Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Χαρίλαος Ταλιαδώρος - Μεγάλη Τρίτη 2012

Αναστάσιμες ευχές από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.


ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ


Το τέλος του γαλάζιου ρόδου
Ελένη Πριοβόλου
ISBN: 978-960-03-5728-8
Λευκή Γλυκοφρύδη: Ένα κορίτσι που η τύχη όρισε να ζήσει την παιδική της ηλικία σε ένα ροδώνα. Μια έφηβη που πολύ νωρίς αρχίζει να συνειδητοποιεί πως ο αγώνας για το ωραίο και το αρμονικό αποτελεί μονόδρομο. Μια φοιτήτρια που συλλαμβάνεται αργότερα και βασανίζεται από τη δικτατορία. Μια γυναίκα που ερωτεύεται παράφορα και παντρεύεται έναν επαναστάτη – έναν επαναστάτη που γίνεται υπουργός της Μεταπολίτευσης…
Το τέλος του γαλάζιου ρόδου: Η συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας, ενός άντρα, ενός έρωτα, μιας γενιάς που σημάδεψε τη σύγχρονη Ελλάδα υποθηκεύοντας το μέλλον των επερχόμενων γενεών. Το τρίτο μέρος της «Τριλογίας των Αθηνών», που ξεκίνησε με το Όπως ήθελα να ζήσω (Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ 2010) και συνεχίστηκε με το Για τ' όνειρο πώς να μιλήσω. Ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας, από το περίφημο «γυάλινο σπίτι», όπου μια παρέα ονειροπόλων αγωνίζεται για τη δημιουργία του «γαλάζιου ρόδου», μέχρι την αυγή της νέας χιλιετίας και τον ερχομό ενός κόσμου πλέον αγνώριστου. Ένα βιβλίο όπου πραγματικοί ήρωες είναι το πάθος, η επανάσταση και η ελπίδα.  

ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΔΟΚΙΜΙΑ

Οι νόμοι της ηλιθιότητας και οι νόμοι του συμφέροντος
Θεόδωρος Π. Λιανός
ISBN: 978-960-03-5744-8
Το μικρό αυτό βιβλίο αναλύει και σχολιάζει το εξής ερώτημα: υπάρχουν ηλίθιοι ή βλάκες στον κόσμο; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία; Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν και ότι για την εξέλιξη των κοινωνιών δεν έχει σημασία η εξυπνάδα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά τα ατομικά και συλλογικά συμφέροντα. Όταν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να δράσουν μέσα σε ένα πλαίσιο νομικών και ηθικών κανόνων, η κοινωνία αναπτύσσεται. Όταν οι άνθρωποι δεν είναι ελεύθεροι ή είναι ελεύθεροι χωρίς νόμους και κανόνες, η κοινωνία οδηγείται στην παρακμή. Αντί των νόμων της ηλιθιότητας, για την κατανόηση της κοινωνικής εξέλιξης, το βιβλίο αυτό προτείνει τους νόμους του συμφέροντος. Γι’ αυτό εξετάζει παράλληλα δύο κείμενα που πραγματεύονται αυτό το θέμα, το βιβλίο του Carlo P. Cipolla Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας και το παλαιότερο κείμενο του Ευάγγελου Λεμπέση Η τεραστία σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω, που παρατίθεται αυτούσιο στο τέλος του βιβλίου.  ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΓΕΦΥΡΕΣ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Το ταξίδι που σκοτώνει
Μάνος Κοντολέων
ISBN: 978-960-03-5727-1
Ο Στέφανος, μαθητής του Λυκείου, ζει μαζί με τους γονείς του και τον μικρότερο αδελφό του. Σε ένα πάρτι, αυτός και ο πιο καλός του φίλος, ο Στάθης, θα γνωρίσουν τον Πέτρο και τη Νότα… και μαζί με αυτούς θα γνωρίσουν και άλλους τρόπους διασκέδασης. Έτσι η ζωή του Στέφανου θα αλλάξει, ενώ ο ίδιος όπως και ο φίλος του θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ένα ταξίδι που μπορεί να οδηγεί στον θάνατο.
Ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα για το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών. Για τους νεανικούς έρωτες, τις αστόχαστες αποφάσεις, αλλά και τα τραγικά αδιέξοδα. Από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα για νέους, που έχει μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία και στη μικρή οθόνη.  ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ο Εέ από τ' άστρα
Μάνος Κοντολέων
ISBN: 978-960-03-5724-0
Μια καλοκαιρινή βραδιά, στο δωμάτιο δυο παιδιών –της Άννας και του Δημήτρη– εισβάλλει ένας μικρός εξωγήινος. Δηλώνει στα δυο έκπληκτα αδέλφια πως έρχεται από το Αστέρι των Παιδιών και μπορεί να κάνει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, όπως και γνωρίζει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα.
Από εκείνη τη βραδιά η ζωή της Άννας και του Δημήτρη θα αλλάξει. Αλλά μαζί με τη δικιά τους ζωή θα αλλάξει και η καθημερινότητα όλων των παιδιών, όλης της πόλης τους. Γιατί ο Εέ ήρθε για να δείξει ότι μπορεί η ζωή πάνω στη Γη να γίνει πιο όμορφη, πιο χαρούμενη, με περισσότερη αγάπη και περισσότερα χρώματα.
Ένα χαρούμενο όσο και τρυφερό μυθιστόρημα περιπέτειας, φαντασίας και οικολογικών μηνυμάτων. Από τα πιο αγαπημένα βιβλία μικρών και μεγάλων, ένα βιβλίο που τιμήθηκε με το Βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.  

ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ

Πορεία αριστερά...
Γιώργος Α. Λεονταρίτης
ISBN: 978-960-03-5726-4
Το βιβλίο του Γιώργου Α. Λεονταρίτη φωτίζει άγνωστες πτυχές της διαδρομής της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς από τον Δεκέμβρη του 1944 έως το 1958, που η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Ο συγγραφέας, στρέφοντας τον φακό πίσω στον χρόνο, εστιάζει σε προσωπικότητες που σφράγισαν με την παρουσία τους την πορεία του τόπου, σε πρόσωπα που γοήτευσαν έναν ολόκληρο κόσμο, παρά τις αντιθέσεις και τις αντιπαλότητες.
Ο «προβολέας της ιστορίας» πέφτει στα παρασκήνια των Δεκεμβριανών, του Εμφυλίου, της περιόδου που ανασυγκροτήθηκε ο αριστερός χώρος μέσα σ' ένα κλίμα φόβου και εμπάθειας. Ζαχαριάδης, Σιάντος, Πασαλίδης, Ηλιού, Σαράφης, Σβώλος, Τσιριμώκος, Καρτάλης, Πλαστήρας και πολλοί άλλοι είναι οι πρωταγωνιστές μιας εποχής που μοιάζει μακρινή, αλλά που ξαναέρχεται στην επιφάνεια με τις πολιτικές ζυμώσεις των τελευταίων χρόνων.
Βεβαίως το βιβλίο δεν φιλοδοξεί να καταγράψει και να λύσει τα εκκρεμή ιστορικά προβλήματα που περιμένουν να πέσει απάνω τους το άτεγκτο φως της έρευνας. Δίνει όμως μια άλλη διάσταση σε γεγονότα που συνέβησαν σε έναν χώρο ιλιγγιώδους πολιτικής κινητικότητας, τα οποία, με την απόσταση του χρόνου, αποσαφηνίζονται.

Η Μοσχολιού ερμηνεύει τα «Λαϊκά προάστια» ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