Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Δελτίο τύπου ΡΑΧΗΛ ; !, σκηνοθ. Πέτρος Ζηβανός, Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΡΑΧΗΛ ; !

του Γρηγορίου Ξενόπουλου

(σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού) στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΤΕΩΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑ

Ζάκυνθος, τέλη δέκατου ένατου αιώνα. Μέρες του Πάσχα. Ένας έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, που μεγάλωσαν σε γειτονικά σπίτια χωρίς προκαταλήψεις, προσπαθεί να ανθίσει. Μια Ελληνίδα Εβραία και ένας Έλληνας Χριστιανός. Γύρω τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας των Χριστιανών, εξελίσσεται ένα ποκγκρόμ εναντίον των Ελλήνων Εβραίων μέσα από τις γνωστές, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, «συκοφαντίες αίματος». 
· Ένα σπάνιο και μοναδικό έργο της ελληνικής δραματουργίας που προσεγγίζει τις σχέσεις Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών χωρίς ρατσιστικά ή φυλετικά στερεότυπα.
· Ένα από τα σχεδόν άγνωστα αλλά και τα πιο ολοκληρωμένα, σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, έργα του.
· Θεσσαλονίκη 1912-2012. Η πόλη των φαντασμάτων. Είναι γνωστό το πολύχρωμο πληθυσμιακό παρελθόν της, ο πολυπολιτισμικός και κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της, καθώς και οι ιστορικά βεβαιωμένοι ισχυρότατοι δεσμοί της, με ένα ιδιαίτερα ακμάζον εβραϊκό στοιχείο (κυρίως από το 1492 και μετά –Σεφεραδίτες), που για πολλούς αιώνες σφράγισε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού αυτής της πόλης, μέχρι να οδηγηθεί –ως έρμαιο ή εξιλαστήριο θύμα– στα κρεματόρια της Ναζιστικής Γερμανίας.
· Όλο και περισσότερο σήμερα –συνειδητά ή ασυνείδητα– ένα μαύρο πέπλο λήθης και αδιαφορίας εμποδίζει τις νέες γενιές των θεσσαλονικέων να έρθουν σε «δημιουργική επαφή» με αυτό το σημαντικό κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας τους.
· Μια παράσταση του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – κείμενο παράστασης Πέτρος Ζηβανός Σκηνικά Λίλα Καρακώστα Κοστούμια Νατάσα Ζηβανού Μουσική Κώστας Βόμβολος Σχεδιασμός φωτισμού Κώστας Βουρλιώτης Πέτρος Ζηβανός

Κινησιολογία Ιωάννα Μήτσικα Video Γιάννης Πειραλής Βιργινία Ρηγάκη Οργάνωση παραγωγής
Γιάννης Γκουντάρας  Art Minds
Διανομή
Μάρα Τσικάρα Γιάννης Τσίκουλας Τζίμης Κούρτης Κώστας Βουρλιώτης Γιάννης Γκουντάρας

Κατερίνα Γιαννούλη Νίκος Νικολαϊδης Χρήστος Τσαβλίδης Έλενα Μιχαηλίδη
Επικοινωνία: Δάφνη Μουστακλίδου, Art Minds,
6972294695, dafni.artminds@gmail.com
Με την ευγενική υποστήριξη της Ισραηλίτικης κοινότητας Θεσσαλονίκης  

Πληροφορίες της παράστασης
Πρεμιέρα: Σάββατο 07 Απριλίου 2012 Χώρος : Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία, Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15 & Μάντεως Τειρεσία. (Περιοχή Δελφών με Παρασκευοπούλου–Περιοχή θεάτρων Άνετον–Αμαλία–Ράδιο Σίτυ) Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15 Εισιτήρια: Kανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό – Εκπαιδευτικό 10 ευρώ (Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας 7 Ευρώ) Κρατήσεις θέσεων:
2310 865 904 (Πέμπτη – Κυριακή, 17:30 – 20:30)

Μουσικόραμα - Μιτζέλος Αντώνης συνέντευξη

Μουσικόραμα & Radio Greek sound
Μιτζέλος Αντώνης - Συνέντευξη

«Όλα αυτά τάφτιαξαν κάποιοι οι οποίοι δεν ήταν Έλληνες. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω ή να γυρίσουμε... μπροστά. Πρέπει να θέσουμε τις βάσεις. Πνεύμα Ελληνικό υπάρχει, υπάρχει έμψυχο υλικό και στη χώρα μας αλλά και σ’ όλα τα πανεπιστήμια του πλανήτη. Και μέσα στη ΝΑΣΑ και σ’ όλες τις μεγάλες εταιρείες το Ελληνικό πνεύμα είναι αυτό που υπάρχει και διοικεί. Ας μαζευτούνε λοιπόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, να ορίσουμε πια τη νέα τάξη πραγμάτων στον πλανήτη με την Ελληνική ματιά..»..
...λέει ο Αντώνης Μιτζέλος στην κουβέντα μας στο ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ και σας περιμένει στο ELLIART που εμφανίζεται με τη Σαλίνα, την Ευτυχία Φαναριώτη, μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών και διάθεση για τραγούδι και πρόζα που ευελπιστεί πως θα.. απογειώσει τη δική σας διάθεση...
Μιτζέλος Αντώνης συνέντευξη στη Μαρία Παπαδάκη στο "Μουσικόραμα"
Γιάννης Φιλιππίδης Συνέντευξη
Με το Γιάννη Φιλιππίδη, εγκαινιάζουμε στο Μουσικόραμα μια ενότητα αφιερωμένη σε συγγραφείς και ποιητές. Με το δεξί Γιάννη!!
Ο Γιάννης Φιλιππίδης λοιπόν απ’ τους νεώτερους Έλληνες συγγραφείς με πολύ ιδιαίτερη γραφή, με την ευκαιρία της έκδοσης του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο.. ΖΩΗ ΜΕ ΛΕΣ.. που κυκλοφορεί από την .. ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.. απαντάει στις ερωτήσεις μου, σκέφτεται φωναχτά, προβληματίζεται, αστειεύεται μαζί μου και με πληροφορεί.. πληροφορώντας σας για τα άμεσα μελλοντικά του σχέδια..
Γιάννης Φιλιππίδης συνέντευξη της Μαρίας Παπαδάκη στο "Μουσικόραμα"
Μαρία Φαραντούρη-Χρήστος Θηβαίος «στην κόψη του τραγουδιού»
Οι δυό τους, ξανασυναντιούνται καλλιτεχνικά έπειτα από τέσσερα χρόνια (με τα τραγούδια «του έρωτα και του θανάτου» σε μουσική –τότε – του Μίκη Θεοδωράκη).

