Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ

Φίλες και φίλοι για να δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων των εκδόσεων Διάπλαση που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου κάντε κλικ ΕΔΩ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4
106 79 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445
email diaplasi@yahoo.gr
website: www.diaplasibooks.gr

TWELVE GODS OF OLYMPUS - GREEK MYTHOLOGY

TWELVE GODS OF OLYMPUS - GREEK MYTHOLOGY
Text by Sirmo Kapoutsi
Illustrations by Nestoras Xouris
Translated by Kathleen Ann O’Donnell
Date of publication: Octomber 10, 2012
24 X 32 cm, 48 pages
Paperback
ISBN: 978-960-6864-88-9

The Olympian gods, hailing from a divine ancestry that included the ever-scheming Gaea, the malevolent Uranus, the voracious Cronus, the mighty Titans and the ruthless one-hundred-armed Giants, dominated the Ancient Greeks’ fantasies and actions. Read about the love affairs of all-powerful Zeus, Hera’s fits of jealousy and anger, Hermes’s cunning tricks, the majestic craft of toiling Hephaestus, Athena’s wisdom, the mishaps of Ares and Aphrodite, the adventures of wine-maker Dionysus, and many more, in this captivating adaptation of Greek mythology by Sirmo Kapoutsi, vividly illustrated by Nestoras Xouris.

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Masterclass EDN
Στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2013 του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, masterclass με τίτλο «Ανατομία της Πράξης του φόνου». Εισηγήτριες του masterclass, το οποίο αποτελεί συν-διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ήταν η παραγωγός Σίγκνε Μπίργκε Σέρενσεν και η αντιπρόσωπος πωλήσεων Φιλίπα Kοβάρσκι.
Αφορμή για το εργαστήριο στάθηκε Η πράξη του φόνου των Τζόσουα Όπενχαϊμερ, Κριστίν Σιν και ανώνυμου σκηνοθέτη, ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας, το οποίο προβάλλεται στη φετινή επετειακή διοργάνωση. Οι εισηγήτριες αποτελούν δύο από τους βασικούς συντελεστές που συνέβαλαν στην επιτυχία του φιλμ.
H Πράξη του φόνου έχει προκαλέσει θόρυβο στους κύκλους της διεθνούς βιομηχανίας ντοκιμαντέρ το τελευταίο διάστημα, ενώ απέσπασε το βραβείο κοινού στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι πρώην εκτελεστές που έδρασαν στην Ινδονησία, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 όταν η κυβέρνηση της χώρας ανατράπηκε με πραξικόπημα, οι οποίοι στο ντοκιμαντέρ αναπαριστούν με τη μορφή ταινίας και θεατρικού έργου τους φόνους που διέπραξαν.
...περισσότερα
*****
To αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ» στην Αθήνα
Το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», το οποίο πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με αφορμή το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, «ταξιδεύει» στην Αθήνα από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).
Συνολικά 36 ντοκιμαντέρ δημοφιλή και πολυσυζητημένα, αποκαλύπτουν τις πιο αθέατες όψεις της ζωής μας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από αυτά προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και εντυπώθηκαν στη μνήμη, συναρπάζουν και προβληματίζουν, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο.
...περισσότερα Οι σκηνοθέτες μιλούν για τις ταινίες τους
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Μαριάννα Οικονόμου (Food for Love), Γιώργος Μουστάκης και Νίκος Labot (Οι αθάνατοι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης) και Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Άραν Χιουζ (Στο λύκο).
...περισσότερα
*****
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Νικόλα Ζαμπέλι (Η γη του αύριο-Πώς αποφασίσαμε να γκρεμίσουμε το αόρατο τείχος – συν-σκηνοθεσία με τον Αντρέα Πάκο Μαριάνι), Τινατίν Γουρτσιάνι (Η μηχανή που κάνει τα πάντα να εξαφανίζονται) και Νίκος Νταγιαντάς (Little Land).
...περισσότερα
*****
Κουβεντιάζοντας 21/03
Η ενότητα «Κουβεντιάζοντας» του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013. Συμμετείχαν οι σκηνοθέτες Ελιάνα Αμπραβανέλ (Roughcut), Λόρα Γκάμσι (Οι δημιουργοί), Σόουραβ Σάρανγκι (Τσαρ... Το νησί φάντασμα), Κεσάνγκ Τσετέν (Ποιος θα γίνει Γκούρκα) και Πετρ Λομ (Πίσω στην πλατεία).
...περισσότερα 
Πρόσβαση στη ζωή 23 Μαρτίου, 14:30-16:30 Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
Με αφορμή την ταινία Φωτιά στο αίμα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα την πρόσβαση στα γενόσημα φάρμακα και το πώς τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις της Δύσης την εμποδίζουν συνειδητά. Αν και το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε αναπτυσσόμενες χώρες, η επικαιρότητα του θέματος για την Ελλάδα είναι σαφής, καθώς στα χρόνια της κρίσης οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να επιδείξουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Συμμετέχουν στο πάνελ: ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντίλαν Μόαν Γκρέι, ο γιατρός και υπεύθυνος προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης και ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής υγιεινής, κοινωνικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Συντονισμός: Έλενα Χρηστοπούλου
*****
Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Εγκαίνια: Σάββατο 23 Μαρτίου, 12:00

