Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα απαιτείται !

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=32757241f6&view=att&th=14254ea0386b5e87&attid=0.2&disp=inline&realattid=54c562f98b865aff_0.2&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_GRHEx34CVxMlFMWnIoqmM&sadet=1384407303819&sads=qGPS34Gf9-sVogb7vex2fmlkRbs
Η Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα απαιτείται ! 
από τον Μιχαήλ Ρωμανό
εικαστικός - μουσειολόγος - επιμελητής εκθέσεων
Με αφορμή το Συνέδριο στο Σίδνεϊ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2013, με επιστήμονες από όλο τον κόσμο και τη νέα μεγάλη διάκριση του Μουσείου Ακρόπολης, δηλαδή την κατάκτηση της Τρίτης θέσης ανάμεσα στα 50 καλύτερα Mουσεία του Κόσμου, που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, μετά από αξιολόγηση των σπουδαιότερων Μουσείων της υφηλίου από ειδικούς επιστήμονες, είναι ώρα να απαιτήσουμε ακόμη πιο έντονα την επιστροφή των γλυπτών αριστουργημάτων του Παρθενώνα, στην Αθήνα ! 
Το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα σύγχρονο και υψηλής αισθητικής Μουσείο που πληρεί όλες τις προδιαγραφές για να στεγάσει τα συγκεκριμένα έργα τέχνης οικουμενικής ακτινοβολίας, είναι έτοιμο και τα περιμένει
ΝΑΙ είναι ώρα να απαιτηθούν σοβαρά πλέον από την Ελληνική πολιτεία τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το Βρετανικό Μουσείο ΠΡΕΠΕΙ να τα επιστρέψει ακέραια στην Αθήνα.
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων, είναι όμως και ένα αίτημα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που οραματίζονται την επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ! Η μοναδικότητα του Παρθενώνα ως παγκόσμιου μνημείου, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθιστά το αίτημα αυτό οικουμενικό. 
Το Μουσείο της Ακρόπολης, κοιτίδα πολιτισμού και πόλος έλξης χιλιάδων ανθρώπων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης είναι το μοναδικό νόμιμο "σπίτι" των γλυπτών του Παρθενώνα και όχι το Βρετανικό Μουσείο ή οποιοδήποτε άλλο Μουσείο του κόσμου, έχει στην κατοχή του, έστω και το μικρότερο κομμάτι από την γλυπτική σύνθεση των αετωμάτων, της ζωφόρου και των μετώπων του παγκόσμιου αυτού μνημείου.
Απόσπασμα ομιλίας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην 34η Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι στις 18 Οκτωβρίου 2007:
"...Άλυτο εξάλλου παραμένει και το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Έχοντας πίστη στις αξίες τις οποίες τα μεγάλα μουσεία πρεσβεύουν και θεωρώντας ότι δημιουργείται τελευταία ένα θετικό κλίμα, θέλω να ελπίζω ότι η ολοκλήρωση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό κίνητρο για την οριστική επίλυση αυτής της μακροχρόνιας εκκρεμότητας..." 
πηγή: Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας http://www.presidency.gr/?p=809
Ως άνθρωπος των τεχνών και μέσα από τα έργα μου, προσπαθώ να περάσω το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και να ευαισθητοποιήσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων φιλότεχνων και μη, ως προς τη διάδοση του στόχου αυτού, η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί...

