Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Σάββατο 8 Νοεμβρίου στις 1 το μεσημέρι η Κάρμεν Ρουγγέρη στον Ιανό!

Σάββατο 8 Νοεμβρίου στις 1 το μεσημέρι η Κάρμεν Ρουγγέρη στον Ιανό!
Η Κάρμεν Ρουγγέρη στον ΙΑΝΟ
Η Κάρμεν Ρουγγέρη θα μας ταξιδέψει στον κόσμο του παραμυθιού που έχει δημιουργήσει με τις εκδόσεις Διάπλαση το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στις 1 το μεσημέρι. Μέσα από την αφήγηση και τη μουσική οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν ένα κόσμο..μαγικό!
Είσοδος ελεύθερη
Για παιδιά από 4 έως 10 ετών
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΙΑΝΟS CAFÉ
ΙΑΝΟΣ Σταδίου 24 Αθήνα, τηλ. 2103217917

Νέες κυκλοφορίες

ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ - ΑΠΟΚΡΥΦΑ
Οι άγγελοι του σκότους
Δημήτρης Κουτσούκης
ISBN: 978-960-03-5799-8
Τι συνέβη, αλήθεια, στον Παράδεισο; • Τι κρύβεται πίσω από την γραφική περιγραφή της Βίβλου για το προπατορικό αμάρτημα; • Υπάρχει σήμερα ο Σατανάς και οι πεπτωκότες άγγελοι; • Πώς προέκυψαν οι δαίμονες; • Τι θέσεις-κλειδιά κατέχουν σε κυβερνήσεις, στην Εκκλησία και στις κοινωνίες οι δαιμονόπληκτοι υπηρέτες των σκοτεινών δυνάμεων; • Ποια είναι τα προαιώνια σχέδια των εν­σαρκωμένων αγγέλων του σκότους για την παγκόσμια κυριαρχία τους; • Τι ρόλο παίζουν διαχρονικά οι Μυστικές Εταιρείες και οι αόρατοι κοσμοκράτορες και πώς επιλέγουν τα μέλη τους; • Υπάρχει Θεός και, αν ναι, αδιαφορεί άραγε για όσα συμβαίνουν στη Γη ή μήπως «επιτρέπει» το κακό, ανήμπορος να το ελέγξει; • Πώς μεταλλάσσεται το ανθρώπινο είδος σε υβρίδιο αφύσικων διασταυρώσεων με ενσώματους πεπτωκότες αγγέλους; • Γιατί η Εκκλησία αποσιώπησε τις αποκαλύψεις του Βιβλίου του Ενώχ, των Απόκρυφων, του Ωριγένη και άλλων μεγάλων θεολόγων, διανοητών και λογίων, χαρακτηρίζοντάς τους αιρετικούς; • Γιατί οι Εβραίοι ραββίνοι διαφοροποίησαν, πριν από αιώνες, βιβλικά κείμενα που αφορούσαν την πτώση του Σατανά, των Εγρηγόρων και την εμφάνιση των Γιγάντων; • Πόσο αυθεντική είναι η Αγία Γραφή που έχουμε σήμερα; • Τι μέσα σύγχρονης τεχνολογίας χρησιμοποιούν οι υπηρέτες των αγγέλων του σκότους για να μετατρέψουν σταδιακά τους πληθυσμούς της Γης σε άβουλα όντα; • Τι κρύβεται πίσω από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τους πολέμους; •Υπάρχει η δυνατότητα πνευματικής αφύπνισης και αντίστασης ή μήπως έρχεται μοιραία μια παγκόσμια κοινωνία εφιαλτικής παρακμής, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων, στην οποία θα επικρατεί η απόλυτη υποταγή στα κελεύσματα των αγγέλων του σκότους; 