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, ένας σημαντικός θεσμός που ιδρύθηκε πρόσφατα (το Νοέμβριο του 2012) ως μία πρωτοβουλία του Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διευρύνει τις δραστηριότητές της και με χαρά ανακοινώνει την ίδρυση της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βιβλιοθήκης στην Ελλάδα που θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2013.H κινηματογραφική Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου Kινηματογράφου Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Α στο Λιμάνι.
Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει:
– Το σύνολο της συλλογής (περίπου 2.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά) του Μουσείου κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
– Το σύνολο της συλλογής (6.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά) του μη κερδοσκοπικού κινηματογραφικού οργανισμού Studio - Παράλληλο κύκλωμα, που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές (ενδεικτικά αναφέρονται η προσωπική κινηματογραφική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Παύλου Ζάννα και του κριτικού Αντώνη Μοσχοβάκη) και συνέχισε να εμπλουτίζεται στα είκοσι οκτώ χρόνια λειτουργίας του οργανισμού.
Στις συλλογές αυτές περιλαμβάνονται κινηματογραφικά βιβλία (εκδόσεις για την ιστορία, τη θεωρία και την αισθητική του κινηματογράφου, για κινηματογραφικά είδη και εθνικές κινηματογραφίες, λεξικά και ετήσιοι οδηγοί, μονογραφίες σκηνοθετών, βιογραφίες ηθοποιών, κινηματογραφικά σενάρια κ.ά.), καθώς και ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά περιοδικά, ορισμένα εκ των οποίων υπάρχουν στο σύνολο των τευχών τους (π.χ. Cahiers du Cinéma, Sight and Sound, Σύγχρονος Κινηματογράφος κ.ά.). Μέρος της συλλογής της Βιβλιοθήκης είναι ήδη ψηφιοποιημένο, γεγονός που επιτρέπει τη διάσωση και ασφαλή διατήρηση του υλικού, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό μεγαλύτερου αριθμού ενδιαφερομένων. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση συμβάλλει στην οργάνωση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους όρους βιβλιοθηκονομίας και εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ ελληνικών και διεθνών βιβλιοθηκών. Η διαδικασία της ψηφιοποίησης συνεχίζεται με την υλοποίηση νέου εγκεκριμένου ΕΣΠΑ. Η ανακαίνιση του χώρου της κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Συζητάμε για την Παιδεία στο Floral. Δείτε όλες τις επερχόμενες εκδηλώσεις

Σάββατο 23 Mαρτίου, 22:00
Live Unterwegs Live
Οι UNTERWEGS δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2010 στο Βερολίνο. Παίζουν δικές τους συνθέσεις καθώς και ελληνικές και ξένες διασκευές. UNTERWEGS σημαίνει καθ'οδόν (στα γερμανικά) μιας και τα πρώτα δύο καλοκαίρια παίζανε στους δρόμους του Βερολίνου . Η μπάντα βρίσκεται καθ'οδόν προς την δημιουργία ενός μουσικού είδους που ανακατεύει πολλά διάφορετικά ακούσματα. Την περίοδο αυτή, ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο!
Kώστας (tost) Νικολόπουλος: κιθάρα, τραγούδι
Έλια (καπόνι) Βεργανελάκη: κρουστά, πιανίκα, τραγούδι
Μπάτης (μπάτης) Πεφάνης: σαξόφωνο
Νίκος (στρείδι) Παγώνης: τύμπανα
Κώστας (πετρόχειλος) Αντωνίου: μπάσο
Φιλική συμμετοχή: η κότα !
Είσοδος: 5¤
Δευτέρα 25 Mαρτίου, 22:00
Lindy hop dance event
Mondays in the mood