Νέες κυκλοφορίες


Το παιδί του ξένου
Άλαν Χόλινγκχερστ
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
ISBN: 978-960-03-5459-1
Στα τέλη του καλοκαιριού του 1913 ο αριστοκράτης νεαρός ποιητής Σεσίλ Βάλανς έρχεται να μείνει στα «Δυο Χωράφια», το σπίτι του στενού φίλου του από το Κέιμπριτζ, Τζορτζ Σολ. Το Σαββατοκύριακο κρύβει πολλές συγκινήσεις και αναστατώσεις για όλους τους Σολ, βαθύτερα όμως θα επηρεάσει τη δεκαεξάχρονη αδελφή του Τζορτζ, τη Δάφνη, η οποία θα γίνει το κύριο πρόσωπο μιας αφήγησης γεμάτης χιούμορ που αφορά τα σεξουαλικά, λογοτεχνικά και κοινωνικά ήθη μιας ολόκληρης εποχής.
Όπως και στη βραβευμένη Γραμμή της ομορφιάς, ο Άλαν Χόλινγκχερστ, με την απολαυστικά ευφυή και παρατηρητική του πρόζα, αποκαλύπτει τις κρυφές επιθυμίες μας μπροστά στα αναπάντεχα γεγονότα και στις εκπλήξεις του χρόνου, δίνοντας ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που όχι μόνο γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία αλλά και θεωρήθηκε από σύσσωμη την αγγλική κριτική ως ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων χρόνων. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ
Στη σκιά των σουλτάνων
Κώστας Ιορδανίδης
ISBN: 978-960-03-5631-1
Πέντε Οθωμανοί σουλτάνοι, οι Μουράτ Β΄ ο Κατακτητής, Μεχμέτ Δ΄ ο «Κυνηγός», Αμπντούλ Μετσίντ ο Μεταρρυθμιστής, Αμπντούλ Χαμίτ ο Δαιμονικός, Μεχμέτ Ε΄ ο «Πατερούλης».Μια πόλη, η Θεσσαλονίκη, από την υποταγή της στους Οθωμανούς έως λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωσή της. Μια περίοδος περίπου τετρακοσίων χρόνων. Ένα αφήγημα βασισμένο αποκλειστικά σε γραπτές πηγές, δίχως ίχνος δημιουργικής φαντασίας. Μια περιδιάβαση στην καθ’ ημάς Ανατολή, δίχως προσποιήσεις ακαδημαϊκής «ιστορικότητος». Μια «οθωμανική κιβωτός», στη δημιουργία της οποίας μετείχε και το έθνος των Ελλήνων. Από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και μετά γίνεται εκτενής αναφορά σε εξελίξεις παράλληλες –στην Ελλάδα και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία– στις παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων, που προσπαθούσαν να εκσυγχρονίσουν τις δύο κρατικές οντότητες κατά τα πρότυπα της Δύσεως και φυσικά απέτυχαν. Ανεκδοτολογικά στοιχεία, παραθέσεις διπλωματικών εγγράφων και δημοσιευμάτων του τύπου συνθέτουν το υλικό της εποχής εκείνης. Μια ιστορία που προσπαθούμε ενίοτε να απωθήσουμε. 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Η ζωή είναι εδώ
Χαλίλ Γκιμπράν
Μετάφραση: Βανέσσα Λάππα
ISBN: 978-960-03-5636-6
Ο Χαλίλ Γκιμπράν υπήρξε από τους σημαντικότερους στοχαστές που επηρέασαν τη σκέψη και την τέχνη του 20ού αιώνα. Με το έργο του άσκησε μεγάλη επιρροή τόσο στις αραβικές χώρες όσο στη Δύση.
Δεν έγινε τυχαία ο τρίτος διεθνώς σε πωλήσεις ποιητής όλων των εποχών – μετά τον Σαίξπηρ και τον Λάο Τσε. Η ενασχόλησή του με τα μεγάλα θέματα του έρωτα, της αγάπης και του θανάτου, ο ρομαντισμός και ο βαθύς μυστικισμός που διακρίνει τη σκέψη του βρήκαν απήχηση σε εκατομμύρια αναγνώστες και διανοουμένους, επέδρασαν καθοριστικά στη δημιουργία και τη διάδοση των New Age κινημάτων και ενέπνευσαν σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Τζόνι Κας και ο Τζον Λένον.
Το βιβλίο Η ζωή είναι εδώ περιλαμβάνει κείμενα, αποφθέγματα, αφορισμούς και αποσπάσματα από το έργο του παντα επίκαιρου αυτού διανοητή, συμπυκνώνοντας τη σοφία του σε μια ανθολογία που διαβάζεται ως οδηγός για την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση του κάθε αναγνώστη.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ
Η εισβολή της σεξουαλικής ηθικής
Βίλχελμ Ράιχ
Μετάφραση: Κώστας Νικολόπουλος
ISBN: 978-960-03-4582-7
Η εμβληματική αυτή μελέτη για την εισβολή της σεξουαλικής ηθικής στην ανθρώπινη κοινωνία γράφτηκε το 1931 και αποτελεί την πρώτη απόπειρα του Βίλχελμ Ράιχ να λύσει το πρόβλημα των νευρώσεων στις ανθρώπινες μάζες.
Ξεκινώντας από το κρίσιμο ερώτημα της καταγωγής της σεξουαλικής απώθησης, ο Ράιχ προσπαθεί να ερμηνεύσει ιστορικά το πρόβλημα των σεξουαλικών διαταραχών και νευρώσεων, στηριζόμενος στις εθνολογικές έρευνες του Μόργκαν, του Ένγκελς και ιδιαίτερα του Μαλινόφσκι, που με τις αξιόλογες μελέτες του πάνω στη σεξουαλική ζωή και τα έθιμα των πρωτόγονων πλη­θυσμών επιβεβαιώνει τις κλινικές ανακαλύψεις του σπουδαίου Αυστριακού ψυχαναλυτή.