ΠΟΙΗΣΗ - ΠΟΙΗΤΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Τα ωραιότερα ποιήματα για τον πατέρα
Θανάσης Καστανιώτης,
Θανάσης Θ. Νιάρχος
ISBN: 978-960-03-5780-6
Γεώργιος Αθάνας, Κρίτων Αθανασούλης, Δημήτρης Αλεξίου, Κούλης Αλέπης, Γλαύκος Αλιθέρσης, Ρένος Ηρ. Αποστολίδης, Ελένη Βακαλό, Γιάννης Βαρβέρης, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Βασιλάκης, Γ. Θ. Βαφόπουλος, Χάρης Βλαβιανός, Κ. Γ. Βλάχος, Γιάννης Π. Βουκελάτος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Τάσος Γαλάτης, Γιώργος Γεραλής, Μιχάλης Γκανάς, Κωστής Γκιμοσούλης, Θωμάς Γκόρπας, Ηλίας Γκρης, Γιάννης Γουδέλης, Ελένη Δελμούζου, Καίσαρ Εμμανουήλ, Ανέστης Ευαγγέλου, Ιωάννα Ζερβού, Διαλεχτή Ζευγώλη-Γλέζου, Κοραλία Θεοτοκά, Ιάσων Ιωαννίδης, Κ.Π. Καβάφης, Δημήτρης Κάββουρας, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ρήγας Καππάτος, Ντίνα Καραβίτη, Αντρέας Καραντώνης, Κλέανδρος Καρθαίος, Βαγγέλης Κάσσος, Μιχάλης Κατσαρός, Ηλίας Κεφάλας, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Γιάννης Κοντός, Γιάννης Κορίδης, Βασίλης Κουγέας, Ι. Π. Κουτσοχέρας, Πάνος Κυπαρίσσης, Θανάσης Κωσταβάρας, Νέλλη Β. Λαγάκου, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Χρίστος Λάσκαρης, Τάσος Λειβαδίτης, Μήτσος Λυγίζος, Ζώης Μάναρης, Γιώργης Μανουσάκης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Γεράσιμος Μαρκοράς, Στέφανος Μαρτζώκης, Αλέξανδρος Μάτσας, Παναγιώτης Μαυρέας, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, Κώστας Μαυρουδής, Μελισσάνθη, Κλέαρχος Στ. Μιμίκος, Ερρίκος Μπελιές, Ρίτα Μπούμη-Παππά, Χρήστος Μπράβος, Θανάσης Θ. Νιάρχος, Τόλης Νικηφόρου, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Ζήσης Οικονόμου, Κωστής Παλαμάς, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Λεωνίδας Παπαδάκης, Νίκος Παπάς, Άγγελος Παρθένης, Σωτήρης Παστάκας, Γιάννης Ρίτσος, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Βασίλης Ρώτας, Άγγελος Θ. Σημηριώτης, Ηλίας Σιμόπουλος, Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, Γ. Ξ. Στογιαννίδης, Γεώργιος Στρατήγης, Αθήνα Ταρσούλη, Γιάννης Τζανετάκης, Θανάσης Τζούλης, Χρήστος Τουμανίδης, Σπύρος Τσακνιάς, Κώστας Ε. Τσιρόπουλος, Ρώμος Φιλύρας, Αντώνης Φωστιέρης, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Νατάσα Χατζιδάκι, Θανάσης Χατζόπουλος, Γιώργος Χρονάς.

Η Αλίκη δε μένει πια εδώ
Μυρτώ Τάσιου
ISBN: 978-960-03-5783-7
Αυτό το βιβλίο είναι ένα πέρασμα απ’ το παρελθόν στο μέλλον. Μια συνέχεια από το θάνατο στη ζώη, απ’ το ψέμα στην αλήθεια. Η Αλίκη είναι η ψυχή μου που θέλει να ξεφύγει απ’ την κόλαση, φυλακισμένη είκοσι χρόνια τώρα. Καταλαβαίνει πως μόνη της θα γλείφει τις πληγές της. Μόνη της θα περπατάει πάνω στ’ αγκάθια. Η αγάπη πονάει. Πονάει όπως η αλήθεια. Και ό,τι γράφω σε αυτές τις ρίγες είναι αλήθεια. Η φαντασία μου παρέμεινε ίδια. Τώρα είμαι ελεύθερη, μεθυσμένη από ήλιο. Ζω, ξαναζώ. Νιώθω τις λέξεις που η μια δίπλα στην άλλη κάνουν προτάσεις ολόκληρες από ωραίες ή άσχημες εικόνες. Παίζω με τη φωτιά. Διηγούμαι παιδιά ευαίσθητα που δεν άντεξαν ντρόγκα και αλκοόλ. Σίγουρα ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Εγώ κατάφερα να την κοπανήσω. Να με. Η Αλίκη δε μένει πια εδώ. Σε ένα ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων. Περπατάω με το κεφάλι ψηλά. Νίκησα. Τώρα η ψυχή μου ησύχασε. Αυτό το βιβλίο το χαρίζω σε όποιον αγωνίζεται ακόμα, γιατί «la vita è bella».
Μ.Τ.

