Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Τα Χριστούγεννα ενός άτυχου μπάτσου

Τα Χριστούγεννα ενός άτυχου μπάτσου
Και άλλα διηγήματα

Ανδρέας Μήτσου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ISBN: 978-960-03-5669-4
σελ. 96
25 Νοεμβρίου 2013

Περίληψη
Μια κούκλα βαφτίζεται στο ξωκκλήσι του χωριού.
Ένας άντρας στοιχειώνεται από μια λέξη.
Ένα ελάφι κοιτά στα μάτια τον κυνηγό.
Μια γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας παρακολουθείται από άγνωστο.
Ένας μπάτσος μισεί τη Χούντα και θέλει να σκοτώσει τον δικτάτορα.
Τα Χριστούγεννα και οι γιορτές από άλλη οπτική.

Η άνωθεν εντολή

Η άνωθεν εντολή
Το μυθιστόρημα ετούτο έλαβε την αρχή του κάποτε σε μια γωνιά της θύμησής μου, κάπου μακριά από εδώ, σαν το δίλοβο κουκούτσι ενός καρπού βαθιά φυλαγμένου στο αρμάρι, περιμένοντας φαίνεται πρόσφορες συνθήκες να φυτρώσει και να μεγαλώσει αρπαχτικά. Σαν τον φασίολον, ας πούμε, που εκάναμε τότε στο σχολείο. 
Είναι λίγο παράξενο πως ο καρπός αυτός κάμποσα χρόνια εκεί μέσα βρήκε για παρέα ένα ερώτημα που έβαζε αρχή αρχή στο μάθημα του πάντα ο δάσκαλος μας της μεταφυσικής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο, ο γραφικός και σεβαστός εντούτοις για όλους μας εκείνον τον καιρό γεράκος Χαράλαμπος Γιερός: "Το βασικόν, κύριοι, ερώτημα της φιλοσοφίας είναι: Ήρθα στον κόσμο να κάνω τίιι;", χωρίζοντας με έμφαση τις λογικές ενότητες και κατεβάζοντας το τελικόν ιώτα έναν τόνο, ημιτόνιο, νότα ή βαθμίδα χαμηλότερα (σε δύο χρόνους με άρση και θέση καταληκτική) σαν την περισπωμένη. Κι ύστερα σε κάθε ευκαιρία το ξαναλέγαμε κι εμείς κάνοντας τη φωνή του στις ανέμελες φοιτητικές μας συντροφιές για να γελάμε: "Ηρθα, στον κόσμο, να κάνω τίιι;". Σε άλλον καιρό και σε άλλον τόπο πάλι φύτρωξε και θέριεψε (ο δίλαβος, καρπός), καταχτώντας τα δικαιώματα που έχουν απ' την αρχή όλα τα φυσικά πράγματα στον κόσμο. Τη στιγμή αυτή κι εδώ που βρίσκομαι μόνον ετούτο έχω να δηλώσω: δεν μπορώ να λέω ψέματα και είναι ψέματα να λέω πως δεν μπορώ.
Η άνωθεν εντολή
Συγγραφέας: Ντίνος Παζαρακιώτης
Μυθιστόρημα
σελίδες 246
ISBN 978-960-9692-02-1

Συνέντευξη του Γιάννη Βογιατζή στη Μίνα Μαύρου για το "Μουσικόραμα"