Lindy Hoppers, κάθε Δευτέρα βράδυ, ανεβάζουμε τη διάθεσή μας χορεύοντας στο αγαπημένο μας στέκι, το Floral.
Μουσική από τον Fellow Hopper, ξύλινο πάτωμα και retro αισθητική για επαναστατικές βραδιές στα Εξάρχεια!
Τετάρτη 27 Mαρτίου, 20:00
Συζήτηση
Κοινωνία Υπό Κατασκευή ΙΙ - Παιδεία 2013:Από την Αθηνά στο πουθενά

Πώς θα βάλουμε φρένο στον κατήφορο; Πώς θα προστατεύσουμε την κατάκτηση της δωρεάν παιδείας; Ποια προοπτική μπορεί να υπάρξει με μια εκπαίδευση που θα εξυπηρετεί μόνο τις αγορές; Πώς θα απαντήσει το φοιτητικό κίνημα σε μια ταξική επίθεση κατά μέτωπο; Ποια εκπαίδευση θέλουμε στην μεταμνημονιακή Ελλάδα;
Μιλούν:
Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου (πανεπιστημιακός)
Παναγιώτης Σωτήρης (πανεπιστημιακός)
Γιώργος Γαλάνης (εκπαιδευτικός)
Δημήτρης Καλλέργης (διδάσκων ΤΕΙ & Παν. Πειραιά)
Παρεμβαίνουν μέλη φοιτητικών οργανώσεων και κινημάτων.
Συντονισμός: Παναγιώτης Φραντζής (δημοσιογράφος/περιοδικό Unfollow).
Πέμπτη 28 Mαρτίου, 22:00
Live Blues Stories Live
Οι Blues Stories δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2012 εξαιτίας της κοινής τους αγάπης για τη μουσική. Παρά την πολύχρονη και παράλληλη επαγγελματική πορεία καθενός από τα 5 μέλη, ενώθηκαν σε ένα συγκρότημα για να εμπνεύσουν και να εμπνευστούν από την μουσική των φτωχών Αφροαμερικανών καλλιεργητών βαμβακιού του αμερικανικού Nότου, με τα έντονα στοιχεία ανθρωπισμού, την Blues μουσική. Επηρεάζονται, ακόμα, από την Rhythm and Blues, την Soul και την Funk, παίζοντας τραγούδια των σημαντικότερων εκπροσώπων τους όπως B.B. King, Aretha Franklin, Buddy Guy, Muddy Waters, Little Walter, Robert Johnson, Tom Waits καθώς και νεότερων εκπροσώπων όπως SRV, Eva Cassidy, Amy Winehouse, Eric Clapton, John Mayer. Επίσης, παίζουν και δικές τους συνθέσεις τραγουδιών πάνω στις ίδιες μουσικές διαδρομές.
Είσοδος 5 ¤
Σάββατο 30 Mαρτίου, 22:00
Live The Swing Shoes & SugahSpank! Live
Οι Swing Shoes είναι μια ανήσυχη, πολυσυλλεκτική και κεφάτη μπάντα.
Σχηματίστηκαν το 2006 όπου ξεκίνησαν να παίζουν στο δρόμο ένα μίγμα από swing, gypsy jazz, bossa nova, rock, gospel και παραδοσιακά κομμάτια. Την άνοιξη του 2009 ξεκίνησαν συνεργασία με την τραγουδίστρα Sugahspank! Το ρεπερτόριο τους διαρκώς μεταλλάσεται, οι επιλογές τους εντυπωσιάζουν, ξεσηκώνουν και εκπλήσσουν το κοινό.
Είσοδος 5 ¤
FLORAL: Θεμιστοκλέους 80, 106 81 Εξάρχεια / τηλ: 210 3800070 / fax: 210 3800071 / email: info@floralcafe.gr

ΠΡΑΤΣΙΝΑΚΗ 5 ΚΥΡ 24 ΜΑΡΤ & ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ ΔΕΥΤ 25 ΜΑΡΤ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ (ΛΑΔΑΔΙΚΑ)

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ - Επίσημη αγαπημένη