Το χαμένο κλειδί του έρωτα
Νίκος Πιλάβιος
ISBN: 978-960-03-5794-3
Στην ποιητική συλλογή Το χαμένο κλειδί του έρωτα υπάρχουν 23 ποιήματα για τον έρωτα και άλλα δύο –ένα ως Επίλογος κι άλλο ένα ως Επίμετρο– με γενικότερα θέματα. Το κάθε ερωτικό ποίημα συνοδεύεται από ένα μικρό απόσπασμα, σχετικό με τον έρωτα και την αγάπη, από βιβλία του φιλόσοφου Τζίντου Κρισναμούρτι, τα περισσότερα από τα οποία έχει μεταφράσει στα Ελληνικά ο Νίκος Πιλάβιος. Μέσα από τη μετάφραση αυτών των έργων γεννήθηκε η ιδέα τού «σχολιασμού» αυτών των ποιημάτων στο συγγραφέα των ποιημάτων –που είχαν γραφτεί κάποια χρόνια πριν– με κείμενα του Κρισναμούρτι.

Ο μικρός ερωτικός
Γιώργος Δάμπασης
ISBN: 978-960-03-5792-9
Η ποιητική συλλογή Ο μικρός ερωτικός του σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση αποτελείται από τρεις ενότητες:
Στην πρώτη ενότητα, με τίτλο «Αποσιωπητικά», διαγράφονται οι αυτοβιογραφικές εμπειρίες κι ένα καλωσόρισμα στο ληξιπρόθεσμο γραμμάτιο της ζωής.
Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Θαυμαστικά», γίνονται αναφορές σε λυρικές απογειώσεις.
Τέλος, στην τρίτη ενότητα, με τίτλο «Άνω τελεία», ασκείται μια σατιρική κριτική στον εικονοπολτό των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ
Πώς και γιατί έσβησε το Κέντρον
Γιώργος Α. Λεονταρίτης
ISBN: 978-960-03-5789-9
Η συναρπαστική ιστορία του Κέντρου έχει ρίζες που ξεκινούν από το 1910, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ίδρυσε το Κόμμα Φιλελευθέρων προκειμένου να δημιουργήσει μια προοδευτική έπαλξη. Η δυναμική προσωπικότητα του ιδρυτού σφράγισε την πορεία της χώρας, καθώς πρωταγωνίστησε σε μεγάλες θύελλες που γνώρισε ο τόπος. Ο βενιζελισμός μαγνήτισε χιλιάδες οπαδούς, αλλά προκάλεσε και την άγρια πολεμική πολλών άλλων, που είχαν πιο συντηρητικές θέσεις και ήσαν φανατικοί υποστηρικτές του Στέμματος.
Θα μπορούσε να γραφεί ένα άλλο βιβλίο για την πορεία αυτού του πολιτικού σχηματισμού κατά την προπολεμική περίοδο, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με εκείνην της μεταπολεμικής. Στο βιβλίο Πώς και γιατί έσβησε το Κέντρονπαρακολουθούμε όσα διαδραματίστηκαν σε αυτόν τον χώρο μετά την Απελευθέρωση, και κυρίως από το 1950 και μέχρι τη Μεταπολίτευση του 1974. Στη σημαντική διαδρομή του το Κέντρον ξεχώρισε για τις κορυφαίες και χαρισματικές προσωπικότητες που το στελέχωσαν. Αυτό αποτελούσε συγχρόνως προτέρημα, αλλά και αδυναμία, επειδή δύσκολα μπορούσαν να συνυπάρξουν για μεγάλα διαστήματα τόσες προσωπικότητες κάτω από μια ηγεσία.
Το ιστορικό αίτημα συνεπώς που θα απασχολεί πολλές γενιές είναι: Πώς έσβησε το Κέντρον, που άλλοτε αποτελούσε πυλώνα της πολιτικής ζωής; Ποια τα αίτια και ποιες οι επιπτώσεις;
ΥΛΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ - ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας
Ίνγκριντ Τζόπε-Στένγκλε,
Μέχτχιλντ Τράιν
Μετάφραση: Μαρία Μούγιαννη
ISBN: 978-960-03-5746-2