Μουσικόραμα

Το Μουσικόραμα είναι κοντά σας

Σας ευχόμαστε υγεία, ευτυχία και ότι καλύτερο μπορεί να φέρει στον καθένα σας το νέο έτος, ελπίζοντας ότι το 2014 θα είναι επιτέλους το έτος των ανατροπών και της δικαιοσύνης…
Καλή χρονιά σε όλους…  Μουσικόραμα
giannis vogiatzis tragoudis thumb199Δεν είχε σκεφτεί ποτέ να ασχοληθεί με το χώρο του θεάματος. Καλά καλά δεν είχε κατηφορίσει μέχρι την Ομόνοια, να αντικρίσει τα μεγάλα θέατρα της εποχής. Παρόλο που εκείνος δεν πιστεύει στη μοίρα, εκείνη  πίστεψε σ’ αυτόν και του χάρισε ένα πανάκριβο δώρο, μια φωνή που τον έκανε να ξεχωρίσει από το πρώτο βράδυ που ανέβηκε στη σκηνή του Άλσους Παγκρατίου. Το ταξίδι ξεκίνησε και οι προορισμοί ήταν πολλοί, ορχήστρες,  κινηματογράφος, θέατρο αλλά και τα ανάκτορα στο Τατόι. Εδώ και είκοσι χρόνια ζει με την οικογένειά του λίγο έξω από την Αθήνα, ενώ έχει επιλέξει να μην εμφανίζεται πλέον σε νυχτερινά κέντρα, γιατί όπως λέει «δεν θέλει να κάνει το τζόβενο»! Φίλες και φίλοι, ο κύριος Γιάννης Βογιατζής σε μία εορταστική και άκρως  αφοπλιστική συνέντευξη στο Μουσικόραμα.…
Περισσότερες συνεντεύξεις
Παντελής Θαλασσινός Συνέντευξη
Alexandra Gravas Συνέντευξη

Στο μυαλό είναι ο στόχος μια παράσταση για την Κατερίνα Γώγου
Παντελής Αμπαζής συνέντευξηΠεριστέρης Φίλιππος ΣυνέντευξηΚωνσταντίνος Χανιάς - ΣυνέντευξηΚουμπιός Μιχάλης ΣυνέντευξηΦάμελλος Μανώλης συνέντευξη
Τουρκογιώργης Άκης συνέντευξηΓιάννης Γλέζος Συνέντευξη
Πασχάλης Τόνιος Συνέντευξη «Παναγούλεια Άσματα»Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Συνέντευξη
Γιάννης Κότσιρας ΣυνέντευξηΗρώ Συνέντευξη
Συνέντευξη με τον Κώστα Παρίση από τα «Υπόγεια Ρεύματα»Μάντζιος Κώστας Συνέντευξη

Επισκεφτείτε το «Μουσικόραμα»
  Το "Μουσικόραμα" προτείνει για την έξοδό σας και είναι χορηγός επικοινωνίας στις εκδηλώσεις..

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Γιορτάζουμε σήμερα 6 Ιανουαρίου, τα Άγια Θεοφάνεια.
Τα Αγία Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Η ιστορία της βάπτισης έχει ως εξής: Μετά από θεία εντολή ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάσθηκε κάποια ημέρα ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτισθεί.
Ο Ιωάννης, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε πληροφορήσει ποιος ήταν εκείνος που του ζητούσε να βαπτισθεί, στην αρχή αρνείται να τον βαπτίσει ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ο Ιησούς όμως του εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και τον έπεισε να τον βαπτίσει.
Και τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών διαδραματίσθηκε μία μοναδική και μεγαλειώδης σκηνή, όταν με την μορφή ενός περιστεριού κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και κάθισε επάνω στο βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούσθηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού η οποία έλεγε: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» («Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου»).
Από τότε και το Βάπτισμα των χριστιανών, δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω». Ο Κύριος με το να βαπτιστεί αγίασε το νερό, το έκανε νερό αγιασμού και συμφιλίωσης με το Θεό. Έτσι η Βάπτιση του Κυρίου άνοιξε τη θύρα του Μυστηρίου του Βαπτίσματος.
Με την καθαρτική χάρη του αγίου Βαπτίσματος ο παλαιός αμαρτωλός άνθρωπος ανακαινίζεται και με την τήρηση των θείων εντολών γίνεται κληρονόμος της βασιλείας των ουρανών.
Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Απολυτίκιο:
Ήχος α'.

Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις· του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα· και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου του λόγου το ασφαλές. Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, και τον κόσμον φωτίσας δόξα σοι.

ΠΗΓΗ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΦΩΤΩΝ