σε εξαρτητικές συμπεριφορές.
Οι δράσεις της Πολύχρωμης Κυριακής στο ΚΘΒΕ πραγματοποιούνται σε χώρους του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΦΩΤΑ ΣΑΝΙΔΙ ΧΑΡΤΙ
Αφιέρωμα: Λυσσασμένη Γάτα
Τελευταία εβδομάδα παραστάσεων για τη «Λυσσασμένη Γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα, στο Βασιλικό Θέατρο.
Συζητάμε με τον ηθοποιό Βασίλη Σπυρόπουλο, που υποδύεται τον πατέρα, γι’ αυτόν τον σκηνικό αποχαιρετισμό που συντελείται όταν ολοκληρώνεται ένα τόσο περιπετειώδες ταξίδι, για το ίδιο το ταξίδι, τη διαδικασία των προβών και των παραστάσεων, τη λειτουργία του ηθοποιού, του ρόλου, την αυτοκαταστροφή των ηρώων αυτού του αγαπημένου συγγραφέα και την ανάγκη τους να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα.
Παράλληλα ακούμε τις σημειώσεις της Στέλλα Άντλερ για τον Τενεσί Ουίλιαμς, μέσα από το πρόγραμμα της παράστασης, σε μετάφραση του ίδιου του σκηνοθέτη.

📞 Τολμάς να μπεις στο "Νυχτόσπιτο"; 🏚

 





📕 Το σοκαριστικό νέο βιβλίο του Paul Auster για την οπλοκατοχή στην Αμερική 📖