Ο θωρακισμένος άνθρωπος
Βίλχελμ Ράιχ
Μετάφραση: Αργυρώ Τσιραντωνάκη
ISBN: 978-960-03-4429-5
Με κάθε νεογέννητο βρέφος, αναδύεται από τη μήτρα ένα εξαιρετικά εύπλαστο βιοενεργειακό σύστημα, που από εκείνη τη στιγμή και ύστερα θα επη­ρεαστεί από ένα πλήθος ποικίλων επωράσεων του περίγυρου.
Βίλχελμ Ράιχ
Ο θωρακισμένος άνθρωπος συγκεντρώνει μελέτες που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Orgone Energy Bulletin και βασίζο­νται σε παρατηρήσεις των συγγραφέων πάνω σε συγκεκριμένα παιδιά. Ο Βίλχελμ Ράιχ, η Ίλζε Όλεντορφ-Ράιχ, ο Θίοντορ Γουλφ, η Φελίτσια Σάξι και η Ελίζαμπεθ Τάισον εστιάζουν και δίνουν ιδιαίτερη σημασία τόσο στην προγεννητική όσο και στη μεταγεννητική ανάπτυξη του παιδιού, στην επαφή του με τη μητέρα, τον πατέρα και το περιβάλλον. Δεν κρύβουν τις δυσκολίες της ανατροφής ενός παιδιού ούτε υπόσχονται λύσεις σε όλα τα προβλήματα, όμως μέσα από τις αναλύσεις των συγκεκριμένων περιπτώσεων μας πείθουν και μας ενθαρρύνουν να ζούμε από μία άλλη σκοπιά το παιδί, τονίζοντας πως πρέπει «ν’ αφήσουμε μόνο το συμφέρον του παιδιού να καθορίσει την πορεία των γεγονότων και τίποτε άλλο, στο μέτρο βέβαια που αυτό είναι δυνα­τό».

Το ένστικτο του θανάτου
Βίλχελμ Ράιχ
Μετάφραση: Δ. Π. Κωστελένος
ISBN: 978-960-03-4584-1
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει σημαντικές μελέτες του αιρετικού στοχαστή Βίλχελμ Ράιχ, αλλά και σπάνια ντοκουμέντα από το προσωπικό του αρχείο, όπως τις επιστολές του στον Φρόυντ, τον Άντλερ, τον Φερέντζι και τους άλλους διανοουμένους που σφράγισαν την εποχή τους με τη συμβολή τους στην εξέλιξη της ψυχανάλυσης. Επίσης φέρνει στο φως κείμενα και στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν τον αδυσώπητο πόλεμο που είχε κηρύξει η ψυχαναλυτική κοινότητα εναντίον του Ράιχ, κι έτσι ανασυστήνεται μία πολύ κρίσιμη περίοδος, στην οποία τέθηκαν και διατυπώθηκαν προτάγματα και διακυβεύματα που καθόρισαν την ιστορία της ψυχαναλυτικής επιστήμης, όπου κατέχει πάντα μία περίοπτη θέση, ως ιδρυτής του φροϋδομαρξισμού, ο σπου­δαίος Αυστριακός ψυχαναλυτής.