Τα παιχνίδια απευθύνονται σε παιδιά «προσχολικής ηλικίας» κάτω των 7 χρόνων. Είναι σημαντικό ένας ενήλικας να συμμετέχει στα παιχνίδια ή να τα καθοδηγεί. Τα παιχνίδια παίζονται με «ανάμικτες» ομάδες, γι' αυτό το λόγο στα περισσότερα δεν αναφέρεται ηλικία. Με τη λέξη «ανάμικτα» δεν εννοούμε μόνο τη διαφορετική ηλικία αλλά και τη διαφορά εξέλιξης στην ανάπτυξη. Στα περισσότερα παιχνίδια μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα παιχνίδια είναι χωρισμένα σε 8 διαφορετικές κατηγορίες που έχουν διαφορετικά χρώματα και σύμβολα. Στα περισσότερα παιχνίδια η παρουσία των θεατών είναι σημαντική, ίσως και απαραίτητη, έτσι ώστε να γίνεται εναλλαγή ρόλων μεταξύ θεατών και παικτών.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Αϊ-Στράτης
Κώστας Βάρναλης
ISBN: 978-960-03-5730-1
Ο Κώστας Βάρναλης εξαιτίας των αριστερών του φρονημάτων υπέστη διώξεις· παύτηκε από το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και εξορίστηκε. Τις εμπειρίες του από τη δίμηνη εκτόπιση στον Αϊ-Στράτη (20 Οκτώβρη 1935 έως 25 Δεκέμβρη 1935) κατέγραψε, αμέσως μετά την απόλυσή του, σε δημοσιεύματα στην εφημερίδα Ανεξάρτητος και λίγο αργότερα στον Ριζοσπάστη. Τα κείμενά του, όπως και η αλληλογραφία με τη σύζυγό του, Δώρα Μοάτσου, περιγράφουν τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί, σκιαγραφούν την προσωπικότητά του αλλά και το πώς επέδρασε στον ποιητή το γεγονός της εξορίας.
Τα ντοκουμέντα αυτά, οι σχετικές μαρτυρίες συνεξορίστων του και οι επιστολές παρουσιάζονται στα δύο πρώτα κεφάλαια του βιβλίου. Στο τρίτο κεφάλαιο διερευνάται το πότε γράφτηκε το ποίημα «Εξορία», ενώ με τη βοήθεια άλλων μαρτυριών εξετάζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες γράφτηκε στον Αϊ-Στράτη το αθησαύριστο ποίημά του «Η ώρα φτάνει».
Η έκδοση συμπληρώνεται με εκτενέστατη εργοβιογραφία του Κώστα Βάρναλη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το φωτογραφικό και εικαστικό υλικό που συνοδεύει και τεκμηριώνει τα κείμενα.
Το σκοτεινό αίνιγμα
Σπύρος Τζουβέλης
ISBN: 978-960-03-5785-1
Ο αντιναζιστής Αυστριακός καθηγητής Χίννερ βρίσκει καταφύγιο κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε μια προσφυγική παραγκογειτονιά της Αθήνας, μέχρι τη στιγμή που οι γερμανικές αρχές τον ανακαλύπτουν. Ο συνταξιούχος αρχιλογιστής Περιμένης αγωνίζεται να ανασύρει από το κατεστραμμένο του μνημονικό το αντικείμενο μιας επετείου. Ο φιλόλογος Ξενίδης γίνεται κατά τα χρόνια της αντιπαροχής εργολάβος οικοδομών. Κοντά σε αυτούς, ο «άνθρωπος με την ομπρέλα», δυο αδέλφια που παίζουν σκάκι, ένας ζωντανός νεκρός που μιλά στο κινητό, μια γυναίκα που δεν υπήρξε ποτέ και πολλοί άλλοι ήρωες που αναζητούν την ταυτότητά τους, το νόημα της ζωής τους, διασπώνται σε κομμάτια ή καταλήγουν οριστικά στην τρέλα.
Ψυχογραφήματα προσώπων με φόντο εικόνες μιας παλιότερης εποχής, που δεν έχει ακόμα λησμονηθεί, παρά την καταλυτική κοσμογονία των ημερών μας. Ο συγγραφέας, παρακάμπτοντας τις παγίδες του χρόνου, προσπαθεί, με βάση τα ορατά φαινόμενα του βίου των ηρώων του, να συλλάβει τη βαθύτερη, ανεξιχνίαστη ουσία της ζωής, που παραμένει πάντα ένα σκοτεινό αίνιγμα.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ - ΑΠΟΚΡΥΦΑ