Ο Γιώργος Μονεμβασίτης είπε : «το πρόγραμμα εστιάζεται σε δύο πόλους, έχει δύο θέματα, το ένα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης που η Μαρία Φαραντούρη ήταν και είναι, ιέρειά του, και το άλλο είναι ο Θάνος Μικρούτσικος. Το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο με σοφία. Και τα τραγούδια έρχονται το ένα, σαν μια φυσική ακολουθία του προηγούμενου.
Υπάρχει κάτι που συνδέει την Μαρία Φαραντούρη με τον Θάνο Μικρούτσικο, μολονότι ποτέ δεν έχουν συνεργασθεί άμεσα. Αυτό είναι η αγάπη για τον Μπρεχτ. Ίδια περίπου εποχή που η Μαρία Φαραντούρη έκανε τη δική της κατάθεση σε τραγούδια βασισμένα σε ποίηση του Μπρεχτ, ο Θάνος Μικρούτσικος κατέθεσε τη δική του «μουσική πράξη στον Μπρεχτ».
Γράφει η Ειρήνη Κουλούρη
Περισσότερα...

ΚΘΒΕ: Καλοκαιρινός Προγραμματισμός

Το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, παρουσιάζει τις εξής παραγωγές για τη θερινή θεατρική περίοδο 2011-2012:
1. «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ», τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Σκηνικά- κοστούμια: Έρση Δρίνη. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος.
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου
2. «ΙΠΠΗΣ» του Αριστοφάνη. Μετάφραση- σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης, Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπου- λος, Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Ζουγανέλης
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ενημέρωση από eAnagnosis

Αγαπητοί φίλοι,
Η eAnagnosis με χαρά ανακοινώνει τη διανομή δύο νέων προϊόντων, του Marginalia Composer και του Marginalia Paspartu, διαθέσιμα στο εξής από την ιστοσελίδα της εταιρείας στη διεύθυνση www.eanagnosis.gr.
Για να γνωρίσετε καλύτερα τον κόσμο της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, σας προσφέρουμε μια ΔΩΡΕΑΝ version, που θα βρείτε επίσης στον ιστότοπό μας. Η version παρέχει όλες τις δυνατότητες του Composer, με μόνη διαφορά ότι λειτουργεί αποκλειστικά για τις εκδόσεις της eAnagnosis.
Το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο στεγάζει πλέον έργα κλασσικής ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και τίτλους στα αγγλικά που διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ σε format eAna.
Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του www.eanagnosis.gr μπορούν να λάβουν ΔΩΡΕΑΝ τον Marginalia Composer σε αντικατάσταση παλαιότερων versions του eAnagnosis Viewer στέλνοντας mail στη διεύθυνση support@eanagnosis.gr. Στο mail θα πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο, η επαγγελματική ιδιότητα και μία σύντομη αναφορά στο πώς επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό.
Ηλεκτρονικά Βιβλία
Ο Ζητιάνος
Καρκαβίτσας, Ανδρέας
eAnagnosis
(2012)
ISBN: 978-960-9637-01-5
Λόγια της πλώρης
Καρκαβίτσας, Ανδρέας
eAnagnosis
(2012)
ISBN: 978-960-9637-00-8
O Πύργος του Ακροπόταμου

Χατζόπουλος, Κωνσταντίνος

eAnagnosis
(2012) ISBN: 978-960-9637-03-9
Τιμή και χρήμα

Θεοτόκης, Κωνσταντίνος

eAnagnosis
(2012) ISBN: 978-960-9637-02-2  
Dubliner
Joyce, James

eAnagnosis
(2012)
Intentions

Wilde, Oscar
eAnagnosis (2012)
Παρουσίαση Marginalia Composer
 
Marginalia Composer
eAnagnosis
 
Πρόσφατα Άρθρα
Marginalia Composer: Εκπαίδευση, Μελέτη-έρευνα, Εγχειρίδια

Marginalia Composer: Κοινωνικές και Θετικές Επιστήμες

Albatross-An eye on Workplace Learning

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 2012

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ - ΠΛΑΤΙΟΠΟΥΛΟΥ, RUSHTON

ΝΕΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Όχι δεν πουλάμε - Βασ. Παπακωνσταντίνου