TAPE FIVE (ElectroSwing from Germany) & THE SPEAKEASIES SWING BAND this Saturday!!!

Principal New Logo2
Principal Ltd. presents:
TAPE FIVE
LIVE FOR THE FIRST TIME IN TOWN THE SWING PATROL FROM GERMANY
THE SPEAKEASIES SWING BAND
SWING, ELECTRO SWING, NUJAZZ, ELECTRO AND MORE…
Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 . Principal Club Theater
Το πολυπολιτισμικό έργο που εμπνεύστηκε ο παραγωγός και τραγουδοποιός Martin Strathausen και του έδωσε πνοή με τη βοήθεια μιας εξαιρετικής ομάδας διεθνώς αναγνωρισμένων μουσικών. Μέσα από δισκογραφικά συμβόλαια που ξεκινούν από την Αμερική και καταλήγουν στην Ασία, οι Tape Five μετρούν πλέον περισσότερες από 120 συμμετοχές σε μουσικά compilations ανά τον κόσμο.
Ξεκινώντας με τις συνομιλίες του κλαρινέτου και της τρομπέτας, δοσμένες με μια Οσκαρική ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από τους Louis Armstrong, Gene Krupa, Josephine Baker, Benny Goodman  και καταλήγοντας σε ένα ατελείωτο Electro-swing party υψηλών προδιαγραφών.
Το πρώτο μέρος του τρίτου άλμπουμ των
Tape Five με τίτλο "Tonight Josephine ! " είναι ένα ακόμη ρετρό - αφιέρωμα σε διάφορες πτυχές της Χρυσής μουσικής εποχής των 20’s. Μοιάζει με μια εναλλακτική προσέγγιση μιας παλιάς, ποιοτικής ασπρόμαυρης ταινίας. Τα τραγούδια των Brenda Boykin, Iain Mackenzie, Henrik Wagner και Yuliet Topaz παρουσιάζονται με μία τελείως διαφορετική και σύγχρονη εκδοχή, που μας φέρνει πίσω σε εκείνον τον παλιό και αγαπημένο ήχο. Ένα μουσικό κοκτέιλ εμπλουτισμένο από διασκευές σε τραγούδια ύφους Far Far Away”, μέχρι τις πιο σύγχρονες προτάσεις του  "Charleston House" και του  "Bad Boy Good Man".
Στο δεύτερο μέρος του δίσκου, ταξιδεύουμε πίσω στο παρόν με πιο χαλαρούς Jazz ήχους, δοσμένους με ένα μοναδικό τρόπο από τον  Iain Mackenzie, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το BBC του Λονδίνου ως ένας από τους πλέον σημαντικούς  Jazz ερμηνευτές. Ακούμε αγαπημένα remixes των 80’s παιγμένα με τον ιδιαίτερο electro -swing τρόπο που έχει κάνει τους Tape Five μοναδικούς και καταλήγουμε στον ηχητικό υπνωτισμό που προκαλεί ο balkan ήχος του κλαρινέτου στο “Alcazar”.
Την ίδια βραδιά οι
Speakeasies Swing Band θα εμφανιστούν πριν τους Tape Five για να ολοκληρώσουν αυτό το ραντεβού, ένα ραντεβού με μια υπόσχεση για ένα εξωτικό Lounge party, γεμάτο με τη ζωντάνια της Swing, την αισθητική της Jazz, και τη δυναμική του Electro για χορό, χορό, χορό...
Info:
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Η συναυλία ξεκινάει στις 22:00
Πληροφορίες: 2310.428088
Principal Club Theater – Mylos, Thessaloniki, GR - Τel: 2310.428088
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση 12€, Ταμείο 15€
Προπώληση εισιτηρίων: Ticket House, Stereodisc, Public, Seven Spots, Viva.gr, & 11876
Παραγωγή: Principal Ltd

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ- ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