Οι άγγελοι του σκότους
Δημήτρης Κουτσούκης
ISBN: 978-960-03-5831-5
Τι συνέβη, αλήθεια, στον Παράδεισο; • Τι κρύβεται πίσω από την γραφική περιγραφή της Βίβλου για το προπατορικό αμάρτημα; • Υπάρχει σήμερα ο Σατανάς και οι πεπτωκότες άγγελοι; • Πώς προέκυψαν οι δαίμονες; • Τι θέσεις-κλειδιά κατέχουν σε κυβερνήσεις, στην Εκκλησία και στις κοινωνίες οι δαιμονόπληκτοι υπηρέτες των σκοτεινών δυνάμεων; • Ποια είναι τα προαιώνια σχέδια των εν­σαρκωμένων αγγέλων του σκότους για την παγκόσμια κυριαρχία τους; • Τι ρόλο παίζουν διαχρονικά οι Μυστικές Εταιρείες και οι αόρατοι κοσμοκράτορες και πώς επιλέγουν τα μέλη τους; • Υπάρχει Θεός και, αν ναι, αδιαφορεί άραγε για όσα συμβαίνουν στη Γη ή μήπως «επιτρέπει» το κακό, ανήμπορος να το ελέγξει; • Πώς μεταλλάσσεται το ανθρώπινο είδος σε υβρίδιο αφύσικων διασταυρώσεων με ενσώματους πεπτωκότες αγγέλους; • Γιατί η Εκκλησία αποσιώπησε τις αποκαλύψεις του Βιβλίου του Ενώχ, των Απόκρυφων, του Ωριγένη και άλλων μεγάλων θεολόγων, διανοητών και λογίων, χαρακτηρίζοντάς τους αιρετικούς; • Γιατί οι Εβραίοι ραββίνοι διαφοροποίησαν, πριν από αιώνες, βιβλικά κείμενα που αφορούσαν την πτώση του Σατανά, των Εγρηγόρων και την εμφάνιση των Γιγάντων; • Πόσο αυθεντική είναι η Αγία Γραφή που έχουμε σήμερα; • Τι μέσα σύγχρονης τεχνολογίας χρησιμοποιούν οι υπηρέτες των αγγέλων του σκότους για να μετατρέψουν σταδιακά τους πληθυσμούς της Γης σε άβουλα όντα; • Τι κρύβεται πίσω από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τους πολέμους; •Υπάρχει η δυνατότητα πνευματικής αφύπνισης και αντίστασης ή μήπως έρχεται μοιραία μια παγκόσμια κοινωνία εφιαλτικής παρακμής, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων, στην οποία θα επικρατεί η απόλυτη υποταγή στα κελεύσματα των αγγέλων του σκότους;
ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς και γιατί έσβησε το Κέντρον
Γιώργος Α. Λεονταρίτης
ISBN: 978-960-03-5790-5
Η συναρπαστική ιστορία του Κέντρου έχει ρίζες που ξεκινούν από το 1910, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ίδρυσε το Κόμμα Φιλελευθέρων προκειμένου να δημιουργήσει μια προοδευτική έπαλξη. Η δυναμική προσωπικότητα του ιδρυτού σφράγισε την πορεία της χώρας, καθώς πρωταγωνίστησε σε μεγάλες θύελλες που γνώρισε ο τόπος. Ο βενιζελισμός μαγνήτισε χιλιάδες οπαδούς, αλλά προκάλεσε και την άγρια πολεμική πολλών άλλων, που είχαν πιο συντηρητικές θέσεις και ήσαν φανατικοί υποστηρικτές του Στέμματος.
Θα μπορούσε να γραφεί ένα άλλο βιβλίο για την πορεία αυτού του πολιτικού σχηματισμού κατά την προπολεμική περίοδο, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με εκείνην της μεταπολεμικής. Στο βιβλίο Πώς και γιατί έσβησε το Κέντρονπαρακολουθούμε όσα διαδραματίστηκαν σε αυτόν τον χώρο μετά την Απελευθέρωση, και κυρίως από το 1950 και μέχρι τη Μεταπολίτευση του 1974. Στη σημαντική διαδρομή του το Κέντρον ξεχώρισε για τις κορυφαίες και χαρισματικές προσωπικότητες που το στελέχωσαν. Αυτό αποτελούσε συγχρόνως προτέρημα, αλλά και αδυναμία, επειδή δύσκολα μπορούσαν να συνυπάρξουν για μεγάλα διαστήματα τόσες προσωπικότητες κάτω από μια ηγεσία.
Το ιστορικό αίτημα συνεπώς που θα απασχολεί πολλές γενιές είναι: Πώς έσβησε το Κέντρον, που άλλοτε αποτελούσε πυλώνα της πολιτικής ζωής; Ποια τα αίτια και ποιες οι επιπτώσεις;

Έλα αύριο βράδυ στις εννιά - Μανώλης Μητσιάς