Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Τα βιβλία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος στη Χρυσή Λίστα Elniplex 2023

 


Μια λίστα που έγινε θεσμός και σημείο αναφοράς για όλους τους βιβλιόφιλους και όσους ασχολούνται με το Παιδικό και το Νεανικό Βιβλίο. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το Elniplex.gr ανακοίνωσε τη Χρυσή Λίστα του με τα καλύτερα βιβλία του 2022.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις σκέψεις που δημοσίευσε η ομάδα του Elniplex για την εκδοτική παραγωγή της περασμένης χρονιάς:
«Γιατί τόσα βιβλία Ελλήνων όσα και ξένων;
Απλά και σταράτα: πρέπει να αναδείξουμε και τους Έλληνες δημιουργούς, να ωθήσουμε την εγχώρια παραγωγή προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις αποδυναμώνοντας το λιγότερο καλό, το ατελέστερο. Έτσι επιλέγουμε να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ ελληνικών και μεταφρασμένων.»
Ανάμεσα σε εξαιρετικά βιβλία, συναντούμε τίτλους και των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, τους οποίους σας παρουσιάζουμε παρακάτω:
Ηλικία 0-3 ετών
Ο μικρός λύκος φοβάται το σκοτάδι
Συγγραφέας: Orianne Lallemand
Εικονογράφος: Éléonore Thuillier
Μετάφραση: Κέλλυ Δημοπούλου

Ο μικρός Λύκος δεν μπορεί να κοιμηθεί!
Μήπως η λύση είναι απλή;
Από τις δημιουργούς του Λύκου Ζαχαρία.
Καληνύχτα, φεγγάρι
Συγγραφέας: Margaret Wise Brown
Εικονογράφος: Clement Hurd
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

To πιο γνωστό βιβλίο καληνύχτας που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα!
Ηλικία 4-7 ετών

Η χώρα των τεράτων
Κείμενο & εικονογράφηση: Maurice Sendak
Μετάφραση: Γιάννης Παλαβός
Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Maurice Sendak είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά που φιγουράρει στις λίστες με τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών.
Ηλικία 8-11 ετών

Οι φύλακες του σιταριού
Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια
Σειρά: Οι 12 θεοί ντετέκτιβ
Όταν ο Τριπτόλεμος αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να φυτρώσει εκείνη την άνοιξη το πολύτιμο σιτάρι που του έχει αναθέσει να φυλάει αιώνες τώρα η θεά Δήμητρα, το Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» αναλαμβάνει να ανακαλύψει τι έχει συμβεί.
Ηλικία 12-17 ετών
Μας μεγάλωσαν λύκοι
Συγγραφέας: Kimberly Brubaker Bradley
Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη

Η δεκάχρονη Ντέλα είχε πάντοτε στο πλάι της τη μεγάλη της αδελφή, τη Σούκι. Η Σούκι είναι η λύκαινα της Ντέλα – η προστάτιδά της.
Αλλά ποιος προστατεύει τη Σούκι τόσα χρόνια;
Πόνι
Συγγραφέας: R.J. Palacio
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

Ο δωδεκάχρονος Σίλας ξυπνά μες στα μαύρα μεσάνυχτα όταν τρεις καβαλάρηδες έρχονται αναπάντεχα και παίρνουν μαζί τους τον πατέρα του. Ο Σίλας μένει πίσω αναστατωμένος, τρομαγμένος και μόνος, με εξαίρεση την παρουσία της μόνιμης συντροφιάς του, του Μίτενγουλ… που τυχαίνει να είναι φάντασμα. Αλλά όταν εμφανίζεται ένα πόνι στην πόρτα του, ο Σίλας ξέρει τι πρέπει να κάνει.
Άλλες κατηγορίες

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών - Ένας οδηγός για γονείς
Συγγραφέας: Álvaro Bilbao
Μετάφραση: Γιάννης Μπελέγρης
Ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να βοηθήσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να διαχειριστούν τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην ανατροφή και τη διδασκαλία των παιδιών, με κοινή λογική, με εύκολα εφαρμόσιμα εργαλεία, αλλά και με στρατηγικές που βασίζονται στην επιστήμη.

ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